PROIECTE IN DOMENIUL ENERGIEI – Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert: "Lituania si Romania pot dezvolta proiecte comune in domeniul energiei, un exemplu de bune practici fiind terminalul lituanian GNL din Klaipeda, care reuseste sa ofere acestei tari un grad ridicat de independenta in ceea ce priveste gazele naturale... Romania trebuie sa invete din experienta Lituaniei si sa reia proiectul Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector ca o alternativa europeana la gazul rusesc"
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban (foto dreapta, centru), a avut joi, 1 februarie 2024, o intrevedere cu E.S. Arturas Zurauskas (foto stanga), ambasadorul Lituaniei in Romania, in scopul analizei situatiei actuale a schimburilor economice bilaterale, precum si a identificarii solutiilor optime pentru dinamizarea acestora.
"Chiar daca cifrele ne arata ca intre cele doua state exista o valoare a schimburilor comerciale de numai 383 de milioane de euro, in Lituania sunt comercializate produse finite cu materie prima importata din Romania, si vice-versa, astfel incat nu putem sa vorbim despre o statistica reala din acest punct de vedere. Lituania si Romania pot dezvolta proiecte comune in domeniul energiei, un exemplu de bune practici fiind terminalul lituanian GNL din Klaipeda, care reuseste sa ofere acestei tari un grad ridicat de independenta in ceea ce priveste gazele naturale.
Romania trebuie sa invete din experienta Lituaniei, mai ales in situatia geopolitica in care ne aflam, si sa reia proiectul Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector (AGRI), ca o alternativa europeana la gazul rusesc. Chiar daca a fost demarat in 2008, din anumite motive acest proiect nu a fost pus in practica pana in prezent. AGRI presupune transportul gazelor naturale din regiunea Caspica, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei, si traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor metaniere pana in Portul Constanta. Din pacate, renuntarea la acest proiect a insemnat si oprirea investitiilor in infrastructura de stocare a gazelor, Europa fiind complet nepregatita din acest punct de vedere la ora actuala”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.
"Unul dintre punctele importante de pe agenda Ambasadei Lituaniei in Romania il reprezinta impulsionarea relatiilor comerciale cu tara dumneavoastra, actiune dublata, in mod evident, de continuarea colaborarii la nivel politic dintre cele doua state. Profit, astfel, de aceasta intalnire pentru a va solicita sprijinul in ceea ce priveste atragerea unui numar cat mai mare de companii romanesti la viitorul summit Initiativa celor 3 Mari, eveniment ce va avea loc, anul acesta, la Vilnius, in Lituania.
Suntem foarte interesati in cooptarea antreprenorilor romani in proiecte comune, mai ales in domeniile energie, transporturi, digitalizare si IT&C. Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Ambasada Lituaniei in Romania au dezvoltat, de-a lungul timpului, o relatie foarte stransa si sunt convins ca, si de data aceasta, Camera Nationala va reusi sa impulsioneze mediul de afaceri din Romania sa participe in numar cat mai mare la acest summit”, a declarat E.S. Arturas Zurauskas, ambasadorul Lituaniei in Romania.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii