Procurorii ar putea ramane fara „jucaria” preferata!
Problema modului in care s-au facut si se fac si azi interceptarile, prin proceduri care nu de putine ori au dus la incalcari flagrante ale drepturilor omului, a fost disecata in mass-media de nenumarate ori in ultimii ani. Avocati, analisti, jurnalisti si politicieni - o gramada de voci - au sustinut necesitatea infiintarii unei Autoritati nationale care sa se ocupe de toate interceptarile, pe siguranta nationala sau pe cazurile si conditiile prevazute de Codul de procedura penala.
In sfarsit, am o veste buna pentru societatea civila, asteptata de multa vreme: la Parlament a fost depus un proiect de lege care priveste infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor. Propunerea legislativa vine din partea ALDE, partidul condus de Calin Popescu Tariceanu. Dupa cum am aflat, acest proiect de lege va fi dezbatut saptamana viitoare. Poate ca, in cele din urma, domnii parlamentari vor intelege ca e absolut necesar sa fie infiintata cat mai repede aceasta institutie. Asa s-ar termina si cu suspiciunile de tot felul, si cu excesele de putere facute in materia interceptarilor si cu posibilitatile de a abuza de acest mod de imixtionare in viata privata a persoanelor. Dar eu mai cred si ca acest proiect de lege va starni valva si stari conflictuale si mai ales suparare mare in randul parchetelor. De ce? Simplu. Pentru ca li s-ar lua „jucaria”.
In februarie 2016, Curtea Constitutionala a Romaniei, prin Decizia 51, a hotarat ca „nici o reglementare din legislatia nationala in vigoare, cu exceptia art. 142 alin. 1 din Codul de Procedura Penala, nu contine vreo norma care sa consacre expres competenta unui alt organ al statului in afara organelor de urmarire penala de a efectua interceptari, respectiv de a pune in executare un mandat de supraveghere tehnica”. Evident, aici s-a abordat tema interceptarilor facute pana atunci de SRI si pe mandatele de interceptare autorizate de judecator in cauze ce nu tineau de siguranta nationala, altfel SRI are strict competenta, conform legii proprii, pe ascultari legate de domeniul securitatii nationale.
Asa fiind, parchetele, care s-au vazut cu putere absoluta pe punerea in aplicare a interceptarilor, s-au apucat sa ceara alocari bugetare pentru logistica necesara si sa solicite marirea schemelor de personal. Acum, daca regulile se schimba, daca apare aceasta Autoritate Nationala de Interceptare a Comunicatiilor, procurorii se vor bosumfla rau de tot.
Ceea ce insa trebuie sa inteleaga parlamentarii, care reprezinta vointa poporului si interesele cetatenilor ce i-au trimis acolo sa faca legi bune, legi necesare, legi dure dar drepte, este - in opinia mea - urgenta crearii echilibrului prin acceptarea infiintarii unei institutii neutre, care sa nu mai aiba posibilitatea de a submina sau incalca drepturile omului si nici sa faca jocuri subversive in numele luptei anti-coruptie, anti-crima organizata, anti de toate... Si sa voteze, cu curaj, normalitatea impusa de legile oricarei democratii autentice!
O astfel de autoritate, asa cum suna proiectul, va raspunde tuturor solicitarilor de interceptare ale organelor de cercetare abilitate in domeniul coruptie si crimei organizate si ale celorlalte autoritati informative din cadrul comunitatii nationale de informatii. Va fi o structura autonoma, independenta, cu competenta unica si exclusiva, va raspunde doar in fata Parlamentului care o va avea sub control (printr-o comisie de supraveghere formata din judecatori ICCJ, reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale magistratilor, un reprezentant al Avocatului Poporului si doi reprezentanti ai celor doua camere ale Parlamentului) si va avea o conducere numita de Parlament (presedinte si vicepresedinte cu rang de ministru si subsecretar de stat).
Sigur ca infiintarea si organizarea unei astfel de autoritati va presupune un efort financiar considerabil. Va fi nevoie de personal specializat, de o intreaga structura care sa preia arhivele tuturor serviciilor tehnice care s-au ocupat si se ocupa si acum de interceptarea comunicatiilor, dar eu zic ca merita efortul! Ca oamenii merita sa traiasca alfel decat sub securea invizibila a „jucariei” interceptarilor pusa azi la indemana procurorilor, sa fie mai linistiti, mai increzatori. Si in actul de justitie, si in modul in care inteleg institutiile sa respecte drepturile fundamentale ale omului!
PS - Propunerea legislativa va fi pusa in dezbaterea Parlamentului, saptamana viitoare, in procedura de urgenta. Foarte bine, zic! Sa urmarim cine se va impotrivi. Doar asa ne vom da seama cine gandeste cu adevarat binele cetatenilor si cine ascunde alte interese. Va fi foarte, foarte interesant.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Vladimarrr...!!! 7 October 2016 20:47 +14
# E na 8 October 2016 14:34 0
# URECHEA&TIMPANU 9 October 2016 09:05 0
# da! 8 October 2016 21:12 +1
# DODI 8 October 2016 21:16 +6
# DOREL 10 October 2016 09:24 0
# Floare de haruspiciu 8 October 2016 21:39 +4