PORUNCA SASULUI – Klaus Iohannis le-a ordonat judecatorilor: „Misiunea justitiei de a se asigura ca restrangerea temporara a unor drepturi si libertati e justificata si vizeaza doar protejarea sanatatii cetatenilor devine cat se poate de importanta... Raspunsul prompt si profesionist al sistemului judiciar in a restabili pacea sociala e esential”. Sa le ceara oare Iohannis magistratilor sa legitimeze deciziile abuzive ale autoritatilor? (Video)
Presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) a dat un mesaj extrem de interpretabil marti, 7 noiembrie 2021, in discursul tinut la bilantul anual al Consiliului Superior al Magistraturii. Ocazie cu care Iohannis le-a transmis un ordin judecatorilor.
Concret, presedintele le-a amintit magistratilor ca au o misiune extrem de importanta in a decide ca restrangerea drepturilor si libertatilor la care sunt supusi romanii este justificata si vizeaza doar protejarea sanatatii cetatenilor. Si ca in acest fel judecatorii pot restabili pacea sociala.
Asa cum precizam mai devreme, mesajul lui Klaus Iohannis este extrem de intrerpretabil. Tocmai de aceea ne intrebam: sa fie oare porunca presedintelui in sensul ca judecatorii sa legitimeze si sa acopere toate deciziile abuzive ale autoritatilor luate in pandemie sau, dimpotriva, Klaus Iohannis le-a cerut magistratilor sa aiba grija ca restrangerea drepturilor si libertatilor sa nu fie una abuziva?
In rest, Klaus Iohannis a scrasnit impotriva Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (una dintre eternele lui obsesii), sustinand ca SIIJ genereaza „anomalii”. In incheiere, primul om in stat l-a mangaiat pe crestet pe judecatorul Bogdan Mateescu (foto stanga) pentru mandatul acestuia de presedinte al CSM.
Iata intregul discurs al presedintelui Klaus Iohannis:
„Domnule Presedinte,
Domnule Vicepresedinte,
Doamna Presedinte al Inaltei Curti,
Domnule Ministru al Justitiei,
Doamna Procuror General,
Onorati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,
Este deja o traditie sa particip la prezentarea Raportului anual de activitate al CSM.
Provocarile fara precedent, generate de criza sanitara cu care s-a confruntat intreaga societate in ultimii doi ani, sunt prezente si astazi.
Marile sisteme publice, precum sistemul de sanatate, de educatie sau sistemul judiciar, au fost nevoite sa dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevazut, pentru a-si continua activitatea in serviciul publicului la standarde cat mai ridicate.
Nu putem controla durata acestei pandemii, insa sta in puterea noastra sa-i diminuam efectele negative asupra existentei noastre si a celor din jur.
In situatii de criza, statele sunt nevoite sa ia masuri imediate pentru a proteja interesul general, viata si sanatatea cetatenilor, masuri care implica uneori restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, in conditiile stabilite de Constitutie si de obligatiile internationale ale Romaniei.
In acest context, misiunea justitiei de a se asigura ca restrangerea temporara a unor drepturi si libertati este justificata si vizeaza doar protejarea sanatatii cetatenilor devine cat se poate de importanta.
Justitia consolideaza increderea in stat si reaminteste fiecarui cetatean ca nimeni nu este mai presus de lege. De aceea, intr-o perioada in care societatea este mai polarizata decat in alti ani, raspunsul prompt si profesionist al sistemului judiciar in a restabili pacea sociala este esential.
In acelasi timp, in ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut si cateva efecte pozitive, iar accelerarea digitalizarii este unul dintre ele. Aceste progrese trebuie sa fie pastrate la toate nivelurile atunci cand lucrurile vor reveni la normal, pentru ca inseamna timp castigat pentru justitiabili, pentru profesiile din domeniul juridic si mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justitie.
Doamnelor si domnilor,
Asteptarile romanilor de a avea un sistem de justitie modern, independent si functional sunt la fel de actuale si legitime.
Pandemia si schimbarile din mediul politic autohton au franat reformele demarate in anii trecuti, insa acestea nu mai pot intarzia.
Romania are nevoie de un cadru legislativ stabil si coerent, procesul de revizuire a legilor justitiei trebuie sa fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, inlaturate.
Fac un apel astazi, in fata plenului CSM, sa folositi intreaga dumneavoastra experienta pentru ca Romania sa faca pasi concreti in aceasta directie.
Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul sau constitutional, este un vector esential in procesul de reformare a sistemului judiciar.
De aceea, o atitudine proactiva, un dialog permanent si onest cu autoritatile implicate, cu profesionistii din sistemul judiciar, cu asociatiile profesionale si o participare constanta a CSM la gasirea celor mai bune solutii la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetatenii si profesionistii din justitie le asteapta.
Imi doresc ca discutiile despre reforma sistemului judiciar sa fie mai putin politizate de partide, pentru ca accentul sa fie pus pe substanta propunerilor, si nu pe castigul de imagine.
Dezbaterile trebuie purtate cu obiectivitate si profesionalism, orientate catre nevoile reale din sistemul judiciar si catre un dialog consecvent si constructiv.
In scurt timp, Romania va aniversa 30 de ani de la referendumul constitutional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentala a tarii noastre, una care a trasat Romaniei o directie europeana de dezvoltare, garantand drepturile si libertatile cetatenilor si punand bazele unui sistem modern de justitie.
In ce masura s-a implinit acel ideal trei decenii mai tarziu? Cum va arata justitia din Romania peste 30 de ani si ce putem face noi astazi pentru ca cetatenii acestei tari sa aiba certitudinea ca justitia se afla in slujba lor, protejand cele mai de pret valori ale statului de drept? Sunt intrebari la care trebuie sa reflectam, dar, mai important, trebuie sa actionam pentru a gasi raspunsurile cele mai potrivite.
O justitie independenta reprezinta o adevarata forta de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor si creeaza cetatenilor sentimentul de apartenenta la o comunitate de valori si certitudinea ca drepturile si libertatile le sunt garantate si respectate, in litera si spiritul legii.
Raman un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar si am incredere ca blocajele actuale vor fi depasite prin dialog, profesionalism si impartialitate.
In final, adresez multumiri actualei conduceri a CSM pentru intregul sau efort din anul care se incheie si va doresc tuturor mult succes, multa sanatate si sarbatori fericite!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nu-i nici o problemă 7 December 2021 14:58 +1209
# MN 7 December 2021 15:02 +1106
# Prometheus 7 December 2021 15:15 +1048
# Valter Cojman 7 December 2021 16:33 +1105
# VIKY 7 December 2021 17:08 +1013
# Te manca-n dos , mei sasule ? 7 December 2021 17:24 +1007
# Jos Muiannis ! 7 December 2021 17:28 +1234
# E timpul de-o noua revolutie ! 7 December 2021 17:30 +1156
# Sosoaca presedinte ! 7 December 2021 17:35 +1110
# Tomita 7 December 2021 17:49 +1108
# Cristina 7 December 2021 19:44 +1023
# Lita 7 December 2021 20:00 +85
# Treziti-va fratilor ! 7 December 2021 20:29 +140
# E adevarat ca asta trebuie dat de bordurile lu` Videanu 7 December 2021 20:32 +34
# nevaccinatii au devenit paria 7 December 2021 21:51 +111
# Hai sa ne holbam putin aici 7 December 2021 23:05 +41
# Iglesias 7 December 2021 23:49 +125
# Semen Pompiliu 8 December 2021 02:58 +143
# Sandulescu 8 December 2021 11:34 +33
# NU poti sa-i ceri Odihnitului nr.1 8 December 2021 18:23 +68
# Schiorul , A-rahat si Mâțu astia trebuie batuti ! 8 December 2021 22:49 +55
# In traducere KWI a vrut sa spuna... 9 December 2021 01:32 +64
# Hamurapi 16 December 2021 12:45 +1