POPOVICIU S-A PREDAT – Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cautiune de Politia din Londra. Ministrul Justitiei urmeaza sa declanseze procedurile pentru aducerea in tara a lui Popoviciu. Este de asteptat ca Marea Britanie sa refuze predarea omului de afaceri, in conditiile in care CJUE a decis ca extradarea trebuie amanata daca exista un risc real de tratament inuman ori degradant din cauza conditiilor de detentie
Vesti despre omul de afaceri Puiu Popoviciu (foto). Condamnat recent la 7 ani inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul “Baneasa Investment”, pentru o investitie prin care a creat zeci de mii de locuri de munca si a adus zeci de milioane de euro la bugetul de stat, Popoviciu s-a predat la Politia din Londra.
Puiu Popoviciu s-ar fi prezentat, luni 14 august 2017, la Politia din Londra, fiind insotit de avocatul sau. Popoviciu nu a fost insa arestat, ci eliberat sub supraveghere, in schimbul unei cautiuni in valoare de 200.000 de lire sterline. Urmeaza acum ca Ministerul Justitiei sa declanseze procedurile de extradare.
Imposibil de extradat
Este totusi foarte posibil ca autoritatile din Marea Britanie sa refuze extradarea lui Popoviciu. Spunem asta avand in vedere, in special, Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din aprilie 2016, care a stabilit ca extradarea trebuie amanata daca exista un risc real ca persoana vizata sa fie supusa unui tratament inuman ori degradant, prin conditiile de detentie din statul care solicita extradarea.
Iata un fragment din Decizia CJUE, care este atasata la finalul articolului:
“Articolul 1 alineatul (3), articolul 5 si articolul 6 alineatul (1) din Decizia-cadru 2002/584/JAI a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre, astfel cum a fost modificata prin Decizia-cadru 2009/299/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009, trebuie interpretate in sensul ca, in prezenta unor elemente obiective, fiabile, precise si actualizate in mod corespunzator care dovedesc existenta unor deficiente fie sistemice sau generalizate, fie afectand anumite grupuri de persoane ori chiar anumite centre de detentie in ceea ce priveste conditiile de detentie in statul membru emitent, autoritatea judiciara de executare trebuie sa verifice, in mod concret si precis, daca exista motive serioase si temeinice de a crede ca persoana vizata de un mandat european de arestare emis in scopul efectuarii urmaririi penale sau al executarii unei pedepse privative de libertate se va confrunta, ca urmare a conditiilor detentiei sale in statul membru respectiv, cu un risc real de a fi supusa unui tratament inuman sau degradant, in sensul articolului 4 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, in cazul predarii sale statului membru mentionat. In acest scop, ea trebuie sa solicite furnizarea unor informatii suplimentare autoritatii judiciare emitente, care, dupa ce a solicitat, la nevoie, asistenta autoritatii centrale sau a uneia dintre autoritatile centrale ale statului membru emitent, in sensul articolului 7 din decizia-cadru, trebuie sa comunice aceste informatii in termenul stabilit intr-o astfel de cerere. Autoritatea judiciara de executare trebuie sa isi amane decizia privind predarea persoanei in cauza pana la obtinerea informatiilor suplimentare care ii permit sa inlature existenta unui asemenea risc. In cazul in care existenta acestui risc nu poate fi inlaturata intr-un termen rezonabil, autoritatea respectiva trebuie sa decida daca este necesar sa puna capat procedurii de predare".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 14 August 2017 18:51 +6
# Vladimarrr...!!! 14 August 2017 19:28 +8
# livia 15 August 2017 07:16 0
# .U.E 15 August 2017 09:18 0
# alex 15 August 2017 13:07 0
# Claudia 15 August 2017 13:33 +3
# Zeu 16 August 2017 12:50 0