Ministrul Justitiei despre aparitia in presa, pe „surse”, a stenogramelor dintre procurorul Balan si premierul Ponta: ”Nu au facut rau Guvernului, lui Ponta sau lui Antonescu, ci imaginii si intereselor Romaniei”. Corlatean a comentat reactiile oficialilor europeni: "Pozitiile oficiale au fost neobisnuite si contrare cutumei firesti"
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat despre aparitia stenogramelor discutiei intre procurorul Balan si premierul Victor Ponta ca „in momentul in care in presa apar transcripte cand inca nici nu se stie ce se intampla, este in mod clar flagrant, o incalcare a procedurilor. Procurorii au obligatia sa pastreze confidentialitatea materialului pe care il proceseaza”. Intrebat fiind care ar fi „sursele” in ceea ce priveste respectivele interceptari telefonice din dosarul „Balan-Sampetru”, demnitarul a spus ca acesta sunt media, surse legate de activitatea unor organizatii neguvernamentale si surse politice.
"Sa nu ne imaginam ca sunt surse extraordinare. Sunt surse diverse. Surse media bineinteles, sunt surse politice, surse legate de activitatea organizatiilor neguvernamentale, au oameni care raporteaza in mod institutional, ai Bruxellesului, care raporteaza la Bruxelles de aici, de la Bucuresti. Insa, in afara de aceste elemente, (au aparut, n.r.) in mod evident manipularile crase - si nu folosesc intamplator acest cuvant", a adaugat Corlatean. Legat de aceste informatiile furnizate pe "surse", Corlatean a mai spus ca acestea "nu au facut rau guvernului, lui Ponta sau lui Antonescu", ci imaginii si intereselor Romaniei, lucru ce ar trebui imputat "celor care nu au niciun pic de scrupul vazand cu disperare ca pierd puterea, (...) in mod meritat". In acelasi context, ministrul Justitiei Titus Corlatean a comentat reactiile unor oficiali europeni despre situatia din Romania, sugerand ca acestea ar demonstra ca este vorba despre o "dubla balanta" de apreciere. Explicatiile lui Corlatean in acest sens au fost ca, prin comparatie, la unele lucruri petrecute in ultimii ani era "tacere totala, cautionare", in timp ce "acum se reactioneaza". "Pozitiile oficiale au fost neobisnuite si contrare cutumei firesti", a mai declarat Corlatean despre respectivele reactii, subliniind ca era firesc ca oficialii europeni, inainte de a se pronunta, sa discute cu autoritatile statului roman. Corlatean a subliniat de asemenea ca a cerut explicatii procurorului general Laura Kovesi despre scurgerea acestor informatii, care ar trebui sa fie secrete ale anchetei si ca se va face o ancheta pe acesta caz pentru a se stabili cine a livrat presei informatiile din dosar.
Titus Corlatean: „Am avut o prestatie neconvingatoare... in masura in care am fost neconvingator fata de asteptarile si dorinta de a ma fi inclinat”
Referitor la articolele de presa care relatau ca delegatia romana nu a convins si a inregistrat un esec vizibil, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a spus ca "prestatia neconvingatoare de la Bruxelles" a sa si a lui Victor Ponta a fost una in acest sens, in masura in care nu au dat curs dorintelor si asteptarilor de a se "inclina". "Eu am avut asa un schimb de argumente si va asigur ca...da, am avut o prestatie neconvingatoare... in masura in care am fost neconvingator fata de asteptarile si dorinta de a ma fi inclinat. Din acest punct de vedere, da am avut o „prestatie neconvingatoare".
Corlatean a povestit despre erorile de informare pe care el si Ponta au trebuit sa le combata precum conceptia ca CCR face parte din sistemul judiciar, sau ca intarzierile publicarii deciziilor in Monitorul Oficial au fost manevre ale Guvernului. Oficialii romani au invocat si lipsa de verificare a surselor de informare de catre decidentii europeni.
"In general, ca stat membru, trebuie sa fii extrem de atent si sa iei in considerare elementele, semnalele de preocupare pe care capitalele europene, oficialii europeni le ridica. In acelasi timp, ca stat membru, aveam si avem tot dreptul sa asteptam ca atunci cand apar astfel de acuzatii grave, serioase, extraordinare, desfiintarea Curtii Constitutionale, schimbarea judecatorilor sau chiar arestarea judecatorilor Curtii Constitutionale, niste elemente de manipulare crasa si niste minciuni evidente, in astfel de situatii, asteptarea unui stat membru este de a fi intrebat in prealabil, inainte ca o pozitie oficiala a Comisiei Europene, a oficialilor Comisiei, sa se manifeste. Or, acest lucru - le-am spus oficialilor europeni - este neobisnuit, faptul ca ati mers doar pe elementele primite pe anumite canale politice - n-am spus familia PPE, dar lumea a inteles la ce ma refer", a povestit ministrul Justitiei. El a admis insa ca Guvernul roman a avut dificultati de comunicare, deoarece noii ministri nu au avut timp sa dezvolte "chimii" cu omologii lor: "A existat insa o vulnerabilitate, care pana la urma era obiectiva pentru un Guvern nou si nu vreau sa-i iau apararea d-lui ministru Marga, pot si eu sa ma regasesc in aceeasi situatie, desi pot sa va asigur ca amandoi ne-am facut treaba si am contactat omologii nostri. Un guvern nou cu ministri noi care nu au avut tot timpul sa-si stabileasca acel gen de relatii, acea chimie personala pentru care e nevoie de timp, de activitate, ne-a gasit in situatia in care intr-adevar nu am putut reactiona atat de rapid asa cum ne-am dorit. Acest Guvern, atunci cand va fi lasat sa lucreze, cand va fi confirmat prin niste alegeri parlamentare, va putea sa construiasca, sa stabileasca contactele directe care sa permita reabilitarea Romaniei".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# figaro 16 July 2012 20:44 +1
# steluta 16 July 2012 21:22 +3
# Rover 17 July 2012 09:24 +3
# range 18 July 2012 11:02 +1
# Ultimul Charlot 19 July 2012 12:32 0
# PENTRU CORLATEAN 19 July 2012 17:37 +1