ORLANDO II DA REPLICA LULUTEI – Ministrul de Finante Orlando ii raspunde sefei DNA Laurei Kovesi, care s-a plans ca nu intelege de ce se refuza recuperarea prejudiciilor: “Nu cred ca a duce oamenii in puscarie este o solutie... Inchizi o afacere importanta, trimiti in somaj multi angajati in loc sa recuperezi banii de la acel vinovat... E nevoie de modificari legislative... Credeti ca un om care merge la puscarie mai da vreun ban catre stat?”
Ministrul de Finante Orlando Teodorovici (foto) i-a dat replica Laurei Kovesi, dupa ce aceasta s-a plans la bilantul DNA ca nu poate intelege de ce se refuza recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului de stat. Ministrul de Finante a declarat miercuri, 28 februarie 2018 la B1 Tv, ca in opinia lui solutia nu este trimiterea la inchisoare a celor condamnati pentru coruptie, ci recuperarea prejudiciilor.
Orlando Teodorovici a precizat ca este nevoie de o modificare legislativa astfel incat sa se poata “negocia” cu o persoana condamnata pentru coruptie, iar daca aceasta achita prejudiciul, poate primi o pedeapsa mai blanda, cum ar fi interzicerea anumitor drepturi: “Credeti ca un om care merge la puscarie mai da vreun ban catre stat. Pentru ca daca are sumele ascunse, normal ca n-o sa fie prost sa plateasca de doua ori, sa dea si banii si sa mearga si la inchisoare”.
Ministrul de Finante a tinut sa precizeze ca daca cel care a fost condamnat pentru ca a prejudiciat bugetul statului nu vrea sa plateasca, sau nu poate, in acel caz trebuie sa execute pedeapsa cu inchisoare. Orlando Teodorovici a mai spus ca lucrurile la care a facut referire sunt aplicate in multe state europene avansate la care Romania se raporteaza.
Daca propunerea ministrului de Finante se va concretiza, DNA ar fi in pericol sa ramana fara trofee. Si asta pentru ca procurorii condusi de Kovesi nu vor mai putea sa se laude ca au bagat la inchisoare oameni cu nume din Romania, iar spectacolul mediatic ar fi mult diminuat. In opinia noastra, important este recuperarea prejudiciului. Pentru ca degeaba condamni la ani buni de inchisoare pe cineva care a prejudiciat statul cu zeci de milioane de euro, daca recuperezi, in cel mai bun caz, un sfert sau jumatate din suma respectiva. Atat timp cat nu vorbim de infractiuni cu violenta, recuperarea prejudiciului este prioritara. Iar celui care a prejudiciat statul ii poate fi aplicata o pedeapsa cu suspendare sau alte masuri.
Iata declaratiile facute de Orlando Teodorovici miercuri, 28 februarie 2018:
“Statul trebuie sa recupereze banii, asta este clar. Si nu cred ca a duce oamenii in puscarie este o solutie. Am discutat in ultimele zile cu multi oameni, am exemple din alte state si din Europa, si din afara Europei, si din America, si statul respectiv are ca scop principal recupereare banilor, nu trimiterea in puscarie. Daca trimiti in puscarie un om, atunci inchizi, poate, o afacere importanta, trimiti in somaj poate multi angajati in loc sa recuperezi banii de la acel vinovat, conform deciziei unei instante. Trebuie mers pe o astfel de abordare.
Pe fonduri europene pot sa va spun clar ca esti obligat si s-au recuperat de-a lungul timpului in situatiile in care s-a definitivat o astfel de speta in instanta. Acolo sumele se recupereaza pentru ca esti obligat de reglementarile europene. Eu spun doar ca trebuie extinsa aceasta situatie la nivel national.(...)
Poate ca, intr-adevar nu strica sa avem o situatie foarte clara cu toate structurile statului care au atributii de a recupera si poate si o modificare de legislatie acolo unde ea se impune. Abordarea trebuie sa fie ca nu urmaresc, ca stat, sa trimit oamenii in puscarie. Poti sa interzici dreptul de a fi administrator, de a face parte dintr-o firma, pentru un anumit numar de ani. Cum este in alte state. Va dau un exemplu. Imi povestea cineva ca avea o firma de constructii in SUA. Un roman stabilit acolo, cetatean american care a avut o astfel de problema. Statul a constatat ca avea de recuperat o anumita suma, respectivul a fost chemat si a negociat cu statul. A spus ca in loc sa se duca la puscarie plateste. I s-a interzis sa mai fie administratorul vreunei firme. Poate a luat si o sentinta cu suspendare, dar nu a intrat la puscarie. Asta trebuie sa fie abordarea corecta. Uitati-va la marii fotbalisti. Evaziune fiscala. S-au dus la puscarie? Statul a recuperat banii, Gica Popescu s-a dus la inchisoare, dar asta este in Romania, din pacate. Eu ma refer la tarile avansate din Europa la care noi ne raportam.
Daca spui cuiva care e in aceasta situatie ca merge la inchisoare, credeti ca mai da vreun ban catre stat. Ca probabil ca banii ii are prin diferite zone. Da daca ii spui ca asta e suma, o aduci si scapi de inchisoare, cu anumite interdictii. E nevoie de modificari legislative care sa permita un astfel de cadru de discutii. Poate fi o discutie la nivel de guvern, de coalitie. Sunt practici europene, nu sunt inventate de noi. Nu e o dorinta de a scapa pe cineva. Daca respectivul nu vrea sau nu poate sa plateasca, atunci face puscarie. Pentru ca daca are sumele ascunse, normal ca n-o sa fie prost sa plateasca de doua ori, sa dea si banii si sa mearga si la inchisoare. Credeti ca un om care merge la puscarie mai da vreun ban catre stat?”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 1 March 2018 14:01 +19
# unul din lumea cea mare 1 March 2018 14:36 +2
# Ilogic 1 March 2018 14:28 +1
# DODI 1 March 2018 14:59 +8
# Marius Dragomir 1 March 2018 15:10 +2
# adrian 1 March 2018 15:11 +1
# MIRCEA 1 March 2018 15:31 +1
# Jana 1 March 2018 22:35 +5
# nae girimea 2 March 2018 12:34 +3
# Cris.cris 3 March 2018 16:28 0