REALITATEA TV IMPOTRIVA GRATIERII, CU PATRONUL GRATIAT – Cat de corect este postul Realitatea TV in mesajul public, cand se opune vehement amnistiei si gratierii? Iata decretul prezidential prin care patronul Realitatea TV Maricel Pacuraru a fost gratiat de restul de pedeapsa pe care o avea de executat pentru inselaciune si falsificare de monede sau alte valori! Decretul de gratiere nr. 292 din 1999 a fost semnat de ex-presedintele Romaniei Emil Constantinescu (Document)
De aproape un an, postul de televiziune Realitatea TV, ai carui patroni sunt cercetati pentru modul de dobandire a acestui post, duce o campanie furibunda impotriva unor intentii parlamentare si guvernamentale de a initia un act normativ privind amnistia si gratierea. Vehementa cu care jurnalistii acestui post aduc mereu in discutie mesajele anti-amnistie si anti-gratiere, facand un adevarat proces de intentie actualei guvernari, contrasteaza flagrant cu realitatea cruda. Si anume ca actionarul principal al postului Realitatea TV, omul de afaceri Maricel Pacuraru, a fost condamnat penal in anii '90 pentru inselaciune si falsificare de monede sau alte valori la o pedeapsa de 2 ani inchisoare, din care a executat doar cateva luni. Iar asta pentru ca prin mila fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a fost gratiat de executarea in inchisoare a restului de pedeapsa.
Gratiat pentru ca a dat banii inapoi si ca avea copii minori
Concret, prin decretul de gratiere nr. 292 din 23 august 1999 privind acordarea unor gratieri individuale, emis de presedintele Romaniei de la acea data, Emil Constantinescu – decret publicat in Monitorul Oficial nr. 405 din 25 august 1999 –, omul de afaceri Maricel Pacuraru a fost gratiat pentru "restul ramas neexecutat din pedeapsa aplicata"(facsimil 1).
Potrivit unor clarificari pe care Ministerul Justitiei le-a acordat ziarului ZIUA la acea data, gratierea lui Maricel Pacuraru s-a facut pe motiv ca a savarsit fapta in 1991, cand avea 26 de ani, are trei copii minori de crescut, a achitat prejudiciul, a executat mai mult de o treime din pedeapsa si nu avea antecedente penale (facsimil 2): "Avizul pozitiv dat de directia de profil din Ministerul Justitiei a avut la baza urmatoarele argumente: prejudiciul creat a fost acoperit in intregime la datele de 2 octombrie si 11 octombrie 1991, prin virarea sumelor de catre banca din disponibilitatile create in contul SC MONDIALA SRL Galati; petitionarul a executat mai mult de o treime din pedeapsa; petitionarul avea in intretinere patru copii minori; petitionarul a savarsit fapta in anul 1991, la varsta de 26 de ani; nu avea antecedente penale. Aceste aspecte au fost considerate de natura sa motiveze acordarea unui aviz pozitiv".
Dosare penale pe banda pentru Maricel Pacuraru
Pentru cei care nu cunosc, Maricel Pacuraru a fost in trecut condamnat la 2 ani inchisoare de Tribunalul Constanta, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si falsificare de monede sau alte valori, pentru ca a produs un prejudiciu de 7,6 milioane lei, emitand un CEC fara acoperire firmei TOMISTEX din Constanta, in schimbul caruia a ridicat diferite marfuri. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila in urma Deciziei penale nr. 45/9.10.1998 a Curtii Supreme de Justitie. Din aceasta pedeapsa, Pacuraru a executat numai 9 luni de arest, in perioada 8 octombrie 1991 - 16 iulie 1992.
Restul de pedepsa nu a mai fost executata, caci Maricel Pacuraru, in varsta de 33 de ani la acel moment, i-a scris fostului presedinte Emil Constantinescu, rugandu-l sa il gratieze. Prima scrisoare trimisa de Pacuraru in ianuarie 1999 nu a fost cu succes, fiind respinsa de consilierul Mihai Baca din Ministerul Justitiei, pe motiv ca fapta acestuia este deosebit de periculoasa.
Nu a renuntat la ideea de a fi gratiat, astfel ca Maricel Pacuraru i-a trimis lui Constantinescu, in mai 1999, o noua cerere de gratiere. In cuprinsul acesteia, patronul Realitatea TV invoca faptul ca ar fi grav bolnav, ca s-a indreptat si ca ar avea o situatie familiala si materiala precara (doi copii minori din prima casatorie ramasi fara ingrijire) si un alt copil dintr-o alta relatie.
Al doilea demers al lui Pacuraru a fost cu succes, consilierul din Ministerul Justitiei Silvia Burlacu propunand gratierea restului de pedeapsa ramas neexecutat, cu o motivarea halucinata: "fapta comisa de acesta a fost cauzata de blocajul financiar real".
In cuprinsul lucrarii depuse la Presedintie, in care se sustinea ca Maricel Pacuraru s-a indreptat, era omis insa faptul ca actualul patron al postului Realitatea TV, pe langa dosarul din 1992, a mai fost trimis in judecata si in noiembrie 1996, prin rechizitoriul nr. 96/P/1996, semnat de procurorul (in prezent avocat) Dan Apostol de la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitiei, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de bancruta frauduloasa, instigare la savarsirea infractiunii de fals, alaturi de alti complici, constand in aceea ca ar fi dat 12 tepe unor banci, creand un prejudiciu de 660 milioane lei vechi.
Initial, Pacuraru a sustinut in fata anchetatorilor ca cei 660 milioane lei ar fi fost folositi la sponsorizarea Bisericii Martirilor din Timisoara, pentru ca ulterior sa colaboreze cu anchetatorii si sa le marturiseasca faptul ca banii pe care i-a luat din firma i-ar fi dat mita ex-consilierului prezidential PDSR Victor Opaschi, generalului de politie Iulian Medrea si ex-deputatului PDSR Bebe Ivanovici. Potrivit documentelor prezentate la acea vreme de ziarul ZIUA, dosarul lui Pacuraru a fost plimbat timp de trei ani pe la vreo sapte procurori din Parchetul CSJ, pentru ca in final sa fie ingropat "din lipsa de probe", dupa ce Pacuraru si-a retras subit autodenuntul.
Lumea Justitiei nu a ascuns niciodata ca sustine actul normativ pentru amnistie si gratiere, atat pentru descongestionarea penitenciarelor si oprirea sirului infernal de condamnari ale Romaniei la CEDO pentru supunerea la rele tratamente, cat si ca masura reparatorie pentru miile si gravele abuzuri ale Justitiei, care in ultimii 12 ani a semnat pacte secrete si ilegale cu serviciile de informatii pentru a raspunde unor comenzi de executii ale unor politicieni, oameni de afaceri, magistrati, patroni de presa, medici etc..
Credem insa ca jurnalistii de la Realitatea TV, atunci cand se opun atat de virulent unui act de clementa necesar in societate, ar trebui sa recunoasca si realitatea in ce il priveste pe patronul lor.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gabriela 17 December 2018 16:36 +27
# DODI 17 December 2018 17:43 +5
# Matei 17 December 2018 16:58 0
# un mizantrop 17 December 2018 17:20 +1
# Reset Justitie 17 December 2018 17:02 +2
# Silvia 18 December 2018 12:54 +1
# anton 17 December 2018 17:12 +2
# livia 17 December 2018 17:23 +8
# Baran Gheorghe 17 December 2018 17:27 +1
# De ce mai exista Realitatea daca-i in faliment ? 17 December 2018 19:16 +6
# romanul 18 December 2018 09:17 +2
# Pintea 17 December 2018 21:05 +2
# marius 18 December 2018 06:27 +1
# basicuta 18 December 2018 09:45 0