psdolt
22 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Ministrul Justitiei acuza incompatibilitatea judecatoarei constitutionale Iulia Motoc, care detine functii publice contrar prevederilor legale: „functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior”

Scris de: Ionut MURESAN | pdf | print

29 June 2012 15:31
Vizualizari: 5156

 

Ministrul jutitiei Titus Corlatean a sesizat Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pentru a analiza posibila incompatibilitate a magistratului Iulia Motoc (foto) aflata in functia de judecator la CCR numita din partea Presedintiei, cu alte functii pe care aceasta le detine, respectiv de expert in cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administratie al Agentiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene si membru al Comitetului Consultativ al Convenției-cadru privind protectia minoritatilor nationale.


In sesizarile transmise ANI si CCR ministrul justitiei arata ca potrivit Constutiei si legislatiei in vigoare functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.

Ministrul justitiei Titus Corlatean arata, in cele doua sesizari, ca judecatoarea CCR Iulia Motoc detine o astfel de functie publica, respectiv membru in Consiliul de Administratie al unei institutii europene.

Titus Corlatean: “Practic, membrii board-ului (printre care se afla si doamna judecator) realizeaza activitati cu un evident caracter executiv, intr-o institutie europeana infiintata prin regulament al Consiliului Uniunii Europene, imprejurare care le poate conferi o asimilare a calitatii de functionari europeni, ceea ce in mod evident ar intra in contradictie cu prevederile art.61 alin.4 din Legea 47/1992 republicata privind CCR”

Potrivit lui Titus Corlatean obligatiile judecatoarei CCR Iulia Motoc in plan national au o “aparenta contradictie” cu obligatiile acesteia in plan european, pentru ca din Decizia Consiliului UE nr.2008/203/CE/28.02.2008 si din Regulamentul CUE nr.168/2007 “rezulta cel putin obligatia de loialitate” fata de institutiile europene in cadrul carora Iulia Motoc isi desfasoara activitatea. “Trebuie observat si faptul ca, macar ipotetic, in activitatea de judecator constitutional pot fi examinate problematici concrete ce privesc modul de aplicare si de interpretare a prevederilor nationale si europene in domeniul drepturilor omului, situatie care poate intra si sub incidenta activitatii Agentiei europene mentionate mai sus. Pe de alta parte, din perspectiva de reprezentant al acestui organism european, actele Agentiei pot avea impact in activitatea de judecata a Curtii de Justitie de la Luxemburg, dar pot intra in contradictie si cu activitatea desfasurata la instanta de contencios constitutional in plan national”, mai arata ministrul justitiei in cele doua sesizari.

Titus Corlatean arata in documentele transmise ANI si CCR ca si celelalte angajamente ale judecatoarei Iulia Motoc sunt in incompatibilitatea statuata de lege, respectiv cea de expert in cadrul ONU pentru Drepturile Omului si de membru al Comitetului Consultativ al Convenției-cadru privind protectia minoritatilor nationale.

Ministrul justitiei a mai amintit in sesizari ca judecatoarea Iulia Motoc beneficiaza de diurna si de asigurarea cheltuielilor de deplasare pentru a activa in respectivele functii. Astfel, potrivit ministrului Titus Corlatean, pentru activitatea in sistem ONU Iulia Motoc poate beneficia de sume de bani cuprinse intre 400 si 450 de euro pentru fiecare zi de participare, daca judecatoarea participa la CA al Agentiei drepturilor Fundamentale ale UE poate avea asigurati 173 de euro pe zi, iar daca activeaza in Comitetul Consultativ al Conventiei-cadru privind Protectia Minoritatilor Nationale, poate beneficia de 175 de euro pe zi.

 

Comentarii

# Blonda de la Drept date 29 June 2012 19:57 +4

Cum de reusesc PDListii sa scoata din palarie numai personaje dubioase? Dar cum s-au impiedicat de aceasta ilustra necunoscuta, fiica de nomenclaturisti, care dupa ce ca este blonda, mai executa si neintrerupt ordinele de partid!

# POLO.NICU date 29 June 2012 20:26 +5

In toate structurile mafiote - grup infractional - sunt inregimentati oameni dubiosi, santajabili si fara coloana vertebrala. Uita-te la gasca lui Base si e de ajuns.

# JOS CU ACEST MINISTRU !!!!!! date 30 June 2012 09:25 -1

ACEST MINISTRU DE CAND A VENIT INFLUENTEAZA JUSTITIA , A INCEPUT-O CU AVOCATII LUI BOTA , PE CARE I-A NUMIT PARAZITI , APOI NU MAI INCAPE DE JUDECATORII - CCR. RUSINEEEEEEE

# MGISTRATI NU VA TEMETI DE POLITIC , PUTEREA EATE A VOASTRA date 30 June 2012 09:28 +3

POLITICUL VINE SI PLEACA < ESTE INTR-O SCHIMBARE , INSA VOI RAMANETI UNA DIN PUTERILE STATULUI.

# blond sau brunet date 30 June 2012 10:55 +2

Referitor la comentariul "CARE DUPA CE CA ESTE BLONDA", atrag atentia ca tarile civilizate pe care, nici in ruptul capului BRUNET nu le ajungem din urma, sunt blonde.

# lacomie date 29 June 2012 22:22 +2

ca la porcarie

# DOREL date 30 June 2012 08:40 +1

A f a r a, a f a r a , a f a r a !

# Laurentiu date 2 July 2012 08:17 -1

Interesanta miscarea lui Corlatean: a dat sah si lui Motoc si lui ANI - din aceeasi mutare. Fiindca daca ANI nu constata incompatibilitatea evidenta - acest lucru devine un motiv clar de revocare a conducerii sale.

# Cineva date 2 July 2012 08:58 -1

In general po******tia (nu popor) este duplicitara! De ce va mai mirati de toate basismele care ne-au invadat viata? Voi l-ati adus la putere pe Base si haita lui!!! Voi sa-l dati JOS!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva