RECUNOSTINTA PENTRU UN MARE EROU ROMAN – Generalul care a ocupat Budapesta, eliberand-o de comunisti, are statuie la Cluj. Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihai Daraban: “Ne-am dorit foarte mult sa omagiem si in acelasi timp sa facem o reparatie istorica readucandu-l pe generalul Mardarescu in atentia publicului... Faptele sale de arme au fost cenzurate in perioada dinainte de '89”
Jos palaria pentru ultimul proiect al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Un proiect prin care CCIR aduge un omagiu marilor valori romanesti, eroilor care au marcat istoria acestei tari. S-a intamplat deja fata de generalul Gheorghe Mardarescu, cel care a condus Armata Romana care a intrat in Budapesta, in 1919, si a eliberat-o de comunisti. Momentul in care opinca a fost pusa pe cladirea Parlamentului maghiar.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie Cluj (CCI Cluj) si al Primariei Municipiului Cluj-Napoca, a organizat miercuri, 7 august 2019, ceremonia de dezvelire a statuii generalului Gheorghe Mardarescu. O ceremonie venita la 100 de ani de la episodul intrarii soldatilor romani in capitala Ungariei. CCIR precizeaza intr-un comunicat de presa ca prin acest proiect Camera se implica direct in actiuni menite sa cinsteasca marii eroi ai Romaniei, mai ales in momente istorice semnificative precum cele din jurul Centenarului Marii Uniri de la 1918. In ceea ce priveste realizarea si ridicarea unui monument in memoria marelui General Gheorghe Mardarescu, acestea au o importanta valoare simbolica si reprezinta, pentru generatiile actuale si cele viitoare, un reper al dainuirii noastre ca stat liber si suveran.
De asemenea, presedintele CCIR Mihai Daraban (foto) arata ca prin ridicarea statuii generalului Gheorghe Mardarescu s-a dorit atat omagierea acestuia, cat si o reparatie istorica in conditiile in care faptele marelui erou roman au fost cenzurate in perioada in care Romania s-a aflat sub dictatura comunista.
Prezentam comunicatul CCIR:
“Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie Cluj (CCI Cluj) si al Primariei Municipiului Cluj-Napoca, a organizat miercuri, 7 august, ceremonia de dezvelire a statuii Generalului Gheorghe Mardarescu, personalitate istorica care a detinut un rol central in actiunile Armatei Romane atat in timpul Primul Razboi Mondial, cat si in perioada imediat urmatoare, cand a contribuit decisiv la stoparea inaintarii comunismului spre centrul Europei.
Inaugurarea statuii generalului Gheorghe Mardarescu incununeaza cei 100 de ai de cand trupele romane au ocupat Budapesta, in august 1919. La ceremonia de dezvelire a statuii au participat inalti demnitari de stat, reprezentanti ai administratiei publice locale, presedinti de camere de comert judetene precum si un numar mare de romani care si-au dorit sa fie de fata la un eveniment care marcheaza istoria.
Prin acest proiect exclusiv, CCIR se implica direct in actiuni menite sa cinsteasca marii eroi ai Romaniei, mai ales in momente istorice semnificative precum cele din jurul Centenarului Marii Uniri de la 1918. Realizarea si ridicarea unui monument in memoria marelui General Gheorghe Mardarescu are o importanta valoare simbolica si reprezinta, pentru generatiile actuale si cele viitoare, un reper al dainuirii noastre ca stat liber si suveran.
Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a amintit motivatia care a condus la realizarea acestui proiect: 'Anul acesta Camera de Comert si Industrie a Romaniei implineste 155 de ani de la infiintare. Alaturi de multe alte institutii ale Romaniei moderne, precum Senatul Romaniei, Banca Nationala sau Curtea de Conturi, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a fost si iata ca este in continuare un martor institutional al tuturor evenimentelor care au condus la conturarea Romaniei contemporane. (…) Ne-am dorit foarte mult sa omagiem si in acelasi timp sa facem o reparatie istorica reducandu-l pe Generalul Mardarescu in atentia publicului. Dupa cum bine stiti, faptele sale de arme au fost cenzurate in perioada dinainte de ’89. Am tinut sa fim astazi aici pentru ca ne dorim sa contribuim la Centenar care, in perceptia noastra, trebuie sarbatorit intre 1 decembrie 2018 si iunie 2020, poate chiar pana la 28 octombrie 2020 odata cu tratatul de la Paris prin care este recunoscuta si Basarabia la nivel international ca parte a Romaniei'.
Ministrul Apararii Nationale, dl. Gabriel Les, a declarat: 'Evocam astazi personalitatea unui soldat minunat mai presus decat orice lauda, asa cum il caracteriza Maresalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mardarescu a fost in primul rand un om cu caracter exceptional, un vizionar, un mare patriot si un conducator redutabil. Generalul Gheorghe Mardarescu a inteles inca de la inceput pericolul comunismului si a actionat rapid in stoparea acestui flagel. De asemenea, a actionat neobosit pentru modernizarea armatei, a militat ca Romania sa se poata impune ca putere regionala, alaturi de Iugoslavia, Cehoslovacia si Polonia. Multumesc Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pentru sustinerea proiectului de edificare a monumentului Generalului Gheorghe Mardarescu, aici, la Cluj, in inima Transilvaniei de unde a pornit ultima campanie militara din perioada Primului Razboi Mondial'.
Primarul Municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc, a declarat: 'Prezenta atator oficialitati astazi, la Cluj-Napoca, este un indiciu clar al insemnatatii acestui moment si a importantei pe care Generalul Gheorghe Mardarescu a avut-o pentru istoria noastra. Apreciez in mod deosebit dedicatia, efortul si perseverenta Camerei de Comert si Industrie a Romaniei de a duce la capat acest proiect si sper sa fie un model si pentru alte institutii, fie ele private sau de stat. Gheorghe Maradrescu a contribuit decisiv la realizarea actului de la 1918 si, totodata, la apararea Marii Uniri. A fost cel care a oprit evolutia si raspandirea bolsevismului in Europa si poate fi asemanat cu Iancu de Hunedoara care, la batalia de la Belgrad, a oprit ascensiunea Imperiului Otoman. Prin faptele sale de arme, Gheorghe Mardarescu a oferit Romaniei sansa de a avea 20 de ani de democratie'.
Presedintele Academiei, dl. Ioan Aurel Pop, a declarat: 'Comemorarea si ceremonia de astazi este posibila la initiativa Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, un lucru demn de toata lauda. Romania a reusit sa se dezvolte in secolul XX datorita unei institutii fundamentale, si anume Armata Romana. Aceasta institutie este cea care a actionat in stoparea a doua regimuri dictatoriale, care au amenintat intreg continentul european. In 1919, Armata Romana a oprit extinderea bolsevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate sansele sa se instaureze in Europa Centrala. in 1944-1945, Armata Romana a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste actiuni au avut ca rezultat consolidarea Romaniei si mai ales apartenenta Transilvaniei la statul roman'.
Ceremonia de dezvelire a statuii Generalului Gheorghe Mardarecu a fost urmata de o sesiune de dezbateri care au avut loc in aula Facultatii de stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor si a fost moderata de Presedintele CCI Cluj, dl. Stefan Florea Dimitriu.
Cu aceasta ocazie, dr. Alexandru Ghisa, Istoric si Diplomat, Profesor Asociat la Universitatea Babes Boylai, a marcat printr-un discurs personalitatea Generalului Gheorghe Mardarescu si a subliniat faptele istorice care au fost comemorate cu aceasta ocazie.
Totodata, artistul plastic dl. Valentin Tanase a vorbit despre realizarea statuii si despre aspectele care l-au inspirat in creatia sa: 'Atunci cand imi propun sa dau viata plastica unei figuri istorice, ma documentez cat mai exact asupra biografiei sale, a epocii in care a trait, caut date referitoare la infatisarea sa exterioara, temperament, fel de a fi, chiar aspecte anecdotice, secundare ale vietii sale in dorinta de a patrunde dincolo de aparenta fizica, in interiorul personalitatii sale, a eului sau interior, pentru a-l reda cat mai viu, mai veridic si mai convingator'.
Generalul Gheorghe Mardarescu a detinut un rol central in actiunile armatei romane, in perioada tulbure, de dupa Primul Razboi Mondial, in 1919, atunci cand i-a fost incredintata comanda tuturor fortelor armate din Transilvania, cu misiunea de a respinge bandele bolsevice si trupele unguresti pana peste Apuseni.
La data de 4 august 1919, trupele romanesti intra in Budapesta, ofensiva fiind executata fara pauza operativa, cu un ritm mediu de inaintare de 18 km zilnic, ceea ce nu a mai permis inamicului sa pregateasca apararea Tisei si nici a cailor de acces spre capitala Ungariei.
Soldatii Armatei Romane au defilat pe bulevardul Andrassy in prezenta regelui Ferdinand I, care i-a conferit generalului Mardarescu 'Ordinul Mihai Viteazul' clasa a II-a pentru actiunea contra regimului bolsevic al lui Bela Kun”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MARIAN 8 August 2019 16:52 +2
# DODI 8 August 2019 21:23 +5
# Sphinx 8 August 2019 18:25 0
# procurorul 8 August 2019 18:36 +5
# Poate le spuneti romanilor si 8 August 2019 19:07 -1
# MARIAN 8 August 2019 21:27 +3
# Decebal 8 August 2019 22:48 +2
# nae girimea 9 August 2019 07:53 +6
# DECEBAL 9 August 2019 10:51 +2
# nuibai 9 August 2019 13:06 -1
# MARIAN 9 August 2019 18:38 0
# ?????? 12 August 2019 12:05 0