15 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Multi aroganti vor spune: “Ce, dom'le, nu poate judecatorul sa se descurce fara grefier?” Va spun ca nu se poate

Scris de: Andi MALALIU, judecator | pdf | print

11 December 2023 18:16
Vizualizari: 10906

Se revolta grefierii. Si multi care n-au habar se indigneaza. Ce mai vor astia? Nu castiga destul de mult?


 

Nu, nu castiga destul de mult pe cum ar merita. Ca nici macar despre asta nu-i vorba, ci ca, pur si simplu, salariile lor (ca si ale noastre, ale judecatorilor) sunt calculate gresit in minus de cativa ani. Nu se spune. Si daca multi aroganti vor spune: “Ce, dom'le, nu poate judecatorul sa se descurce fara grefier?”, va spun ca nu se poate.

Cel mai simplu ar fi sa va spun ca grefierul, chiar daca nu se numeste asa, exista in toate justitiile democratice (de pilda, in Spania ii zice “secretario del juicio” sau, invechit, “escriban”). Si, da, un grefier bun usureaza munca judecatorului cu vreo 30 la suta.

Asa ca daca nu intelegeti asta si nu-i intelegeti pe oameni (plini de boli profesionale de la praful din arhive si aplecatul dupa dosare ce cantaresc kilograme), sa nu va mirati ca primiti termene dupa “renumeratie” (vorba lui Caragiale) si dupa buget.

Comentarii

# Pai,mai nou nu se poate date 11 December 2023 19:01 +70

Nici fara asistent...

# Sbarnu Ion date 11 December 2023 19:06 +2

Sistemul justițiar poate fi plătit ușor după performante , dar asta nu convine , pentru simplul fapt ca nu prea au . Ca exemplu recuperarile de pagube judecate , dar mai sunt foarte multe suspicionand măcar numărul mare de prescripții, de achitari , de imoralitate ....

# maxtor date 12 December 2023 04:13 +2

grefieru lu Laurențiu Modoran tinea dosarelu pe jos, pe podea de nu-l gasea.a nu se repeta si la CAPBucuresti(sintagma dl. ap. ******erea)

# Retardanis date 13 December 2023 08:35 -5

Domnu' judecator, in scurta pledoarie da tot din casa. Ne spune ca grefierul este 'secretario', 'escriban', adica fiecare judecator are un secretar. La alte institutii, este un secretar la toata institutia, nu la fiecare om. Judecatorii sunt invatati sa le redacteze grefierii hotararile, ei punand doar semnatura, ca sefii. S-a ajuns ca 90% din munca sa o faca grefierul, care si ei baga copy-paste la greu. Pe vremuri, meseria de grefier isi avea rostul ei, hotararile trebuind sa fie citeze, grefierii fiind, in primul rand, caligrafi. Dar in vremurile noastre hotararile sunt scoase la imprimanta. Sunt softuri care transforma vorbirea in text. Astfel ca meseria de grefier ar cam trebui desfiintata. Judecatorii sa faca bine sa mai si munceasca, nu doar sa semneze. Mai spune domnu' judecator ca un grefier bun, usureaza cu 30% munca judecatorului. Unul bun, ca unul mai prost se pare ca este platit degeaba. Pai majoram salariul judecatorului cu 30% si desfiintam grefierii. Facem economie.

# Pisicamitu date 13 December 2023 12:51 +2

Da' desființați tot sistemul juridic, daca tot va încurcă pălmașii grefieri!

# Raspuns date 13 December 2023 19:34 +8

Vreti sa stiti ce face un grefier? Va spun ce fac eu, in cazul acesta. 1. In ceea ce priveste sedinta, o cer de la arhiva (colegii nu o aduc neceruta pentru ca nici nu am loc in birou din cauza celorlalte dosare pe care le am deja, si nici nu se grabesc sa o pregateasca daca nu ii somezi), apoi pregatesc sedinta in sensul ca verific ce inscrisuri au fost depuse la fiecare dosar in parte, ce inscrisuri nu s-au depus, daca citarea este legal indeplinita cu toate partile acolo unde cauza se face cu citare, daca s-au atasat dosarele necesare solutionarii cauzei, printez liste de sedinta pentru mine, aprod, avocati, dar si pentru afisat la usa instantei, trimit lista la parchet in cauzele cu procurori, in timpul sedintei fac apelul partilor in fiecare dosar in parte, consemnez in caietul grefierului tot ce se discuta la fiecare cauza, iau datele partilor prezente, consemnez declaratii de martori sau parti. Dupa sedinta fac incheierile de sedinta dupa inregistrare, citez partile

# Raspuns date 13 December 2023 19:41 +9

Dupa cum ziceam, dupa sedinta introduc la fiecare dosar solutia pe scurt si termenul, fac incheieri, citez parti si martori, introduc adresele corecte si complete acolo unde nu sunt deja, fac adresele dispuse de instanta, duc incheierile la judecator sa le semneze, numerotez dosarele si le restitui la arhiva. Fac procedura prealabila in civil: adica emit comunicari reclamantilor sa complineasca lipsurile cererii, astfel incat sa nu ii fie anulata cererea, calculez termenul pe care il au la dispozitie in acest sens, verific la implinirea termenului daca si au indeplinit obligatiile, duc dosarul mai departe la judecator pentru anularea cererii sau sa puna rezolutie in continuare, comunic paratilor actiunea, verific dovezile de comunicare, cand nu s-a reusit comunicarea recomunic la o alta adresa daca a fost identificata, verific din nou iar in final duc dosarul la judecator sa fixeze termen. Introduc apoi termenul, citez partile pentru primul termen, fac eventualele adrese.

# Raspuns date 13 December 2023 19:47 +7

In penal comunic rechizitoriul catre inculpat, comunic instiintare catre persoana vatamata, verific legala comunicare catre acestea si duc dosarul la judecator sa dea incheierea de camera preliminara. Bag solutia pe camera preliminara de incepere a judecatii, comunic incheierea, astept sa se implineasca termenul caii de atac, apoi duc dosarul la judecator pentru a fixa termen pe fond. Introduc termenul fixat, citez partile, emit adresele dispuse eventual, numerotez, dau dosarul la arhiva. De asemenea, in tot acest timp sunt de permanenta, alternativ cu colegii, dar asta inseamna ca in ziua in care sunt de permanenta daca are loc o arestare intru eu in acea cauza: fac adresa pentru avocat din oficiu, instiintez parchetul de termen, intru in sala, fac apelul, consemnez declaratia, introduc solutia, introduc motivarea, inchid motivarea, emit mandatul de arestare verificat de judecator, comunic inculpatului mandatul, informez o ruda a sa despre arestare, ii comunic procesul verbal de drept

# Raspuns date 13 December 2023 19:55 +5

La mandatul de arestare si la incheiere trebuie sa le dau numar, sa le comunic, sa comunic si minuta catre: inculpat, centrul de arestare si parchet. Numerotez, dau la cusut dosarul, care este sau nu trimis in calea de atac. De asemenea, eu intru si in ordinele de protectie, care se solutioneaza in maximum 72 de ore: introduc termen, emit adrese pentru avocati din oficiu, emit adresa la parchet, primarie, post de politie, citez de urgenta partile, intru in sala etc., urmeaza activitatile obisnuite de dupa orice sedinta, cu pronuntare in aceeasi zi sau cel mai tarziu ziua urmatoare, cu comunicarea solutiei. Precizez ca intru in op-uri cu 3 din 4 completuri. Apoi, fac incuviintari de executare silita, care intra saptamanal si se solutioneaza in maxim 7 zile, dupa cod, in 2 din 4 completuri. In acelasi timp, pe departamentul de executari silite calculez termenul de ramanere definitiva a hotararii in cauzele de inlocuire a amenzii cu munca in folosul comunitatii, emit mandatele la ramanere

# Raspuns date 13 December 2023 20:01 +7

Comunic mandatele de inlocuire a amenzii catre: contravenient, primarie si politie, astept dovezile de comunicare si confirmarile, completez registrul corespunzator si dau dosarele in depozit. De asemenea, fac titlurile executorii in cauzele cu plangeri contraventionale si le comunic primariilor. Comunic catre politie data ramanerii definitive. Am uitat sa mentionez daca lipseste vreun coleg in ziua in car esti tu de permanenta, faci toata treaba lui: intri in sala daca e cazul, introduci solutii si motivari, faci procedura prealabila de pe completul lui. Sunt sigura ca am mai omis, insa: dupa toate acestea, sa mi se spuna ca am salariu nesimtit (4900 lei (net) dar primesc numai 4300 lei pentru ca “nu sunt bani”, mi se pare o ignoranță și o nesimtire crasa din partea celor care afirma astfel. Seara buna!

# Retardanis date 14 December 2023 08:08 +1

Iata multe argumente, la un loc, in sprijinul ideii ca grefierii fac munca judecatorului. Multi grefieri au studii juridice, in urma promovarii unui examen ar putea ajinge judecatori, astfel aproape dublam numarul judecatorilor. Inteleg foarte bine ca judecatorii au pus grefierii sa le faca munca, nu inteleg ce mai au de facut judecatorii, in afara de a semna ca primarul. Greva grefierilor ar trebui sa arate ca problema este la judecatori.

# un amarat de jurist date 14 December 2023 14:45 0

Judecatorul, e obligat sa gandeasca, sa studieze, sa asculte sa gandeasca si sa redacteze... dar nu e cazul sa argumetez eu! Eu fiind doar jurist!! Acesta e rolul judecatorului, inclusiv de a redacta si mai ales motiva!!! In plus trebuie sa fie om ca toti oamenii, cu familie cu.... si cu muuulte cu..., ca doar nu lucreaza! :lol: ,....sa si doarma linistit ca sigur nu ia scapat ceva si ... o viata de vis! A-ti, ai acccepta sa te judece orice de la o banala sicanare in trafic sau ca vecinul muta mobila...,”tata Floare” sau ”Dorel de la scularie?”

# Răspuns date 18 December 2023 18:28 +1

Programul la care făcea cineva referire in sistemul judiciar nu a fost implementat si, chiar daca ar fi fost, ar fi ceva de genul “monsieur” se scrie “ monsieur “ se citește!! Ați fost vreodată atenți cam cum au loc discuțiile intr-o sala de judecată? Cum vorbesc avocați peste inculpați, inculpați peste părți vătămate si martori s.a.m.d. Cum ar arată i încheiere de ședința daca nu ar fi “secretarii”?! Nu vreau sa ma gândesc!! Dar na, e ușor a spune vorbe când nimic nu ai a spune!! Insa, grefierul sprijină judecătorul nu face munca lui! Un exemplu! In anul 2023 au fost publicate peste 360 de legi, pe lângă ordonanțe, acte normative su mai știu eu ce? O lege pe zi! O lege pe care judecătorul trebuie sa o citească și sa o aplice! Pe lângă legislația in vigoare! O fi mult? O fi puțin? Sa-l lăsam pe Dorel de la sculărie sa ne spună, ba chiar, cum a spus un domn jurist, sa o și aplice!! Iar domnul Retardanis sa fie reclamant intr-o cauza pendinte!! :cry:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva