PLANGERE PENALA IMPOTRIVA SEFEI ICCJ – Mihai Moldoveanu, fostul ofiter MApN tinut 17 ani in arest in urma unei mascarade judiciare, le acuza pe judecatoarele Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Ana Maria Dascalu, Sofica Dumitrascu si Alina Ilie ca au instigat la o noua incalcare a drepturilor sale procesuale, nesocotind Hotararea CEDO care a stabilit ca nu a avut parte de un proces echitabil. Moldoveanu a facut plangere la PICCJ pentru abuz in serviciu (Documente)
Fostul ofiter MApN Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru omor si talharie dar eliberat dupa 16 ani de detentie, ca urmare a unei decizii a CEDO care a stabilit ca i-a fost incalcat dreptul la aparare, a formulat o plangere penala la Parchetul General si la CSM impotriva a cinci judecatoare de la ICCJ, in frunte cu Livia Stanciu (foto 1), presedinta instantei supreme. Mihai Moldoveanu (foto 2) solicita inceperea urmaririi penale fata de Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Ana Maria Dascalu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie si trimiterea in judecata a magistratelor pentru abuz in serviciu contra intereselor in forma calificata.
Cele cinci judecatoare sunt acuzate de Mihai Moldoveanu ca nu au pus in executare Hotararea CEDO – prin care s-a stabilit ca nu a avut parte de un proces echitabil fiind condamnat fara sa fie audiat, fara sa i se permita sa intre in legatura cu avocatul si in lipsa administrarii oricaror probe directe – in conditiile in care erau obligate sa desfiinteze decizia din 2000 a instantei supreme prin care fusese condamnat definitiv la 25 de ani de inchisoare (Moldoveanu fusese anterior condamnat de Tribunalul Bihor si achitat de Curtea de Apel Oradea) si sa trimita dosarul spre rejudecare la completul de 3 judecatori. Moldoveanu sustine ca cele cinci judecatoare au dispus abuziv fata de el luarea masurii de a nu parasi tara. De asemenea, Moldoveanu arata ca Livia Stanciu si-a depasit atributiile in momentul in care a afirmat public in sala de judecata ca magistratii care au dispus in 2000 condamnarea la 25 de ani de inchisoare nu au procedat gresit, intrucat nu exista obligativitatea audierii inculpatului la instanta de recurs.
Iata ce mentioneaza Mihai Moldoveanu in plangerea formulata la PICCJ impotriva judecatoarelor Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Ana Maria Dascalu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie:
“Plangere penala
Impotriva membrilor Completului de 5 Judecatori in materie penala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie
- LIVIA DOINA STANCIU
- FLORENTINA DRAGOMIR
- ANA MARIA DASCALU
- SOFICA DUMITRASCU
- IOANA ALINA ILIE
Solicitandu-va totodata sa dispuneti citarea acestora la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie situat in Bucuresti, strada Batistei nr. 25, sector 2, cod 020934 si, pe baza probelor ce urmeaza a fi administrate in cauza, sa dispuneti:
- Inceperea urmaririi penale, punerea in miscare a actiunii penale impotriva faptuitorilor si trimiterea acestora in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma calificata, fapta prevazuta si pedepsita de art. 248 indc. 1 raportat la art. 246 C.pen. si abuz in in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, fapta prevazuta si pedepsita de art.. 248 indc. 1 raportat la art. 248 C.pen ;
- De asemenea, fata de cele petrecute in cauza, inteleg sa ma constitui parte civila in temeiul art. 15 C.proc.pen., cu obligarea faptuitorilor la acordarea despagubirilor banesti, constand in prejudiciu material si moral cauzat prin savarsirea infractiunilor, al carui cuantum il voi preciza pana la citirea actului de sesizare a instantei de judecata
- Totodata, in temeiul art. 189 C.proc.pen., solicit obligarea faptuitorilor la plata cheltuielilor judiciare ocazionate de solutionarea prezentei cauze penale
pentru urmatoarele CONSIDERENTE:
IN FAPT, prin Decizia penala nr. 230/06.11.2012 pronuntata de Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in Dosarul nr. 6015/1/2012 mi s-a admis cererea de revizuire formulata in baza Hotararii C.E.D.O. pronuntata in data de 19.06.2012 in cauza subsemnatului impotriva Romaniei, a fost desfiintata Decizia nr. 4332/07.11.2000 pronuntata in Dosarul nr. 1056/2000, iar cauza a fost trimisa completului de 3 judecatori spre rejudecarea recursului Ministerului Public.
Prin aceeasi hotarare definitiva, Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus, cu incalcarea dispozitiilor legale, luarea fata de subsemnatul a masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara, motivandu-se lapidar ca “in cauza exista probe si indicii temeinice care sa faca rezonabila presupunerea ca as fi savarsit faptele retinute in Rechizitoriu” si, in plus, s-a dat ordin Completului de 3 judecatori (ce urma sa rejudece recursul Parchetului) sa il admita, cu consecinta directa a condamnarii subsemnatului.
In egala masura, in cadrul aceluiasi dosar de revizuire, la termenul de judecata din data de 15.10.2012, Presedintele Completului de judecata (d-na Livia Doina Stanciu), angajandu-se intr-un dialog ad-hoc, neprofesional si neprocedural cu auditoriul din sala, a tinut sa sublinieze si sa explice celor prezenti ca magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (care au dispus condamnarea mea in anul 2000 fara sa ma audieze) nu au procedat gresit intrucat, la acel moment, nu erau prevazute in dispozitiile Codului de procedura penala norme care sa stabileasca obligativitatea ascultarii inculpatului in fata instantei de recurs si ca dispozitiile legale in acest sens – art. 385indc. 14 alin. 1 indc. 1 din Codul de procedura penala – au fost introduse prin art. I pct. 190 din Legea nr. 356/2006”.
Mihai Moldoveanu: “Completul de 5 Judecatori, insa, nu si-a indeplinit menirea de a pune in executare aceasta Hotarare CEDO si nu a restabilit in totalitate situatia anterioara incalcarii drepturilor mele garantate de Conventie, ci, dimpotriva, a comis un grav exces de putere si a adoptatat o atitudine abuziva, instigand implicit la o noua incalcare a drepturilor mele procesuale”
Potrivit lui Moldoveanu, cele cinci judecatoare nu au pus in executare decat partial Hotararea CEDO si au instigat la o noua incalcare a drepturilor procesuale: “Concret, Completul de 5 Judecatori nu trebuia decat sa desfiinteze Decizia Curtii Supreme de Justitie nr. 4334/07.11.2000, sa ma puna in libertate si sa trimita dosarul Completului de 3 judecatori in vederea rejudecarii recursului Ministerului Public! (…) Completul de 5 Judecatori, insa, nu si-a indeplinit menirea de a pune in executare aceasta Hotarare CEDO si nu a restabilit in totalitate situatia anterioara incalcarii drepturilor mele garantate de Conventie, ci, dimpotriva, a comis un grav exces de putere si a adoptatat o atitudine abuziva, instigand implicit la o noua incalcare a drepturilor mele procesuale (cu consecinta directa a mentinerii hotararii de condamnare).
(...)
Nu au pus in executare decat partial Hotararea C.E.D.O pronuntata in data de 19 iunie 2012 in cauza subsemnatului impotriva Romaniei, restrangandu-i in mod nelegal efectele obligatorii;
- au dispus o masura preventiva in ciuda faptului ca nu exista un text de lege expres care sa-i confere competenta in acest sens, ingradindu-mi in mod ilegal, abuziv si nejustificat libertatea;
- au interpretat in mod gresit si cu rea credinta normele legale in materia revizuirii speciale;
- au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara fara sa ma audieze si fara sa administreze probe de natura a modifica situatia de fapt retinuta in ultima hotarare ramasa valabila (cea de ACHITARE);
- au solicitat completului de 3 Judecatori pe de o parte, sa admita recursul Parchetului, si, pe de alta parte, sa ma condamne din nou, asa cum s-a intamplat in cazul coinculpatei Spinu (fosta Rotariu Gabriela).
- Presedinta Completului de 5 Judecatori, d-na Livia Stanciu (care este si presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si, in egala masura, instigator si coautor la abuzurile care s-au facut si se fac in continuare in cazul meu.), in ciuda faptului ca in virtutea functiei detinute nu putea si nu avea voie sa comenteze public corectitudinea Hotararii CEDO (aceasta fiind definitiva la data de 19.09.2012), s-a convertit in avocatul fostilor colegi, magistratii Ioan Griga, Nineta Anghelina – “coautoare” si in eroarea judiciara care a costat-o pe Viorica Visan 10 ani din viata- si I. Ionescu, care au dispus condamnarea mea in mod ilegal si a caror conduita fusese implicit sanctionata de catre instanta europena.
In conditiile in care Instanta europeana a sanctionat deja Romania pentru ca magistratii care m-au condamnat in anul 2000 au gresit intrucat nu m-au audiat, hotararea fiind definitiva, iar actualul Presedinte al Instantei Supreme isi exprima opinia ferma ca acei judecatori si-au indeplinit in mod corect atributiile, apreciez ca si interesele publice sunt prejudiciate in mod grav, fiind negata, practic, autoritatea de lucru judecat a Hotararii CEDO si bagatelizate obligatiile Statului roman ce decurg din aceasta“.
Moldoveanu a formulat plangere si la CSM impotriva celor cinci judecatoare
In afara plangerii penale formulate la PICCJ, Mihai Moldoveanu a depus o plangere si la CSM pentru ca cele cinci judecatoare sa fie cercetate disciplinar: “Solicit exercitarea, de indata, a actiunii disciplinare impotriva doamnelor judecatoare:
- LIVIA DOINA STANCIU, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedinta Completului de 5 Judecatori in materie penala;
- FLORENTINA DRAGOMIR, membru al Completului de 5 Judecatori in materie penala;
- ANA MARIA DASCALU, membru al Completului de 5 Judecatori in materie penala;
- SOFICA DUMITRASCU, membru al Completului de 5 Judecatori in materie penala;
- IOANA ALINA ILIE, membru al Completului de 5 Judecatori in materie penala
pentru savarsirea abaterilor disciplinare prev. de art. 99 lit. l), lit. s) si lit. t) din Legea nr. 303/2004 cu ocazia judecarii cauzei care a format obiectul dosarului nr. 6015/1/2012”.
In opinia lui Mihai Moldoveanu, cele cinci judecatoare ar trebui sanctionate pentru “imixtiune grava in activitatea altor judecatori”, “motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei” si “exercitarea functiei cu rea – credinta”.
De asemenea, Mihai Moldoveanu a sesizat si Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor din Camera Deputatilor, dar si Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din cadrul Senatului.
*Cititi aici plangerea formulata de Mihai Moldoveanu la PICCJ
*Cititi aici plangerea formulata de Mihai Moldoveanu la CSM
*Cititi aici decizia completului condus de Livia Stanciu din noiembrie 2012
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# brutus 10 April 2013 15:02 +39
# Raphala 10 April 2013 15:33 +36
# Hannibal Lecter 10 April 2013 16:02 -42
# emi 10 April 2013 16:31 +26
# unul din lumea cea mare 10 April 2013 17:06 +17
# unul din lumea cea mare 10 April 2013 17:12 +21
# ashwound 10 April 2013 17:15 +19
# Petronela Ashwound 11 April 2013 09:48 -7
# Petronela Ashwound 11 April 2013 19:35 -5
# estera 10 April 2013 19:06 +13
# Salvamar 11 April 2013 06:33 +11
# parerea mea 11 April 2013 09:39 -15
# K13 21 January 2014 03:15 0
# ionut ilieni 11 April 2013 09:56 +9
# geo popa 11 April 2013 10:24 +11
# mai 11 April 2013 17:46 -8
# din nou la cedo 12 April 2013 19:34 +1
# din nou la cedo 12 April 2013 19:40 +2
# Puie Monta 13 April 2013 21:08 +5