MULTINATIONALELE NU SCAPA DE IMPOZITARE – CCR a blocat legea prin care guvernul Orban a modificat Ordonanta 114/2018. Dupa venirea la guvernare, PNL eliminase taxele pe activele bancare si pe cifra de afaceri a intreprinderilor din energie, plafonarea pretului gazelor si obligatia ca administratorii fondurilor de pensii sa-si majoreze capitalul social spre a evita falimentul (Minuta)
Ziua de marti, 12 februarie 2020, s-a soldat cu o lovitura zdravana din partea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru guvernul condus de Ludovic Orban (foto), CCR blocand legea prin care PNL a modificat OUG nr. 114/2018.
Totusi, instanta de contencios constitutional nu a intrat pe fondul problemei, ci a oprit legea mentionata strict pentru un motiv de procedura – si anume: adoptarea ei prin angajarea raspunderii, iar nu prin dezbatere in Parlament. Altfel spus, CCR a analizat doar criticile de neconstitutionalitate extrinseca formulate de catre cei 111 deputati PSD care au atacat legea PNL.
Redam minuta CCR:
„In ziua de 12 februarie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, a luat in dezbatere:
A. Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, obiectie formulata de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat;
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind unele masuri fiscalbugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative este neconstitutionala.
In argumentarea solutiei, Curtea a retinut ca nu au fost respectate conditiile constititutionale referitoare la procedura angajarii raspunderii Guvernului si, in consecinta, a admis criticile de neconstitutionalitate extrinseca formulate”.
Legeea pe care PNL si-a asumat raspunderea – dar care inca nu a ajuns sa fie promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis – este stufoasa si nu amendeaza doar Ordonanta de urgenta 114/2018, ci si alte acte normative. Pe noi ne intereseaza doar modificarile aduse OUG 114/2018. Cele mai nevralgice dintre acestea se refera la eliminarea:
- taxelor pe activele bancare;
- taxelor pe cifra de afaceri a intreprinderilor din energie;
- plafonarii pretului gazelor naturale;
- obligatiei ca administratorii fondurilor de pensii sa-si majoreze capitalul social pentru a evita falimentul.
In acelasi timp, OUG 114/2018 inlocuia controversatul indice ROBOR cu indicele de referinta pentru creduitele consumatorilor (IRCC), gandit pentru protejarea debitorilor.
In sesizarea de neconstitutionalitate (pe care o gasiti atasata la final), cei 111 deputati PSD argumenteaza ca „prin angajarea raspunderii, Guvernul a incalcat prevederile constitutionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentata de Parlament si deciziile Curtii Constitutionale”.
„Autoritatea executiva si-a depasit competentele prin extinderea atributiilor Guvernului si substituirea acestuia in competentele de legiferare ale Parlamentului, singura autoritate legiuitoare a tarii, astfel cum acestea sunt reglementate de Constitutia Romaniei, republicata”, continua PSD-istii.
In privinta criticilor de neconstitutionalitate intrinseca, acestea se refera la presupusa incalcare, de catre proiectul initiat de PNL, a urmatoarelor articole din legea fundamentala:
- art. 16: „(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale”;
- art. 41 alin. 1: „Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera”;
- art. 44 alin. 1: „Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege”;
- art. 47 alin. 2: „Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii”.
* Cititi aici proiectul de lege pe care PNL si-a angajat raspunderea
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ro Man 12 February 2020 19:10 +6
# Lita 12 February 2020 21:03 +16
# PNL -ul , care-i de fapt PD-L pe jumate , 12 February 2020 21:08 +11
# Edelweiss - Ivory Tower Tribunus Plebis 12 February 2020 21:30 -2
# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle 12 February 2020 21:31 -2
# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle 12 February 2020 21:32 -4
# Neanae 12 February 2020 21:33 +21
# nae girimea 13 February 2020 06:51 +5
# Edelweiss - Ivory Tower Accountant 13 February 2020 14:07 0
# Edelweiss - Ivory Tower Accountant 13 February 2020 14:09 +2