psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

RAZBOI IN CSM – Inspectia Judiciara a atacat in instanta hotararea plenului CSM prin care i s-a luat atributul de a organiza concursul prin care se recruteaza inspectorii judiciari. In cererea de chemare in judecata se arata ca hotararea CSM este nelegala, pe motiv ca propunerea de modificare a regulamentului nu a venit din partea sefului Inspectiei, cum prevede legea 317/2004. UPDATE - Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea Inspectiei (Hotararea)

Scris de: Gilda POPA | pdf | print

12 June 2017 14:21
Vizualizari: 4152

Inspectia Judiciara a dat in judecata Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce plenul CSM a decis, prin Hotararea nr. 633 din 25 mai 2017, modificarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului pentru numirea in functie a inspectorilor judiciari, fara propunerea sefului Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru (foto). Dosarul este pe rol la Sectia contencios a Curtii de Apel si a avut termen luni, 12 iunie 2017, iar instanta a ramas in pronuntare.


Astfel, este prima data cand Inspectia isi apara independendenta in materia recrutarii inspectorilor judiciari dupa ce, la propunerea vicepresedintelui CSM, procurorul Cristian Ban, plenul a luat Inspectiei atributul de a organiza concursul prin care se recruteaza inspectorii judiciari. Inspectia Judiciara a atacat in instanta aceasta hotarare luata de CSM in 25.05.2017, cerand suspendarea executarii acestei hotarari pe care o socoteste a fi nelegala.

Reamintim ca, din 2012, in urma recomandarilor MCV, recrutarea inspectorilor judiciari a trecut la Inspectia Judiciara, iar Legea 317/2004 cu modificarile si completarile ulterioare prevede clar, la art. 70. al. 1 ca ”Inspectorii din cadrul Inspectiei Judiciare sunt numiti in functie de catre inspectorul-sef, in urma unui concurs, pentru un mandat de 6 ani, dintre judecatorii si procurorii care au o vechime de cel putin 8 ani in magistratura, care au cel putin grad de tribunal sau parchet de pe langa tribunal si au avut calificativul 'foarte bine' la ultima evaluare”.

Printre argumentele invocate in instanta de contencios in ce priveste nelegalitatea hotararii Plenului CSM, se arata ca aceasta incalca o lege organica. Este vorba despre Legea 317/2004, art.70 alin.2, care prevede ca Regulamentul de organizare si desfasurare a concursului se aproba prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea inspectorului sef si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”. Or, in cazul Hotararii nr. 633 din 25 mai 2017, care este atacata in instanta, aceasta propunere de modificare a regulamentului nu a venit din partea sefului Inspectiei Judiciare, asa cum prevede legea.

Cu alte cuvinte, plenul a luat masura de modificare a regulamentului fara sa respecte legea organica, pentru a trece recrutarea inspectorilor judiciari din mana Inspectiei Judiciare in mana CSM. O parte a judecatorilor s-au opus in plen, dar votul a fost majoritar de 9 la 7 in favoarea procurorilor care isi doresc controlul asupra inspectorilor Inspectiei Judiciare. Votul devoaleaza faptul ca doi judecatori s-au aliat cu procurorii, iar membri de drept (procuror general al PICCJ si presedintele Inaltei Curti) au fost si ei de partea procurorilor. Ministrul Justitiei a lipsit la aceasta dezbatere.

UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti a admis luni, 12 iunie 2017, cererea Inspectiei Judiciare si a dispus suspendarea executarii Hotararii nr. 633 din 25 mai 2017 a Plenului CSM, pana la pronuntarea instantei de fond cu privire la cererea de anulare.

Iata minuta Curtii de Apel Bucuresti:

”Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei invocata de autoritatea parata. Admite cererea de suspendare a executarii formulata de reclamanta. Dispune suspendarea executarii Hotararii Plenului CSM nr.633/25.05.2017 pana la pronuntarea instantei de fond cu privire la cererea in anulare. Admite cererea de sesizare a CCR formulata de reclamanta si dispune sesizarea CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a disp. art.70 alin.1 din Legea 317/2004. Cu recurs. Pronuntata in sedinta publica, azi 12.06.2017”.


* Cititi aici Hotararea nr. 633 din 25 mai 2017 a plenului CSM

* Cititi aici ordinea de zi solutionata a plenului CSM din 25 mai 2017

Comentarii

# Vladimarrr...!!! date 12 June 2017 15:21 +5

Pai, daca pana si expertii expertilor, adicatelea (s)crema expertilor judiciari ai neamului, au ajuns sa se dea in judecata unii pe alrtii pe la niste tribunale de rand, ma intreb ce-o mai fii de capu' acestei ametite jusrtitii romane ...?!?! Asta este ca si cum Catedra de Matematica a Universitatii Bucuresti, ar trimite spre validare, rezolvarea unei ecuatii de gradul inatai, Gimnaziului din Cuca Macaii ...!!!

# unul din lumea cea mare date 13 June 2017 01:59 +2

ptr Vladimarrr...!!!// lasa/i frate , sa ne bucuram de vorba romaneasca,,intarita/i drace ca mie imi place,,(cine stie ce gogonate mai ies de ne/om cruci si mai tare de justitia independenta si re(de)formata

# DODI date 12 June 2017 20:24 +2

Interesant este faptul că atunci când interesele lor primează sar ca arși, iar când trebuie să îl dea afară pe Portocală fac pe nevinovații deși put a usturoi de la o poștă. Totdeauna maieul a fost mai aproape de piele decât cămașa.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva