psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

MIZERIA ASTA TREBUIE SA INCETEZE – Presedinta Tribunalului Timis, judecatoarea Adriana Stoicescu: “Judecatorii si procurorii din cadrul parchetelor 'obisnuite', pentru a accede la instanta, respectiv la parchetul superior, sunt supusi unor examinari draconice... Procurorii care doresc sa acceada in structurile specializate sunt supusi unui simplu interviu... Procuror, cu experienta si vechime de parchet local, il poate cerceta oricand pe judecatorul de curte de apel”

Scris de: George TARATA | pdf | print

13 September 2017 14:22
Vizualizari: 7408

Presedinta Tribunalului Timis, judecatoarea Adriana Stoicescu (foto), unul dintre cei mai apreciati magistrati din tara pentru pozitiile sale curajoase si corecte pe care le exprima public, atrage atentia asupra unei grave anomalii care se petrece de ani de zile in Romania. Si anume aceea ca judecatori cu grad de curte de apel, care au ajuns in aceste functii in urma unor examene extrem de grele, care au o vechime de 10 sau chiar 15 ani, pot fi cercetati oricand de un procuror de la un parchet de judecatprie, care insa ajunge intr-o structura specializata de parchet in urma unui simplu interviu, desfasurat in conditii de lipsa totala de transparenta.

Observatiile au fost facute de judecatoarea Adriana Stoicesu, miercuri 13 septembrie 2017, pe pagina sa de Facebook. Presedinta Tribunalului Timis atrage atentia de asemenea ca atat judecatorii, cat si procurorii de la parchetele “obisnuinte” sunt supusi unor examinari draconice, ceea ce nu se intampla insa cu procurorii care vor sa promoveze in structurile specializate de parchete. De asemenea, Adriana Stoicescu subliniaza o alta anomalie, aceea ca numirile in functii de conducere atat in cazul judecatorilor cat si in cazul procurorilor, se realizeaza in baza unui concurs, ce se deruleaza pe parcursul a trei luni, cu interviu si testare psihologica, sustinerea unui proiect de management si testarea cunoștințelor de management, dar procurorii sefi din structurile specializate sunt numiti doar in baza unui interviu.


Pe de alta parte, judecatoarea considera ca a venit momentul ca lumea sa isi aminteasca faptul ca activitatea procurorilor nu se rezuma la lupta impotriva coruptiei, ci inseamna, spre exemplu, si lupta impotriva structurilor de crima organizata si terorism.

Iata analiza judecatoarei Adriana Stoicescu, presedinta Tribunalului Timis:

In patria celui 'degraba varsatoriu de sange', in care justitia a devenit un adevarat camp de lupta, discursul public nu face vorbire despre autorii solutiilor legislative paguboase, care au determinat, in fapt, aceasta criza din justitie.

Decidentii politici au transformat numirile procurorilor sefi intr-un troc meschin, urmarindu-si propriile interese, atat pe plan extern cat si intern.

Devenita un veritabil 'cec in alb', menit sa ii legitimizeze in cancelariile occidentale, lupta anticoruptie a fost golita de continut, fiind folosita, cu obstinatie, ca slogan electoral.

Implicarea factorului politic a condus, indirect, la incalcarea principiilor fundamentale ale statului de drept, ale democratiei si ale justitiei independente, la afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Cei care au permis imixtiunea altor institutii in activitatea organelor de urmarire penala sau au girat transformarea instantelor de judecata in, de-acum, hulitul 'camp tactic', au contribuit, la randul lor, la decredibilizarea justitiei in ansamblul ei, cu efecte negative inca greu de cuantificat pe termen mediu si lung.

Sub pretextul dorintei de a accelera si eficientiza lupta anticoruptie s-au creat premisele unei evidente discriminari, din punctul de vedere al carierelor, atat intre judecatori si procurori, cat si in interiorul corpului profesional al procurorilor.

Dihotomia procurori obisnuiti/procurori din structuri specializate s-a manifestat atat in ceea ce priveste conditiile de promovare in functii de executie cat si in functiile de conducere.

Astfel, judecatorii, dar si procurorii din cadrul parchetelor 'obisnuite', pentru a accede la instanta, respectiv la parchetul superior, sunt supusi unor examinari draconice, la care, de cele mai multe ori, prima medie 'sub linie' este de 9,80. Pe de alta parte, procurorii care doresc sa acceada in structurile specializate sunt supusi unui simplu interviu, organizat in conditii lipsite de transparenta si avand la baza criterii ce nu pot fi analizate si verificate obiectiv.

Se ajunge astfel la situatia in care un judecator cu grad de Curte de Apel, cu vechime de 10-15 ani, care a promovat cel putin trei astfel de examene, are in sala de judecata un procuror de la un Parchet de pe langa Judecatorie, cu gradul si salarizarea aferenta Parchetului de pe langa ICCJ, reprezentand structura specializata teritoriala.

Acelasi procuror din structura teritoriala, cu experienta si vechime de parchet local, il poate cerceta oricand pe judecatorul de curte de apel, in fata caruia sta.

In timp ce numirile in functii de conducere, atat in cazul judecatorilor cat si in cazul procurorilor, se realizeaza in baza unui concurs, ce se deruleaza pe parcursul a trei luni, cu interviu si testare psihologica, sustinerea unui proiect de management si testarea cunoștințelor de management, procurorii sef din structurile specializate sunt numiti in baza unui interviu.

Solutia pentru scoaterea acestor functii din zona lipsei de transparenta este una legislativa si consta in ocuparea prin concurs a tuturor functiilor de executie si de conducere din cadrul parchetelor si structurilor specializate deopotriva, cu exceptia numirii Procurorului General.

E momentul sa ne amintim ca activitatea Ministerului Public nu se rezuma la lupta impotriva coruptiei.

Inseamna, printre altele, si lupta impotriva structurilor de crima organizata si terorism.

Instrumentand dosare de anvergura, cu resurse materiale si umane deseori limitate, colegii din DIICOT muncesc la fel de mult si de bine, in domeniul lor de competenta, fara ca rezultatele lor sa fie apreciate la justa lor valoare. Inseamna si procurorii din Parchetele locale, cu un volum si ritm de munca infernale, amintiti doar in bilanturile triumfaliste.

Munca tuturor procurorilor onesti si profesionisti trebuie valorizata si respectata in egala masura, pentru ca o justitie adevarata are nevoie deopotriva de judecatori si procurori independenti si responsabili.

Din alta perspectiva, situatia de-a dreptul halucinanta din cadrul Inspectiei Judiciare constituie ea insasi un veritabil atac la independenta justitiei.

Subminarea autoritatii Inspectorilor sef, tentativele de modificare a Regulamentului de functionare a Inspectiei Judiciare fara o dezbatere in interiorul sistemului judiciar ori amenintarile cu dosare penale la adresa inspectorilor sunt elemente de natura a destabiliza intregul sistem judiciar.

Solutia legislativa a plasarii Inspectiei Judiciare in zona independentei si autonomiei totale, fata de orice alt organism, este singura masura care poate preveni acest gen de derapaje.

Lupta anticoruptie trebuie sa fie recredibilizata, in primul rand, de cei care au obligatia de a asigura independenta sistemului judiciar in ansamblul sau.

Trebuie sa intelegem ca Romania, un stat de drept inca fragil, are nevoie de mecanisme anticoruptie eficiente, de proceduri corecte, dar si de garantii solide de respectare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Lupta anticoruptie nu poate fi conceputa decat in cadrul unui stat de drept puternic, bazat pe o justitie independenta, pe respectarea principiilor de drept si a regulilor democratice; altfel, devine o forma fara fond.

Iar pe viitor, daca vom mai fi tentati sa mitizam institutii sau sa conferim atribute mesianice unor lideri vremelnici, ar trebui sa ne amintim ca 'puterea corupe, iar puterea absoluta corupe absolut'”.

Comentarii

# ion jula date 13 September 2017 15:00 +14

O analiza rece si lucida.Dar extrem de obiectiva.Sarut mana DOAMNA JUDECATOR.

# m.panait date 13 September 2017 18:30 +3

Interviurile, stimata doamna, au rolul de a propulsa pe cine trebe, unde trebe.Asa se face ca pe un procuror ce ia 2,85 la jurisprudenta CEDO, il salveaza interviul, ba chiar il propulseaza cand ministru subsecretar de stat, cnd sef PICCJ (interimar), actual sef PT. Uite asa, intra si cine trebe in magistratura (sic!), sau la notari; unde e cu interviu, chiar daca nu ai luat 10. Cel ce a luat 10.00, are toate sansele sa nu intre. Da' parca nu stiti!

# NITULICA GHEORGHE date 13 September 2017 21:07 0

REFERITOR LA UN PARTAJ EU AM INVESTIT SUMA DE 40 DE MII DE EURO N TRUN IMOBIL SI NORA A DIVORTAT DE FIUL MEU, AM FOST EVACUATI DIN IMOBIL EU MAI POT SAMI RECUPEREZ SUMA INVESTITA DE MINE IN ACEST IMOBIL VA MULTUMESC DOAMNA JUDECATOARE.

# Golan date 14 September 2017 05:58 +1

Mi-a placut initialul postarii doamnei judecator,ce facea referire la Stefan cel Mare,ala ''degraba varsatoriu de sange'',dar cu toate acestea preamarit acuma si cu titulatura de '' Sfant'',ceea ce denota preferinta ''blandului'' popor roman pentru cei ''degraba varsatori de sange''.De altfel s-a vazut ca si la chemarea SRI-ului,au iesit in pietele publice sute de mii de ''blanzi cetateni''insotiti de copii si cu animale domestice,ce au cerut cat de multe catuse,dovada ca nu libertatea e aspiratia de baza a noastra.Si in privinta legilor satrapice are dreptate d-na jud.,ca sant in asa fel facute,ca dau puteri nelimitate liderilor institutiilor de forta,astfel incat oricine ajunge acolo devine ''mesianic''d'a corupt de putere cf.acestor legi.

# santinela date 14 September 2017 08:15 +1

Cam tirziu dar uite ca s-au trezit judecatorii !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva