PNL FACE MAREA UNIRE– CSM-ul din Republica Moldova sustine initiativa magistratilor romani de suspendare a activitatii: "Este absolut inadmisibil de a diminua protectia financiara juridica a statutului judecatorului in procesul adoptarii unor legi noi. Statutul judecatorului nu trebuie raportat sau asimilat cu cel al unor autoritati publice, indiferent de ierarhia acestora in stat... Cerinta unei asigurari materiale adecvate judecatorului este consfiintita si in instrumentele internationale"
Judecatorii din Romania primesc sustinere nesperata in situatia fara precendent generata de dorinta Parlamentului, sustinuta de Guvernul PNL, de a elimina pensiile de serviciu ale magistratilor. Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova anunta ca sustine demersurile judecatorilor din Romania de a suspenda activitatea de judecata ca urmare a proiectului legislativ aflat in dezbatere prin care se urmareste eliminarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor. Intr-un document intitulat "Act de solidaritate cu magistratii din Romania", Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova isi exprima convingerea ca "statutul judecatorului nu trebuie raportat sau asimiliat cu cel au unor autoritati publice, indiferent de ierarhia acestora in stat" fiind "absolut inadmisibil de a diminua protectia financiara juridica a statutului judecatorului in procesul adoptarii unor legi noi".
In acest sens, membrii CSM din Republica Moldova subliniaza ca cerinta unei asigurari materiale adecvate judecatorului este prevazuta si in instrumentele internationale ce garanteaza independenta magistratului, invocand in acest sens Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, dar si prevederile Cartei Europene cu privire la statutul judecatorului.
In finalul documentului transmis catre Consiliul Superior al Magistraturii si Curtii de Apel Bucuresti, reprezentatii CSM Republica Moldova fac apel catre judecatorii moldoveni pentru a se solidariza cu magistratii din Romania, "incurajand toti judecatori care sustin lupta pentru independenta sistemului judiciar si pentru consolidarea statului de drept".
Publicam in continuare Actul de solidaritate cu magistratii din Romania transmis de Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova:
"Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova, in calitate de reprezentant al puterii judecatorești, sustine initiativa magistratilor din Romania, care au suspendat activitatea in salile de judecata, fiind nemultumiti de iminenta abrogare a pensiilor speciale.
Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, intrunita in sedinta din 21 ianuarie 2020, la convocarea Sectiei pentru judecatori din cadrul CSM a hotarat, in unanimitate, ca iminenta abrogare a dispozitiilor ce tin de atribuirea pensiei de serviciu pentru judecatori este de natura sa incalce independenta si sa afecteze statutul constitutional al acestora.
Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova mentioneaza ca independenta justitiei include securitatea financiara a judecatorilor, care presupune si asigurarea unei garantii sociale cum este pensia speciala a judecatorilor.
Consiliul Superior al Magistraturii accentuiaza ca cerinta unei asigurari materiale adecvate a judecatorului este consfintita si in instrumentele internationale ce garanteaza independenta acestuia. Astfel, Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite nr.40/32 din 29 noiembrie 1985 stabileste ca: „avand in vedere ca judecatorii sunt incredintati cu decizia finala asupra vietii, libertatilor, drepturilor, indatoririlor si proprietatii cetatenilor, mandatul functiei judecatorilor, independenta lor, securitatea, remunerarea adecvata, conditiile serviciului, pensiile si varsta pensionarii vor fi asigurate in mod adecvat de lege”.
Prevederi corespondente contin și standardele in domeniu, elaborate sub egida Consiliului Europei, precum este Carta Europeana cu privire la statutul judecatorului, potrivit careia: „nivelul remuneratiei trebuie fixat in asa fel incat sa ii puna pe magistrati la adapost de presiunile care vizeaza sa le influenteze sensul deciziilor si in general comportamentul jurisdictional, alterandu-le astfel independenta si impartialitatea. Cuantumul pensiei judecatorului trebuie sa fie cat de apropiat posibil de nivelul ultimei sale remunerari.
Statele-membre ale Consiliului Europei trebuie sa tinda spre sporirea garantiilor sociale ale judecatorului si in nici un caz nu se admite reducerea garantiilor sociale deja admise prin lege.”
La fel, principiul independentei justitiei sustine pensia speciala a judecatorilor, ca parte integranta a stabilitatii financiare a acestora, in aceeasi masura cu care apara celelalte garantii ale acestui principiu.
Stabilirea unor garantii materiale ale independentei judecatorului rezida, in primul rand, in faptul ca ele trebuie sa reflecte inaltul statut al judecatorului. De aceea garantiile materiale ale independentei judecatorului, stabilite de stat, trebuie sa fie asigurate si respectate neconditionat. Este absolut inadmisibil de a diminua protectia juridica a statutului judecatorului in procesul adoptarii unor legi noi. Statutul judecatorului nu trebuie raportat sau asimilat cu cel al altor autoritati publice, indiferent de ierarhia acestora in stat.
Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii face apel catre judecatorii din Republica Moldova pentru a se solidariza cu magistratii din Romania, incurajand toti judecatorii care sustin lupta pentru independenta sistemului judiciar si pentru consolidarea statului de drept".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Av Obirsanu Carmen 23 January 2020 15:27 0
# Vio 23 January 2020 16:20 +1
# nea Marin 23 January 2020 16:50 +3
# mitica 23 January 2020 19:11 +2
# mitica 23 January 2020 19:18 -1
# nae din dealul feleacului 23 January 2020 21:37 0
# TULUS MARIN OLT 24 January 2020 06:38 0
# Popescu Ivan 25 January 2020 19:07 0