psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

PNL FACE MAREA UNIRE– CSM-ul din Republica Moldova sustine initiativa magistratilor romani de suspendare a activitatii: "Este absolut inadmisibil de a diminua protectia financiara juridica a statutului judecatorului in procesul adoptarii unor legi noi. Statutul judecatorului nu trebuie raportat sau asimilat cu cel al unor autoritati publice, indiferent de ierarhia acestora in stat... Cerinta unei asigurari materiale adecvate judecatorului este consfiintita si in instrumentele internationale"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 January 2020 15:05
Vizualizari: 3031

Judecatorii din Romania primesc sustinere nesperata in situatia fara precendent generata de dorinta Parlamentului, sustinuta de Guvernul PNL, de a elimina pensiile de serviciu ale magistratilor. Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova anunta ca sustine demersurile judecatorilor din Romania de a suspenda activitatea de judecata ca urmare a proiectului legislativ aflat in dezbatere prin care se urmareste eliminarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor. Intr-un document intitulat "Act de solidaritate cu magistratii din Romania", Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova isi exprima convingerea ca "statutul judecatorului nu trebuie raportat sau asimiliat cu cel au unor autoritati publice, indiferent de ierarhia acestora in stat" fiind "absolut inadmisibil de a diminua protectia financiara juridica a statutului judecatorului in procesul adoptarii unor legi noi".


 

In acest sens, membrii CSM din Republica Moldova subliniaza ca cerinta unei asigurari materiale adecvate judecatorului este prevazuta si in instrumentele internationale ce garanteaza independenta magistratului, invocand in acest sens Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, dar si prevederile Cartei Europene cu privire la statutul judecatorului.


In finalul documentului transmis catre Consiliul Superior al Magistraturii si Curtii de Apel Bucuresti, reprezentatii CSM Republica Moldova fac apel catre judecatorii moldoveni pentru a se solidariza cu magistratii din Romania, "incurajand toti judecatori care sustin lupta pentru independenta sistemului judiciar si pentru consolidarea statului de drept".


Publicam in continuare Actul de solidaritate cu magistratii din Romania transmis de Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova:


"Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova, in calitate de reprezentant al puterii judecatorești, sustine initiativa magistratilor din Romania, care au suspendat activitatea in salile de judecata, fiind nemultumiti de iminenta abrogare a pensiilor speciale.

Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, intrunita in sedinta din 21 ianuarie 2020, la convocarea Sectiei pentru judecatori din cadrul CSM a hotarat, in unanimitate, ca iminenta abrogare a dispozitiilor ce tin de atribuirea pensiei de serviciu pentru judecatori este de natura sa incalce independenta si sa afecteze statutul constitutional al acestora.

Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova mentioneaza ca independenta justitiei include securitatea financiara a judecatorilor, care presupune si asigurarea unei garantii sociale cum este pensia speciala a judecatorilor.

Consiliul Superior al Magistraturii accentuiaza ca cerinta unei asigurari materiale adecvate a judecatorului este consfintita si in instrumentele internationale ce garanteaza independenta acestuia. Astfel, Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite nr.40/32 din 29 noiembrie 1985 stabileste ca: „avand in vedere ca judecatorii sunt incredintati cu decizia finala asupra vietii, libertatilor, drepturilor, indatoririlor si proprietatii cetatenilor, mandatul functiei judecatorilor, independenta lor, securitatea, remunerarea adecvata, conditiile serviciului, pensiile si varsta pensionarii vor fi asigurate in mod adecvat de lege”.

Prevederi corespondente contin și standardele in domeniu, elaborate sub egida Consiliului Europei, precum este Carta Europeana cu privire la statutul judecatorului, potrivit careia: nivelul remuneratiei trebuie fixat in asa fel incat sa ii puna pe magistrati la adapost de presiunile care vizeaza sa le influenteze sensul deciziilor si in general comportamentul jurisdictional, alterandu-le astfel independenta si impartialitatea. Cuantumul pensiei judecatorului trebuie sa fie cat de apropiat posibil de nivelul ultimei sale remunerari.

Statele-membre ale Consiliului Europei trebuie sa tinda spre sporirea garantiilor sociale ale judecatorului si in nici un caz nu se admite reducerea garantiilor sociale deja admise prin lege.”

La fel, principiul independentei justitiei sustine pensia speciala a judecatorilor, ca parte integranta a stabilitatii financiare a acestora, in aceeasi masura cu care apara celelalte garantii ale acestui principiu.

Stabilirea unor garantii materiale ale independentei judecatorului rezida, in primul rand, in faptul ca ele trebuie sa reflecte inaltul statut al judecatorului. De aceea garantiile materiale ale independentei judecatorului, stabilite de stat, trebuie sa fie asigurate si respectate neconditionat. Este absolut inadmisibil de a diminua protectia juridica a statutului judecatorului in procesul adoptarii unor legi noi. Statutul judecatorului nu trebuie raportat sau asimilat cu cel al altor autoritati publice, indiferent de ierarhia acestora in stat.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii face apel catre judecatorii din Republica Moldova pentru a se solidariza cu magistratii din Romania, incurajand toti judecatorii care sustin lupta pentru independenta sistemului judiciar si pentru consolidarea statului de drept".

Comentarii

# Av Obirsanu Carmen date 23 January 2020 15:27 0

Dupa pensionare judecatorul devine pensionar si nu va mai avea nici o interdictie Poate sa faca ce vrea sa lucreze suplimentar , sa castige si sa nu cerseasca din munca oamenilor muncitori si cinstiti. Plata pensiilor speciale inafara principiului contributivitatii reprezinta o copiere a fenomenului Caritas cind sapte muncesc si unul huzureste primind o pensie mai mare decit i se cuvine. Pentru afacerea Caritas din Cluj patronul Stoica a fost declarat de judecatori infractori dar pentru Caritas-ul din justitie cine-i declara pe judecatori infractori???

# Vio date 23 January 2020 16:20 +1

Unii care am fost asistenți medicali am intrat in magistratura prin ,,repartitie’’ ne-au hăituit șefii miniștrii justiției într-un cuvânt am demisionat ca era greu ne dam cu părerea despre unii care am stat 30-35 de ani in Instanțe????????

# nea Marin date 23 January 2020 16:50 +3

stați dreacu în banca voastră mă. Dacă răspund pentru nenorocirile facute/pronuntate de ei nu vorbiți nimic.tiam dracu cu clanurile voastre

# mitica date 23 January 2020 19:11 +2

Daca pnl-ul mai este la guvernare doua luni, la alegeri nu va mai intra in parlament!(pote ca turisti).

# mitica date 23 January 2020 19:18 -1

Asa meritati ca a-ti acoperit atatea nemernicii!DUMNZEU nu iarta!Asta este doar inceputul!

# nae din dealul feleacului date 23 January 2020 21:37 0

D-na Av.Obirsanu Carmen are un punct de vedere de luat in seama.Acum pensiile judecatorilor, procurorilor in cuantum pe contributivitate nu pot fi diminuate,e un drept.Poate fi diminuat restul pe care statul l-a acordat pt.restrictiile impuse magistratilor;acesta nu este un drept,ci este o bonificatie.Si gata..

# TULUS MARIN OLT date 24 January 2020 06:38 0

Zau că ti se face scarbă de modul cum acesti potentati ai natiei se cred mai preus de orice lege si se cred Dumnezei!!Tot bugetul vor să/l ia ei si sa facă ce vor cu destinele oamenilor!Protestele lor sunt un atentat la statul de drept si prin toate aceste situatii se demonstrează că pt.ei nu conteaza autoritatea legislativului si executivului!!Cate nedreptati au facut indivizii care îmbracă roba de magistrat?Este de neconceput că lor nu li se intampla nimic chiar daca sesizezi CSM/ul sau SIIJ atunci cand vine vorba de mediocritatea profesionala ,cand pronunta hotarari nelegale pentru ca asa vor ei,semn clar al coruptiei!!Ei,beneficiarii sistemului, si-au facut fabrica de ...magistrati, de ...avocati, de... notari!!!Se cunoaste represiunea nedreapta pe care au exercitat/o asupra grupari de avocati UNBR BOta,o adevarată crima care i-a descalificat ca magistrati!Desconsidera sistemul de învățământ si dă importanță unor SRL/uri,iar legea 51/1995 nu prevede acest fapt juridic!Coruptie

# Popescu Ivan date 25 January 2020 19:07 0

#av Obîrsanu Carmen D-na avocat inainte de a vă da cu parerea in totala necunostinta de cauza/de rea credinţă şi fara nici un argument valid ar trebui să înţelegeti care este ratiunea principala a acestei pensii de serviciu-incompatibilitatile judecatorului care il opresc să obtina venituri din alte surse(exemplu servicii de consultanta juridica,investitii etc.),venituri din care ar putea contribui pentru a beneficia de o pensie privata.Or,Statul impunand aceste incompatibilitati este obligat să vină cu un remunerare corespunzătoare şi cu o pensie de serviciu care să includa o parte necontributiva care sa reprezinte o compensatie partiala a veniturilor/oportunitătilor pierdute din cauza iincompatibilitatilor in discutie.Sa va amintesc de responsabilitatea enorma,volumul de activitate şi complexitate,conditii de lucru improprii, riscuri,boli profesionale.Iertati-ma,dar sunteti ori sunteti straină de subiect sau de o rea credinţă condamnabilă! Păcat de sufletul dvs.!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva