MINISTERUL LUI DJ STELICA, DAT PE MANA PARCHETULUI – Sindicatul grefierilor Dicasterial ameninta cu plangere penala reprezentantii Ministerului Justitiei care au facut presiuni asupra presedintilor curtilor de apel, pentru ca acestia sa reduca drepturile salariale ale angajatilor, in ciuda existentei unor hotarari judecatoresti in acest sens: „Au fost chiar apelati telefonic unii presedinti ai curtilor de apel... Cand vine vorba de bani, necuratul isi baga coada... Fara penali in fruntea MJ”
Vor trebui sa dea cu subsemnatul la Parchetul General toti reprezentantii Ministerului Justitiei care si-au permis sa faca presiuni asupra presedintilor de curti de apel si de tribunale, in sensul diminuarii drepturilor salariale ale angajatilor – inclusiv ale grefierilor.
Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial a anuntat marti, 27 aprilie 2021, ca le va face plangere penala tuturor celor din MJ care le-au dat mailuri sefilor de CA-uri, cerandu-le mai mult sau mai putin voalat sa taie din banii destinati platii grefierilor si a celorlalti angajati. In acest sens Dicasterial a prezentat adrese trimise conducatorilor de instante atat de catre ministrul Justitiei, Stelian Ion (foto), cat si de catre secretarul de stat din MJ Alexandru Paul Dimitriu si directoarea Ioana Serban.
SNGJ accentueaza ideea ca asa ceva este de neconceput, cata vreme grefierii au deja hotarari judecatoresti definitive prin care li sunt recunoscute drepturile salariale.
Prezentam intregul comunicat al Sindicatului Dicasterial:
„Fara penali in fruntea Ministerului Justitiei
Dupa ce a nemultumit corpul magistratilor prin modificarile aduse legilor justitiei, ministrul justitiei Stelian Ion are un nou derapaj, de data aceasta sub forma unei imixtiuni in activitatea instantelor de judecata in ceea ce priveste plata drepturilor salariale.
De ani de zile, grefierii se lupta in instanta pentru castigarea drepturilor salariale. O lupta fara sorti de izbanda din cauza complicitatii ministrului justitiei, care anuleaza decizii judecatoresti prin adrese trimise cu titlu de recomandare presedintilor Curtilor de Apel. In acest context, chiar daca stim ca nu poate sa se abtina, ii reamintim domnului ministru Stelian Ion ca Ministerul Justitiei nu are nicio calitate legala de a interveni in actul managerial exercitat de catre angajatorii din sistemul judiciar.
Anul 2021 a debutat cu un protest al grefierilor din raza CA Timisoara, carora le-au fost taiate salariile cu 15% (click aici pentru a citi) tocmai ca urmare a interventiei unuia dintre secretarii de stat ai ministrului justitiei, care a solicitat in scris, presedintelui CA Timisoara sa revoce o decizie legala, emisa in aplicarea legii si a deciziilor CCR si ICCJ (vezi facsimil 1).
Ministerul nu s-a limitat doar la atat si a continuat seria imixtiunilor prin formularea unei cereri de interventie in dosarul grefierilor de la Timisoara, pentru respingerea actiunii, desi in litigiile in care au fost pronuntate hotararile judecatoresti acelasi minister isi invoca lipsa calitatii procesuale pasive, exceptie admisa definitiv de catre instantele de judecata (vezi la final cerere interventie MJ dosar 264/101/2021).
Nu degeaba se zice ca atunci cand vine vorba de bani, necuratul isi baga coada. In loc sa combata inechitatile si sa aplice hotararile judecatoresti definitive privind punerea in plata a unor drepturi salariale, ministerul justitiei emite, din oficiu, o adresa catre CA Galati, prin care impune presedintelui acestei curti sa procedeze intocmai ca la Timisoara, respectiv sa isi modifice decizia si sa anuleze plata unor drepturi salariale (vezi la final adresa MJ pentru modificarea Deciziei CA Galati 13/2021).
Ca si cum nu era suficient, presiunea asupra ordonatorilor de credite din sistem nu s-a limitat doar la atat. Sub pretextul unor deplasari in teritoriu pentru a verifica infrastructura sistemului judiciar si necesarul de investitii, secretarul de stat Alexandru Paul Dimitriu a purtat discutii cu presedintii curtilor de apel inclusiv sub aspectul ”restrangerii cheltuielilor judiciare”. Ca sa fie pe deplin inteles si de necontestat, indicatiile s-au concretizat in emiterea unei circulare in 21 aprilie 2021 prin care ordonatorii de credite sunt amenintati direct ca daca vor angaja cheltuieli suplimentare vor fi trasi la raspundere, chiar daca angajarea acestor cheltuieli ar insemna punerea in executare a unor hotarari judecatoresti si chiar aplicarea legii (vezi facsimil 2).
Ministerul Justitiei a recurs la acest subterfugiu si s-a sustras, inca o data, de la asumarea raspunderii, dat fiind ca tribunalele si curtile de apel avand personalitate juridica, raporturile de munca ale reclamantilor s-au stabilit cu instanta angajatoare, astfel ca drepturile salariale le sunt stabilite, datorate, calculate si platite direct de catre acestea.
Cu toate acestea, unii angajatori din justitie, magistrati de profesie, aceia care au ramas fideli profesiei si nu au cedat ”ispitelor” functiilor temporare, au ales aplicarea legii si respectarea hotararilor judecatoresti si au procedat la emiterea unor acte administrative care au fost aspru criticate de minister.
Cei care au indraznit sa fie corecti incep deja sa suporte repercusiunile. Din informatiile pe care le detinem, s-a procedat chiar la apelarea telefonica a unora dintre presedintii curtilor de apel in incercarea disperata de a-i impiedica sa emita astfel de acte. Dovada o reprezinta un email trimis astazi, 27 aprilie 2021, de minister angajatorilor din justitie, in cuprinsul caruia, sub pretextul unei ”monitorizari a cheltuielilor de personal”, li se cere direct sa ajusteze cheltuielile cu personalul si sunt din nou amenintati, in caz de nerespectare si nesubordonare, cu sanctiuni (vezi facsimil 3).
Justitia nu poate fi alterata de lipsa bugetului, iar cele prezentate mai sus sunt semne clare ca recesiunea incepe la Ministerul Justitiei.
Apreciind ca reprezentantii Ministerului Justitiei s-au folosit de calitatea pe care o au ca sa intimideze, in mod subtil, presedintii curtilor de apel, confundand in mod flagrant atributiile pe care le au, implicit prin calificarea unei corespondente administrative ca plangere prealabila, in perioada urmatoare vom sesiza organele de urmarire penala in speranta ca reprezentantii ministerului vor intelege, in cele din urma, notiunea de decizie administrativa si aceea de hotarare judecatoreasca definitiva”.
* Cititi aici cererea de interventie formulata de MJ
* Cititi aici adresa prin care MJ cere modificarea Deciziei nr. 13/2021 a CA Galati
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Faracatuse
28 April 2021 16:30
+16
# CEA MAI MARE,Prosteală mondială -PE FAȚĂ
28 April 2021 23:52
+16
# Ioana M.
29 April 2021 07:01
+14
# VIKY
29 April 2021 11:16
+27
# Plotonerul Ureke
29 April 2021 11:48
+31
# gica
1 May 2021 15:09
+3
# ??????
4 May 2021 18:14
0
# Magistral
7 May 2021 22:33
+1