26 August 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMANIA NU MAI ARE NEVOIE DE UN PRESEDINTE ABSENT SAU TURNATOR – Liderul PSD Marcel Ciolacu si-a lansat candidatura pentru Cotroceni: „Generatii intregi si-au trait copilaria si adolescenta intre un presedinte-turnator si un presedinte absent... Avem nevoie de un presedinte care sa faca politica de stat, nu politica unui partid... Paltonul prezidential nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor... Dupa 20 de ani, Romania are nevoie de un presedinte echilibrat” (Video)

Scris de: L.J. | pdf | print

26 August 2024 13:11
Vizualizari: 515

Liderul PSD Marcel Ciolacu (foto) si-a lansat sambata, 24 august 2024, candidatura pentru presedintia Romaniei la congresul Partidului Social Democrat, unde a fost reales in fruntea formatiunii politice.



Ciolacu a promis ca in cazul in care va fi ales in functia suprema in stat, va fi un presedinte echilibrat, diferit atat de Klaus Iohannis (pe care l-a catalogat drept „un presedinte absent”), cat si de Traian Basescu (la care s-a referit cu epitetul de „turnator”). De asemenea, Marcel Ciolacu a facut aluzie la episodul din februarie 2015, cand Iohannis si-a aruncat paltonul pe masina, nervos ca nu venise nimeni sa i-l ia din mana.

Seful PSD si-a prezentat proiectul de tara, axat pe trei directii strategice: industria, agricultura si serviciile. In materie de industrie, Marcel Ciolacu a pus accent pe „readucerea la viata a marilor uzine de metalurgie, siderurgie si petrochimie cu ajutorul capitalului privat”, precum si pe „cresterea unor noi generatii de specialisti prin sistemul de invatamant tehnologic”.

Pe plan extern, pe langa UE si din NATO, presedintele PSD a vorbit despre strangerea legaturilor cu vecinii din Balcani – in special Serbia, Bosnia-Hertegovina si Albania.


Iata intregul discurs al lui Marcel Ciolacu (vezi video):


„Ma bucur sa fim astazi din nou impreuna. Va multumesc tuturor ca sunteti aici.

Ma uit in sala si vad o multime de colegi – de prieteni, de fapt. Pe toti ne leaga un lucru: dorinta de a face romanilor viata mai buna. Iar romanii ne-au raspuns: PSD a castigat alegerile locale si europarlamentare. Sa fim mandri de asta! Suntem invingatori! Asta este forta PSD!

Vreau sa ii salut pe toti primarii si presedinti de consilii judetene care au castigat. I-am vazut cu totii mai devreme, pe ecrane. Bravo! Meritati aceasta victorie! Bravo! Bravo tuturor!

Stimati colegi,

Astazi ne bucuram si facem planuri de viitor, dar nu trebuie sa uitam niciodata de unde am plecat. Acum 4 ani, cand m-ati ales presedinte, partidul nostru traversa cele mei grele momente. Pierdusem alegerile, o mare parte din lideri... ne pierdusem si increderea in noi.

Acela a fost momentul de cotitura. Nu aveam multe variante. Una era de neconceput: sa ne dam batuti, ca alte partide. Cealalta era sa luptam. Am ales calea grea, a luptei. Impreuna, am reusit sa recastigam increderea oamenilor. Impreuna, am luat un partid lipsit de speranta, l-am reformat si l-am dus la guvernare. Acesta este adevarul si trebuie sa fim mandri de asta.

Trebuie sa continuam. Romania se schimba, iar PSD trebuie sa se schimbe odata cu Romania. De aceea, dragi lideri de filiale, la alegerile parlamentare din toamna, trebuie sa avem 30% candidati femei, pe locuri eligibile. PSD trebuie sa fie primul partid din Romania si in ceea ce priveste reforma propriului partid.

Stimati colegi,

PSD a traversat cu bine acel moment dificil. Suntem cu totii camarazi. Si – cel mai important – ne-am facut datoria in fata romanilor. Astazi, PSD este pregatit sa faca un nou pas inainte: sa isi asume un nou proiect politic pentru Romania. Si sa le propuna romanilor un nou model de presedinte!

Am schimbat din temelii acest partid. Ne-am regasit calea pro-europeana. Am recastigat respectul liderilor europeni. Am refacut legatura cu societatea civila. Am redevenit parteneri de dialog cu sindicatele si mediul de afaceri. Vreau sa le multumesc tuturor partenerilor sociali care sunt astazi alaturi de noi.

Am facut aceste lucruri pentru ca respectul si increderea oamenilor sunt esentiale.

De aceea, astazi ne asumam, ca toate natiunile puternice, un proiect prezidential de reinnoire nationala.

Dragi prieteni,

M-am consultat cu fiecare dintre dumneavoastra. M-am consultat cu oamenii obisnuiti. M-am sfatuit cu familia. Dar si cu parintele meu duhovnic. Este momentul sa fac un pas in fata si sa spun cu toata increderea: da – voi candida la presedintia Romaniei! Da – dupa 20 de ani – Romania merita un presedinte pentru toti!

Doamnelor si domnilor,

La fel ca multi dintre voi, si eu am un copil. De fapt, am doi. Pentru ca Filip s-a casatorit recent. Ii iubesc pe amandoi si sunt foarte mandru de ei. Anul acesta termina facultatea. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper sa devin un bunic fericit. Nici fiul meu, nici majoritatea tinerilor de varsta lui, care voteaza anul acesta, nu au cunoscut un alt model de presedinte. Avem generatii intregi care fac astazi pasul spre maturitate, dupa ce si-au trait copilaria si adolescenta intre un presedinte-turnator si un presedinte absent.

Deci sa nu ne mai miram atunci cand vedem ca multi tineri aleg populismul si extremismul. In loc sa ii blamam superior, mai bine le dam o alternativa corecta.

Trebuie sa le spunem ca, in ultimii 20 de ani, dispretul, sfidarea si nepasarea fata de oameni au fost accidente ale istoriei. Trebuie sa le spunem ca institutia prezidentiala nu este nici un malaxor de tocat vieti si nici o agentie de turism personala. Trebuie sa le spunem ca democratia nu se conjuga niciodata cu verbul 'a uri'. Ura este barosul celor care vor sa darame, nu sa construiasca. A celor care vor sa dezbine, nu sa uneasca. Eu am crescut fericit intr-o comunitate in care ura nu exista. Si asta vreau sa fie Romania noastra. Ura indusa in societate, timp de 20 de ani, trebuie sa dispara. Tinerii trebuie sa vada ca merita sa lupti pentru ceva, nu impotriva cuiva.

Dragi colegi,

Avem nevoie de un presedinte care sa faca politica de stat, nu politica unui partid. Trebuie sa depasim epoca in care toti munceau ca sa ii fie bine unui singur om. Iar paltonul prezidential nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor.

Imi doresc ca, dupa 20 de ani, sa avem un presedinte care sa munceasca alaturi de oameni pentru bunastarea lor, pentru a reda speranta si increderea oamenilor in binele comun.

Doamnelor si domnilor,

Timp de 20 de ani, presedintele a devenit, dintr-un simbol al sperantei, doar o sursa de frustrare in societate.

Vi s-a promis, mai intai, ca o sa 'traiti bine'. Apoi, vi s-au taiat salariile si pensiile. Dupa 10 ani, vi s-a promis o 'Romanie educata'. Si ati primit un sistem de educatie esuat, in care copiii sunt mai expusi la droguri decat la carte.

Adevarul este ca onestitatea fata de cetateni a lipsit de la tribuna prezidentiala in ultimii 20 de ani. Am avut presedinti carora nu le-a pasat deloc de oameni.

Este destul! Trebuie sa le oferim romanilor o alternativa corecta!

Dupa 20 de ani, Romania are nevoie de un presedinte echilibrat. Un presedinte trebuie sa stea drept si sa isi duca tara cu demnitate in directia corecta.

In aceeasi masura, Romania are nevoie de un presedinte care sa accepte ca intr-un stat normal puterea trebuie impartita. Nu acaparata de un singur om!

Dupa 20 de ani, Romania are nevoie de un presedinte care sa arate respect pentru functia publica. Un presedinte pentru care Constitutia nu este o carte oarecare, ci legea fundamentala care ii ghideaza orice actiune.

Dupa 20 de ani, Romania are nevoie de un presedinte care sa uneasca toate fortele politice si energiile din societate in jurul unui mare proiect de tara.

Dupa 20 de ani, Romania are nevoie de un presedinte cu suflet, caruia sa ii pese cu adevarat de toti romanii.

Romania nu trebuie sa mai aiba un presedinte care ii imparte pe romani in buni si rai. Intre cei de aici si cei de peste hotare. Intre cei de stanga si cei de dreapta. Intre tineri si pensionari. Intre public si privat. Intre saraci si bogati. Toti merita sa fie reprezentati si respectati. De la muncitori, la soferi si profesori. De la medici, la politisti si militari. De la fermieri, la antreprenori si ingineri. De la influenceri, la pensionari. De la IT-isti, la contabili si artisti. Toti sunt importanti. Pentru ca toti impreuna ducem Romania inainte.

Avem nevoie de un parteneriat real cu oamenii, bazat pe incredere si pe valori. A venit timpul sa avem un presedinte pentru toti.

Dragi romani,

Familia, munca si credinta au fost calauzele mele in viata. M-am nascut intr-o familie obisnuita din buzau. Tata m-a invatat ce inseamna munca, respectul si iubirea fata de tara. Dar si cat de important este sa te lupti pentru lucrurile in care crezi, pentru ideile tale. Sa ai curajul sa iei decizii si sa fii responsabil.

Tin minte si acum: aveam vreo 9 ani cand mi-a spus ca trebuie sa fii intotdeauna corect fata de tine si fata de cei din jur. De la mama am invatat ce inseamna echilibrul si cumpatarea. Tot dansei ii datorez cei 7 ani de acasa. Sa nu minti, sa ii respecti pe ceilalti, sa fii echilibrat si sa nu aluneci dintr-o extrema in alta. Extremele nu sunt bune! Din pacate, i-am pierdut pe amandoi. I-am iubit enorm si ii voi purta in suflet mereu. Si acum, cand sunt in fata unor decizii importante, ma gandesc la ce ar spune tata. Si acum, cand ma simt coplesit de responsabilitati, ma gandesc la imbratisarea mamei.

Va spun voua, celor care mai aveti norocul de a va imbratisa parintii: bucurati-va de prezenta lor, dedicati-le timp si aratati-le ca-i iubiti! Noi suntem aici pentru ca ei ne-au oferit timp si afectiune, iar aceasta tara trebuie sa isi regaseasca respectul intre generatii.

Pentru mine, libertatea este una dintre valorile fundamentale. Sustin cu toata taria libertatea de expresie, economica, religioasa si sexuala. Dar nu cred deloc in libertatea de a distruge fibra acestei natiuni. Sa contesti toate valorile nu este o forma de manifestare a libertatii. Cei care batjocoresc familia sunt cei care traiesc fara capatai!

Stimati colegi,

Tot ce am facut in viata am realizat prin munca si buna intelegere cu cei din jurul meu. Stiu ca nu sunt perfect. Dar am o calitate importanta: sunt un om normal. Nu vreau sa par altfel decat sunt si nu am promis mai mult decat stiu ca pot face. Iar atunci cand am gresit, mi-am asumat asta si am spus: 'imi pare rau'. Si am incercat sa repar. Muncesc in fiecare zi – eu cu mine – sa evoluez ca om, sa progresez ca politician, sa cresc ca lider, astfel incat sa devin presedintele pe care romanii si-l doresc. Un presedinte pentru toti!

Doamnelor si domnilor,

Vin in fata dumneavoastra si a romanilor cu invitatia de a pasi impreuna pe drumul catre Cotroceni. Acest drum a inceput odata cu intrarea noastra la guvernare.

Observ si eu agitatia unora care au trecut de la 'prin noi insine, dar cu PSD', la tot felul de amenintari ridicole la adresa noastra. Va rog sa ignorati acest circ. PSD a fost mereu responsabil. A fost adultul din camera. Trebuie sa continuam sa ne comportam responsabil. Noi trebuie sa colectionam reusite pentru Romania, si nu panouri electorale.

PSD trebuie sa fie garantul stabilitatii, pentru ca oamenii sa isi poata vedea linistiti de treburile lor zilnice.

Intotdeauna, in momentele grele, oamenii s-au uitat la PSD pentru stabilitate si echilibru. Am fost mereu cei care am gasit solutii pentru problemele create de alte partide.

Nu uitati: am intrat la guvernare in cel mai greu moment din ultimii 30 de ani. Cu o economie aflata pe marginea prapastiei. Cu o pandemie gestionata in bataie de joc. Cu o liberalizare haotica a preturilor la energie. Cu salarii si pensii inghetate. Cu o prabusire fara precedent a nivelului de trai!

Imi amintesc si acum ca inainte sa luam decizia de a ne asuma guvernarea, m-am intalnit, intr-una din deplasarile din tara, cu o mama singura, cu doi copii. Mi-a ramas viu in minte felul simplu si amar in care acea femeie si-a descris viata: 'Muncesc 14 ore pe zi. Dar traim de pe o zi pe alta. Nu pot sa ma gandesc la viitor atunci cand am de platit facturi, cand trebuie sa le iau copiilor mancare si sa-i trimit la scoala'. Parea un om infrant deja...

Atunci cand lupti ca sa supravietuiesti, nu vezi decat ziua de maine. Asta nu inteleg si n-au inteles niciodata cei care beau si fumau in Guvern atunci cand oamenii traiau in izolare si panica. Au inchis spitale. Au inchis scoli. Au inchis afaceri. Au inchis pana si biserici. Si – poate cel mai grav – au batjocorit batranii, bolnavii cronici si ne-au batjocorit mortii! Au furat toata demnitatea acestei natiuni! Am avut lideri fara suflet si fara Dumnezeu!

Haideti sa vedem cum a reusit PSD sa treaca peste toate aceste crize suprapuse! (n.r. Discursul continua dupa prezentarea filmului privind guvernarea PSD.)

Impreuna – cetateni, Guvern si administratie locala – am reusit sa trecem peste acest moment foarte greu. Si va multumesc din suflet pentru asta.

Doamnelor si domnilor,

Este timpul sa privim spre viitor. Sa le oferim oamenilor increderea ca acel viitor va fi mai bun pentru toti. Romania viitorului inseamna in primul rand o tara puternica economic. Prima directie strategica va fi industria. Reinnoirea Romaniei va incepe cu re-industrializarea tarii. Romania trebuie sa devina in 10 ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice si industriale din Europa.

Acesta trebuie sa fie planul nostru de tara: industrie – productie – export.

Primul obiectiv: readucerea la viata a marilor uzine de metalurgie, siderurgie si petrochimie cu ajutorul capitalului privat. Avem nevoie de otel romanesc, de alte materiale de constructie, pentru a construi autostrazi si locuinte cu produse romanesti. Trebuie sa investim masiv in industria chimica. Importam ingrasaminte agricole de 3 miliarde de euro in fiecare an, in loc sa le producem in tara. Vreau un parteneriat real cu sectorul farmaceutic pentru a investi masiv in fabricile de medicamente. Vorbim de un program national de sprijin pentru marea industrie, in valoare de 5 miliarde de lei. Nu trebuie sa ne indatoram pentru asta! Vom lua o parte din bani din vanzarea certificatelor de emisii cu efect de sera care revin Romaniei.

Al doilea obiectiv: o noua politica de stat dedicata marilor proiecte. Trebuie sa atragem investitii mari, in domenii-cheie pentru viitorul economiei. Vom acorda pachete de ajutor de stat si garantii pentru investitii greenfield de minimum 500 de milioane de lei. Ne propunem sa avem cel putin trei investitii de aceasta marime in fiecare an. Si doar firmele care isi indeplinesc tintele stabilite prin contract vor primi bonificatii fiscale.

Al treilea obiectiv: cresterea unor noi generatii de specialisti prin sistemul de invatamant tehnologic. Scoala romaneasca trebuie sa ne pregateasca tinerii nu pentru a obtine o diploma, ci pentru a-si gasi un loc de munca bine platit.

Si, in sfarsit, al patrulea obiectiv: o noua mentalitate orientata catre inovare. Avem nevoie sa investim masiv in energie curata. Asta inseamna facturi mai mici pentru oameni si mai multa competitivitate pentru marea industrie. Asta va insemna automat si o reducere a cheltuielilor statului. Vom adopta programul 'Zero costuri cu utilitatile' pentru spitale, scoli si gradinite. Toate aceste institutii isi vor asigura energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice si solare prin programe de stat. Imi doresc sa investim in cercetare. Romania trebuie sa dezvolte fabrici de baterii electrice, la fel cum poate sa devina jucator important pe piata semiconductorilor.

A doua directie strategica va fi agricultura. Trebuie sa ne asiguram ca, indiferent de crizele care vor veni, Romania va avea mancare sanatoasa si la preturi accesibile pentru toti romanii. Vom continua sa dezvoltam fabricile de procesare romanesti si vom creste subventiile pentru fermierii nostri.

Dezvoltarea serviciilor este cea de-a treia directie strategica. Vom creste in continuare alocarile pentru toate programele de finantare a IMM-urilor. In paralel, firmele care fac export vor fi sustinute prin bonificatii fiscale.

Totodata, trebuie sa dezvoltam serviciile medicale si de educatie, printr-un sistem avantajos de deduceri din impozitul pe salarii.

Trebuie sa ne gandim serios si la turism. Avem o tara extraordinara, incepem sa avem autostrazi si sosele moderne. Trebuie sa folosim tot acest potential.

Acesta este triunghiul strategic al dezvoltarii Romaniei: industrie – agricultura – servicii. Aceasta este partea cruciala a planului nostru de crestere in urmatorii 10 ani.

Adaug o directie pe care deja am transformat-o in prioritate de dezvoltare – constructiile – prin absorbtia masiva din fonduri europene si dezvoltarea infrastructurii.

Vreau sa fiu clar: sustin neconditionat protejarea spatiilor verzi. Am sustinut centura verde a Bucurestiului si Via Transilvanica. Dar va reamintesc ca excesele si extremele sunt daunatoare. Nu putem sa protejam cladiri dezafectate sau terenuri virane. Acelea nu sunt centuri verzi, sunt centuri gri. Murdare, toxice si uneori aflate chiar in inima oraselor. Trebuie sa schimbam legile in beneficiul oamenilor pentru a putea reconstrui aceste spatii. Pentru a face locuinte la preturi accesibile pentru tineri. Si pentru a creste noi comunitati. Putem avea si cladiri noi si parcuri multe – ele nu se exclud. Doar trebuie sa proiectam inteligent.

Acesta este planul meu economic pe scurt. Insa va spun ca nimic din toate acestea nu se poate realiza fara un parteneriat autentic intre stat si privat. Aceasta este partea esentiala a oricarui plan de crestere. Avem nevoie de onestitate de ambele parti. Statul nu mai poate decide cresteri de taxe peste noapte, dar toti trebuie sa plateasca taxele care sunt in vigoare. Nu doar cei corecti, ci toti!

Si mai este ceva: pentru ca investitorii sa aiba incredere, sa vina sa dezvolte afaceri in Romania, trebuie sa aiba certitudinea ca banii lor sunt in siguranta. Asta inseamna sa avem un stat de drept deplin functional, cu parghii si mecanisme eficiente de control intre puterile statului. Iar institutiile care aplica legea sa continue sa isi faca datoria. Voi avea, ca si pana acum, toleranta zero pentru cazurile de coruptie si pentru incalcarea drepturilor omului.

Doamnelor si domnilor,

Ca sa ai o pozitie externa puternica si o armata moderna, trebuie sa ai o economie capabila sa finanteze aceste obiective.

In esenta, un presedinte are doua prerogative fundamentale: este comandantul suprem al armatei si reprezinta tara in relatiile internationale. Din aceasta perspectiva, vreau sa va spun foarte clar: Romania nu va intra si nu va fi atrasa in niciun razboi. Pacea si stabilitatea sunt conditiile fundamentale pentru prosperitate. Voi avea grija sa ramana asa.

Voi fi garantul independentei nationale, dar nu voi fi niciodata de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Avem nevoie de o armata de profesionisti. La fel cum avem nevoie de echipamente moderne. Alocarea a 2,5% din PIB pentru Aparare va continua si pe viitor.

In domeniul politicii externe, imi doresc insa o abordare mai ambitioasa, care sa fie caracterizata prin pragmatism si urmarirea obiectivelor nationale in parteneriat cu aliatii nostri din Uniunea Europeana si NATO. Romania nu mai poate fi spectator in propriile sale relatii externe. Romania este un stat mare; doar presedintii din ultimii 20 de ani au fost mici.

Am demonstrat ca se poate atunci cand actionezi strategic si ai un plan. De 13 ani, Romania ciocanea la usa Schengen si nu ne auzea nimeni. Guvernul pe care il conduc a reusit sa deschida aceasta usa. Dupa ani intregi de promisiuni, lucrurile au inceput sa se miste. Si va spun acum: pana la sfarsitul anului, vom avea o aderare completa la Schengen. In 2026, Romania va intra si in OCDE.

Interesele economice ale Romaniei vor fi cap de lista in relatiile noastre externe. Reprezentantii celor mai puternice companii romanesti vor merge in deplasarile externe. Avioanele prezidentiale trebuie sa transporte capital romanesc, nu crose de golf!

Stimati colegi,

In politica externa, Romania trebuie sa devina un centru strategic la nivel regional. In mandatul meu de premier, am facut pasii necesari pentru ca Romania sa isi valorifice, in sfarsit, pozitia geostrategica pe care o are. Construim cea mai mare baza NATO din Europa si suntem parte activa a tuturor coridoarelor strategice: militare, de transport, de energie sau logistice. Astazi, deciziile regionale si geopolitice nu mai pot ocoli Romania.

Asadar, avem oportunitati. Ne trebuie curaj si viziune pentru a le valorifica. De aceea, avem nevoie de aliati puternici: Uniunea Europeana si SUA. Este un fapt ca securitatea Romaniei se datoreaza in primul rand Statelor Unite ale Americii si NATO. Dar este pentru prima data cand beneficiem de capital american pentru a ne moderniza armata si a dezvolta industria locala de armament.

Tot anul acesta, avem o sansa uriasa sa eliminam vizele pentru romanii care vor sa calatoreasca in SUA. Am inceput acest proiect ca premier si vreau sa il vad realizat ca presedinte.

Apoi, cand spun: 'Uniunea Europeana', ma gandesc in primul rand la aliatii nostri traditionali – Germania, Spania, Italia, Franta –, alaturi de care vom continua sa ne coordonam pozitiile si actiunile comune.

In paralel, am dezvoltat un parteneriat strategic cu Marea Britanie. Ne leaga obiective si viziuni comune. Dar si faptul ca avem una dintre cele mai mari comunitati de romani in aceasta tara.

Nu vreau sa mai existe dispute intre presedinte si Guvern atunci cand vine vorba de interesele nationale! Atat presedintele, cat si premierul trebuie sa actioneze coordonat, inteligent si determinat, sa impuna interesele Romaniei la Bruxelles. Indiferent din ce partid fac parte! Cearta intre romani si denigrarea Romaniei in cancelariile occidentale trebuie sa inceteze. Interesele Romaniei nu mai trebuie negociate pentru mize personale!

Doamnelor si domnilor,

O anvergura internationala inseamna sa ai curajul sa iti largesti orizonturile. Vom cauta noi surse de atragere a investitiilor atat din vecinatate – si aici ma refer la Turcia –, cat si din tarile din Caucazul de Sud, Orientul Mijlociu si Asia. Vom deveni atractivi daca vom miza pe energie verde si dezvoltarea noilor tehnologii. In politica, ca si in diplomatie, se spune ca totul este negociabil. Dar in obiectivele strategice exista linii rosii.

Impreuna cu statele membre NATO, trebuie sa tinem Rusia cat mai departe de Romania. A sustine Ucraina inseamna a asigura pacea Romaniei. Este cineva din sala care isi doreste sa fie vecin cu Rusia?! Nu! De aceea, vom continua sa sprijinim ferm independenta si suveranitatea Ucrainei. Romania a facut un efort financiar, logistic si uman extraordinar. Trebuie sa participam la reconstructia Ucrainei, atunci cand razboiul va lua sfarsit. Portul Constanta trebuie sa fie principalul hub logistic al acestei reconstructii.

In continuare, voi acorda o atentie speciala relatiei noastre cu Republica Moldova. Voi sprijini activ parcursul european al Republicii Moldova. O voi sprijini pe Maia Sandu si Guvernul de la Chisinau pentru ca sunt singura garantie ca aceasta tara isi va pastra orientarea pro-europeana.

Consider, de asemenea, ca a venit timpul ca Romania sa isi indeplineasca rolul si in Balcanii de Vest. Serbia – cu o comunitate romaneasca importanta –, Bosnia si Hertegovina sau Albania sunt state care au o deschidere uriasa fata de Romania. In ultimii 10 ani, am ocolit aceasta regiune. Vom intari atat prezenta economica romaneasca in zona, cat si prezenta politica si diplomatica.

Voi proteja in continuare drepturile minoritatilor romanesti care traiesc in statele vecine si nu numai. Eliminarea asa-zisei limbi moldovenesti si accesul la scoala in limba romana pentru romanii din Ucraina au fost doar inceputul.

Doamnelor si domnilor,

Dupa 20 de ani, vreau sa avem un plan concret pentru romanii din afara granitelor. Atat cei care traiesc aici, cat si cei stabiliti peste hotare sunt parte a aceleiasi Romanii. De aceea, a abandona romanii din diaspora inseamna a abandona de fapt Romania!

Fiecare dintre noi avem o ruda sau un prieten in diaspora. Oameni care contribuie an de an la bugetul Romaniei, prin miliardele de euro pe care le trimit in tara. Este timpul sa facem mai mult pentru ei. Va propun sa ne gandim serios la modelul tarilor cu o diaspora numeroasa care au luat deja masuri pentru a-si aduce inapoi cetatenii. Va dau un exemplu: fiecare cetatean, stabilit legal in strainatate, care se intoarce in tara, sa aiba 10 ani scutiri de impozite pentru banii pe care ii aduce inapoi. La fel: orice suma adusa din afara – investitii, chirii, dividende, orice – sa fie scutita de impozit timp de 10 ani. Este un punct de la care putem pleca.

Este nevoie de masuri clare, simple si ferme Asta face un presedinte pentru TOTI romanii.

Doamnelor si domnilor,

Romania este astazi o tara mai sigura si mai prospera decat a fost vreodata in istoria ei. Dar multi romani nu se bucura – inca – de aceasta prosperitate. Vreme de 20 de ani, presedintii pe care i-a avut Romania au fost aliatii celor care au. Si i-au ignorat complet pe cei care nu au. Intru in aceasta cursa prezidentiala convins ca statul roman, de la presedinte la ultimul functionar public, trebuie reformat astfel incat sa aiba grija de toti.

Si poate mai mult de cei care au mai mare nevoie de sprijin: tinerii care se lupta cu drogurile, mamele singure, bolnavii cronici, bunicii pensionari sau persoanele cu dizabilitati.

A fi de stanga sau de dreapta este secundar atunci cand vine vorba de problemele care ne afecteaza pe toti.

Degeaba dam bani daca nu cerem performanta. Degeaba dam legi daca nu le respecta nimeni sau daca acestea sunt prost facute si nu se pot aplica.

Acum este timpul sa venim cu un proiect care sa uneasca toti romanii. Si asta nu se poate face decat in jurul intereselor comune.

Trebuie ca impreuna sa reinnoim, sa reconstruim si sa reconectam Romania, astfel incat sa traim in tara pe care ne-o dorim. Si trebuie sa facem asta pornind de la adevaratele asteptari ale romanilor.

Aceasta este tara pe care romanii si-o doresc: o tara unde oamenii care muncesc corect sunt rasplatiti pe masura. Unde femeile sunt respectate si promovate, iar copiii sunt feriti de droguri. Unde tinerii isi permit o locuinta la inceput de drum, iar pensionarii sunt tratati cu demnitate. Unde oamenii de afaceri sunt vazuti ca parteneri, iar locurile de munca sunt bine platite in toata tara. Si unde politicienii au o singura datorie: serviciul public.

Doamnelor si domnilor,

Reinnoirea, reconstruirea si reconectarea unei tari nu se pot face cat ai bate din palme. Sunt constient de asta. Nu exista o bagheta magica. Trebuie timp. Insa eu cred in acest proiect. Pentru ca eu cred in aceasta tara. M-am nascut si am crescut in aceasta tara. Ii datorez totul. Cred in spiritul romanesc. Aceasta este sursa sperantei mele si a credintei ca vom reusi.

Dragi colegi,

Trebuie sa ne asumam din nou drumul cel greu. La fel cum am facut-o acum patru ani cu partidul nostru. La fel cum am facut-o si la guvernare. Si cum am reusit de fiecare data sa redam increderea oamenilor in viitor. Va asigur ca dorinta de a schimba istoria este prezenta peste tot in Romania.

Sa le dam romanilor presedintele pe care il merita dupa 20 de ani! Un presedinte pentru toti!

Dumnezeu sa ocroteasca Romania!

Va multumesc!”

 


Comentarii

# Just date 26 August 2024 13:41 +3

Atâta timp cît reușește să plătească pensiile și salariile îngrozitor de mari ale românilor speciali, e tare domnu' Ciolacu, un adevăr care nu poate fi negat! Dar și mai tare ar fi să le anuleze, să rămână calculate doar pe contributivitate, cum au restul românilor "nespeciali"

# morarescu date 26 August 2024 14:16 +1

Ciolacu Presedinte . Asta-i tara ! Decat sa-l votez, mai bine nu...In sfarsit , cu votul meu sau fata el, tot pierde !

# Sever date 26 August 2024 14:37 0

Ce-ar fi sa alegem unul competent ? Si ca pm , ciolacul NU a performat

# Cetateanul date 26 August 2024 17:11 0

Desigur! E nevoie de unul degrabă umblător la Monaco! :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.08.2024 – Magistratii audiofili si-au gasit sala de ascultari

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva