psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

PADUREA TREBUIE PROTEJATA PRIN CONSTITUTIE – Vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc: „Revizuirea Constitutiei va avea in vedere si protectia padurilor, ca element important al unui drept constitutional la apa curata si aer sanatos... Amendamentul la art.35: 'Statul asigura protectia si refacerea mediului inconjurator, in special a padurilor, cursurilor de apa importante si a zonei maritime costiere, in scopul conservarii si exploatarii rationale si durabile a resurselor naturale existente”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 March 2024 12:38
Vizualizari: 2230

Padurile Romaniei trebuie protejate prin Constitutie, a atras atentia vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc (foto) joi, 21 martie 2024 (de Ziua Internationala a Padurilor), subliniind ca este necesar ca proiectul de modificare a legii fundamentale sa contina un amendament in acest sens.



Noua forma a articolului 35 din Constitutie, propusa de senatorul PSD, suna in felul urmator:


(4) Statul asigura protectia si refacerea mediului inconjurator, in special a padurilor, cursurilor de apa importante si a zonei maritime costiere, in scopul conservarii si exploatarii rationale si durabile a resurselor naturale existente.

(5) Padurile, apele si biodiversitatea faunei si florei existente formeaza un patrimoniu national pe care fiecare generatie este datoare sa-l protejeze si conserve prin efort solidar pentru a-l transmite generatiilor viitoare”.


Iata postarea de pe Facebook a lui Robert Cazanciuc (vezi galerie foto):


Revizuirea Constitutiei va avea in vedere si protectia padurilor, ca element important al unui drept constitutional la apa curata si aer sanatos. De aceea, am pledat, astazi, alaturi de distinsi reprezentati ai mediului academic, despre cele doua surse vitale ale vietii – apa si padurea. Si nu intamplator astazi, de Ziua Internationala a Padurilor, pentru ca este un moment excelent sa constientizam rolul important pe care il joaca 'aurul verde' in viata noastra si cum ar arata planeta noastra fara paduri.


Nu cred ca este cineva care sa nu constientizeze, din principiu macar, faptul ca padurea, fie la nivel continental, fie regional si, mai ales, global, joaca un rol substantial si complex in viata oamenilor.

Tema dezbatuta astazi in amfiteatrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, alaturi de onorate cadre universitare din domeniu, face obiectul lucrarii 'Caiet Constitutional III', pe care am coordonat-o si de aceasta data impreuna cu profesorul Cristian Parvulescu.


Tema de astazi intereseaza in egala masura autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si pe legiuitori, in mod deosebit pe viitorii legiuitori constituanti, tinand cont ca articolul 35 din Legea Fundamentala consacra dreptul la un mediu sanatos. Este o prevedere constitutionala cu un continut complex, aflat intr-o continua dinamica, raportata la schimbarile climatice vizibile in ultimele trei decenii pentru oamenii obisnuiti, nu doar pentru cercetatori, dar si la inovarea de tehnologii pentru protectia si ameliorarea mediului inconjurator.

Toate aspectele discutate astazi, ce se regasesc in lucrarea pe care am lansat-o, justifica crearea unui instrument juridic, astfel incat, la o eventuala revizuire a Constitutiei, sa fie consacrata in mod explicit protectia prin norma constitutionala a padurii.


Amendamentul constitutional la art.35 din Legea Fundamentala va fi urmatorul:

'(4) Statul asigura protectia si refacerea mediului inconjurator, in special a padurilor, cursurilor de apa importante si a zonei maritime costiere, in scopul conservarii si exploatarii rationale si durabile a resurselor naturale existente.

(5) Padurile, apele si biodiversitatea faunei si florei existente formeaza un patrimoniu national pe care fiecare generatie este datoare sa-l protejeze si conserve prin efort solidar pentru a-l transmite generatiilor viitoare'”.

Comentarii

# stelu date 22 March 2024 12:53 +11

Si pe constituție cine-o apară a nu fi tăiată cu drujbele CCR , ICCJ, CSM ? Praduitorii din ministere si instantele

# DODI date 22 March 2024 13:01 +14

Au așteptat 10 ani ca să-și termine mandatele ciolaSS, garantul hoților austrieci de păduri românești? Legea ar fi fost bună dacă făcea referire și la acest tip de complici, respectiv... ciolaniSS.

# Ioana M date 22 March 2024 13:03 +19

Pai, care paduri? Ce a mai ramas se trec la UAT. Sa administreze statul cu bani multi, padurile UAT utilor ? Sa administreze statul paduri private? Aia taie si se imbogatesc, statul impadureste? Nu mai bine ar trebui niste dosare penale cu pedepse fara suspendare pentru taieri ilegale si exploatari (vazute cu ochiul liber) a bazinelor hidrografice? Adica sa plateasca cine distruge? Aruncam bani acoperind infractiuni si apoi intra magistratii in proteste datorita lipsei banilot la buget.

# Jean Valjean date 22 March 2024 17:15 +2

Pachidermul ganditor ne a rezolvat viata mai. Ne a scos la lumina. Mare creier, Mare terci la acesta!!!

# maxtor date 23 March 2024 04:57 0

Statul asigura protectia si refacerea mediului inconjurator,crucea si p.ma-tii!

# Io date 23 March 2024 11:30 0

Nu ar fi mai bine sa impadurim din banii/ bunurile confiscate de la condamnati? Nu ar fi mai bine sa obligam proprietarii padurilor sa reimpadureasca ce au defrisat, decat sa plateasca cetatenii din buget?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva