psdolt
22 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Ministrul Justitiei in fata CEDO - Titus Corlatean a sustinut in fata Curtii de la Strasbourg cererea Guvernului Romaniei de prelungire cu 9 luni a termenului dat pentru executarea hotararii - pilot privind retrocedarea proprietatilor

Scris de: A.A.S. - R.S. | pdf | print

20 May 2012 11:00
Vizualizari: 5441

 

Desi aflat la inceput de mandat, ministrul Justitiei, Titus Corlatean si-a pus pe agenda probleme prioritare ce trebuiesc rezolvate. Una dintre acestea este CEDO. Insotit de co-agentul Guvernului Romaniei la CEDO, Irina Cambrea, ministrul Justitiei a plecat la finele acestei saptamani intr-o vizita de lucru la Strasbourg, in vederea discutarii unor probleme de actualitate, care vizeaza situatia Romaniei la CEDO. In acest context, la data de 18 mai 2012, au avut loc intalniri ale delegatiei romane cu Presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, Nicolas Bratza, precum si cu vicepresedintele Curtii, Josep Casadevall. Cu aceasta ocazie, ministrul Corlatean a sustinut solicitarea Guvernului Romaniei de a fi prelungit cu 9 luni termenul privind hotararea-pilot privind retrocedarea proprietatilor.


In fata conducerii CEDO, ministrul Justitiei a precizat importanta deosebita pe care Curtea de la Strasbourg o are pentru Romania si a pus in evidenta progresele pe care statul roman le-a facut de-a lungul timpului datorita hotararilor Curtii. Ministrul roman al Justitiei a accentuat angajamentul politic ferm al noului Guvern al Romaniei pentru executarea hotararilor CEDO, precum si determinarea de a ramane un partener constant si serios al Curtii, in vederea solutionarii cauzelor aflate pe rolul sau.

Raportandu-se la modalitatea in care statul roman isi indeplineste obligatiile de executare a hotararilor CEDO, presedintele Curtii de la Strasbourg a subliniat ca, fiind constient de problemele cu care se confrunta in prezent societatea romaneasca, considera ca Romania este un partener care a demonstrat seriozitate in ceea ce priveste implementarea masurilor de reforma, in spiritul Conventiei”, se arata intr-un comunicat al MJ.

In cursul discutiilor, au fost abordate chestiuni legate de reforma CEDO si s-a facut o trecere in revista a problematicii cererilor romanesti pe rolul Curtii. In ceea ce priveste subiectul reformei Curtii, referindu-se la declaratia politica recent adoptata la Brighton (20 aprilie), ministrul Justitiei a subliniat faptul ca Romania a avut aceeasi pozitie ca si Curtea in ceea ce priveste sustinerea dreptului la recurs individual si necesitatea consolidarii autoritatii si prestigiului CEDO la nivel european.

Cat priveste principalele categorii de plangeri indreptate impotriva Romaniei, avand ca obiect conditiile de detentie din penitenciare, durata nerezonabila a procedurilor, neexecutarea hotararilor judecatoresti, problema practicii neunitare a jurisprudentei nationale, ministrul Corlatean a aratat faptul ca intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, precum si a codurilor penal si, in perspectiva, de procedura penala va ameliora in mod semnificativ problemele ridicate in acest gen de cauze.

In legatura cu punerea in executare a hotararii pilot privind retrocedarea proprietatilor (cauza Maria Atanasiu si altii impotriva Romaniei) demnitarul roman a subliniat vointa politica a Guvernului de a rezolva problematica respectiva, in conformitate cu jurisprudenta CEDO, tinand seama de necesitatea de a asigura un just echilibru intre interesele particulare si interesul general al societatii. Ministrul Justitiei a aratat ca, avand in vedere caracterul complex si sensibil al acestei chestiuni, continuarea dezbaterii publice a solutiilor legislative este necesara in scopul obtinerii unei sustineri mai largi a societatii romanesti si a clasei politice, care sa ofere stabilitatea si predictibilitatea noii legislatii si a aplicarii sale in perspectiva. In acest sens, a sustinut solicitarea Guvernului de a se acorda o prelungire de 9 luni a termenului acordat de Curte pentru executarea hotararii pilot.

La final, partea romana si reprezentantii CEDO au agreat faptul ca, pentru executarea hotararilor Curtii este esentiala continuarea si intensificarea dialogului si parteneriatului existent intre autoritatile nationale si instanta de la Strasbourg.

 

Comentarii

# Pulimea Taichii date 20 May 2012 13:50 +1

Mda ... e harnic nevoie mare ... Corlăţean ăsta ... s-a dus la CEDO ... ca să tragă de timp. :-x

# Pulimea Taichii date 20 May 2012 13:52 +3

P.S.: Hmmm ... sunt curios dacă ia o poziţie oficială ... în scandalul plagiatului ... lu tan'Codruţa :-?

# avocat date 20 May 2012 18:54 +2

RUSINE COMUNISTULE CORLATEAN!!! Oamenii stau de 22 de ani in tribunaler si tu mai vrei 9 luni de zile in care NU SE VA FACE NIMIC!!! Va trece si Guvernul asta, ca si Ungureanu, sa scape curat de problema retrocedarilor si PULIMEA SA ASTEPTE.... JOS STATUL SECURISTO- COMUNISTO-BASISTO-PONT(I)A(C)

# Titi Pupincuristul date 20 May 2012 19:02 -3

Ia mai lasati asta cu retrocedarile, de 22 ani, romanii tot isi cer proprietatile inapoi...o tampenie, ar trebui stopate aceste abuzuri..si eu mostenesc de la Burebista vreo 100 mp de teren...pe Lipscani..cine mi-l da..???? nu am acte , nici martori, toti au murit de vreo 2000 de ani, cum intru in posesia lui???cine mi-l da???

# CHELEA PULII date 21 May 2012 09:50 +5

Tu ar trebui sa fi eutanasiat...faci parte din cei care isi vand votul pentru un sfert de vin... mai poate Romania de cretini ca tine?? POATE CA SUNT MULTI!!!

# tanase date 21 May 2012 08:34 +5

   Oare despre masura abuziva a guvernului Boc de a taia 80% din pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate din cadrul Instantelor si Parchetelor s-a discutat ceva?    Pensiile de serviciu sunt pesnsii ocupationale.Instantele vad ca resping in continuare actiunile pensionarilor,pe ce temei???In tara sunt pensionari care si-au cistigat irevocabil pensia de serviciu,de ce nu este practica judiciara unitara?Vor ramine unii cu pennsii speciale si altii nu?Sper ca dmnul ministru Corlateanu sa respecte principiul neretroactivitatii si personalul auxiliar sa-si intre in drepturi.Statutul procurorulor este identic cu al pers.auxiliar si atunci?Pensia de serviciu a fost cistigata o data cu intrarea uin UE.Oare nimeni  nu vede ca sunte-ti de ris?De ce nu se respecta nici tratatele inchieate atunci?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva