MApN a lasat Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti de izbeliste: nu are sistem informatizat, iar repartizarea aleatorie se face de mana!
Desi Justitia falfaie steagul repartizarii aleatorii, ca pe o garantie a impartialitatii, accesului liber la informatia de interes public si la sistemul ECRIS, Lumeajustitiei.ro a descoperit ca acestea nu sunt decat pampoane puse pentru imaginea de ansamblu a sistemului. Pentru ca exista inca instante care muncesc la fel ca inaintea informatizarii. Ca sa nu zicem ca pe vremea lui Ceausescu. Este vorba despre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti. Aici nu exista asa-numita arondare la sistemul informatic al instantelor ECRIS, judecatorii militari nu au acces informatic la programul LEX, iar repartizarea se face aleatoriu, din mana. In acest timp, cele doua ministere care asigura conducerea bicefala a acestei instante, respectiv ministrii Predoiu si Oprea (Justitiei si Apararii), nu au gasit formula comuna prin care TMTB sa poata functiona la standardele atinse de celelalte unitati judecatoresti din tara. Bani nu exista pentru asa ceva, astfel ca accesul la informatiile ce tin de dosare aflate in competenta TMTB se pot afla doar printr-un artificiu numit ”acreditare prin formular dat de MApN”.
Cine vrea ca instantele militare sa nu se reformeze?
Portalul instantelor ar trebui sa fie o cale de acces la informatia primara de interese public, precum termene, sentinte, amanari, date de contact si alte cateva elemente necesare bunei functionari a acestui site. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti este inclus in acest portal, dar degeaba. Nu se poate accesa mai nimic. Chiar daca introduci numarul de dosar, numele persoanei, si mai mult, daca accesezi rubrica ”contact”, mesajul este ca ”momentan nu sunt disponibile informatii in aceasta sectiune”.
Ne-am interesat si am aflat ca aceasta problema treneaza nerezolvata de mai multa vreme, iar unii judecatori din TMTB cu care am discutat pe acest subiect spun ca ei sunt neputinciosi pentru ca Ministerul Apararii, care ar trebui sa colaboreze pe aceasta problema cu Ministerul Justitiei, i-a lasat de izbeliste si nu ii sprijina cu nimic financiar ca sa poata sa prinda din urma pasii in informatizarea facuti de restul magistratilor din tara. Daca un jurnalist vrea sa afle decizia data intr-un dosar, trebuie sa aiba musai o acreditare in acest sens data dupa ce completeaza un formular-tip transmis special la TMTB de conducerea Ministerului Apararii. Ori, Ministerul Apararii trebuie sa inteleaga ca in privinta activitatii judiciare si organizatorice a unei instante, nu are competente sa intervina, pentru ca e vorba de activitate judecatoreasca. In acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit sa ia de multa vreme taurul de coarne si sa-l propteasca in poarta MApN-ului, pentru ca Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti este format din judecatori, care au statut de magistrat, deci cariera si organizarea acestei activitati tine de PUTEREA JUDECATOREASCA. Numai ca inspectorii CSM, in urma controalelor facute – spun surse confidentiale din TMTB - cand au constatat ca nu exista un sistem informatic la aceasta institutie prin care sa se faca repartizarea aleatorie, au zis se faca aceasta repartizare ca si inainte. Adica, soseste un dosar, se inregistreaza si se repartizeaza la mana, nu prin sistemul informatic, completului care urmeaza pe hartie.
Lumeajustitiei.ro solicita ministrilor Apararii si Justitiei sa aiba o discutie urgenta pe aceasta tema si sa gaseasca solutia pentru a sprijini cat mai urgent aceasta instanta militara. Iar la nivelul Guvernului, sa se ia o decizie pentru ca instantele militare sa poata sta cu ambele picioare pe taramul Puterii judecatoresti, nu cu un picior aici si cu celalalt in Puterea executiva. Altfel, vom crede ca exista interesul ca informatiile de la aceasta instanta sa fie tinute secrete, iar judecatorii militari sa ramana sub bocancul Armatei!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pompiliu bota 18 October 2010 15:36 +5
# cristi 18 October 2010 16:38 +1
# 2NA 18 October 2010 17:18 +3
# ioana 11 December 2010 17:02 0
# george 12 December 2010 01:08 0