23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

“Muschetarilor” le-a expirat termenul de garantie. Sefia CSM va fi asigurata, in 2012, de tandemul Alina Ghica - presedinte si Oana Haineala – vicepresedinte. Judecatorul Alexandru Serban a pierdut in fata “blondei de la CSM”

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

6 January 2012 16:51
Vizualizari: 7293

 

Stilata, imbracata intr-o rochie culoarea untului si stapana pe ea, judecatoarea Alina Ghica, reprezentanta a judecatorilor de curte de apel in CSM, a fost aleasa, cu un scor de 12 la 6, in functia de presedinte al CSM. Langa Alina Ghica, in contrast tipic formatiei ABBA, procurorul Oana Haineala va asigura mandatul de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind aleasa cu un scor de 11 la 7 voturi. Sedinta de vineri a fost una tensionata, presarata cu intepaturi destul de dure intre fostul presedinte al CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, si judecatoarea Mona Pivniceru, intepaturi mediate, din cand in cand, de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a incercat din rasputeri sa pastreze calmul sedintei. Judecatoarea Alina Ghica a candidat in tandem cu procurorul Oana Haineala, pe un proiect comun, fapt ce a starnit nemultumirea fostului vicepresedinte al CSM, procurorul George Balan, care a sustinut ca si-ar fi dorit un proiect de candidatura mai axat pe problemele procurorilor. Nici contracandidatul Alinei Ghica, judecatorul Alexandru Serban, care a obtinut numai 6 voturi, nu a fost scutit de intrebari incomode, adresate mai ales de Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si de reprezentanta societatii civile in CSM, Corina Dumitrescu.


Doua dintre obiectivele noului presedinte al CSM, judecatoarea Alina Ghica: regandirea strategiei de comunicare si restructurarea modului de functionare a CSM

Sedinta de Plen de vineri nu a fost lipsita de peripetii. Desi invitat sa participe la bilantul anual, presedintele Traian Basescu nu si-a facut aparitia. Cu cateva minute inainte de inceperea sedintei, cand aproape toti membrii CSM erau deja asezati pe scaunele lor, un membru al aparatului tehnic a incercat sa bage un laptop in priza, insa a sarit o siguranta, iar intreaga sala de Plen a ramas in bezna. Fapt care a starnit zambete si glume din partea membrilor Consiliului. Procurorul Bogdan Licu a intrebat imediat daca justitia e in bezna, iar raspunsul nu s-a lasat mult asteptat, judecatorul Cristi Danilet replicand, cu un zambet larg: “e criza, si ne-am gandit sa mai taiem din cheltuieli”.

Nici judecatorul Marius Tudose nu a ramas fara replica, adaugand, spre amuzamentul tuturor: “Noroc cu presa ca e aici”. Siguranta a fost pusa la punct in cateva minute dupa incident, iar lumina s-a aprins imediat in intreaga sala: “S-a facut lumina”, au continuat in cor membrii CSM. Buna-dispozitie nu a guvernat insa intreaga sedinta. De fapt, din momentul in care a inceput sedinta si camerele sa filmeze, membrii CSM au devenit seriosi si chiar incordati. Fostul presedinte al Consiliului, judecatorul Horatius Dumbrava, a vorbit mai intai, pe scurt, despre realizarile din mandatul sau, le-a multumit tuturor, inclusiv absentului presedinte Traian Basescu, pentru ca a intervenit in momentul in care CSM era blocat, la inceputul anului trecut, apoi fostul vicepresedinte al Consiliului, procurorul George Balan, a recunoscut ca isi doreste ca noua conducere a CSM sa reuseasca sa fie o echipa si sa aiba mai multa coerenta, asa cum conducerea din anul 2011 nu a reusit. Dupa un discurs al ministrului Catalin Predoiu, fostul presedinte al CSM, Horatius Dumbrava a incercat sa puna in dezbaterea Plenului daca sa ia in discutie si sa voteze procedura de urmat in caz de baraj la vot sau in cazul in care niciunul dintre candidati nu reuseste sa obtina majoritate de voturi. Nimeni nu a sustinut propunerea lui Dumbrava, astfel ca acesta a dat cuvantul, pentru prezentarea proiectului judecatoarei Alina Ghica. Ghica a declarat ca intentioneaza sa abordeze “problematicile cu care se confrunta CSM in echipa. Se impune cu necesitate ca conducerea CSM sa fie echipa, una care sa se coaguleze, pentru binele intregului sistem. Proiectul nostru este structurat pe 4 mari obiective: independenta magistratilor, care trebuie sa fie dublata de responsabilitatea acestora, intarirea justitiei ca putere publica si cresterea eficientei acesteia, restructurarea modului de functionare a CSM, in vederea eficientizarii acesteia. Numarul comisiilor trebuie redus. Am observat anumite disfunctionalitati in functionarea aparatului tehnic, am identificat cum poate fi eficientizat acesta. Este important de asemenea un alt punct, si anume comunicarea publica a CSM si comunicarea acestuia cu celelalte institutii. Din acest punct de vedere am propus refacerea strategiei de comunicare, pe baze rationale, dupa principii si criterii de comun acord stabilite. Cateodata, excesul de comunicare, altadata lipsa de comunicare a creat disfunctionalitati in plan extern. Tocmai din acest motiv, este important sa externalizam comunicarea externa, prin desemnarea unor membri cu expertiza in domeniu”.

Interogatoriu incrucisat

Prima intrebare adresata judecatoarei Alina Ghica a venit din partea judecatorului Horatius Dumbrava, care a chestionat-o pe judecatoare cu privire la pozitia sa fata de proiectul de lege privind raspunderea disciplinara. Ghica a avut un raspuns transant: “Pozitia mea este cea exprimata de CSM. Inspectia Judiciara trebuie regandita, sa fie o institutie autonoma si functionala. Insa, daca voi ajunge presedinte al CSM, nu cred ca voi avea o parere personala de expus, ci voi expune pozitia CSM.” Dumbrava a incercat sa o intrebe pe Ghica care sunt recomandarile din MCV cu privire la CSM, insa a fost intrerupt imediat de judecatoarea Mona Pivniceru: “Te comporti ca si cum ai seminariza pe cineva, cand de fapt, e un proiect de management. Presedintele CSM are cinci atributii in lege, in rest, nu poate face nimic fara Plen”. Interventia judecatoarei Mona Pivniceru l-a facut pe Dumbrava sa se lase pagubas, nu insa pentru mult timp. Intepaturile insa au continuat. Fostul vicepresedinte al Consiliului, George Balan, a intrebat: “Ati invocat de 5 ori instantele si o singura data Parchetul General in proiectul dumneavoastra. De exemplu, in ceea ce priveste revenirea competentei CSM in materia numirii procurorilor la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Poate fi acesta un obiectiv?”

Ghica a raspuns imediat: “Proiectul e facut in baza atributiilor de acum ale CSM”.

Procurorul Oana Haineala a mentionat: “Domnule presedinte, cred ca la aceste intrebari sunt mai potrivita eu sa va raspund”.

Vi le pun si dumneavoastra. Dar la Parchetele Militare, aveti cumva in plan o redimensionare a schemei de personal, date fiind noile atributii ce vor intra in sarcina acestora?”, a continuat Balan. Ghica a raspuns, din nou, ca proiectul sau a fost construit in conformitate cu legea in vigoare.

Judecatorul Adrian Toni Neacsu a avut si el intrebari: “Care este pozitia dvs cu privire la programul de normare a volumului de munca in instante? Si cum veti reusi sa va intelegeti cu doamna procuror Oana Haineala, cand dansa a sustinut renuntarea la acest program?”

Am sustinut intotdeauna necesitatea unui program care sa optimizeze munca judecatorilor, insa cred ca este nevoie ca fiecare instanta sa isi poata adapta, in functie de conditiile si problemele pe care le are, acest program, pentru a-l face mai eficient. Cat despre cum ne vom intelege, aceasta este o problema falsa, sunt doar moduri diferite de a vedea o problema, unul al procurorului, altul al judecatorului”, a raspuns Alina Ghica.

Trezit parca din atipeala, judecatorul Mircea Aron a incercat sa destrame mitul echipei nou create, criticand anumite pozitii ale Alinei Ghica si ale Oanei Haineala in anumite momente cheie, in care imaginea CSM a avut de suferit. Singura curiozitate a judecatorului Aron a fost legata de modul in care se vor intelege cele doua colege, iar raspunsul Alinei Ghica nu s-a lasat asteptat: “Echipa manageriala presupune realizarea unei coeziuni, faptul ca avem opinii diferite e un lucru bun, dar important e ca atunci cand exista o opinie a majoritatii, minoritatea sa i se supuna.”

Imediat dupa atacul voalat al judecatorului Mircea Aron, ministrul Catalin Predoiu a intervenit: “Am vrea totusi sa pastram o echidistanta in intervievare, am salutat intotdeauna decenta pe care ati aratat-o in dezbateri si va rog sa ne pastram pe aceeasi linie. Nu vreau ca interventia mea sa fie interpretata ca o preferinta pentru un candidat sau altul”.

Alexandru Serban, taxat discret de Kovesi: “Voiam sa stiu daca atitudinea dvs din ziua tumultoasa de la CSM era o scapare sau o chestiune de caracter”

Al doilea candidat pentru sefia CSM, judecatorul Alexandru Serban, a sustinut, in prezentarea proiectului sau, ca, daca va fi ales, in primul rand va da dovada de echilibru si demnitate, dar si de responsabilitatea enorma pentru care se considera pregatit prin prisma experientei sale profesionale. Serban a sustinut ca trebuie gasita o solutie pentru redimensionarea schemelor de personal, in conditiile cresterii numarului de dosare din parchete si instante, ca trebuie pregatit sistemul pentru intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura Civila, dar si a celor penale, dar si ca anul 2012 va fi unul in care atacurile la adresa justitiei se vor inmulti, ca va fi un an greu, pentru ca vor fi numiri la varful Parchetului General si la DNA, si va intra in vigoare si legea privind “Inspectia Juridica”.

Inspectia Judiciara!”, a fost imediat corectat de judecatoarea Mona Pivniceru.

Judiciara”, a baiguit Serban, dupa care si-a expus principalele obiective pentru anul 2012. La sesiunea de intrebari, din nou, judecatorul Horatius Dumbrava a fost primul pe lista.

Care sunt principalele recomandari din MCV cu privire la CSM?”, a reluat Dumbrava intrebarea pe care i-o adresase Alinei Ghica, dar din nou a fost corectat de judecatoarea Mona Pivniceru: “Limitati-va la competentele dvs”, a spus taios judecatoarea.

Doamna Pivniceru, va rog sa nu ma intrerupeti, eu nu v-am intrerupt”, a continuat Dumbrava. “Nu accept sa votam fara sa dezbatem”, a continuat acesta.

Domnul presedinte are dreptate, doamna judecator”, a spus si Predoiu, pe un ton impaciuitor.

Unde vedeti ca au existat sincope la comunicare?” a continuat Dumbrava tirul intrebarilor.

Puteam sa avem un dialog mai deschis, membrii intre noi, si sigur ca o parte de vina o are fiecare, dar nu suntem aici sa cautam vinovatii. Cred ca este necesara regandirea Biroului de Presa, adica sa nu mai dezbatem in Plen fiecare virgula dintr-un comunicat de presa”, a spus Serban. Intrebat de procurorul George Balan cum vede problema egalizarii modului de numire in functii de conducere a procurorilor din Parchetul General, cu cel al judecatorilor, Serban a opinat ca este o chestiune care ar trebui discutata dupa anul 2012, pentru a nu “crea emotii nimanui”.

Chestionat de judecatoarea Mona Pivniceru cu privire la modul in care inspectorii judiciari ai CSM isi vor putea indeplini obligatiile de serviciu, dat fiind faptul ca nu au fost pregatiti sa studieze abaterile disciplinare pe fodnul dreptului material, Serban si-a exprimat increderea ca inspectorii sunt oameni cu o “pregatire profesionala solida” si ca se vor putea adapta.

Intrebarea care a inceput sa il demoleze pe Alexandru Serban a fost insa adresata de Kovesi. Procurorul General al Romaniei i-a amintit lui Serban despre cazul unui procuror care si-a dat singur NUP la o plangere penala impotriva sa, si inspectorul de la CSM a clasat lucrarea.

Eu am incercat sa discut aceasta problema intr-o sedinta, e adevarat, mai tumultoasa, si dvs mi-ati spus ca daca nu imi convine solutia, sa ma adresez instantei. Si voiam sa va intreb daca aceasta a fost o scapare sau o chestiune de caracter? Pentru ca eu v-am apreciat, dar voiam sa stiu cum veti reusi dvs ca presedinte, sa tratati aceste probleme”. Raspunsul evaziv al judecatorului Serban a relevat ceea ce Kovesi sugerase discret. Acesta a inceput sa povesteasca subiectul lucrarii clasate, insa niciun moment nu s-a referit la atitudinea sa fata de Procurorul General al Romaniei, intr-un moment tensionat!

Judecatorul Mircea Aron l-a intrebat apoi pe Alexandru Serban ce prevaleaza intr-o echipa: personalitatile puternice ale membrilor sai, care duc deseori la neintelegeri sau pregatirea fiecaruia, dupa ce Serban apreciase in proiectul sau ca un motiv pentru care CSM nu a avut o echipa foarte inchegata a fost legat de personalitatile puternice ale membrilor. Serban a spus doar ca membrii CSM trebuie sa vorbeasca “pe fata”.

Procurorul Bogdan Licu l-a intrebat apoi pe Serban cum vede raspunderea individuala a membrilor CSM.

Cred ca munca fiecaruia dintre noi poate fi evaluata prin intermediul lucrurilor pe care le facem in comisii, dar putem gasi si niste criterii mai aplicate”.

Judecatoarea Mona Pivniceru l-a intrebat pe Alexandru Serban daca are ceva sa isi reproseze, din toata activitatea sa de membru CSM.

Nu am ce sa imi reprosez, am facut tot ce am putut”, a raspuns, fara nicio ezitare, judecatorul Alexandru Serban. Insa ezitarile sale au inceput in momentul in care a fost chestionat de reprezentanta societatii civile in CSM, Corina Dumitrescu.

Ati fost reprezentantul CSM in Parlament, anul trecut, cand au fost dezbatute legile pe justitie? Si daca da, de ce nu ati anuntat CSM cu privire ceea ce s-a discutat acolo?”, a intrebat Corina Dumitrescu.

Am fost reprezentantul CSM in comisiile juridice de la Parlament, am adus mereu la cunostinta colegilor din CSM ceea ce se discuta acolo, dar unii dintre colegi nu au venit la sedinte, aveau treburi mai importante si probabil de asta nu stiu. Si nu am fost singurul reprezentant de acolo, au mai fost si alti colegi din CSM”.

Procurorul Oana Haineala: Nu putem avea o replica emotionala, pentru ca suntem o institutie serioasa

In prezentarea proiectului sau, procurorul Oana Haineala a mentionat: “Calibrarea schemelor de personal este un obiectiv pentru semestrul unu al anului 2012, cel tarziu. Suntem procurori si judecatori si stim cu totii ca legea se aplica din momentul intrarii ei in vigoare, nu se discuta la acel moment. Avem o mare problema cu criteriile de management, procurorii nu mai candideaza pentru functii de conducere, ci prefera transferul, astfel ca suntem blocati de doua ori. Cei care ar vrea sa vina la interviu sunt descurajarati de programa de management, ei nu vad utilitatea invatarii managementului, daca legea nu prevede aceasta obligatie. Toti cei de la aceasta masa suntem procurori si judecatori, si am avut, unii dintre noi, functii de conducere, astfel ca stim ca intre teoria managementului si practica e destul de multa diferenta, nu vad utilitatea acestei programe. Gestionarea relatiei cu Comisia Europeana este o provocare pentru mine, cred ca premisa dialogului este sinceritatea. Romania este ireversibil pe drumul reformei. Noua, procurorilor, ne place mai putin sa stam in lumina reflectoarelor. Si acum o sa fac o exprimare plastica, cu scuzele de rigoare: Un conducator serios al unei institutii serioase nu este o starleta de cinema. Cred cu tarie in ceea ce a spus Winston Churchill: Daca poti sa faci ceva, fa-l. Daca nu, taci. Nu putem avea o replica emotionala, pentru ca suntem o institutie serioasa, doar pozitia Plenului trebuie sa fie facuta publica, pentru ca suntem organ deliberativ de decizie”.

Ca de obicei, primul care a avut ceva de intrebat a fost Horatius Dumbrava: “Pentru ca ati invocat sinceritatea ca o premisa de la care lucrurile pot continua, sunteti reprezentant in CPEJ si ati prezentat la o plenara un punct de vedere prin care ati cerut stoparea programului normarii volumului de munca. In proiectul comun ati sustinut continuarea acestui program. Cum va explicati cele doua pozitii contrare?

Oana Haineala nu a ezitat nicio secunda in a da un raspuns pe larg: “Intrebarea este foarte interesanta, iar raspunsul poate fi dat pe mai multe paliere. Am participat la acea adunare plenara din CPEJ, eu am facut materialul nu doar pe baza discutiilor de la plenara, raportul a fost intocmit pe baza unor documente anterioare. Asa cum ati specificat si atunci, intocmirea raportului de activitate e o datorie a celor care participa la aceste plenare, si in paranteza fie spus, unii dintre noi au restante la aceste rapoarte. E adevarat ca am solicitat stoparea si plenul a respins atunci, astfel ca adoptam planul B, adica sa imbunatatim programul optim de activitate. Sunt pentru normarea muncii, dar pentru o normare normala”.

E interesant speech-ul dvs.....”, a incercat Dumbrava sa isi redreseze intrebarile, insa un cuvant din ceea ce a spus a iritat-o pe Oana Haineala, care a izbucnit: “Nu-mi suciti cuvintele!”

Nu m-ati ascultat pana la capat”, a incercat judecatorul Dumbrava sa o dreaga. “Cunoasteti activitatea Inspectiei Judiciare, nu? ”

Eu zic ca o cunosc, pentru ca la comisia 5 se fac rapoartele pentru.... si e laudabil ca la nivelul Inspectiei Judiciare s-au dispus controale pentru instantele care au dosare mai vechi, va admir si va aplaud pentru asta.

Procurorul George Balan a intervenit cu o critica- intrebare la adresa proiectului comun al Oanei Haineala si al Alinei Ghica: “In proiect nu exista nicio precizare sau aluzie la principiul privind independenta si garantarea ei, principiu din Constitutie. Nu considerati ca ar fi de interes o dezbatere publica pe independenta procurorului?”

Ar fi putut sa fie de interes daca as fi fost parlamentar si as fi avut in atributii modificarea Constitutiei. Doar pentru ca nu am scris negru pe alb cu privire la acest principiu si la garantarea ei, asta nu inseamna ca nu ne-am referit la el. Intregul nostru proiect va asigur ca asta vizeaza. ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

# Fanfaron Laudarovici date 6 January 2012 19:20 +8

Basescu  mai lipsea la sedinta asta. Stenogramele de mai sus ne arata ca nici in 2012 justitia nu-si va recapata demnitatea. Ma bucur insa ca tripleta D-D-N a fost debarcata . Un tandem feminin nasit de Mona Pivniceru poate va reusi spre final sa puna botnita dulailor din Parlament care urmaresc discreditarea brumei de dreptate care ne-a ramas. Dixit !

# DOREL date 9 January 2012 10:12 +1

Sa fie intr-un ceas bun ! Sa ne pastram optimismul si increderea in cele doua si sa speram ca esecurile si gafele din epoca D-D-N nu se vor repeta !

# Agentu de vanzari date 6 January 2012 20:16 +9

Buna ziua, sunt agent de vanzari la o editura importanta din Africa. As dori sa stiu daca si in noul mandat veti continua sa vindeti cartile editurii CH Beck sau daca ati fi interesati de o colaborare si cu noi. Cat costa reclama pe site-ul Consiliului si la cine trebuie facuta plata? Va multumim.

# cehashbec date 6 January 2012 20:29 +1

Ce regiune din Africa e in discutiune? Ca cam conteaza, pentru a stabili pretul DDP sau CIP...chestii delicate. Cu factura sau doar bon de casa, DSC la IP... Cu ăilalți ne-am inteles, dar daca sunteti de comitet, va dam bonusuri peste bonusuri, Constitutia Romaniei, ca si-asa o schimba pedelescu...pardon, basescu.

# Ce patroneaza conducerea CSM date 7 January 2012 13:33 +4

Site-ul Consiliului recomanda juridice.ro. Ce publica juridice.ro? Iata: "Forta juridica a recunoasterii… :)6 January 2012 - Juridice.ro 576 citiri Judecatorul il intreaba pe inculpat: - Recunosti acest cutit? - Da, domnule judecator. - Insemna ca marturisesti… - Nu marturisesc nimic. Mi-l aratati pentru a patra oara, e normal sa-l recunosc!"

# Rubrica de decese date 7 January 2012 21:54 +1

Trebuie sa marturisim ca suntem placut surprinsi ca rubrica "Decese" din Romania Libera s-a mutat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, la inspiratia juridice.ro. SAVESCU este de fapt al 20-lea membru al Consiliului, ales de prietenii lui.

# grefierul date 8 January 2012 21:52 +2

Este rusimos ca un avocat(Predoiu) a fost obligat sa tempereze atitudinea ostila a unor judecatori(membri CSM) fata de un candidat,facind apel la echidistanta...In spatele transparentei,schimbului de idei invocate de Dumbrava,a fost interesul meschin de a-l promova pe Serban.Jenant si scandalos.Daca de la de la Dumbrava,Danilet si Neacsu ne-am obisnuit cu asemenea ticalosii(ca sunt integrii si deontologi de multa vreme),surpriza a fost Serban care a acceptat un asemenea joc murdar si mai ales Aron si Balan.Sa le fie rusine...

# brasoveanul date 8 January 2012 22:03 +3

Ai dreptate.Sa stii ca Serban nu de deosebeste cu nimic de cei trei.Este lipsit de caracter,viclean si foarte oportunist.A avut sase voturi nu-i asa?L-au votat cei cinci(Dumbrava,Danilet,Neacsu,Aron si Balan)iar al saselea vot ii apartine.In concluzie s-a votat pe el ca un nesimtit...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva