OMUL LUI LAZARICA A FOST ZBURAT DIN PARLAMENT – Senatorul Serban Nicolae a dat-o afara din sala pe procuroarea Irina Kuglay trimisa de Procurorul General Augustin Lazar sa vegheze dezbaterile pe OUG 14/2017 pentru abrogarea OUG 13/2017: “Este nepoliticos sa veniti neanuntati... Faptul ca incercati sa imi explicati ca este un lucru firesc sa va autoinvitati la Comisia juridica ma face sa cred ca aveti alte ganduri. Nu avem nevoie de supraveghere” (Dialogul)
Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar nu stie cand sa se mai opreasca si refuza sa inteleaga ca magistratii nu au ce cauta in politica si ca le este interzis procurorilor si judecatorilor sa ia parte la dezbaterile pe acte normative, mai ales daca nu au fost invitati. Deunazi, Procurorul General a trimis in Parlament un reprezentat al institutiei pe care o conduce pentru a asista la dezbaterile pe adoptarea OUG 14/2017 pentru abrogarea OUG 13/2017. Vizita la Parlament a procuroarei PICCJ, Irina Kuglay, caci despre ea este vorba, de luni, 13 februarie 2017, a fost insa de scurta durata. Aceasta intrucat presedintele Comisiei Juridice din Senat Serban Nicolae (foto stanga) a dat-o afara din sala pe Irina Kuglay (foto dreapta) – trimisa de Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar pentru a participa la dezbaterea asupra Ordonantei 14/2017 de abrogare a Ordonantei 13/2017 privind modificarea unor articole din Codul penal si Codul de procedura penala in vederea punerii in acord cu deciziile CCR care a stabilit ca anumite articole din actele normative sunt neconstitutionale – pe motiv ca nu a fost invitata de nimeni din Senat, iar Regulamentul Senatului nu permite participarea reprezentantilor parchetului la astfel de dezbateri. Argumentele lui Nicolae au fost confirmate de Kuglay care a tinut sa precizeze ca participa la sedinta Comisiei juridice ca urmare a desemnarii pe care conducerea PICCJ a facut-o.
Dialogul purtat intre reprezentantii Comisiei juridice si procuroarea PICCJ Irina Kuglay trimisa de Procurorul General Augustin Lazar este de-a dreptul haluciant si ridica o serie de intrebari: In baza carei legi a trimis Procurorul General un procuror PICCJ in Parlament, pentru a participa la dezbateri, desi nu a fost invitat? Care a fost scopul acestei “descinderi”? Se impune oare cercetarea disciplinara a Procurorului General pentru aceasta imixtiune in actiunea de legiferare?
Trebuie precizat ca prezenta in sala a procuroarei Kuglay a fost facuta publica abia la jumatatea dezbaterilor asupra OUG 14/2017 din Comisia juridica a Senatului cand senatoarea Alina Gorghiu a invitat-o pe reprezentanta Parchetului General sa ia cuvantul si sa isi exprime pozitia asupra “abrograrii exprese”, dat fiind ca “avem placerea de a avea reprezentantii Parchetului aici”. Pana la acel moment, procuroarea Irina Kuglay, reprezentanta PICCJ, a stat in sala si si-a notat ce s-a discutat in sala, fara a se prezenta si fara a se stii cine este. Singura care a parut ca stie a fost Alina Gorghiu, care a si dorit sa auda pozitia lui Kuglay.
Reprezentanta PICCJ a precizat ca a fost desemnata de conducerea Parchetului pentru a participa la “acest tip de dezbateri in procedurile parlamentare privind legislatia care intereseaza magistratii procurori”, dupa care a facut cateva precizari despre necesitatea abrogarii exprese a unor articole din ordonante.
La un moment dat, Serban Nicolae a intervenit pentru a-i comunica procuroarei Kuglay ca trebuia sa il informeze cu privire la prezenta sa la dezbateri: Am o rugaminte, prezenta dumneavoastra aici trebuie sa mi-o semnalati în primul rand mie. Eu n-am stiut de unde sunteti si este o chestiune de procedura foarte importanta. Nu e vorba de persoana. Orice imputernicire ati avea, daca vine un secretar de stat de la Ministerul Justitiei, eu nu va pun sa luati legatura cu un consilier de-al meu sau cu vreun consilier din Senat. Aveti în fata 11 senatori, daca cineva de la Ministerul Public se considera mult prea sus, probabil datorita salariului – ca Procurorul General are salariul de cinci ori cat un senator – ca sa discute cu o comisie senatoriala, atunci am sa va rog sa nu mai luati cuvantul niciodata. Prezenta dumneavoastra aici nu este vointa dumneavoastra, este vointa membrilor Comisiei. Nu e vorba de persoane, repet. Chiar daca venea Procurorul General insusi i-as fi spus acelasi lucru. Mai mult decat atat, as vrea sa nu luati opiniile dumneavoastra ca fiind sacrosancte. La deciza 405/2016 si Inalta Curte si Guvernul si Ministerul Public si instantele solicitate au spus ca textul de la 297 alin. 1 este perfect constitutional. CCR a avut o alta parere, ceea ce inseamna ca nu intotdeauna orice spune orice fel de institutie sau orice conducator de institutie trebuie luat ca fiind litera de lege, argument imbatabil si certitudine. De aceea, eu nu am sa va mai dau cuvantul, din punctul meu de vedere puteti merge linistiti si as fi vrut sa nu ajung in situatia de a va atrage atentia ca este nepoliticos fata de o Comisie senatoriala sa veniti neanuntati, chiar daca v-ati prezentat altor colegi ma intereseaza foarte putin, si sa spuneti ca ati venit aici pentru ca ati fost desemnati de Procurorul General.
Procuroarea Irina Kuglay: Va multumesc pentru atentionare, dar cred ca este necesar sa fac aceasta precizare: In cursul zilei de astazi, conducerea Parchetului a informat conducerea Camerei Deputatilor... a Senatului, precum si Comisiile juridice ale Camerelor cu privire la continuarea demersurilor noastre, traditionale altminteri, de colaborare in cadrul legislativului, atat la invitatie, cat si numai ca urmare a consultarilor publice prin afisarea pe site a proiectelor, am informat ca dorim sa participam si a transmis la aceste niveluri numele participantilor.
A intervenit senatorul Nicolae care a rugat-o pe Kuglay sa nu insiste, expunand urmatoarea idee: Sa stiti ca pe logica asta si noi, in dorinta de a sprijini parchetul am putea sa anuntam dorinta noastra de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete si pe echipe mixte. Nu e vorba de autoinvitare si v-as ruga sa intelegeti ca nu va puteti permite niciodata ca prin notificarea Parlamentului sa va autoinvitati la sedintele Comisiilor. Lucrurile sunt foarte limpezi si daca imi gasiti in atributiile Ministerului Public chestiuni legate de legiferare sau de consultanta in materie de legiferare as fi de acord. Dorinta dumneavoastra este una onesta, sincera, dar trebuie asumata de Procurorul General. Atunci, v-as ruga frumos, sa intelegeti ca va multumesc pentru prezenta. Nu este o chestiune personala, nu are nicio legatura cu dumneavoastra.
Procuroarea Irina Kuglay: Nici n-as putea sa o iau personal, ar fi un compliment sa o iau eu personal.
Serban Nicolae: Nu încercati sa fiti ironica, doamna. Nu e niciun compliment, e o atentionare foarte politicoasa si credeti-ma ca noi totusi tinem la respectarea unor legi si a unor regulamente. Si faptul ca dumneavoastra incercati sa imi explicati ca este un lucru firesc sa va autoinvitati la Comisia juridica a Senatului ma face sa cred ca aveti alte ganduri. Nu avem nevoie de supraveghere. Va multumesc pentru atentie.
Procuroarea Irina Kuglay: As vrea sa va atrag atentia ca primul repros pe care ni l-ati facut a fost acela ca nu v-am anuntat. Eu tocmai am comunicat ca institutia noastra a anuntat in mod oficial.
Serban Nicolae: Doamna, va rog frumos sa parasiti sala. Nu ma intereseaza pe cine a anuntat. La Comisia juridica a Senatului nu s-a anuntat ca nu v-am spus o minciuna. Deci, va rog frumos sa parasiti sala, va multumesc pentru prezenta!
Procuroarea Irina Kuglay: Cred ca lucrurile astea sunt verificabile la nivel de...
Serban Nicolae: Depasiti orice limita, nu va suparati. Chiar ma rog de dumneavoastra la Comisia Parlamentului? Ce-i asta? Cum va permiteti sa insistati? Mai faceti un dosar penal daca vreti!
Cititi in continuare cum a decurs dialogul in Comisia Juridica din Senat, ca urmare a participarii reprezentatei PICCJ la dezbateri:
Alina Gorghiu a luat cuvantul, la invitatia lui Serban Nicolae: As fi preferat sa nu asist la acest incident. Mie mi se parea absolut normal sa ascultam un punct de vedere al Ministerului Public fiind prezent in sala. Dar as vrea sa ne lamureasca staful comisiei pentru ca informatiile mele sunt altele, si anume ca s-a solicitat prezenta dansilor in sala, nimeni nu vine de pe strada in sala comisiei juridice si nu este prima data cand se fac invitatii. De altfel, chiar ministrul dumneavoastra a solicitat un punct de vedere de la Parchetul General pe ordonanta. Mi se pare nepoliticos schimbul de replici. Imi cer eu scuze, doamna, în numele comisiei. Domnul Serban Nicolae a vorbit în functie de presedinte, dar cred ca de data aceasta si-a folosit functia excesiv. Chiar va rog sa lamurim acest incident pentru ca este neplacut si ar putea genera pe viitor o pozitie abuziva din partea unui om, chiar daca este presedinte de comisie, cu care eu nu sunt de acord. Puteam, politicos domnule presedinte, sa transam aceasta problema, nu dand afara pe cineva din plenul unei comisii, chiar daca dumneavoastra aveti o relatie mai putin simpatica cu Parchetul General.
Serban Nicolae: Am inteles punctul dumneavoastra de vedere. As avea o respectuoasa rugaminte: abtineti-va sa mai îmi dati lectii de comportament. Pastrati-le pentru cine credeti ca va poate permite asa ceva. Faptul ca dumneavoastra insistati în a-mi califica mie comportamentul, faptul ca dumneavoastra transati sententios anumite opinii doar de dragul presei, ma lasa rece. Nu este prima oara, dar as vrea sa va abtineti. Eu nu spun daca dumneavoastra sunteti politicoasa sau nu, nu spun daca dumneavoastra depasiti sau nu limitele si cadrul unei asemenea dezbateri.
Alina Gorghiu: Imi permiteti sa am si eu un punct de vedere?
Serban Nicolae: Dar nu la adresa mea.
Alina Gorghiu: La adresa oamenilor care suntem în aceasta comisie, cu totii suntem martori…
Serban Nicolae: Doamna senator…
Alina Gorghiu: …domnule Serban Nicolae la actiunile dumneavoastra lipsite de…
Serban Nicolae: Lipsite de ce, doamna?
Alina Gorghiu: … de politete. Cred ca e un cuvant bland pentru comportamentul dumneavoastra.
Serban Nicolae: Da doamna, aveti o problema!
Alina Gorghiu: Nu abuzati de functie ca sa ne tineti teorii.
Serban Nicolae: Eu am o functie data de rezultatul votului.
Alina Gorghiu: De aia credeti ca va puteti permite sa faceti orice în tara asta, inclusiv ordonantele astea de doi lei?
Serban Nicolae: Doamne fereste!
Alina Gorghiu: Domnule Serban Nicolae, nu puteti sa invocati votul pentru fiecare impolitete sau lipsa de bun simt sau ilegalitate.
Serban Nicolae: Asa este, asa este... Incredibil!
Alina Gorghiu: Deci, va rog sa reveniti în cadrul normal.
Serban Nicolae: Nu ma rugati nimic. Va rog frumos abtineti-va sa ma mai rugati ceva. Pastrati pentru cine va permite asemenea comportamente. Eu nu vi le permit si credeti-ma ca n-am cum sa iau în considerare mitocaniile. Va rog frumos, abtineti-va! Eu nu am facut nicio invitatie, ca sa fie foarte clar! Si eu sunt primul care face invitatiile! Nu ma intereseaza..
Alina Gorghiu: Cine a invitat de la staf?
Serban Nicolae: Cum sa dau cuvantul stafului? Doamna senator in ce lume traiti?
Alina Gorghiu: Domnule presedinte, este o problema pe care dumneavoastra ati generat-o. Tocmai ati dat afara pe cineva dupa bunul plac. Nu ati consultat Comisia, nu ati consultat pe absolut nimeni. Ati trantit o idee si ati dat afara un om pentru ca asa v-a placut. Mie mi se pare nepoliticos.
Serban Nicolae: Of, of, ce frica va mai e de Servicii!
Alina Gorghiu: Domnule Serban Nicolae, sapte ani de acasa n-au legatura cu Serviciile.
Serban Nicolae: Hai, lasati mitocania! Chiar va permiteti asa ceva? Atata tupeu? Dar de unde pana unde îmi faceti dumneavoastra educatie mie? Cititi Regulamentul, am facut apel la Regulament!
Alina Gorghiu: Nu mai dati oameni afara din sala cand va tuna ca nu e în regula, indiferent cine este. Maine-poimaine o sa dati opozitia afara din sala.
Serban Nicolae: Certati-ma cu populismele astea plangacioase! Lasati-le pentru alta data, încercati sa impresionati pe altcineva. Daca erati asa puternica va duceati la miting sa vedem cum va primeau mitingistii.
Alina Gorghiu: Dar am fost!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Camp tactic 14 February 2017 18:26 +18
# Tica 14 February 2017 19:03 +37
# Radu 14 February 2017 19:47 -12
# Lazarel 14 February 2017 19:13 +3
# DODI 14 February 2017 19:39 +13
# Golan 14 February 2017 20:09 +8
# Zoia 14 February 2017 20:38 +6
# nuibai 14 February 2017 21:22 +7
# Edelweiss - Nedumirit de Bukowina 14 February 2017 21:42 +4
# * 15 February 2017 00:27 0
# Steluta 15 February 2017 00:41 +3
# Avem speranta 15 February 2017 09:01 +5
# soso 15 February 2017 09:36 +2
# escu 15 February 2017 10:14 +8
# ceir 15 February 2017 15:23 +2
# Radu 15 February 2017 18:40 +1
# FOST TITULESCU 15 February 2017 16:57 +2
# Pif 15 February 2017 22:15 0