1 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POLITICI EUROPENE PENTRU NOUA ECONOMIE – Prioritatile strategice pentru dezvoltarea Romaniei. De unde vin banii si cum ii putem accesa

Scris de: L.J. | pdf | print

12 November 2021 11:50
Vizualizari: 3382

Agenda Romaniei in 2022 in contextul PNRR, ce bani avem la dispozitie, dar si cum putem face sa ajungem la banii din “vitrina” sunt doar cateva dintre preocuparile zilelor noastre la care am incercat sa venim cu solutii si raspunsuri concrete in cadrul evenimentului ”Politici Europene pentru Noua Economie”, organizat de Romania Durabila si EM360, cu sprijinul partenerului strategic FPPG.


 

Avem sanse istorice de schimbari de directie si de reparat greseli facute decenii la rand, dar pentru asta Romania trebuie sa fie mai asumata si “sa nu-si mai fure caciula” singura. De exemplu, nu exista in tara un management al crizei si nu respectam nici macar obligatiile impuse de Bruxelles pentru a ne redresa in mod sanatos economia, spune europarlamentarul Maria Grapini. Legiferarea noastra este costisitoare si repetitiva, desi Uniunea Europeana a stabilit clar ca trebuie sa existe un test care sa evalueze costurile si beneficiile legilor noastre.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=2068282436655310


Romania trebuie sa se alinieze valorilor europene. De exemplu, risipa pe lanturile valorice in Romania este undeva la 20-25%, iar procentul trebuie redus si transformat in produse cu valoare adaugata. In plus, conceptul de distrugere creativa ar putea sa fie solutia catre modernizare si catre tranzitia verde, este de parere europarlamentarul Dragos Pislaru, Membru al Parlamentului European.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=587682479220200


Mai mult decat atat, cand vine vorba de ajutor de stat el nu trebuie privit intotdeauna ca un ajutor social sau ca un ajutor dedicat unei anumite categorii. Sunt forme mult mai subtile care ar putea sa imbrace tot haina ajutoarelor de stat pentru mediul de afaceri, precum perfectionarea infrastructurii rutiere, digitalizarea, conceptele de dezvoltare locala, debirocratizarea sau predictibilitatea fiscala. Toate aceste forme de ajutor din partea statului sunt imbratisate de multi ani deja de tarile modernizate ale Uniunii Europene.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=313318817303924


Cumva, de un ajutor subtil printr-o legiferare corecta are nevoie si industria de petrol si gaze. “Noi avem cele mai mici emisii de dioxid de carbon/capita, avem cel mai echilibrat mix energetic din Europa, suntem fruntasi la asumarea tintelor Green Deal, deci noi ne-am castigat timpul necesar astfel incat sa ne refacem un sistem energetic sustenabil si rezilient. In energie, in gaze avem si investitori, si investitii si bani disponibili, si nu ma refer la PNRR, granturi sau imprumuturi, ci ma refer la banii investitorilor. Singurul lucru de care mai avem nevoie este sprijin din partea europarlamentarilor sa ne castige timp ca sa dam drumul la investitii. Discutam de 26 de miliarde de euro care ar putea fi investite, mii de firme implicate si 30.000 de locuri de munca estimate a fi noi.”, a declarat Catalin Nita, Director Executiv al Federatiei Patronale Petrol si Gaze.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=867167670618206


Iar opinia lui cu privire la intarzieri este sustinuta si de alte voci puternice din energie. “Ne-am distins in sens negativ intre statele membre beneficiare ale fondului de modernizare. Noi vorbim despre faptul ca industrii strategice in energie, cum ar fi gazele naturale, ar putea fi tratate nefavorabil la finantare de aceasta taxonomie privind finantarea sustenabila, dar sub fondul de modernizare noi puteam sa fi trimis deja proiecte la finantare. Aici este vorba si despre o anumita incapacitate a sistemului guvernamental de a se ridica la inaltimea momentului.”, sustine Radu Dudau, Director Executiv, EnergyPolicy Group, in timp ce Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, spune ca “In sistemul energetic acum facem doar un face lift, fara sa ne propunem sa venim cu un nou model. Pentru asta insa avem nevoie de 25-30 de ani pentru implementare, dar ne vom asigura astfel o buna functionare pentru inca 60-70 de ani.”

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=590121475643034

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=423898022651304


Pentru Romania, tranzitia catre o economie verde poate sa fie inlesnita de gaz, asa ca am face bine sa profitam de aceasta resursa interna, este de parere europarlamentarul Siegfried Muresan.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=184767410512090


insa o schimbare majora de comportament socio-economic nu poate fi facuta fara niste indicatori adaptati unei astfel de transformari. Pentru asta am avea nevoie, printre altele, si de o politica de reorientare profesionala.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=567079304361718


Iar, din pacate, in plina criza energetica, efectele severe nu vor intarzia sa apara. De scaderea pretului la energie nici nu poate fi vorba acum. Ba mai mult, ne-am putea confrunta in viitorul apropiat cu o industrie energetica romaneasca deprimata si incapabila sa depaseasca aceast situatie.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=190391513263640


Reformele nu vizeaza insa doar sistemul energetic romanesc. Un alt exemplu este agricultura, iar tintele din Green Deal trebuie sa protejeze si nu sa devina o povara pentru fermieri, altfel riscam sa isi mute activitatea in afara Uniunii Europene, a declarat Daniel Buda, membru al Parlamentului European.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1885567961643531


In tot acest context, Directia Generala Management Mecanism de Redresare si Rezilienta a anutat ca urmeaza sa realizeze un ghid de informare atat pentru mediul de afaceri si ONG-uri, cat si pentru toti cei interesati de accesarea fondurilor disponibile prin PNRR.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=933540307546946


Parteneri media: Agerpres, Economistul, Financial Intelligence, The Diplomat, Money.ro, Hotnews, G4Media, Economedia, Spot Media, Stiripesurse.ro, Bugetul.ro, Lumea Justitiei, Lumea Banilor si Club Economic. Partener monitorizare media: Klarmedia.


Noua Economie sustine dialogul permanent dintre mediul decident, mediul de afaceri si specialisti din principalele domenii de activitate, pentru a lua cele mai bune masuri, coerente si aplicabile, care sa asigure continuitatea industriilor cu cele mai mari contributii la dinamica PIB-ului si identificarea celor mai profitabile domenii pentru relansare economica. Noua Economie este un demers initiat de Romania Durabila si EM360, care invita la constructie, actiune, vitalitate – lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstructia economiei.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.10.2024 – Procurorii pentru interviul prim-adjunctului PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva