20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ORLANDO II DA REPLICA LULUTEI – Ministrul de Finante Orlando ii raspunde sefei DNA Laurei Kovesi, care s-a plans ca nu intelege de ce se refuza recuperarea prejudiciilor: “Nu cred ca a duce oamenii in puscarie este o solutie... Inchizi o afacere importanta, trimiti in somaj multi angajati in loc sa recuperezi banii de la acel vinovat... E nevoie de modificari legislative... Credeti ca un om care merge la puscarie mai da vreun ban catre stat?”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

1 March 2018 13:54
Vizualizari: 11226

Ministrul de Finante Orlando Teodorovici (foto) i-a dat replica Laurei Kovesi, dupa ce aceasta s-a plans la bilantul DNA ca nu poate intelege de ce se refuza recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului de stat. Ministrul de Finante a declarat miercuri, 28 februarie 2018 la B1 Tv, ca in opinia lui solutia nu este trimiterea la inchisoare a celor condamnati pentru coruptie, ci recuperarea prejudiciilor.


Orlando Teodorovici a precizat ca este nevoie de o modificare legislativa astfel incat sa se poata “negocia” cu o persoana condamnata pentru coruptie, iar daca aceasta achita prejudiciul, poate primi o pedeapsa mai blanda, cum ar fi interzicerea anumitor drepturi: Credeti ca un om care merge la puscarie mai da vreun ban catre stat. Pentru ca daca are sumele ascunse, normal ca n-o sa fie prost sa plateasca de doua ori, sa dea si banii si sa mearga si la inchisoare”.
Ministrul de Finante a tinut sa precizeze ca daca cel care a fost condamnat pentru ca a prejudiciat bugetul statului nu vrea sa plateasca, sau nu poate, in acel caz trebuie sa execute pedeapsa cu inchisoare. Orlando Teodorovici a mai spus ca lucrurile la care a facut referire sunt aplicate in multe state europene avansate la care Romania se raporteaza.
Daca propunerea ministrului de Finante se va concretiza, DNA ar fi in pericol sa ramana fara trofee. Si asta pentru ca procurorii condusi de Kovesi nu vor mai putea sa se laude ca au bagat la inchisoare oameni cu nume din Romania, iar spectacolul mediatic ar fi mult diminuat. In opinia noastra, important este recuperarea prejudiciului. Pentru ca degeaba condamni la ani buni de inchisoare pe cineva care a prejudiciat statul cu zeci de milioane de euro, daca recuperezi, in cel mai bun caz, un sfert sau jumatate din suma respectiva. Atat timp cat nu vorbim de infractiuni cu violenta, recuperarea prejudiciului este prioritara. Iar celui care a prejudiciat statul ii poate fi aplicata o pedeapsa cu suspendare sau alte masuri.

Iata declaratiile facute de Orlando Teodorovici miercuri, 28 februarie 2018:

Statul trebuie sa recupereze banii, asta este clar. Si nu cred ca a duce oamenii in puscarie este o solutie. Am discutat in ultimele zile cu multi oameni, am exemple din alte state si din Europa, si din afara Europei, si din America, si statul respectiv are ca scop principal recupereare banilor, nu trimiterea in puscarie. Daca trimiti in puscarie un om, atunci inchizi, poate, o afacere importanta, trimiti in somaj poate multi angajati in loc sa recuperezi banii de la acel vinovat, conform deciziei unei instante. Trebuie mers pe o astfel de abordare.

Pe fonduri europene pot sa va spun clar ca esti obligat si s-au recuperat de-a lungul timpului in situatiile in care s-a definitivat o astfel de speta in instanta. Acolo sumele se recupereaza pentru ca esti obligat de reglementarile europene. Eu spun doar ca trebuie extinsa aceasta situatie la nivel national.(...)

Poate ca, intr-adevar nu strica sa avem o situatie foarte clara cu toate structurile statului care au atributii de a recupera si poate si o modificare de legislatie acolo unde ea se impune. Abordarea trebuie sa fie ca nu urmaresc, ca stat, sa trimit oamenii in puscarie. Poti sa interzici dreptul de a fi administrator, de a face parte dintr-o firma, pentru un anumit numar de ani. Cum este in alte state. Va dau un exemplu. Imi povestea cineva ca avea o firma de constructii in SUA. Un roman stabilit acolo, cetatean american care a avut o astfel de problema. Statul a constatat ca avea de recuperat o anumita suma, respectivul a fost chemat si a negociat cu statul. A spus ca in loc sa se duca la puscarie plateste. I s-a interzis sa mai fie administratorul vreunei firme. Poate a luat si o sentinta cu suspendare, dar nu a intrat la puscarie. Asta trebuie sa fie abordarea corecta. Uitati-va la marii fotbalisti. Evaziune fiscala. S-au dus la puscarie? Statul a recuperat banii, Gica Popescu s-a dus la inchisoare, dar asta este in Romania, din pacate. Eu ma refer la tarile avansate din Europa la care noi ne raportam.

Daca spui cuiva care e in aceasta situatie ca merge la inchisoare, credeti ca mai da vreun ban catre stat. Ca probabil ca banii ii are prin diferite zone. Da daca ii spui ca asta e suma, o aduci si scapi de inchisoare, cu anumite interdictii. E nevoie de modificari legislative care sa permita un astfel de cadru de discutii. Poate fi o discutie la nivel de guvern, de coalitie.
Sunt practici europene, nu sunt inventate de noi. Nu e o dorinta de a scapa pe cineva. Daca respectivul nu vrea sau nu poate sa plateasca, atunci face puscarie. Pentru ca daca are sumele ascunse, normal ca n-o sa fie prost sa plateasca de doua ori, sa dea si banii si sa mearga si la inchisoare. Credeti ca un om care merge la puscarie mai da vreun ban catre stat?”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 1 March 2018 14:01 +19

sirbul are BUN SIMT FINANCIAR, ce are luluta?doar mitoasa in cap si eventual crucea pe dinafara

# unul din lumea cea mare date 1 March 2018 14:36 +2

cu ocazia parastasului dinea continuare cu lista,,desteptilor,, Valentin Preoteasa, procuror DIICOT Valcea, hotararea cu numarul 264 din 26 februarie 2009 - Mircea Adrian, procuror DIICOT Hunedoara, hotararea cu numarul 907, din 25 septembrie 2008 - Daniela Mihaela Barzi, procuror DIICOT Bucuresti, hotararea cu numarul 905, din 25 septembrie 2008 - Mihaela Munteanu, DIICOT Bacau, hotararea cu numarul 2043, din 19 noiembrie 2009 - Eugen Dabija, DIICOT Bucuresti, hotararea cu numarul 2045, din 19 noiembrie 2009 - Florin Deac, DIICOT Maramures, hotararea cu numarul 1298, din 27 noiembrie 2008 - Sorin Eugen Iasinovschi, procuror DIICOT Suceava, hotararea 1299, din 27 noiembrie 2008 - Vasile Viorel Porumb, procuror DIICOT Botosani, hotararea cu numarul 1303, din data de 27 noiembrie 2008 - Gheorghe Mirel Radescu, procuror DIICOT structura centrala, hotararea cu numarul 1296, din 27 noiembrie 2008 - Cristinel Micu, procuror DIICOT Bucuresti, hotararea cu numarul 2205, din da

# Ilogic date 1 March 2018 14:28 +1

Nu fac lobby pt puscarie, dar te determina sa nu furi, alfel, pe principiul ca ii dau inapoi cand ma prinde si poate nici nu ma prinde, furam toti. Si chiar daca se aplica si penalitati, pentru unii va fi mai avantajos decat sa plateasca dobanda la banca, plus ca la banca trebuie sa aduci si garantii si poate nici nu te incadrezi sa primesti credit (exclus oricum milioane de euro). Si apropo, nu platesti de 2 ori, o data platesti pentru fapta comisa executand pedeapsa si a doua oara returnezi ce ai furat.

# DODI date 1 March 2018 14:59 +8

Greu să o înveți pe stalinista Condruța Pauker-SLUJIREA ce înseamnă economia de piață. Dacă nu aude zornăit de cătușe ea și ciolanis sunt disperați. La fel cum sunt de disperați de modificările care vor apărea la legile justiției și când se va pune stavilă arbitrariului în munca procurorilor pupincuriști. Ba mai mult vor putea răspunde material pentru fărădelegile comise. Din această cauză disperarea le este cât casa. Sau pentru ciolanis cât casele furate.

# Marius Dragomir date 1 March 2018 15:10 +2

Buna ziua,Domnul ministru Teodorovici, are perfecta dreptate.Logica dansului este în acord cu ce ar trebui să se întâmple și la noi.Din pacate nivelul de educatie al majorității celor vizați,se bazeaza pe lozinca universal valabilă în lumea lor :mai bine câțiva ani de pușcărie si raman cu banii.In demersul lor sunt încurajați si de cei care ar trebui sa-i pedepsească în funcție de gravitatea spații si nu de mărimea mitei. În acest sens bineinteles ca ar trebui modificate si legile privitoare la aceste fapte.Nu în ultimul rând trebuiesc puse la punct atît modalitatea de calcul aprejudictiului cat si modalitatea de recuperare,fără a lasa loc de interpretări.Este însă după cum reiese din cele prezentate mai sus foarte mult de muncă, clasa noastră politică are ca priorități numeroasele lor probleme personale ,după care vin problemele celor care iau ales.Noi le permitem ei ne trateaza ca atare.In concluzie nu prindem noi nici legi corecte nici judecata dreapta ,nici autostrăzi samd. Va sal

# adrian date 1 March 2018 15:11 +1

Luluta nu este la butoane....in sensul sa modifice legi,Orlandao e bun de gura.NU a facut nimic.Asa si eu sunt de acord cu el...oamenii sa nu mai ajunga la puscarie,dar sa achite prejudiciul facut statului. Nu a fost bine ca justitia l-a bagat dupa gratii pe bogatasii tarii,deoarece Romania a pierdut....ei si-au inchis afacerile,mii de oameni au fost disponibilizati....acum noi platim intretinerea lor,ei nu mai platesc nimic,nu mai dau salarii.Se elibereaza si fac afaceri in alte tari.Spania ar fi avut de castigat daca ar fi ajuns Messi la inchisoare?Eu cred ca nu...

# MIRCEA date 1 March 2018 15:31 +1

Cu respect domnul ORLANDO, dar cred, parere personala ca ar fi mai bine, sa instiuim sechestrul obligatoriu,in faza de urmarire penala, pentru a nu da posibilitatea , sustragerilor, eventualelor, divorturi, vanzari, donatii,......multe ale ,,smecherii " si apoi, pedeapsa sa urmeze cursul instantei, iar in cazul unei solutii definitive , sechestrul si apoi recuperarea , ar venii in mod firesc dupa o sentinta definitiva. De regula , nu contribuabilul roman are posibilitatea transferarii sumelor de bani obtinute din infractiuni , in ,,afara ", ci tocmai cei care au ,, iminitate " in diferite forme. Am comentat, cu respect si netendentios, referitor si la reducerea bugetarilor, sugerand, aplicarea rezultatului referendumului din 2009. In acest mod s-ar , ar fi posibil daca nu e demagogie, sa disponibilizam 300 functii, nu de alta dar ,, contribuabilii au votat " RESPECT.

# Jana date 1 March 2018 22:35 +5

Pai da , dar recuperarea prejudiciilor nu da bine pe "sticla" , mai misto arata pt. DNA sa-i plimbe pe presupusii vinovati cu catuse : e spectacol ! ;-)

# nae girimea date 2 March 2018 12:34 +3

"Inchizi o afacere importanta, trimiti in somaj multi angajati " Pai DNA are 2 scopuri : - sa elimine pe politicienii care ar ridica probleme in fata metropolei , - sa promoveze slugile lor si - sa defriseze capitalul romanesc , pt ca strainii sa n-aiba concurenta in economie .

# Cris.cris date 3 March 2018 16:28 0

:lol: N ați înțeles nimic, nu că omul nu face pușcărie face,dar mai puțin! În-loc să facă 15 ani,face 5,el alege! Dacă fură 10 mil.,pedeapsa este de 15 ani,dacă fură 100.000,pedeapsa 5 ani,aici poate scapa cu suspendare și interzicere de drepturi! Tot ce contează este să se recuperezee prejudiciul! Totuși,depinde de cine constată prejudiciul! Dacă calculul este facut de experții dna,uitati, nu va plăti nimeni! Este umflat de 5 ori minim

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva