NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA CSM – Inalta Curte a sesizat CCR in dosarul in care judecatoarea Gabriela Baltag contesta hotararea prin care vechiul CSM a executat-o in numele Liviei Stanciu, stabilind ca ar fi incalcat Codul deontologic atunci cand a indraznit sa ceara demisia „partenerei DNA” dupa abuzul din cazul Rarinca. CCR trebuie sa se pronunte pe constitutionalitatea prevederilor din art. 29 si 36 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in parte cererea de sesizare a CCR formulata de judecatoarea Gabriela Baltag din CSM (foto) si a solicitat Curtii sa se pronunte asupra exceptiilor de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 29 alin. (7) si (9) si a dispozitiilor art. 36 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Articolele de lege care fac obiectul cererii sunt invocate in dosarul in care Gabriela Baltag contesta hotararea prin care CSM a decis ca ar fi incalcat Codul deontologic al magistratilor atunci cand i-a solicitat demisia „partenererei de nadejde a DNA”, Livia Stanciu, dupa cazul Mariana Rarinca. In acelasi timp, ICCJ a decis suspendarea judecarii cauzei pana la pronuntarea Curtii Constitutionale asupra exceptiilor de neconstitutionalitate invocate.
Reamintim ca in 16 februarie 2016, Sectia pentru judecatori a vechiului CSM a stabilit ca fosta sefa a Asociatiei Magistratilor din Romania ar fi incalcat art. 18 alin. 2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor. Concret, Baltag ar fi incalcat, in opinia vechiului CSM, prevederile din Codul deontologic potrivit carora „judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor”.
Impotriva Hotararii nr. 171 din 16 februarie 2016 a Sectiei pentru judecatori a CSM, Gabriela Baltag a formulat contestatie si plangere prealabila. Contestatia s-a discutat in sedinta de plen a CSM din 17 mai 2016, iar plangerea prealabila in sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, din aceeasi zi. Ambele actiuni ale judecatoarei Baltag au fost respinse, astfel ca fosta presedinta AMR a atacat in instanta hotararea CSM prin care s-a constatat ca ar fi incalcat Codul deontologic atunci cand i-a cerut demisia Liviei Stanciu.
Iata minuta ICCJ:
”Admite in parte cererea de sesizare a Curtii Constitutionale, formulata de contestatoarea Baltag Gabriela. Dispune sesizarea Curtii Constitutionale, pentru a se pronunta asupra exceptiilor de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 29 alin. (7) si (9) si a dispozitiilor art. 36 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, invocata in Dosarele conexate sub nr. 135/43/2016. Respinge cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 65 ind. 1 din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, ca inadmisibila. in temeiul dispozitiilor 413 alin.1 punctul 1 din Codul de procedura civila, republicat, suspenda judecarea cauzei pana la pronuntarea Curtii Constitutionale asupra exceptiilor de neconstitutionalitate invocate. Cu recurs in 48 de ore de la pronuntare, la Completul de 5 judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru solutia de respingere a cererii de sesizare a Curtii Constitutionale. Definitiva in ceea ce priveste admiterea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale”.
*Cititi aici pozitia judecatoarei Gabriela Baltag in cazul Livia Stanciu-Mariana Rarinca
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 10 May 2017 19:54 +4
# DODI 10 May 2017 20:37 +4
# unul din lumea cea mare 10 May 2017 21:17 0
# DODI 10 May 2017 23:10 +4
# unul din lumea cea mare 11 May 2017 12:09 0