MORTII DE COVID AU FOST FACUTI DIN PIX – Fostul director al INML, medicul Vladimir Belis, infirma categoric declararea unui mort de coronavirus fara sa se faca autopsie: “Daca din pricina coronavirusului n-a avut vreun semn, dar in schimb era captusit cu alte afectiuni, nu mai poti sa spui ca a murit de COVID... Cand diagnosticul este pus exclusiv pe baza testului, este putin cam riscant... Ca sa pui diagnosticul fara autopsie, e usor hazardat”
Reputatul medic Vladimir Belis (foto), fostul sef al Institutului National de Medicina Legala (INML), sustine necesitatea efectuarii autopsiilor in cazul persoanelor infectate cu coronavirus, care au decedat.
Lumea Justitiei a prezentat recent un document oficial al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile care ordona ca toti cei infectati cu Covid-19, si care au decedat, sa fie declarati morti din cauza de Covid-19, indiferent daca aveau si alte boli (click aici pentru a citi).
De alta parere este insa fostul sef al Institutului National de Medicina Legala, Vladimir Belis. Acesta a declarat intr-un interviu acordat jurnalistei Adina Anghelescu Stancu si difuzat de Antena 3 ca este hazardat, dar si riscant, sa se puna ca si cauza mortii infectia cu coronavirus, exclusiv in baza testului care a iesit pozitiv, fara sa fie efectuata autopsia.
Potrivit lui Belis, multi dintre cei infectati cu coronavirus si care au decedat aveau numeroase comorbiditati, iar cei mai vulnerabili la aceasta infectie sunt cei care au si alte afectiuni.
Fostul sef al INML considera ca fara efectuarea unei autopsii nu exista certitudine ca respectiva persoana nu a decedat din cauza altor boli, motiv pentru care se impune aceasta procedura pentru a se da un verdict in cunostinta de cauza. Vladimir Belis a facut facut si o paralela intre coronavirus si HIV: “Virusul HIV scade imunitatea. Scazand imunitatea, cel care e bolnav poate sa contracteze orice boala, care a determinat moartea”.
Iata declaratiile facute de Vladimir Belis la Antena 3:
„Medicina clinica are alte mijloace de diagnostic, medicina legala are acest mijloc suveran de stabilire exacta a cauzei mortii. Pe ce baza s-a pus diagnosticul cauzei de moarte? Cel care elibereaza certificatul constatator al mortii raspunde pentru ceea ce scrie in certificat ca fiind cauza medicala a mortii.
Sunt cazuri atunci cand trece putin timp de la internare la deces, cand nu este suficient timp pentru a se clarifica cauza mortii, atunci, in aceste imprejurari, el (doctorul) trebuie sa se asigure ca ceea ce va scrie drept cauza mortii in certificat este cea reala.
Daca nu are certitudinea ca diagnosticul pe care il banuieste, il suspecteaza, este cel corect, este obligat sa dispuna sa se efectueze o prospectura anatomo-patologica care sa confirme corespondenta dintre leziune si simptomatologia clinica si sa-ti confirme, sau eventual sa infirme si sa gaseasca alta cauza (…).
Marea majoritate a cazurilor de deces ca urmare a infectiei cu coronavirus au si numeroase alte comorbiditati. Cei mai vulnerabili la aceasta infectie sunt cei cu comorbiditati, indiferent de varsta. Sau batranii cu imunitate scazuta.
Daca nu se face autopsia si nu ai nici testul, afli mai tarziu ca el era un test pozitiv, trebuie sa vezi ce leziuni si ce organe sunt afectate de catre coronavirus. Sunt plamanii si celelalte organe, inima, ficatul. Trebuie vazut in ce masura gravitatea leziunilor pulmonare explica moartea.
La certificatul de deces sunt mai multe rubrici. Cauza initiala, imediata. Cauza imediata, daca e pneumonie, este insuficienta cardio-respiratorie, cauza initiala e infectia cu coronavirus. Pentru ca a determinat o leziune specifica acestei afectiuni.
Daca nu se poate face o corespondenta exacta intre leziunile constatate necropsic si ceea ce manifesta clinic, cunoscute fiind urmarile infectiei cu coronavirus, nu poti sa ai certitudinea ca n-a murit de altceva.
Sunt numeroase persoane asimptomatice. Daca din pricina coronavirusului n-a avut vreun semn, dar in schimb era captusit cu alte afectiuni, nu mai poti sa spui ca a murit de coronavirus. Iata niste lucruri care se lamuresc pe calea autopsiei. Ca sa pui diagnosticul exclusiv, fara autopsie, e usor hazardat. Trebuie sa-ti asumi un diagnostic pe care trebui sa-l si dovedesti cand esti intrebat pe ce te-ai bazat cand ai spus asta.
Cand diagnosticul este pus exclusiv pe baza testului, in conditiile in care este stiut faptul ca la multi bolnavi aceasta boala evolueaza asimptomatic, este putin cam riscant. (…)
Dat fiind situatia actuala, as fi dispus descrierea exacta a organelor lezate de aceasta afectiune, si testarea, pentru a face corespondenta intre leziune si prezenta, sau nu, a coronavirusului.
Cel putin pentru studiul de cercetare a unor afectiuni noi, nu mi se pare inutila, ci dimpotriva, foarte utila efectuarea autopsiei. Boala este una noua si trebuie cercetata. (…)
Virusul HIV scade imunitatea. Scazand imunitatea, cel care e bolnav poate sa contracteze orice boala, care a determinat moartea. As merge foarte riguros pe autopsii pentru a lamuri afectiunile organice determinate de infectie”.
foto:adevarul.ro
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# alin 18 May 2020 16:16 +8
# M 18 May 2020 18:30 +2
# Cristian 18 May 2020 20:27 +4
# Stefan Mihai 19 May 2020 00:42 +4
# nae girimea 19 May 2020 08:57 +1
# Dan 26 May 2020 18:34 0