REUNIUNEA PRESEDINTILOR – Camerele de comert europene analizeaza la Bucuresti strategia de dezvoltare a Regiunii Carpatice: "Un complex de strategii sustenabile in Regiunea Carpatica poate fi abordat numai in rezonanta cu obiectivele de interes ale Romaniei, derivate din Strategia UE pentru Regiunea Dunarii”
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat miercuri, 15 februarie 2023, reuniunea presedintilor camerelor de comert din statele semnatare ale Conventiei Carpatice, evenimentul beneficiind de prezenta reprezentantilor Poloniei, Ucrainei, Serbiei si Romaniei. Totodata, la reuniune a participat si directorul general al Asociatiei Camerelor Europene de Comert si Industrie (EUROCHAMBRES), Ben Butters.
Conventia-cadru pentru protectia si dezvoltarea durabila a Carpatilor a fost semnata la Kiev, in mai 2003, de un numar de sapte state, si anume: Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Serbia si Ucraina, avand ca principal scop imbunatatirea calitatii vietii, consolidarea economiilor si comunitatilor locale si protejarea valorilor culturale. In prezent, Conventia a adoptat si semnat cinci protocoale de implementare privind biodiversitatea, padurile, turismul, transportul si agricultura.
"CCIR este angajata total in sprijinirea programelor de dezvoltare regionala promovate de catre Uniunea Europeana (UE), precum si in procesul de valorificare al potentialului economic din toate zonele Romaniei, inclusiv zona carpatica. Consideram ca tot acest efort se poate concretiza numai integrat in strategia europeana, astfel incat fondurile alocate sa poata beneficia de o optimizare maxima.
Un complex de strategii sustenabile in Regiunea Carpatica poate fi abordat numai in rezonanta cu obiectivele de interes ale Romaniei, derivate din Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD). Propunerile avansate de catre partenerii din Polonia pot fi implementate intr-un format extins al SUERD care sa cuprinda si regiunea Podkarpackie. Vom fi permanent alaturi de camerele de comert membre Eurochambres pentru sprijinirea initiativelor de dinamizare ale schimburilor comerciale europene”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.
Consultari
"Pentru EUROCHAMBRES este foarte importanta opinia Comisiei Europene cu privire la aceasta macro-regiune pentru Carpati, fiind incurajate cu precadere colaborarile la nivelul celor patru macro-regiuni. La nivelul Strategiei pentru Regiunea Dunarii se regasesc majoritatea statelor vizate in strategia pentru Carpati. Pentru a clarifica insa aceasta problema, EUROCHAMBRES trebuie sa se consulte cu toti membri sai pentru a identifica posibilitatea unei sustineri la nivel european”, a declarat Ben Butters, director general EUROCHAMBRES.
Colaborare romano-poloneza
"Polonia, precum si camera de comert polona, apreciaza calitatea colaborarii cu Romania si CCIR, in toate formatele internationale in care sunt partenere, cum ar fi Initiativa celor Trei Mari (3SI). Suntem astazi, aici, la invitatia colegilor romani pentru a prezenta viziunea noastra referitoare la dezvoltarea durabila a Regiunii Carpatice din Polonia. Vom continua efortul de a convinge Comisia Europeana in ceea ce priveste sustinerea acestei regiuni, dar, in egala masura, apreciem si vom lua in considerare posibilitatea de a fi parteneri in strategia SUERD”, a declarat presedintele Camerei de Comert si Ind
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii