19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRUNA LEGITIMEAZA PRACTICILE DE POLITIE POLITICA – Magistratii il someaza pe premierul Dacian Ciolos sa retraga de urgenta proiectul privind reinventarierea arhivei SIPA: “Intentia ministrului Raluca Pruna de a transfera altor institutii aceste informatii 'de interes operativ' legitimeaza activitatea ilegala si abuziva a acestui fost serviciu secret ce a folosit metode securiste de politie politica pentru a culege informatii prin incalcarea drepturilor omului” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 August 2016 13:43
Vizualizari: 11130

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto stanga), si Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Gabriela Baltag (foto dreapta), il someaza pe premierul Dacian Ciolos sa retraga de de urgenta proiectul de hotarare de guvern privind reinventarierea arhivei SIPA. UNJR si AMR i-au trimis o scrisoare premierului Dacian Ciolos, marti 16 august 2016, demersul venind dupa ce cu cateva zile inainte ministresa Justitiei Raluca Pruna a afirmat public faptul ca scopul hotararii de guvern este si acela ca informatiile “de interes operativ” culese de SIPA sa fie transferate institutiilor abilitate.

Or, UNJR si AMR atrag atentia ca intentia de a transfera, inclusiv catre actualele servicii de informatii, aceste informatii 'de interes operativ' este un atac la independenta Justitiei si incalca angajamentele luate de Romania inainte de integrarea in Uniunea Europeana, avand in vedere ca respectivele informatii au fost culese de agentii SIPA prin metode securistice de politie politica si violare a drepturilor omului. Mai mult, in acest fel s-ar legitima activitatea ilegala si abuziva a SIPA, serviciu ce a folosit metode securiste de politie politica pentru a culege informatii prin incalcarea drepturilor omului.


Nu in ultimul rand, in opinia celor doua asociatii profesionale, declaratia fostei asistente a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, cum ca in 2016 informatiile stranse ilegal de SIPA pot avea ”interes operativ” denonta o desconsiderare flagranta a principiilor democratice si un pericol pentru independenta Justitiei si a statului de drept in Romania. UNJR si AMR arata ca numai aceasta afirmatie a ministresei Pruna este de ajuns pentru retragerea proiectului de hotarare de guvern privind arhiva SIPA.

Iata comunicatul UNJR si AMR:

Asociatiile profesionale ale magistratilor Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania i-au solicitat Premierului Dacian Ciolos pe data de 16 august 2016 sa retraga 'de indata' proiectul de hotarare de guvern initiat de Ministrul Justitiei Raluca Pruna prin care doreste reinventarierea arhivei SIPA si transferarea catre alte institutii a informatiilor 'de interes operativ', obtinute de SIPA prin actiuni de politie politica si grave incalcari ale drepturilor omului, condamnate inclusiv de Comisia Europeana.

Magistratii i-au cerut, de asemenea, Premierului Ciolos sa-i solicite Ministrului Justitiei Raluca Pruna sa faca public 'in mod transparent, complet si exact' ce au facut comisiile anterioare cu privire la aceasta arhiva.

Pozitia magistratilor a fost ca 'solutionarea problemelor generate de mostenirea SIPA, cu implicatii grave asupra independentei sistemului judiciar, nu poate fi facuta prin ignorarea integrala a tuturor actiunilor desfasurate deja in ultimii zece ani si nici prin legitimarea implicita a actiunilor ilegale ale acestui fost serviciu secret, asa cum doreste actualul ministru al justitiei, Raluca Alexandra Pruna'.

Magistratii au trimis solicitarea Premierului Ciolos dupa ce Ministrul Justitiei Raluca Pruna a afirmat intr-o emisiune televizata in seara zilei de 9 august 2016, printre multe inadvertente, ca scopul acestei hotarari de guvern este si acela ca informatiile 'de interes operativ' culese de SIPA sa fie 'transferate institutiilor abilitate'.

'Intentia Guvernului Romaniei de a transfera legal, inclusiv catre actualele servicii de informatii, aceste informatii 'de interes operativ', culese de agentii SIPA prin metode securistice de politie politica si violare a drepturilor omului, este un atac la independenta justitiei si incalca angajamentele luate de Romania inainte de integrarea in Uniunea Europeana', au sustinut magistratii.

Acuzata pentru 'modalitatea aroganta in care Ministrul Justitiei Raluca Pruna a aratat ca se raporteaza la cererile legitime ale magistratilor, alegand ironia si luarea in deradere a exercitarii unor drepturi fundamentale', magistratii au aratat ca ministrul Pruna 'a dovedit o cunoastere eronata si superficiala a complexei probleme generata de activitatea desfasurata de SIPA si de situatia arhivei sale'.

Magistratii au comentat in scrisoare mai multe afirmatii eronate facute de ministrul Pruna in respectiva emisiune, care au mers de la minimalizarea impactului negativ pe care SIPA – condusa de fosti ofiteri de Securitate – l-a avut asupra justitiei post-comuniste din Romania, pana la a afirma ca arhiva acestui serviciu nu a fost inventariata in ultimii zece ani.

SIPA, devenit ulterior Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA), isi are originea in Serviciul Operativ, redenumit Serviciul Independent Operativ, fiind unul dintre primele servicii secrete infiintat in Romania dupa caderea comunismului, in februarie 1990. Creat initial pentru a asigura monitorizarea informativ-operativa a penitenciarelor, SIO a fost transformat in Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) in anul 1997, pentru a fi acuzat ulterior de faptul ca, lipsit de control, acest serviciu spiona judecatori, procurori, avocati, jurnalisti si membri ai societatii civile care pledau pentru respectarea drepturilor omului.

SIPA a fost condus de directori si adjuncti care au fost ofiteri ai fostei Securitati, iar unii dintre ei au fost deconspirati de catre CNSAS ca au facut politie politica. De asemenea, in SIPA au fost angajati zeci de ofiteri de Securitate.

Unul dintre directorii SIPA a fost generalul Marian Ureche, care inainte de 1989 a fost colonel de Securitate. In aprilie 2002, postul de radio 'Europa Libera' l-a nominalizat pe Marian Ureche printre cei care, inainte de 1989, au spionat statele NATO. Marian Ureche a mai fost acuzat, printre altele, ca s-a ocupat si de urmarirea lui Ioan Petru Culianu.

Dupa caderea regimului comunist, Marian Ureche a fost detasat la Scoala SRI de la Baneasa, unde erau pregatiti viitorii ofiteri SRI. In anul 1993 Ureche a fost coautor al volumului 'Serviciile Secrete', in care era elogiata fosta Securitate, volum care a devenit manual de studiu la Scoala SRI.

Conform relatarilor presei, Marian Ureche a ajung la conducerea SIPA in 2001 in baza recomandarii primite din partea SRI si la propunerea ministrului justitiei Rodica Stanoiu, dovedita la randul ei ca fiind colaborator al Securitatii comuniste.

Un adjunct al SIPA a fost generalul Dan Gheorghe, la randul sau fost ofiter de Securitate, care dupa infiintarea SRI a fost numit seful Brigazii antiteroriste din cadrul SRI.

Un alt adjunct al SIPA a fost colonelul Marian Anghel Descultu, trecut in rezerva in 2002, cu gradul de general de presedintele Ion Iliescu. Descultu a fost ofiter la Directia a IV-a a Securitatii Statului si, la randul sau, a fost deconspirat de catre CNSAS ca a facut politie politica.

Un raport de evaluare al Comisiei Europene, din 2004, emis in cadrul procedurilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, retinea ca 'SIPA este lipsit de transparenta si responsabilitate si s-a raportat ca a fost implicat in comiterea de abuzuri impotriva drepturilor omului in inchisori si influentarea sistemului judiciar'.

In 2006, Monica Macovei a desfiintat SIPA, redenumit DGPA, pe motiv ca a facut abuzuri, iar Ministerul Justitiei nu avea nevoie de un serviciu secret.

Istoricul Marius Oprea a afirmat ca in SIPA erau angajati ofiterii din nucleul dur al fostei Securitati care 'au folosit aceleasi mijloace de compromitere si santaj'.

'Asadar, in contextul in care exista pozitii publice ale Parlamentului, fostilor ministri ai justitiei, istoricilor si Comisiei Europene, pozitii care au relatat despre abuzurile facute de acest serviciu secret, actiunea ministrului Raluca Pruna de a minimaliza rolul negativ pe care acest serviciu l-a avut in istoria post-comunista, in ceea ce priveste justitia, releva o necunoastere grava a problemei pe care si-a propus sa o rezolve”, au sustinut magistratii in scrisoare.

Ministrul Justitiei Raluca Pruna a afirmat, de asemenea, ca 'aceasta arhiva nu a fost inventariata'. Afirmatia ministrului Pruna este contrazisa de multiplele afirmatii publice din care rezulta ca arhiva a fost cercetata, fotocopiata si inventariata, cel putin in parte.

Istoricul Marius Oprea, care a cercetat arhiva SIPA, a relatat ca exista o categorie de documente din aceasta arhiva 'care dupa lege au fost predate Serviciului Roman de Informatii'. Tot Marius Oprea a relatat si ca exista in arhiva o categorie de documente speciale, care contin 'informatii compromitatoare la adresa magistratilor si alte lucruri asemanatoare care erau arhivate electronic, dar care au fost distruse'. Acesta a relatat ca s-au gasit urme privind stergerea acestor informatii din computere.

Jurnalista Sabina Fati a citat, intr-un articol din 2007, ca 'surse autorizate din apropierea serviciilor de informatii afirma insa ca exista duplicate (ale acelor informatii) in format electronic, iar fostii lucratori ai SIPA le pot folosi in continuare pentru a santaja sau intimida persoane onorabile din mediul magistratilor, dar nu numai'.

Referitor la afirmatia doamnei ministru Pruna ca arhiva SIPA 'este sigilata din 2006', aceasta este contrazisa de faptul ca mai multi ministri ai justitiei au creat in ultimii zece ani comisii de inventariere si reinventariere a acestei arhive.

De exemplu, comisia initiata de ministrul Tudor Chiuariu a fost numita dupa ce, odata cu plecarea Monicai Macovei de la Ministerul Justitiei, in spatiul public s-a vehiculat informatia ca in timpul mandatului acesteia au fost sustrase documente din aceasta arhiva.

De altfel, 'activitatea comisiei numita de ministrul Monica Macovei a ramas neclarificata pana in prezent, declaratiile domniei sale asupra subiectului continand inadvertente ingrijoratoare', au sustinut magistratii in scrisoare.

Despre o comisie de inventariere a arhivei SIPA, care si-a intins activitatea pe parcursul a doi ani, a vorbit si Ministrul Justitiei Catalin Predoiu. Acesta a sustinut ca ca din cauza modului intempestiv in care Monica Macovei a desfiintat DGPA problema acestei arhive a ramas nerezolvata.

'In fapt, in arhiva au intrat, in principiu de fiecare data, apropiati ai ministrilor, de regula consilieri, alaturi de cativa functionari din minister, de unde si lipsa de incredere in proces', a spus atunci ministrul Catalin Predoiu.

De asemenea, ministra Pruna a afirmat in respectiva emisiune ca propunerea UNJR din februarie 2016 de a distruge aceasta arhiva nu are 'temei legal'.

Magistratii au aratat ca propunerea de distrugere a acestei arhive a fost facuta atat de catre fosti ministri ai justitiei, cat si de catre o comisie a CSM, pornind tocmai de la faptul ca informatiile culese de acest serviciu secret s-a facut fara o baza legala si prin incalcarea drepturilor omului.

'Evident, atunci cand ne referim la distrugerea acestei arhive nu vizam dosarele si cartile de munca ale fostilor angajati SIPA, ci la informatiile 'de interes operativ' obtinute de acest serviciu cu incalcarea normelor legale şi a drepturilor omului', au spus magistratii in scrisoare.

Referitor la initierea acestui demers de ministrul Raluca Pruna, magistratii au aratat ca 'decizia rezolvarii situatiei arhivei SIPA implica inclusiv o asumare politica si este de neacceptat ca un ministru al justitiei in tranzitie sa deschida din nou aceasta arhiva, dupa care sa paraseasca fotoliu de ministru inainte de a da socoteala pentru modul in care aceasta operatiune a decurs si a fost finalizata'.

'Intentia Ministrului Justitiei Raluca Pruna de a transfera altor institutii aceste informatii 'de interes operativ', dupa cum bine spune ca si-a ales cuvintele, legitimeaza activitatea ilegala si abuziva a acestui fost serviciu secret ce a folosit metode securiste de politie politica pentru a culege informatii prin incalcarea drepturilor omului', au spus magistratiii.

'Aceasta hotarare de guvern va permite practic ca, dupa zece ani, institutii ale statului sa foloseasca informatiile adunate in mod abuziv si ilegal de SIPA, serviciu secret desfiintat in urma negocierilor purtate de Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana. A folosi acum acele informatii inseamna a desconsidera flagrant toate obligatiile pe care Romania si le-a asumat in perioada de preaderare si pe care e datoare sa le respecte in prezent in calitate de membru al Uniunii Europene', au mai sustinut magistratii.

Din acest motiv, 'inainte de a vorbi despre ce e de facut cu aceasta arhiva, este important sa cunoastem ce s-a intamplat de zece ani cu ea', si-au concluzionat magistratii scrisoarea catre Premierul Ciolos.

'Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine ca, inainte de a demara orice alta masura referitoare la arhiva Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (fosta SIPA), se impune prezentarea unui raport complet de catre Ministerul Justitiei, care sa evidentieze concluziile si responsabilitatile tuturor comisiilor care au functionat anterior pentru a cerceta si inventaria aceasta arhiva', a spus judecator Gabriela Baltag, presedinta asociatiei.

'AMR solicita un raport amanuntit din partea Ministerului Justitiei despre cele identificate pana in prezent cu aceasta arhiva, pentru a intelege utilitatea initiativei de fata, dar mai ales pentru a avea garantia ca aceasta 'cutie a Pandorei', redeschisa periodic, nu urmareste, in realitate, alte tinte', a mai spus judecatoarea Baltag.

Pozitia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) este ca rezolvarea problemei arhivei SIPA, care treneaza de zece ani, trebuie sa inceapa prin lamurirea completa a intregii sale istorii.

'Ministerul Justitiei, ca institutie, are obligatia de a prezenta cetatenilor un raport exact privind fiecare operatiune ce a vizat aceasta arhiva pe parcursul ultimilor ani. Vorbim totusi de arhiva unui serviciu secret post-comunist, condus de fosti securisti, despre care exista acuzatii ca a facut politie politica, a fost lipsit de transparenta si a incalcat drepturile omului. Declaratia ministrului Raluca Pruna potrivit careia in 2016 informatiile stranse ilegal de acest serviciu secret pot avea 'interes operativ' reflecta o desconsiderare flagranta a principiilor democratice si un pericol pentru independenta justitiei si a statului de drept in Romania. Chiar si numai in baza acestei declaratii a ministrului Pruna, acest proiect de hotarare de guvern trebuie retras de indata', a spus judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR”.

*Cititi aici scrisoarea judecatoarelor Dana Girbovan si Gabriela Baltag adresata premierului Romaniei Dacian Ciolos

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 17 August 2016 15:08 +7

BAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BUCATARII CHINEZI AI INJUSTITIEI V/ATI PUS MINA IN CAP CA .......MOROIUL!!!!!!!!!NICI DRACU NU MAI ARE INCREDERE IN VOI SI 35 % INCREDEREA IN VOI ESTE PREA MULT,DACA S/AR REALIZA SONDAJUL PE BUNE ABIA,ABIA POATE ATI AJUNGE LA 20% CREDIBILITATE!!!!!!!!!CIND V/AM SPUS/O EU APASATI PE ROSU ,na acusilea v/a spsus/u chiar comisia europeana!!!!!!!!!!ba panaramelor cum ba sa aveti 35% incredere cind LOGIC ERA SA FIE MACAR 50% CACI SINT 2 PARTTI INTR/UN PROCES SI UNA PIERDE.BAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!OARBA DUPA VOI!!!!!!!!!!!!!!(adica justitia)

# AdrianBv date 17 August 2016 15:48 +7

Oare in aceasta arhiva nu exista un dosar al D-nei Macovei?sau al tatalui D-nei K??? Si daca exista oare ce contine???Poate fi un motiv suficient de puternic ca aceasta arhiva sa dispara odata pentru totdeauna. Cred ca cea mai buna solutie ar fi publicarea acestor arhive si a celor apartinand securitatii.Un model in acest sens publicarea arhivelor STASI RFG.Oare are cineva curaj sa faca asta???

# pelin date 17 August 2016 15:51 +11

Nu intamplator T.Basescu iese pe la cate o televiziune sa faca declaratii in care sa arate cu degetul spre Kovesi si alti mari procurori din Romanua,pe care i-a nasit?Cand are asemenea iesire,Basescu face afirmatii volate privind musamalizari de dosare ,afirmatii care daca ar fi adevarate,sar putea solda cu dosare penale pt.stimabilii procurori.Este limpede ca Base nu vorbeste prostii si spune mari adevaruri,si,mai mult ca sigur,are rapoarte de la servicii(in arhiva personala)pt.hotiile musamalizate sau tinute prin sertare la marele parchete.Cu siguranta metodele de politie politica se practica si in prezent!!!!!!!!!

# Edmond Dantes date 17 August 2016 17:31 +7

Mie mi se pare ca doamna Tuica(STASI) are multe "idei care se plictisesc singure".Nu a reusit sa raspunda la o intrebare adresata in spatiul public si anume"Daca a lucrat la SIE?De aici si aceste tentindte catre tot felul de" organisme" cu tenta represiva.Am tot respectul pentru cele doua doamne magistrat Baltag si Garbovan.

# ?????? date 17 August 2016 18:41 +1

Magistratii din justitie par a avea "itimitati" pe care nu vor sa la dezvaluie publicului, dar si-ar dori ,probabil, totusi sa fie si persoane publice ?

# ?????? date 17 August 2016 20:01 +1

Oare de ce nu se exprima public referitor la asemenea spete, magistrati precum Mircea Aaron, Monica Macovei, Lavinia Stanciu, etc., care au mai apucat si alte vremuri in magistratura, ceva mai compatibile cu arhivele SIPA, lasand magistrati ma tineri, precum Dana Garbovan sa isi faca ''iluzii de constiinta" in legatura cu arhivele SIPA ?

# nae girimea date 18 August 2016 08:02 +2

E strigator la cer ce se intimpla cu arhivele noastre . Ca-s la CNSAS , BNR , AN , etc. Nu au acces oameni care doresc sa faca cercetari in interes national , in schimb au acces tot felul de organizatii antiromanesti: dr. Petre Turlea : “ Am solicitat la Arhiva C.N.S.A.S., xeroxarea a 400 de file din documentele perioadei celui de-Al Doilea Război Mondial; după patru luni de aşteptare am întrebat ce se întâmplă de nu primesc copiile xeroxate respective, şi o doamnă mi-a răspuns cu voce răstită: „Ştim noi că studiaţi problema Holocaustului!". … pe multe din dosarele conţinând documentele solicitate se găseşte menţiunea „Materiale trimise la Muzeul Holocaustulu, Washington". Este semnalat cazul unui dosar, cu foarte multe materiale extrem de importante, a existat, a fost arhivat, consemnat rezumativ şi a dispărut. Cautati art minus emis punct ro

# MARIN ŢULUŞ, OLT date 18 August 2016 10:56 +2

Arhiva SIPA trebuie  să  fie la ,,vedere"!Nu trebuie lăsaţi în puterea  judecătorească oameni  cu un trecut ,,pătat".Aşa se explică modul  în care  un popor întreg a suferit de pe urma deciziilor eronate şi intenţionat deliberate cu scop de a prejudicia poporul.Aşa se explică modul în care  şi-au agonisit  averile  şi trebuie  să observaţi declaraţiile de  avere a acestor  oameni care  doresc  să se ascundă  sau  să fie  distrusă arhiva  SIPA.Această măsură  este una dintre  reformele puterii judecătoreşti dar  singură nu are niciun efect. Reforma  înseamnă ca-n Turcia, eliminarea personalului care a încălcat drepturile OMului. Deşteaptă-te   române! 

# Nea marean date 18 August 2016 12:51 +1

Pe persoana fizica : http://www.gazetanoua.ro/index.php?mod=stiri&id=30763&title=Marin-Tulus--fost-primar-la-Valea-Mare--condamnat-pentru-practicarea-avocaturii-fara-drept.html uitati va cine este moralistu, pai tu ai incredere mai nea tulus la ce dosare facea securitatea?? pai tu crezi ca in dosarele alea nu sunt 50 % facaturi , pentru a santaja lumea? ma nea mareane mai gandeste te matale poate a zis copilul ceva, parca e cam cusuta chestia asta, si plus tu crezi ca cei care cer asta, oameni care nu fac parte din justitie, atentie , desecretizarea s eva face de niste oameni desemnati de Pruna , tu crezi ca aia nu sterg urmele cui vor si le scot pe ale cui vor? macar daca vor, sa le faca publice pe toate cap coada, sa faca un iste , si sa poate citi oricine ce este acolo, e asa as mai fii de acord, dar nu unii sa isi stearga urmele si altii afara cu ei ca au gura mare si vremurile astea sunt cam gri....

# Marin ŢULUŞ; Olt date 18 August 2016 15:14 0

In ce tară  civilizată  condamni oameni  care  au studii juridice şi nu-i lasi  să practice  avocatura?De ce  mă judecă oameni care fac  parte  din  sistemul  acesta  tenebros,cărora noi le- am făcut publice hoţiile  şi le-am ştiut şi arborele genealogic  din timpul comunismului?Militez  pentru  sistemul de justiţie  în care  nu pot  să facă  ei ce  vor, nu pot  să mă  condamne pe mine  ca practicand avocatura în altă structură  decât  a lor, un adevărat  SRL  şi nu pot  să accept ca  ei  să  fie  magistraţi ca un  clan în ţara pentru  care am luptat împotriva  regimului comunist,dar şi la Revolutie!Nu vi se pare corect ca absolventul de studii juridice  să primească calificarea  şi repartiţia de la statul român  şi nu de la clan?Nu  vi se pare ca legile  să nu le facă oamenii clanurilor  şi să ne aducă  nouă prejudicii?Mi/au luat  ani  din viaţă aceşti  indivizi, urmaşii  lui Vîşinski, am trăit  ca un puşcăriaş  în timp ce  ei  au averi de nu mai  încap  pe hârtie!Luaţi-i pe 

# Marin ŢULUŞ date 18 August 2016 16:35 +1

Pt. Nea Marean.Tu  gândeşti ca urmaşii lui Vîşinski. Eu sunt  cel care are curajul  să înfrunte  Sistemul, să demaşte modalităţile prin care  aceştia  ne-au adus mari prejudicii  tuturor oamenilor de  bună credinţă,iar dacă  am fost  condamnat pt fapta de a exercita profesiade avocat pt. care m/am pregătit,  cu atât mai  mult  pot  să vorbesc  în numele acestui popor obidit de structurile criptocomuniste şi mafiote!Suntem(cei de la UNBR Bota) ca şi disidenţii din perioada  comunistă(eu sunt  fost disident  şi participant la Revoluţie) şi suntem  oamenii care luptăm pentru o schimbare,pentru distrugerea  Sistemului de care  ei vorbesc  cu atâta nonşalanţă în numele  statului de drept care deocamdată nu  există  în România.Ei trebuie  să părăsească funcţiile bănoase(uneori şi-au luat  cu de la  sine putere:salarii,pensii)  şi atunci vorbim de  stat de drept.Numai atunci....Aşa că,  ciocu mic,  tovarăşe Nea marean!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva