Operatiunea Basescu-Macovei
Publicarea raportului Comisiei Predoiu referitor la arhiva secreta SIPA arunca in aer tandemul Basescu-Macovei. Si il poate plasa pe judecatorul Cristi Danilet intr-un scenariu penal. Din acest raport, care, iata, a fost dat publicitatii, si nu prin grija ministrului Tudorel Toader, rezulta ca s-au incalcat flagrant legile tarii, iar scopul nu putea fi altul decat procurarea unor informatii fie in vederea spalarii, fie in vederea santajarii unor procurori si judecatori. Ce s-a intamplat de fapt?
In primul rand, trebuie sa intelegem ca acest cuplu, Traian Basescu-Monica Macovei, care se afla la originea „modernizarii statului” si a transformarii acestuia, asa cum a precizat fostul presedinte al Romaniei, intr-un stat mafiot, a facut un salt mortal in intervalul 2004-2006. In 2004, Traian Basescu era primar general al Capitalei si presedinte al Partidului Democrat. Dupa ce ii facuse vant, deloc elegant, de la conducerea acestuia lui Petre Roman. Avocatul Aurelian Pavelescu era, in acel moment, un colaborator apropiat al lui Traian Basescu si, in aceasta calitate, el a sesizat ca serviciul secret al Ministerului Justitiei functioneaza ilegal. A intocmit un document pe care, in calitate de lider PD, l-a semnat Traian Basescu si care a fost inaintat ministrului Justitiei, solicitandu-i-se desfiintarea SIPA, intrucat nu functiona, ca serviciu secret, in baza unei legi organice. A sosit un raspuns negativ. Traian Basescu se pregatea intens pentru ca, sprijnt de PNL in cadrul aliantei DA, sa puna mana pe puterea suprema in Romania. In scurt timp, a ajuns presedinte, invingandu-l pe Adrian Nastase. Aurelian Pavelescu a reluat demersul in vederea desfiintarii SIPA. Urma ca Partidul Democrat sa se adreseze justitiei pe calea unui contencios adiminstrativ. Dar, conform propriei sale relatari, in mod inexplicabil, atat Traian Basescu, cat si Monica Macovei, ajunsa ministru al Justitiei, au refuzat sa mai faca vreun demers. Oare de ce?
Raspunsul la aceasta intrebare este cheia aflarii adevarului in ceea ce priveste modul in care a fost deschisa si utilizata, sub forma de cutia Pandorei, arhiva SIPA. Trebuie precizat, inainte de a intra in alte detalii, ca singurul beneficiar legal al informatiilor furnizate de acest serviciu secret, infiintat ilegal si nesupus vreunui control public, era ministrul Justitiei. In acea perioada, Monica Macovei. Iar grosul informatiilor SIPA viza fapte reale sau presupuse de coruptie ale procurorilor si judecatorilor, precum si detalii dezgustatoare din viata lor privata. Monica Macovei, ajunsa ministru al Justitiei, nu avea nicio dificultate, la fel cum nu avea nici Traian Basescu din postura sa de presedinte al Romaniei, de a desfiinta serviciul secret si de a da la topit intreaga arhiva, care era rezultatul unei operatiuni ilegale desfasurata in timp. De ce nu au facut acest lucru?
Raspunsul la aceasta intrebare, tinand de esenta “modernizarii statului roman” prin transformarea sa intr-un “stat mafiot”, este dat cat se poate de percis si de succint de catre raportul Comisiei Predoiu. Catalin Predoiu, urmatorul demnitar instalat de Tariceanu la portofoliul Ministerului Justitiei, a dispus crearea unei comisii pentru inventarierea arhivei SIPA, la capatul careia i-a fost prezentat un raport. Iar raportul, un document cat se poate de oficial, cuprinde mai multe informatii de natura exploziva in ceea ce o priveste pe Monica Macovei si modul in care a functionat in tandem cu Traian Basescu pe perioada ministeriatului ei. In esenta, Comisia a constatat ca, sub ministeriatul lui Macovei, au fost dipuse operatiuni de rescriere a hard-disk-ului pe care fusese, la un momnet dat, stocata in format electronic, in tot sau in parte, arhiva secreta. Ce semnificatie are aceasta informatie?
Daca un hard-disk este sters, asa cum s-a intamplat anterior si cum pretinde ca a constatat judecatorul Cristi Danilet, care facuse parte din comisia numita de Macovei, nu se intampla nimic extrem de grav, desi fapta in sine a fost ilegala. Pentru ca exista mijloace tehnice pentru ca informatiile dintr-un hard-disk sters sa poata fi recuperate. In totalitate. Aceasta operatiune, insa, nu mai poate fi facuta in ipoteza in care hard-disk-ul a fost rescris. Rescrierea hard-disk-ului sub mandatul Monicai Macovei a fost a doua operatiune ilegala dupa cea a stergerii acestuia, dar, de aceasta data, fatala din punctul de vedere al posibilitatii de a recupera arhiva electronica pe de o parte si mai ales de a putea sti, in viitor, cine, cand si ce a copiat din respectiva arhiva. Este, in mod evident, o fapta penala.
Comisia Predoiu a mai constatat existenta unui xerox multifunctional, operat prin chei de acces si folosit pentru copierea documentelor din arhiva aflate in forma lor materiala. Nu exista, in schimb, pentru ca pur si simplu a disparut, evidenta celor care au facut copii xerox si nici nu mai exista posibilitatea accesarii acestor informatii. Din nou, o fapta penala in cazul unei arhive secretizate.
Membrii comisiei Macovei, asa cum constata Comisia Predoiu, au ridicat documente din arhiva operativa aflata in cadrul serviciului de informatii si le-au predat Monicai Macovei. Scurt pe doi. Nu rezulta cate asemenea documente au fost ridicate si predate. In schimb, stim cine au fost membrii comisiei. Doua persoane: judecatorul Cristi Danilet si procurorul Paul Dumitriu. Deci, fie amandoi, fie unul din cei doi, daca documentul este real, au savarsita a treia fapta penala dintre cele descrise in raportul Comisiei Predoiu.
Iata un exceptional punct de plecare pentru ancheta pe care anunta procurorii ca au declansat-o in legatura cu serviciul secret al Ministerului Justitiei infiintat ilegal, alcatuit, in general, din fosti securisti si acuzat ca s-a ocupat cu supravegherea si santajarea procurorilor si judecatorilor. Ar fi, de fapt, o ancheta in care, in epicentru, s-ar gasi tandemul Traian Basescu-Monica Macovei.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 25 May 2017 15:04 +9
# Edelweiss - Cyberamator de Bukowina 25 May 2017 23:39 +4
# Edelweiss - Cyberamator de Bukowina 25 May 2017 23:46 +2
# DOREL 27 May 2017 13:20 0
# ?????? 27 May 2017 20:12 +1
# DOREL 28 May 2017 09:10 +1
# Pif 28 May 2017 13:35 +1