psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Raportul MaCoVei - Comisia Europeana forteaza raspunderea disciplinara a magistratilor

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

18 July 2012 23:58
Vizualizari: 7294

 

Citit printre randuri, Raportul pe Justitie 2007 - 2012 intocmit de Comisia Europeana (Raportul MCV) are un mesaj politic cat se poate de clar: nu schimbati nimic din ce-a fost pana acum in sistem, ca va dam branci in prapastie.


Raportul pe Justitie, dincolo de adevarurile cunoscute din Justitia romana, constituie un sir de subtile amenintari politico-judiciare la adresa noii guvernari care vrea sa schimbe pilonii guvernarii Basescu, pentru a prelua controlul deplin. Ca sa intelegi mesajul raportului, trebuie sa faci abstractie de problemele interne si sa incerci sa vezi problemele marilor state care stau la masa Uniunii Europene, care surmonteaza actuala criza pe spatele tarilor nou intrate in UE, aflate sub monitorizare si transformate de ani de zile in piete de desfacere, care importa totul la preturi pe cat nu face. Asa se explica interesul brusc al unor mari lideri ai UE in ultimile zile de a impiedica noua guvernare sa schimbe sefii marilor parchete sau echipa de politruci de la Curtea Constitutionala (unde unii n-au fost judecatori in viata lor). Acesti lideri europeni apara in realitate mari interese financiare, pe care parchetele nu le-au scotocit niciodata. La fel se justifica si interventia neavenita a ambasadorului SUA Mark Gitenstein, in favoarea lui Kovesi si Morar, pentru ca pe timpul mandatelor acestora procurorii nu au cautat sa trimita in judecata pe semnatarii perfectarii si continuarii contractului Bechtel, pe care romanii au platit miliarde de euro, de zece ori mai mult decat pretul corect, fara sa aiba autostrada promisa. Avand la indemana instrumentul creditelor internationale, liderilor europeni le este usor sa faca pe stapanii, pentru ca Romania poate fi aruncata in prapastie, la propriu, prin taierea creditelor europene, care ar aduce orice guvern al unui stat transformat demult in piata de consum, in faliment si imposibilitate de guvernare.

Trecand peste acest preambul, si revenind la problemele Justitiei romane, Raportul exacerbeaza prin laude rolul procurorului si il diminueaza pe cel al judecatorului, desi, fara a minimaliza importanta procurorului, in orice democratie reala judecatorul este garantul apararii drepturilor persoanelor si intereselor societatii. De ce se procedeaza asa? Pentru ca in politica, elementul executiv e mult mai important decat cel judecatoresc.

Astfel, se mentioneaza in privinta combaterii coruptiei in perioada 2007-2012 ca „DNA s-a dovedit a fi un acuzator energic si impartial in aceste cazuri... eficacitatea procedurilor in instanta, precum si consecventa si caracterul disuasiv al hotararilor in cazurile de coruptie la nivel inalt nu au egalat progresele inregistrate la nivelul urmaririi penale. Din 2007, cazurile de coruptie la nivel inalt au suferit intarzieri semnificative in instanta”.

Cum isi pot permite niste lideri europeni sa afirme ideea ca puterea judecatoreasca trebuie sa egaleze rechizitoriile procurorilor? Unde mai sunt atunci Drepturile Omului, prezumtia de nevinovatie? Pe aceeasi logica perversa, asta inseamna ca daca un judecator nu condamna potrivit cererii procurorului, Romania risca sa se duca in prapastia invocata de Manuel Barroso?

Mai departe, se lauda faptul ca Inalta Curte a iesit pentru prima data in evidenta, raliindu-seacuzatorului energic si impartial DNA” prin condamnarea lui Adrian Nastase si pentru faptul ca „o decizie interpretativa pronuntata de Inalta Curte a oprit ceasul in privinta perioadelor in care, anterior, procesele erau suspendate pana la solutionarea unei exceptii de neconstitutionalitate... Aceste masuri au permis pronuntarea mai multor hotarari in prima instanta in cazuri importante de la sfarsitul anului 2011, precum si a primelor condamnari definitive la pedeapsa inchisorii in cazuri de coruptie impotriva unui fost prim-ministru, a unui fost ministru si a unui actual parlamentar.”

Mesajul subliminal e clar. Doar marile parchete si-au dat silinta, iar instantele au fost cele indaratnice, pana cand, iata, Inalta Curte incepe sa miste. Dar romanii stiu ca la noi marile parchete sunt politizate, dupa cum stiu si cum a inceput sa „miste” Inalta Curte, abia dupa epurarile incepute din vremea lui Macovei si aducerea masiva de judecatori suspectati de servilism fata de regimul Basescu, pe mult blamatele interviuri de la CSM, institutie predata la randul ei de cativa ani puterii portocalii. Asa ca, pentru prima data, ca rasplata, Raportul recomanda ca „Inalta Curte trebuie sa dispuna de un sediu si de resursele umane necesare pentru indeplinirea sarcinilor sale”. Pana acum sase luni, la ultimul raport intermediar, comisarii europeni nu au vazut niciodata inghesuiala si volumul inuman de munca de la instanta suprema, dar iata cum au inceput sa devina generosi odata cu condamnarile mult dorite, condamnari salutare in multe cazuri, dar in altele fortate pe dosare neconvingatoare ca probatoriu si in care prescriptia era demult intervenita – impediment surmontat prin adaugarea la lege, nu printr-o decizie cum se minte in raport, ci printr-o nota fara nicio valoare juridica a unor judecatori supremi intruniti in afara unui complet, in calitate de simpli cetateni.”

Si pentru ca in viitorul apropriat, judecatorul sa nu mai miste in front, Raportul „recomanda” sanctiuni aspre disciplinare si de alta natura impotriva judecatorilor care nu respecta jurisprudenta, invitand Inspectia CSM sa ia la puricat inclusiv hotararile judecatoresti. Asa ca, la capitolul Raspundere, raportul lauda inasprirea legislatiei in materia raspunderii magistratilor initiata de tandemul Boc – Predoiu: „La sfarsitul anului 2011, Romania a consolidat temeiul juridic pentru raspunderea judiciara. Parlamentul a aprobat amendamente prin care s-au introdus noi tipuri de abateri disciplinare si s-au inasprit sanctiunile existente; CSM ar trebui sa utilizeze in continuare acest potential, cerand Inspectiei Judiciare sa monitorizeze sistematic aspectele-cheie care sunt practica judiciara, unificarea juridica... sa confere Inspectiei Judiciare un rol in analizarea jurisprudentei inconsecvente... magistratii nu constientizeaza suficient importanta unificarii juridice, fapt care poate fi legat de o interpretare dusa la extrem a independentei acestora... nerespectarea hotararilor Inaltei Curti pronuntate in recursurile in interesul legii si a deciziilor Curtii Constitutionale a devenit in prezent un motiv potential pentru impunerea de masuri disciplinare...

Se vede ce se pregateste! E adevarat ca unii magistrati ii aduc la disperare pe justitiabili si ca merita sanctionati, dar sa transformi Inspectia CSM intr-un instrument de control al hotararilor judecatoresti, inseamna o intoarcere la perioada controlului politico-administrativ asupra actului de justitie. Unde mai ramane judecata potrivit legii si constiintei judecatorului? O hotarare a Inaltei Curti sau a Curtii Constitutionale nu trebuie luata ad-literam, orbeste, ci filtrata in functie de fiecare caz al judecatorului, chiar daca legal ar avea caracter obligatoriu, pentru ca la randul lor aceste hotarari pot fi imperfecte.

Ne mai miram ca DNA, pentru ca nu i-a convenit intr-un caz a inceput urmarirea penala impotriva a trei judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti doar pentru felul in care au dat o solutie, fara a se dovedi ca exista indicii de coruptie in luarea respectivei decizii?

Credeti ca pe comisarii europeni ii doare undeva ca e vreun justitiabil nenorocit de magistrati? Pe ei ii intereseaza alte mecanisme, cele de la nivel politico-economic, in tari ca Franta si altele, care ne dau noua lectii, justitia fiind o „loterie nationala” mai cumplita decat ce e la noi. Daca ii interesa cu adevarat de justitiabil si de magistrat, criticau problemele uriase ale noilor coduri, care vor bulversa justitia si care sunt deja semnalate...

Uimitor cum Raportul CE vorbeste despre faptul ca „Incepand din 2007, mai multi parlamentari, printre care si un fost prim-ministru, au fost protejati de urmarirea penala in urma refuzului Parlamentului de a permite inceperea urmaririi penale” si da ultimatumuri Guvernului Ponta, si presedintelui interimar sa nu indrazneasca sa dea vreo gratiere, dar se face ca nu vede ca seful statului Traian Basescu este inculpat in cateva dosare grele? Seful statului la adapost de lege, prin sefii DNA numiti de el insusi, nu afecteaza reforma Justitiei? Aici nu sunt de vina procurorii sau legile proaste? Raportul asta cum poate fi catalogat, daca nu unul politic?

Viitorul magistraturii romane nu suna bine sub aceste auspicii, chiar daca progresele la nivelul justitiabilului de rand sunt vizibile. Probabil ca raportul va misca CSM-ul sa devina mai transparent (apropo de cand a venit Alina Ghica presedinte secretomania institutionala e la ea acasa, au ajuns angajatii sa le fie frica sa mai fie vazuti cu vreun ziarist stand de vorba), va obliga Guvernul si CSM sa ajunga la un acord in privinta regandirii politicii de resurse umane si a finantarii si altele... Stapanirea europeana va avea insa grija sa conserve structurile obediente politic din justitie, astfel incat marile dosare cu interese macro-economice care ar trebui sa fie cu adevarat prioritatea anchetatorilor sa nu fie miscate, indiferent cati romani vor suferi ca nu avem inca autostrazi sau alte obiective care ne-ar ajuta sa o ducem mai bine. Si ca sa ne dea de lucru, sa nu vedem ce trebuie, si sa ne batem in continuare intre noi, cu jugul pus pe umerii judecatorilor, Raportul a cerut colac peste pupaza, la final „crearea unui grup de monitorizare a reformei judiciare, din care sa faca parte reprezentanti ai tuturor puterilor in stat, ai asociatiilor profesionale si ai societatii civile”. Hai ca-i tare, exact asta ne mai lipsea!

* Cititi aici Raportul pe MCV 2007 - 2012

 

 

Comentarii

# unu care apreciaza! date 19 July 2012 02:34 +17

pertinent si de bun simt,articolul,dar te rog io-am vazut ca te-au mai rugat si altii-scoate-ti din vocabular termenul de "judecator(i) suprem",ca, in afara de blasfemie,astia chiar nu merita nici titulatura,nici simpla calitate de judecator la instanta de cel mai inalt grad de jurisdictie!

# bercea mondial date 19 July 2012 07:07 +9

de ce nu este chemat TRAIAN BĂSESCU la DNA ? Aveți probe, dosare, prejudicii, care mai este problema voastră ? Vă este frcică : judecătorilor , procurorilor ? eu am fost cercetat 2 ani pentru fapte pe care nu le-am comis , iar pe Băsescu nu-l deranjează numeni ?

# un pol jumate date 19 July 2012 08:10 +6

Dincolo de faptul ca articolul este bun si il apreciez, am si eu doua intrebari, de jutitiabil prost informat, si anume: ptr dl.Mark G. "unde sunt avioanele d-lui Biden Joe, parca F16, pe care le-a arvunit Basescu contra sprijinului de la alegerile din 2009?; si "Ce a promis Basescu fratilor din PPE, pentru sprijinul de la acest referendum? Cumva vreun vapor tip "Biruinta"?

# Istratie date 19 July 2012 08:42 +5

Uite de ce invata omul si se face toba de carte, zicea Tudor Arghezi, ca sa ajunga sluga la prosti, la nevasta si la slugile din casa. Aici am ajuns si, cu bataia lui Dumnezeu, mai rau decat atat. Cunoastem sursa...M-C-V-- ului. Reforma propusa prin tradarile, multe, ale alor nostri e ca vaporul - inainteaza, se clatina, te face sa vomiti si nu poti sa cobori sau, ca avionul - cu cat e la mai mare altitudine cu atat o vedem mai mica. Urasc tradarea si tradatorii.

# Rover date 19 July 2012 10:02 -15

D-le Savaliuc, lasati incercarile astea scheletice de mani******re. Nu merge sa invrajbiti judecatorii cu procurorii, astia sunt oameni inteligenti-ca dovada ca Nastase,Vantu si Mantog sunt la mititica. N-au vazut judecatorii abuzuri acolo, nu-i asa? Minciunele d-astea merg cu 2-3 imbecili si condamnati care comenteaza pe aici. Cat 

# Tilica date 19 July 2012 11:04 +10

Bai, Rover (nume de caine, de sluga) unde vezi invrajbire aici. Ca autorul scrie de niste procurori de la varf ca sunt aserviti e o realitate, doar astia urmaresc zi si noapte judecatori sa-i controleze. Pleaca de aici cu mani******rile tale ordinare. Va e necaz ca dl Savaliuc vi le spune cu subiect si predicat, stim asta, dar e cazul sa va dati mai la fund, prea ati facut rau

# Rover date 19 July 2012 11:24 -10

Tilica minte-mica, stiu ca poti raspunde doar insultand,asta e nivelul vostru. Nu mai pomeni de dat la fund,nebunaticule pidosnic care esti tu, ca se prinde lumea ca aveti net la penitenciar :lol:

# Rover date 19 July 2012 10:07 -15

Nu in ultimul rand, ma amuza teribili ca Macovei e cel mai influent politician european, care dicteaza rapoarte, dirijeaza tot, etc. Ridicol absolut. In fine, lasati grija asta prefacuta cu disciplinarul, nu se sperie nimeni dintre cei cinstiti. Mai incercati si cu altceva, ati cam fumat textele astea...

# naivul nu rade la urma date 21 July 2012 10:44 +1

ha, ha, rovere, cat de naiv esti. Monicuta chiar este procurorul stalinist care dicteza raportul CE! Daca nu ai de unde sa stii, imi pare rau pt lipsa ta de surse. Este vorba de prietenii, de incredere intre Moni si Barosso etc. Detalii pe care nu le stii.

# Rover date 21 July 2012 13:24 0

Da? Te cred. Chiar sunt naiv. De-aia ma bucur ca avem un politician care invarte Europa pe degete. Nu-i putin lucru. Chiar ma uit la Ponta si Chucky cum sunt scuipati ca niste cersetori in toata lumea civilizata. Mi-ai dat o veste buna, poate imi spui si sursele tale. Nu ca nu te-as crede, dar ca sa ma pot bucura pe deplin :-)

# Ezoteric date 23 July 2012 01:51 -1

Draga rover,sunt un corupt si un puscarias,ca sa nu te obosesti cu replica,apropo,de ce voi nu aveti alte argumente decat cele legate de puscarie,ca o tara se guverneaza si altfel decat cu procuratura si puscarie,dar nu vreau sa ma pierd in amanunte,eu cred ca daca presedintele ar fi cum zici si oamenii si plantele si cainii vagabonzi din aceasta tara-ma refer la animale ,nu la securisti- ar duce o mai bine. Cand dai drumul la tv vezi numai de puscarie si arestari . O duce cineva mai bine,se hraneste cineva cu stirile astea,in afara celor care consuma mici si ceafa de******la gratar,si care nu pot diversifica altfel ? Nu. Eu cred ca odata cu disparitia modelului tau intelectual,care invarte europa pe ritm de manea,in romania vor mai disparea manelele. De aceea am strans vreo 134 de votanti,vom vota de cate zece ori fiecare,ca doar suntem puscariasi,si te vom invita sa il iei pe lider ,sa plecati in germania ,sa va naturalizati si sa il voteze aia,ca doar sunteti buni,parca ziceai...

# Rover date 23 July 2012 09:15 +1

Haoleo chiparosule, ce frumos le parlesti, se vede ca ai 8 clasein15 ani. Haules baules nu te mai uita cumiileaga pa fratii nostri si pa clientii lor; te doare, ramai frumosule pa Taraf tv. Pardalian al nostru etotcu tine la celuhla? Du- l la vot, frumosule, noi vatinem la putere. Hauleu, mergem la Germania la curat si autostrazi, iara tu vrei cu raketii rusi pupa-ti-as creieru ala cu diploma la Bioterra pa nashpa :lol: :lol: :lol:

# bravo date 19 July 2012 12:32 +10

articol foarte bun. ati sesizat perfect cum anormalul preia controlul. Astfel, procurorul subordonat politic decide daca hotararea judecatoreasca prin care ii este evaluata munca este buna sau nu, a se vedea declaratiile lui Daniel Morar privind solutiile instantelor. CEDO ar da cu el de pamant daca ar ajunge in fata acestui for judiciar!

# plecaciuni la stapanire date 19 July 2012 12:37 +10

Din pacate nu avem o "expertiza" reala a UE si nici o informare reala a UE privind nevoile si durerile judecatorilor pt ca raportul este dictat de Macovei si co. Asa cum vede ea stramt lucrurile, in ideea obtuza ca in justitie conteaza numai dosarele penale de coruptie iar activitatea cea mai extinsa a instantelor este ignorata, lucrurile se vor agrava. Nimeni nu face nimic pt a moderniza instantele, sediile, a regla volumul de dosare asa ca activitatea va fi din ce in ce mai defectuoasa. Stiinta de carte nu mai conteaza in astfel de imprejurari.

# bani pt procurori date 19 July 2012 12:45 +4

bine ca au parchetele sedii noi si salarii de Inalta Curte! Asta e reforma in justitie cand de fapt, parchetele nu fac parte din justitie.

# jurist date 25 July 2012 23:01 -1


Citeza pe bani pt procurori
bine ca au parchetele sedii noi si salarii de Inalta Curte! Asta e reforma in justitie cand de fapt, parchetele nu fac parte din justitie.
daca procurorii nu participa la actul de justitie de ce va plangeti ca ajung oameni nevinovati la puscarie din cauza lor?si nu a instantelor...exact,credeti ca ii invrajbiti pe judecatori si nu mai dau condamnari pe dosarele procurorilor,dar nu tine...sunt metodele unor infractori care vor sa si creeze o aparare d 2 lei

# Nedumerire date 19 July 2012 12:52 +8

S-a  vb in  raport  de   toata  lumea, dar  n-am  auzit  nimic  despre JUSTITIA din  Romania,  adica judecatorii, tribunale si  curti de apel...sa  inteleg  ca  de  fapt  pe CE  nu-i  intereseaza  JUSTITIA? ALOOOO   CSM,  pe  voi  va  intereseaza?

# CCR date 19 July 2012 16:06 +5

Pe cine ? Pe gupul ABBA (CSM)? Ei drace, astia mai tocmesc ceva "jăluiri" pe la Nalta Poarta ca niste paraciosi ce se afla! N-au ei treaba cu justitia de rand, ci doar cu aia de NALTA CLASA, cum ar fi DNA si ICCJ - sectia penala!

# numai politica date 19 July 2012 17:44 +7

daca se vorbea de instante, trebuia spus ca un jude roman intra in sedinta cu 100 de dosare si asta insemna ca Basescu (cel cu respectul fata de justitie), BOC si ai lui erau de fapt cei care au bagat justitia in prapastie, nu astia noi. Si atunci iesea prost cu PPE-ul, capisci?

# Blaireau date 19 July 2012 14:56 +8

Excelent gasita in titlul articolului asocierea acronimului MCV cu numele incalificabilei MaCoVei ! Respect, domnule Savaliuc !

# Sandu date 19 July 2012 22:35 +7

Raportul C.E. parca este facut de fostul procuror securist Macovei. Iar prostii de judecatori se lasa calcati in picioare in salile de judecata de procurorii DNA. Rusine ! Sa mearga in agricultura daca nu au coloana !

# avocat 51 O.A.- date 20 July 2012 12:23 +4

Justitia din Romania cel putin in ultimii ani se ridica mult peste valoarea juridica, cinstea, corectitudinea celor din alte state U.E. si a celor din U.E. Daca nu ar fi fost justitia in ultimii ani sa ne judece corect si impartial cand aproape toata administratia de la orice nivel ne-a incalcat drepturile in picioare eram dusi de mult. Rste adevarat ca au mai ramas si cativa magistrati care judeca mai putin corect si cinstit dar acest lucru nu trebuie sa generalizam si sa blamam toata justitia. Cei de la U.E cam mult si fara motive bine intemeiate ne "dicteaza" ce trebuie sa faca la noi autoritatile inclusiv justitia. Cand acesti oficiali se amesteca in treburile justitiei din Romania dupa cum "bate vantul" politic nu este imixtiune in justitie? Eu zic ca ar trebuii sa isi revizuiasca acest comportament si sa isi vada de adevaratele probleme grave ale U.E. si care sunt in exclusivitate de competenta lor. Prea mult se amesteca in politica interna a statelor membre de parca

# avocat 51 O.A. continuare date 20 July 2012 12:30 +4

la noi s-a desfiintat Guvernul sau alte autoritati si toate atributiunile acestora le-a preluat U.E. Cred ca nu este corect acest lucru sa ne dicteze direct mai ales cand nu sunt la curent cu situatia concreta de la noi si iau de bune numai dezinformarile si intoxicarile facute de unii polititcieni ai nostrii. Cred ca pentru acestia a fost mult pana ne-a vazut in U.E. si acum ne "canta" si noi trebuie sa jucam dupa cum ne canta ei pentru a-si atinge scopurile lor.

# Gelu date 21 July 2012 10:10 +4

Sistemul de justitie din Romania actioneaza haotic iar acest lucru este speculat de "comisia" de la Bruxelles. CSM se pretinde for profesional al magistratilor dar include la gramada, fara distinctie, judecatori si procurori. Mai mult, permite ca procurorii sa devina judecatori ( nu am auzit de situatia inversa ! ) iar faza de judecata, in care judecatorul ar trebui sa fie independent si suveran, este controlata sau comandata de grupuri de procurori sprijinite politic la nivel inalt. Judecatorul nu este independent si suveran : este un umil ( si probabil santajabil ) instrument ( colaborator ) al procurorului care copiaza sentinta dupa rechizitoriu. Este o rusine ceea ce se intampla in salile de judecata mai ales in cazurile in care procurori de sedinta sunt procurori DNA sau DIICOT si care dicteaza judecatorului ca unui umil grefier al procurorului-judecator. Aceasta si pentru faptul nici procurorul nici judecatorul nu au nicio raspundere pentru rechizitoriile sau hotararile date.

# dan date 23 July 2012 10:58 0

Eu,unul...........sunt total de acord cu raportul MCV pe justitie....Cer un singur lucru.....ca dupa data de 29 iulie....sa se aplice aceleasi proceduri penale rapide,aceleasi termene de la o zi la alta(ca in cazul Adrian Nastase)...aceeasi decizie a sectiei penale a Inaltei Curti...Va spun eu,...va fi asa o coada.... la "puscariabili" ca sa citez,....cat si la cei care se vor da in vant...sa-si mai spele din pacate...:)))incat va fi extrem de amuzant !...)Hai ,nu fiti pesimisti,raportul pe justitie este foarte bun !

# maaaaccol date 23 July 2012 10:59 -1

cine este de fapt Monica Macovei. Și pentru asta citează o mărturisire a generalului Chiţac care foloseşte în apărarea sa, pentru a afirma că poliţia nu a comis violenţe împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, o declaraţie a procurorului…Monica Macovei.„« Am luat contact cu problema Piaţa Universităţii în mai multe etape. Prima etapă a fost în ziua de 13 iunie 1990. Eram procuror la fosta procuratură a sectorului 1 şi, împreună cu alţi doi colegi din aceeaşi unitate am fost trimisă la Unitatea Militară de la Măgurele, unde am întâlnit câţiva colegi de la fosta Procuratură a Municipiului Bucureşti, Alexandru Ţuculeanu, Cornel Popescu, Emil Dinu. La  Măgurele am văzut în curtea unităţii că cei ridicaţi din Piaţa Universităţii stăteau la mese şi scriau unele declaraţii sub supravegherea unor poliţişti. Nu am văzut niciun act de violenţă. Citind aceste declaraţii am spus: Nu rezultă comiterea niciunei infracţiun

# HAI LA REFERENDUM! JOS BASESCU! date 29 July 2012 22:26 +1

HAI LA REFERENDUM! JOS BASESCU!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva