MINISTERUL SE INCURCA IN PROPRIILE BALBE – Cititi raspunsurile Ministerului Sanatatii la intrebarile primite despre siguranta vacccinurilor anti-Covid si raspunderea pentru efectele lor adverse. Avocatul Dan Chitic: „MS spune-n premiera ca unele persoane nu trebuie sa se vaccineze cu unele vaccinuri... Vaccinurile n-au autorizare nationala. Ne-au fost impuse de UE... MS nu spune nimic despre raspunderea civila sau penala pentru efectele adverse. Dac-as fi medic, tacerea mi-ar da fiori reci”
Orice medic de buna-credinta ar trebui sa se simta cutremurat de groaza in fata incertitudinii mentinute deliberat asupra vaccinurilor impotriva COVID-19 si sa se gandeasca de zece ori inainte de a le recomanda romanilor sa se injecteze cu o asemenea substanta.
Ideea a fost exprimata de catre avocatul Dan Chitic (foto 1) intr-un amplu comentariu trimis Lumea Justitiei cu privire la o serie de raspunsuri oferite de catre Ministerul Sanatatii la 10 intrebari adresate de Elena Irina Virlan (foto 2) – o romanca stabilita in Marea Britanie – in legatura cu siguranta vaccinurilor.
In esenta, dupa cum puteti vedea mai jos, Ministerul Sanatatii – prin purtatoarea de cuvant Oana Grigore (foto 3) – vorbeste doar despre efectele adverse pe termen scurt ale vaccinurilor, nementionand nimic despre cele pe termen mediu si lung. De asemenea, MS evita sa spuna ce institutie autohtona a autorizat punerea pe piata si administrarea vaccinurilor in Romania, multumindu-se sa faca mentiuni doar despre autorizarea lor la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, Ministerul Sanatatii de la Bucuresti refuza sa faca publice contractele, pretextand ca ele au fost incheiate nu intre producatori si autoritatile romane, ci intre producatori si Comisia Europeana, motiv pentru care este de datoria executivului comunitar sa publice aceste documente. Tacere pastreaza MS si in legatura cu persoanele sau institutiile care pot fi trase la raspundere – civila ori penala – in cazul efectelor adeverse.
Totusi, exista si o parte buna in raspunsurile Ministerului Sanatatii: institutia recunoaste ca vaccinarea nu este obligatorie si ca nu toti romanii trebuie sa fie constransi in acest sens.
Redam mai intai intrebarile Irinei Virlan si raspunsurile MS (vezi facsimil):
Prezentam acum comentariile avocatului Dan Chitic oferite Luju.ro:
„Observatii cu privire la raspunsul Ministerului Sanatatii la primele 10 intrebari formulate in temeiul Legii 544/2001 de catre un grup de cetateni referitoare la programul national de vaccinare impus de facto de catre Guvern
Iata primele observatii cu privire la raspunsurile Ministerului Sanatatii, raspunsuri relevante mai degraba prin ce nu spun si cum nu spun decat prin ceea ce spun.
Dar sa reluam intrebarile si sa vedem ce au considerat “autoritatile” si “specialistii” la intrebarile noastre:
1. Care sunt contraindicatiile actualizate ale fiecarui vaccin disponibil tinand cont de prospectele acestora si de efectele adverse inregistrate la nivel mondial pana la aceasta data?
Desi intrebarea a fost explicita si se referea la “contraindicatiile actualizate ale fiecarui vaccin disponibil”, “specialistii ministerului sanatatii ne-au trimis la site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro, unde accesand https://vaccinare-covid.gov.ro/reactii-adverse-post-vaccinale-indezirabile/ nu am putut gasi detaliate informatiile solicitate.
Pentru a dovedi caracterul generic, incomplet si trunchiat al datelor de pe site-ul mai sus amintit, Ministerul s-a simtit obligat sa le completeze cu alte contraindicatii, printre care comune pentru fiecare dintre cele 4 vaccinuri disponibile sunt cele privitoare la “hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii produsului.”
Numai ca pe site-ul mai sus mentionat nu exista nicio referire nici la aceste contraindicatii si nici nu sunt enumerate diferentiat in functie de fiecare vaccin care sunt “substantele active” sau “excipientii produsului”. Alta dovada ca pana acum, si chiar si in zilele noastre. Nu exista informatii publice precise cu privire la efectele adverse si nici la substantele care le pot provoca, desi acestea sunt la dispozitia Oficialitatilor.
O observatie extrem de pertinenta vine pe acest subiect de la Dan Diaconu, care intreaba retoric “O sa va intreb pe sleau: stiti daca aveti sensiilitate la tozinameran? Dar la lipida SM-102 (heptadecan-9-il8-{(2-hidroxietil)[6-oxo-6-(undeciloxi)hexil]amino}octanoat)? Despre sensibilitatea pe care-o aveti la 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolina (DSPC) ce puteti sa-mi spuneti? Dar la 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxpolietilen-2000(PEG2000DMG)? Sau la Trometamol? I-as intreba pe istetii de la ANM daca au habar la ce se refera aceste denumiri si va spun apasat ca n-au nici cea mai mica idee deoarece sunt substante noi care inglobeaza ARN-ul mesager. Poate sa-mi spuna vreun „geniu” de la ANM ca a studiat „ARN mesager (ARNm)monocatenar, cu capat 5', produs prin utilizarea unei transcriptii in vitro, acelulare, de la modele de ADN corespunzatoare, ce codifica proteina virala de suprafata (S) a SARS-CoV-2”? Va spun eu pe scurt: n-au habar despre ce e vorba; fac doar copy&paste de pe ceea ce le da producatorul si-atat. In mod normal, atat Agentia Nationala a Medicamentului cat si Ministerul Sanatatii, institutii care au pus in circulatie fraudele numite „vaccin”, trebuie sa spuna exact care e profilul persoanelor cu hipersensibilitate la respectivele substante active, care sunt absolut noi! Cu acea formulare - care ar trebui interzisa prin lege - nu fac altceva decat sa arunce asupra pacientului vina: a murit nu de la medicament, ci pentru ca era hipersensibil la substanta activa!”
Halucinanta este si contraindicatia potrivit careia le este neindicat vaccinul AstraZeneca “persoanelor care au prezentat sindrom de tromboza cu trombocitopenie DUPA vaccinare”!!! Da? Deci daca DUPA VACCINARE ai sindrom de tromboza... te intorci in timp si nu mai faci vaccinul! Veti vedea ca desi este evident ca pentru a preintampina o asemenea situatie ar trebui facute niste analize medicale de specialitate, Ministerul nu recomanda niciun fel de analiza.
Important e ca, in afara de trimiterile la site-urile producatorului, Ministerul mentioneaza contraindicatii exprese persoanelor care “au avut anterior episoade de scurgere capilara” sau celor care “au avut anterior episoade de sindrom de extravazare capilara”...
Deci, in premiera, Ministerul spune expres ca sunt unele persoane care NU trebuie sa se vaccineze cu unele vaccinuri! - ceea ce nu s-a spus pana acum!!!
De remarcat sunt avertismentele recurente din document potrivit carora: “Vaccinarea trebuie amanata in cazul persoanelor care prezinta afectiune febrila acuta sau infectie acuta”!!!
In pofida celor de mai sus, Ministerul ne mai informeaza ca “la centrul de vaccinare se completeaza un Formular de exprimare a acordului informat prin care pacientul consimte informat la efectuarea actului medical”, desi nici la aceasta data Ministerul Sanatatii nu a putut sau nu a vrut sa informeze corect si complet publicul cu privire la informatiile solicitate pe care publicul trebuia sa le aiba deja la dispozitie de mai bine de un an de zile.
Probabil insa ca cea mai importanta informatie este cea potrivit careia “vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania este voluntara”! - fapt care trebuie sa fie o axioma care trebuie inteleasa si acceptata de toata lumea
2. Ce anume analize trebuie sa imi fac inainte de vaccinare in functie de fiecare vaccin in parte si de contraindicatiile specifice ale acestuia?
Esentiala la acest raspuns este indicatia initiala clara si explicita potrivit careia “Inainte de vaccinare trebuie discutat, INTOTDEAUNA, cu medicul curant sau cu cel de familie.” - cu alte cuvinte Ministerul ne spune clar ca vaccinarea nu se poate face fara un prealabil consult medical. Nu pentru mici. Nu pentru tombola... Nu pentru tichete!
In rest, aceleasi indicatii ferme de Interdictie de vaccinare in situatia unei susceptibilitati de infectare cu COVID-19: “nu va simtiti bine si aveti febra, tusiti su va curge nasul...”, “asteptati rezultatele testului CoVid-19”, ati fost testat pozitiv la CoVid-19 si sunteti in izolare”, “sunteti in carantina”, situatii in care “s-ar putea sa fie necesar sa va reprogramati pentru vaccinare”.
Dupa care vine ultima si cea mai uluitoare contraindicatie: “sunteti un contact apropiat de cineva care are Covid-19”...
Dar cum sa afli daca ai fost un contact apropiat cu cineva care are CoVid-19... daca nu te testezi? Caci in paragraful urmator ni se spune ca “Nu este necesar sa efectuati teste pentru CoVid-19 inainte de vaccinare”... Evident, in conditiile contagiozitatii virusului este imposibil sa stii daca ai fost sau nu “un contact apropiat cu cineva care are CoVid19” fara o testare prealabila, ceea ce face raspunsul Ministerului nu doar ilogic, ci si in mod evident de natura a induce in eroare cetateanul.
Cu atat mai mult raspunsul este incomplet si contrazice raspunsul dat de aceeasi institutie primei intrebari atata vreme cat nu poti sti daca ai “hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii produsului.” sau daca esti susceptibil de a avea “episoade de scurgere capilara” sau “episoade de sindrom de extravazare capilara”.
Pentru toate aceste motive, este evident ca simpla consultare a medicului de familie nu poate fi suficienta pentru vaccinare, cu atat mai mult cu cat ministerul a fost incapabil sa intocmeasca o lista cu posibile reactii adverse si contraindicatii in functie de fiecare vaccin.
Nu in ultimul rand, Ministerul infirmand necesitatea realizarii oricaror analize prin raspunsul contrazice expres teza raspunsului Ministerului la intrebarea 6, unde, precizeaza confuz si contradictoriu ca “Beneficiile vaccinarii depasesc clar riscul dezvoltarii unei forme severe de COVID19 tinand cont de faptul ca mai mult de 30% din populatie sufera de afectiuni alergice... din motive de siguranta, la administrarea ARNm CoVid-19 trebuie sa fie intotdeauna rapid disponibil tratament pentru anafilaxie, inclusiv adrenalina”...
3. In functie de problemele medicale particulare ale subsemnatului si de rezultatele analizelor realizate in urma indicatiilor oferite de raspunsul dvs. la intrebarea de mai sus, ce specialitate trebuie sa aiba medicul care imi va recomanda vaccinul care ar putea sa-mi ofere maximul de protectie si minimul de risc de efecte secundare?
La aceasta intrebare Ministerul revine cu “indicatia” formulata anterior, si anume ca este necesar “sa obtineti recomandarea medicului curant sau al medicului de familie”, fara a raspunde suplimentar in functiune de informatiile oferite anterior.
Important e ca au mentionat ca “specialistii” au insistat ca “Toate persoanele vaccinate trebuie supravegheate cel putin 15 minute dupa vaccinare; pentru eventuale reactii adverse tardive, eventual cele locale, pacientul trebuie sa ia legatura cu medicul curant”. Ministerul nu a precizat insa ce specialitate trebuie sa aiba medicul pe care trebuie sa il contactam in situatia in care avem “efecte adverse tardive” dar la momentul efectuarii vaccinului nu aveam un “medic curant”.
4. Care este gradul de autorizare de catre Ministerul Sanatatii al fiecarui vaccin existent si pe ce baza a fost data respectiva autorizare?
La aceasta intrebare ministerul ne raspunde vag, dar pe larg ca “vaccinurile utilizate in Romania, avand ca indicatie imunizarea activa pentru prevenirea CoVid19 intra sub incidenta procedurii centralizate a Agentiei Europene a Medicamentului”.
Deci nu vaccinurile NU au nicio autorizare nationala.
Vaccinurile ne-au fost impuse de catre UE in baza Directivei 2001/83/CE!
Dar din chiar prima fraza mai rezulta o informatie “scapata” involuntar de catre “specialisti”: vaccinurile au indicatie imunizarea activa pentru prevenirea CoVid19 - ceea ce ne duce la concluzia ca vaccinurile care ne sunt administrate nu respecta indicatia initiala atata vreme cat ele nu imunizeaza activ pentru prevenirea COVID 19.
In pofida acestei acestei evidente, Ministerul ne informeaza ca “autorizarea de punere pe piata a acestor medicamente semnifica faptul ca toate aspectele legate de siguranta, calitate si eficacitate au fost evaluate de EMA.”, ministerul roman al sanatatii derobandu-se practic de orice responsabilitate.
“Autorizarea de punere pe piata a acestor vaccinuri este o autorizatie de punere pe piata conditionata acordata in conformitate cu regulamentul CE 726/2004 al PE si Regulamentului (CE) nr. 507/2006 al Comisiei din 29.03.2006...”
Pentru a face o diferentiere clara intre tipurile de autorizatie, Ministerul vine si defineste fiecare tip de autorizatie.
A. “Autorizatia de punere pe piata este acordata doar medicamentelor ale caror beneficii s-au dovedit a fi mai mari decat riscurile asociate. Prin acestea se asigura faptul ca pacientii pot avea acces la tratamentele de care au nevoie fara a fi expusi la reactii adverse inacceptabile.” Si asta spre deosebire de
B. “Autorizatia conditionata acordata de catre comisia europeana (!!!) ... autorizeaza introducerea pe piata conditionata a medicamentelor de uz uman care se incadreaza in domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) 726/2004 al PE si CE” “medicamentele care urmeaza sa fie utilizate in situatii de urgenta...” “In UE, autorizarile conditionate de punere pe piata permit autorizarea medicamentelor care acopera nevoile medicale neacoperite pe baza unor DATE MAI PUTIN COMPLETE DECAT SE SOLICITA IN MOD OBISNUIT. Aceasta se intampla daca beneficiul al punerii imediate pe piata a medicamentului depaseste riscul inerent faptului ca nu toate datele sunt inca disponibile...”
Cu alte cuvinte, printr-o interpretare per a contrario, Ministerul ne spune implicit 2 lucruri:
i. Ministerul nu a avizat niciun vaccin, aceasta avizare venind direct de la Bruxelles;
ii. Referitor la vaccinurile “de pe piata”, neavand decat o autorizatie conditionata si nu o autorizatie de punere pe piata, din punctul de vedere al Ministerului si al legilor nu s-a dovedit ca acestea ar avea beneficii mai mari decat riscurile asociate si nici ca pacientii pot avea acces la tratamentele de care au nevoie fara a fi expusi la reactii adverse inacceptabile.
5. Ce medic trebuie sa urmareasca evolutia medicala a subsemnatului in urma vaccinarii si pe ce perioada?
La aceasta intrebare Ministerul se eschiveaza sa raspunda, repetand partial raspunsul de la 3 “dupa vaccinare trebuie asteptat 15 minute. In aceasta perioada starea dvs de sanatate este monitorizata... pentru eventuale efecte adverse tardive, eventual cele locale, pacientul trebuie sa ia legatura cu medicul curant.”
Desigur, observatiile facute la Raspunsul 3 raman valabile si acum, Ministerul neprecizand nici specialitatea pe care trebuie sa o aiba doctorul care monitorizeaza si nici carui medic de ce specialitate trebuie sa ne adresam in cazul in care nu avem un medic curant.
6. Exista un set de proceduri medicale / scheme de tratament stabilit pentru fiecare tip de efect secundar advers in functie de fiecare vaccin existent pe piata?
Raspunsul Ministerului la aceasta intrebare incepe, asa cum am aratat mai sus cu un non sens logic: “Beneficiile vaccinarii depasesc clar riscul dezvoltarii unei forme severe de COVID19 tinand cont de faptul ca mai mult de 30% din populatie sufera de afectiuni alergice...”
Apoi, fara a raspunde la intrebarea noastra punctuala si precisa, Ministerul ne spune doar ca “din motive de siguranta, la administrarea ARNm CoVid-19 trebuie sa fie intotdeauna rapid disponibil tratament pentru anafilaxie, inclusiv adrenalina” avand in vedere DOAR efectele adverse postvaccinale imediate, din cele 15 sau 30 de minute imediat urmatoare aplicarii injectiei.
Ministerul nu precizeaza nimic insa despre existenta unor tratamente pentru ceea ce numeau in Raspusul 3 “reactii adverse tardive”.
7. Cine isi asuma raspunderea civila (respectiv penala) a unui eventual malpraxis, respectiv a efectelor adverse survenite in urma injectarii cu un vaccin ca o consecinta a recomandarii eronate a administrarii unui vaccin cu nesocotirea problemelor medicale ale subsemnatului?
Raspunsul Ministerului la aceasta intrebare este mai relevant prin ceea ce nu spune decat prin ce spune: Ministerul vorbeste despre “monitorizarea cu strictete a sigurantei vaccinurilor (care) va fi realizata prin activitati de farmacovigilenta specifice”, despre EMA, despre "regimul de monitorizare suplimentara”, iarasi despre “aprobarea conditionata” sau “studii suplimentare”...
Insa Ministerul nu spune nimic despre raspunderea civila sa penala pentru malpraxisul medicului pentru efectele adverse survenite in urma injectarii cu un vaccin ca o consecinta a recomandarii eronate a administrarii unui vaccin cu nesocotirea problemelor medicale ale subsemnatului?
Tacere care, daca as fi medic, mi-ar da fiori reci pe spate... si m-ar obliga sa fiu de 10 ori mai atent cui propun injectarea... caci este evident ca evitarea unui raspuns transant la aceasta problema este cauzata de lipsa unui cadru legal care sa exonereze medicii de efectele probabilelor efecte adverse ale vaccinarii.
8. Avand in vedere ca majoritatea vaccinurilor au la nivel international fie o autorizare provizorie, fie sunt in sunt in studii clinice potrivit declaratiilor oficiale ale producatorilor (spre ex. raportul final al studiului clinic pentru studiul C4591001 randomizat, controlat cu placebo, in regim orb pentru observator pentru Comirnaty trebuie depus pana in decembrie 2023 conform Prospectului Comirnaty Pfizer - pagina 67 din documentul aflat la adresa https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf), exista la aceasta data echipe de lucru mixte cu specialisti ai ministerului sanatatii si respectiv ai producatorilor vaccinurilor propuse de catre minister?
In spatele unei jumatati de pagina de “raspuns” lipsit de orice legatura cu intrebarea (“este UNANIM acceptata pe scara larga (sic!) ideea ca vaccinarea populatiei impotriva CoVid-19 este modalitatea principala de a controla o pandemie...”), tacerea Ministerului si evitarea raspunsului constituie in sine un raspuns: la aceasta data nu exista echipe de lucru mixte cu specialisti ai ministerului sanatatii si respectiv ai producatorilor vaccinurilor propuse de catre minister.
9. Care este procentul din despagubirile datorate de catre Statul roman catre victimele efectelor adverse ale vaccinurilor suportat de catre producatorii vaccinurilor care protejeaza de CoVid?
La intrebarea referitoare la despagubiri, Ministerul Sanatatii ne-a comunicat ca “nu are atributii in solutionarea aspectelor semnalate de Dvs.”. Firesc! Este motivul pentru care am inaintat aceasta petitie si Ministerului Finantelor, care insa si-a declinat primul competenta. Nu e nimic, vom insista pana vom afla.
10. Va rog sa imi puneti la dispozitie Contractele incheiate de catre statul roman, respectiv Uniunea Europeana, cu producatorii vaccinurilor care protejeaza de CoVid, precum si a oricaror anexe semnate ulterior de catre statul roman cu aceste companii - aceste contracte fiind contracte a caror costuri sunt suportate din banii publici si care contin clauze care trebuiesc cunoscute de catre cetateanul si pacientul roman.
Nici la aceasta solicitare Ministerul Sanatatii nu a binevoit a ne raspunde, spunand doar ca “in ceea ce priveste contractele pentru achizitionarea de vaccinuri anti-CoVid-19 de pe urma carora Romania are acces la vaccin impotriva CoVid-19 sunt incheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene, in numele tuturor statelor membre, intre Comisia Europeana si peoducatorul vaccinului, i nu direct de catre statul roman. Acestea sut sub forma de APA (Advanced Purchase Agreement) si PA (Purchase Agrement) TRADUSE IN LIMBA ROMANA.; ACA (Acord de Cumparare in Avans) si AC (Acord de Cumparare), Statele membre trebuie sa mentina confidentialitatea acestor contracte.”
Ceea nu are in vedere insa Ministerul este faptul ca Legea 544/2001 prevede la art. 111 faptul ca “Orice autoritate contractanta, astfel cum este definita prin lege, are obligatia sa puna la dispozitia persoanei fizice sau juridice interesate, in conditiile prevazute la art. 7, contractele de achizitii publice.”
Aceasta dispozitie prevede la art. 12 anumite exceptii, insa nu cele mentionate de minister, astfel ca acesta, in temeiul Legii, trebuia si trebuie sa puna de indata la dispozitia noastra Contractele de achizitii publice (ACA (Acord de Cumparare in Avans) si AC (Acord de Cumparare)) privitoare la vaccinuri, atata vreme cat vaccinurile sunt achizitionate din bani publici si contractele de achizitie contin date esentiale pentru sanatatea publica”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Lita 14 January 2022 19:23 +101
# Băran Gheorghr 14 January 2022 19:35 +61
# Solutii 15 January 2022 11:19 +36
# johanniskraut 17 January 2022 02:39 +55
# Aha ! Deci pe scurt nu e aprobat in Romania de MS ! 17 January 2022 17:22 +48
# Pe scurt : NIMENI va nu raspunde ! 17 January 2022 17:25 +43
# Omicron chiar il vor face toti, cred... 17 January 2022 21:57 +32
# ?????? 17 January 2022 21:57 +11
# Arafat nu poate fi judecat pentru panicarea populatiei? 17 January 2022 21:59 +34
# ?????? 17 January 2022 22:11 0
# Alex 18 January 2022 23:55 +2
# Alex 18 January 2022 23:58 +2
# Arafat imputitul sa fie anchetat 19 January 2022 22:40 +48