NICUSOR ATENTEAZA LA CARTIERUL JUSTITIEI – Senatorul Robert Cazanciuc il demasca pe primarul Capitalei Nicusor Dan, care vrea mutarea viitorului Cartier al Justitiei de la Unirii la Casa Academiei: „Buldozeristul Nicusor propune mutarea unui obiectiv de investitii de pe un teren deservit de 3 bulevarde si o strada majora cu numeroase mijoace de transport in comun intr-un loc deservit de o singura linie de autobuz. 20.000 de cetateni sunt invitati sa nu-si mai caute dreptatea, pentru ca polueaza
Fostul ministru PSD al Justitiei Robert Cazanciuc (foto) a reactionat luni, 28 octombrie 2024, dupa ce primarul Capitalei Nicusor Dan s-a pronuntat pentru mutarea viitorului Cartier al Justitiei din zona Unirii (Esplanada) pe terenul dintre Casa Academiei si Palatul Parlamentului, intreaga parcela cunoscuta sub numele Esplanada urmand sa fie transformata in parc in viziunea edilului general.
Vicepresedintele Senatului i-a atras atentia lui Nicusor Dan ca la Esplanada este foarte usor accesibila, cu numeroase linii de autobuz, precum si cu metroul. Spre deosebire de ea, la Casa Academiei se poate ajunge cu o singura linie de autobuz.
Alegand a doua varianta, primarul Bucurestilor nu va face altceva decat sa incalce dreptul de acces la justitie in cazul a circa 20.00 de cetateni, adauga Cazanciuc, sustinand ca Nicusor Dan „se lupta sa salveze Bucurestiul de bucuresteni”.
Redam postarea de pe Facebook a senatorului PSD Robert Cazanciuc:
„Nicusor, domnul Ciuca si Cartierul Justitiei
Speriat probabil de sondajul de opinie comandat de fostul partid al primarului Capitalei, care il plaseaza pe locul sase in cursa prezidentiala, domnul Ciuca pare ca a ales deja un nou job oferit de domnul Nicusor Dan, respectiv acela de purtator de cuvant al viziunii celui care se lupta sa salveze Bucurestiul de bucuresteni.
Onoare, respect si predictibilitate au fost valorile despre care domnul Ciuca ne spunea mai deunazi ca ii lipsesc, dar pe care le are domnul Marcel Ciolacu. A revenit la scurt timp si a pus afirmatia pe seama emotiei, aratand ca si domnia sa a fost calauzit in viata si cariera de cele trei valori.
Despre onoare si respect pot cu siguranta sa vorbeasca in cunostinta de cauza cei care au lucrat si lucreaza in mod direct cu domnul Ciuca. As vrea insa sa punctez cateva fapte din perspectiva predictibilitatii celui care, din pozitia a doua in ierarhia statului roman, alege sa isi insuseasca ideile primarului care nu a reusit sa construiasca nimic, dar vrea sa demoleze ce au construit altii.
Cu gandul ca predictibilitate nu se poate fara responsabilitate, m-as fi asteptat din partea domnului Ciuca, ca unul care nu l-a privit cu neincredere, sa mearga sa vada campurile de lupta ale primarului general cu bucurestenii, candva motive de mandrie ale orasului, parcurile Herastrau sau Cismigiu, sau sa fi mers prin sectoarele 3, 4 sau 6, pentru a vedea ce inseamna grija pentru bucuresteni, inainte de a crede in capacitatea domnului Nicusor Dan de a realiza ceva in Capitala.
Unul dintre proiectele luate in colimator de buldozeristul Nicusor este Cartierul Justitiei, un concept de reabilitare urbana a unei rani deschise de 35 de ani in inima Bucurestiului.
Pornind de la trama stradala a vechiului cartier evreiesc demolat in anii comunismului, cea mai mare firma de arhitectura din SUA, Gensler, selectata in urma unei licitatii internationale derulate de Banca Mondiala in beneficiul Ministerului Justitiei, propune realizarea unui ansamblu de 8 cladiri in care vor functiona 23 de institutii judiciare raspandite acum in tot Bucurestiul.
Ii explic astazi domnului Ciuca ceea ce i-am explicat si domnului primar in urma cu 3 ani si cu siguranta i-ar fi putut explica cu multa competenta, daca probabil ar fi fost intrebati, ministrii liberali ai justitiei Catalin Predoiu si Alina Gorghiu, cei care au derulat actiuni de realizare a proiectului, asa cum au facut toti ministrii justitiei, indiferent de culoarea politica.
Realizarea Cartierului Justitiei pe terenul delimitat de bulevardele Unirii, Octavian Goga si Mircea Voda, precum si de strada Nerva Traian, cunoscut public cu denumirea de Esplanada, a fost stabilita in urma unui studiu de amplasament intocmit in anul 2013 de catre Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, la solicitarea Ministerului Justitiei. Studiul a luat in calcul si alte doua amplasamente pe care s-ar putea realiza Cartierul Justitiei: Casa Radio din Splaiul Independentei si Casa Academiei din Calea 13 Septembrie.
Cel mai mare punctaj, in urma analizei criteriilor urbanistice pentru realizarea unui proiect de asemenea amploare, a fost cumulat de amplasamentul Esplanada. Din perspectiva gradului de accesibilitate publica, amplasamentul selectat a fost notat cu un maxim de 5 puncte, din 5 posibile, iar locatia Casa Academiei, invocata recent de Nicusor Dan, a obtinut cel mai slab punctaj, respectiv 2 puncte.
Primarul Capitalei le propune astfel bucurestenilor sa mute un obiectiv de investitii de pe un teren deservit de 3 bulevarde si o strada majora cu numeroase mijoace de transport in comun de suprafata si de metrou, intr-un loc deservit de o singura linie de autobuz. Cu alte cuvinte, cei aproximativ 20.000 de cetateni care vor lucra sau vor avea nevoie de serviciile de justitie ce vor functiona in Cartier sunt invitati sa nu isi mai caute dreptatea, pentru ca polueaza orasul cu drepturile lor.
In conditiile unui oras paralizat de trafic, solicitarea unui primar de a incerca sa blocheze realizarea unui proiect care ar opri mii de masini sa mai circule inutil catre si intre cele 23 de institutii de justitie reprezinta pur si simplu o insulta si o tradare a cetatenilor Capitalei.
Norocul orasului este ca actualul amplasament a fost asumat prin 2 legi votate de Parlament si o Hotarare de Guvern, iar singurul lucru pe care il pot face domnii Dan si Ciuca este sa raspunda in solidar pentru orice incercare de blocare a proiectului care ar duce la pierderea celor cateva milioane de euro cheltuite pana in prezent pentru documentatiile juridice, de urbanism si arhitectura la care au lucrat ca la carte cateva sute de oameni mai bine de 10 ani.
Si pentru ca domnul Ciuca are capacitatea de a recunoaste cand greseste, i-as reaminti cateva din deciziile domniei sale la care ar fi bine sa reflecteze, ca om de stat cu onoare si predictibil, mai ales in relatia cu partenerii externi, inainte de a continua sa se asocieze ca general, chiar si in rezerva, cu un tradator.
Astfel:
1. In anul 2021, prin Programul de guvernare publicat in M. Of. Nr 1122/25.XI.2021, Guvernul Ciuca se angajeaza (pag.90 din program) sa continue demersurile pentru realizarea Cartierului si sa finalizeze acordul de imprumut cu Banca Mondiala pentru finantarea lucrarilor de constructie;
2. In anul 2022, in sedinta de guvern din data de 30 martie, a fost adoptata, de catre Guvernul Ciuca, Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar care cuprinde nu mai putin de 10 referiri la necesitatea realizarii Cartierului Justitiei;
3. In anul 2022, in sedinta de guvern din data de 16 iunie a fost aprobat, de catre Guvernul Ciuca, un Memorandum privind Acordul de principiu pentru negocierea si contractarea unui imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru sistemul judiciar si realizarea... Cartierului Justitiei;
4. In anul 2023, in sedinta de guvern din data de 10 mai a fost aprobat, de catre Guvernul Ciuca, un nou Memorandum de aprobare a negocierii Acordului cu BIRD pentru realizarea...Cartierului Justitiei;
5. In anul 2024 este publicata in M. Of nr.9/2024 Legea nr.2/2024 privind ratificarea Acordului de Imprumut mentionat anterior, lege votata in unanimitate la data de 12.12. 2023 de Senatul Romaniei, condus de domnul Ciuca.
Din pacate, Nicusor Dan se foloseste in mod ipocrit de o tema de interes pentru oamenii de bun-simt si ii pacaleste in mod deliberat ca ar fi interesat de situatia spatiilor verzi din Capitala, dovada interesului fiind gradul de degradare a marilor parcuri din administrarea Primariei Capitalei.
Fara sa fi facut ceva pentru Cismigiu sau Herastrau, primarul propune insa un nou parc in locul in care anul viitor este programata demararea lucrarilor pentru construirea Cartierului Justitiei, omitand cu buna stiinta sa spuna ca din anul 2019, prin HG nr.592/2009, PMB a primit dreptul de a realiza proiecte de interes pentru Bucuresti pe jumatate din cele 10,71 ha ale amplasamentului Esplanada. Daca Nicusor Dan ar fi trait in lumea reala, si nu in cea virtuala, ar fi demarat deja procedurile pentru utilizarea acestui teren ca sa construiasca o sala de concerte atat de necesara Festivalului George Enescu, iar in jurul acesteia ar putea realiza un parc care sa puna in valoare noile functiuni publice ale amplasamentului.
Eu inteleg ca cei doi au batut palma pentru ca Nicusor Dan sa fie rasplatit pentru sustinerea domnului Ciuca la prezidentiale, dar, totusi, aceasta sustinere nu poate fi rasplatita oricum, calcand cu bocancii pe acte oficiale emise de Guvern sau de catre Parlament.
Altfel, palma batuta este data peste obrazul bucurestenilor.
In prima imagine puteti vedea distributia in oras a cladirilor de justitie astazi, iar in a doua delimitarea pe Esplanada a Cartierului de zona alocata PMB si unde nu exista nicio solutie asumata de ND”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# "intr-un loc deservit de o singura linie de autobuz" 28 October 2024 18:28 +26
# Kalabaal A' Mouk 29 October 2024 15:23 +19