Piata de constructii, in crestere rapida datorita investitiilor masive angajate de PSD: sute de contracte publice scoase la licitatie
Guvernul condus de Marcel Ciolacu, presedintele PSD, si-a asumat rolul de a transforma investitiile intr-un pilon principal al cresterii economice a Romaniei. Comenzile record venite din partea statului din ultima perioada au ridicat masiv piata de constructii.
Proiecte de infrastructura, spitale si scoli, in valoare de peste 10 mld. euro sunt in prezent scoase la licitatie, iar multe altele urmeaza sa fie publicate. Pana in 2030, se asteapta realizarea de proiecte publice de cel putin 120 mld. euro si proiecte private de 50-60 mld. euro.
Constructiile au deschis in forta anul 2024, iar cresterea va continua si in 2025
Sectorul constructiilor in Romania se afla intr-o perioada de crestere semnificativa, sustinut de investitiile masive deblocate de Guvernul PSD anul trecut pentru proiectele cuprinse in Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), dar si prin programe finantate prin fonduri guvernamentale.
Conform Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), se estimeaza ca volumul lucrarilor de constructii va inregistra o crestere de 7,6% in 2024, iar aceasta evolutie va continua si in 2025, cu un plus de 9,1%. Pe ansamblul perioadei 2024-2027, cresterea totala se estimeaza ca va fi la nivelul de peste 35%, fata de anul 2023.
Guvernul Ciolacu a scos in 2024 la licitatie sute de contracte, cu o valoare de peste 13 mld. euro
In prezent, sute de contracte publice se afla in licitatie pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), cautandu-si executantii. Aceste proiecte acopera diverse domenii, inclusiv infrastructura, spitale, cladiri pentru institutii publice de invatamant si dotarea cu energie termica a oraselor.
In total, de la inceputul anului aproximativ 650 de proiecte au fost publicate pe SEAP, avand o valoare cumulata de 67,6 mld. lei (peste 13 mld. euro), un efort administrativ coordonat la nivelul Cabinetului condus de Marcel Ciolacu.
Printre beneficiarii acestor proiecte de mare valoare se numara Compania Nationala de Cai Ferate (CFR), Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sanatate, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, Politehnica Bucuresti si diverse administratii locale, inclusiv cea din Ramnicu Valcea.
Cresterea de PSD, la peste 97%, a absorbtiei de fonduri UE pune miliarde de euro la dispozitia firmelor de constructii
Piata constructiilor a capatat dinamism in ultimii ani, datorita implementarii programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice. Aceasta perspectiva promitatoare deschide oportunitati semnificative pentru companiile de constructii, oferindu-le posibilitatea de a se angaja in lucrari valoroase si importante care le pot asigura veniturile pentru anii urmatori.
Valoarea pietei implementarii programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice este estimata in prezent la 11 mld. euro, iar potentialul acesteia este imens, avand in vedere ca valoarea totala a proiectelor in executie si planificate pana in 2036 se ridica la 20 mld. euro.
PSD este partidul care introduce in Romania salariul minim european, are cei mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeana si a reusit, in actuala guvernare, sa duca absorbtia de fonduri europene la peste 97%.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii