ROMANIA, TARA FARA STRATEGIE IN PROPRIETATEA INTELECTUALA – Ion Mocanu, directorul general al Rominvent, la al XIX-lea Simpozion: "State mult mai putin dezvoltate au ajuns sa aiba mult mai multi kilometri de autostrada decat noi si, mai ales, culmea, au strategie nationala in domeniul proprietatii intelectuale, ceea ce noi nu mai avem de fix 10 ani. Si vecinii nostri de peste Prut au asa ceva si, ciudat, noi i-am invatat sa o faca"
Al XIX-lea Simpozion traditional al Rominvent "Contrafacerea si pirateria in domeniul proprietatii intelectuale" reuneste in zilele 11-13 octombrie 2017 consilieri de proprietate intelectuala, avocati, magistrati si reprezentanti ai institutiilor Statului (ORDA, OSIM, Politia de Frontiera, etc.) pentru a dezbate problemele cu care se confrunta protectia proprietatii intelectuale in Romania.
Organizat de Agentia de Proprietate Industriala Rominvent, Simpozionul a fost deschis, in acest an, de catre directorul general Ion Mocanu (foto), cu un moment de reculegere pentru reputatul doctor inginer Gheorghe Bucsa, fost sef al Departamentului de examinare preliminara inventii si Departamentului de desene si modele din cadrul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, presedintele a AIPPI Romania – Asociatia Internationala pentru Protectia Proprietatii Industriale si autor a 15 carti de Proprietate Intelectuala.
In continuarea evenimentului, Ion Mocanu a tinut sa le adreseze participantilor cateva cuvinte, care au pus pe ganduri si pe cei mai optimisti dintre participanti, directorul Rominvent semnaland o problema care risca sa afecteze, in timp, chiar domeniul proprietatii intelectuale. Este vorba despre faptul ca, de 10 ani, Romania nu mai are o Strategie nationala in domeniul proprietatii intelectuale. In schimb tari mai slab dezvoltate reusesc sa puna in aplicare cu succes un astfel de Plan. In mod ciudat, a aratat Ion Mocanu, chiar si Republica Moldova a implementat Strategia nationala in domeniul proprietatii intelectuale, dupa ce "noi i-am invatat sa o faca".
In vederea realizarii acestui deziderat, directorul general al Rominvent a opinat ca ar fi "ideal" ca, din punct de vedere organizatoric, Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) si Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM) "sa se amestece" in activitatile desfasurate, aceasta fiind necesar pentru a ne apropia de statele civilizate si super performante.
Iata cuvantul de deschidere al directorului general al Rominvent Ion Mocanu din prima zi a celui de-al XIX-lea Simpozion "Contrafacerea si pirateria in domeniul proprietatii intelectuale":
"Ma voi referi la toate institutiile care au legatura cu activitatea noastra, inclusiv cele guvernamentale. Probabil ca lucrurile s-au stricat, pe parcursul acestor multi ani de cand organizam noi Simpozionul, dar eu nu am de gand sa renunt la ideea ca ceea ce se intampla bine in tara aceasta se intampla conform principiului "omul sfinteste locul". Nu am sa insist asupra unor detalii care pe mine personal ma deranjeaza foarte mult. Asistam la situatii greu de inteles care se reflecta si asupra domeniului nostru de activitate. Nu mai exista promovare pe criterii de competenta si competitie, se pastreaza un principiu al promovarii din vremuri pe care le credeam de mult apuse, "nu conteaza ca esti prost, mintea vine dupa post" si chestiunea asta isi arunca niste umbre intunecate asupra activitatii noastre si nu numai. Din fericire, exista si exceptii.
La noi normalitatea, din pacate, a ajuns un titlu de glorie. Oamenii cred ca daca isi indeplinesc obligatiile contractuale merita si onoruri speciale. Nu! In lumea normala catre care tindem si catre care speram sa revenim, normalitatea tine de activitatea firesca.
In fiecare an ne este foarte greu sa stabilim temele, sectiunile, moderatorii, sa ne oprim asupra unor subiecte, astfel incat toata lumea sa plece multumita de la Simpozionul nostru. Anul acesta ni s-a intamplat la fel. Faptul ca dumneavoastra sunteti aici an de an reprezinta pentru noi un certificat de garantie ca eforturile pe care le facem nu sunt in zadar. Nu pot sa inchei aceasta introducere fara a le multumi colegilor mei fara a caror activitate nu puteam sa fim astazi aici. Atata vreme cat reusim sa mentinem standardele la un nivel rezonabil, ne vom regasi an de an. Si sper ca si la anul sa ne intalnim cu atat mai mult cu cat vom avea de punctat trei evenimente foarte importante, respectiv 20 de ani de Simpozion organizat neintrerupt, 65 de ani de activitate neintrerupta dedicata creatorilor domeniului proprietatii industriale pe care il va implini Rominvent si, bineninteles, 100 de ani de la moment in care Romania a devenit o tara moderna in adevaratul sens al cuvantului. Sper ca lucrurile sa mearga bine si sa fim in masura sa ne bucuram de aceste evenimente.
Din punctul meu de vedere, sub aspect organizatoric, ar fi ideal sa se amestece activitatile desfasurate de ORDA si de OSIM, astfel incat sa ne apropiem de statele civilizate si super performante. Ar fi ideal, dar aici intra in discutie alte aspecte. Implicarea consumatorului este o parghie esentiala pentru ca in domeniul nostru de activitatea sa se intample ceea ce isi doreste creatorul. Sa sesizeze ca el beneficiaza de protectie si aparare a drepturilor lui, iar aceste demersuri sunt asigurate de parghiile statului, inainte de toate. Nu vreau sa intru in amanunte. De multe ori ma amuz cu colegii, pe care ii intreb care este capitala Mauritaniei, Ugandei, Gabonului, dar niciodata nu stiu. Nu este nicio problema, ne amuzam pe tema asta. Dar aceste state mult mai putin dezvoltate au ajuns sa aiba mult mai multi kilometri de autostrada decat noi si mai ales, culmea, au strategie nationala in domeniul proprietatii intelectuale, ceea ce noi nu mai avem de fix 10 ani. Ceea ce mi se pare o mare ciudatenie. Si vecinii nostri de peste Prut au asa ceva si, ciudat, noi i-am invatat sa o faca, dar noi nu mai avem."
Dupa discursul directorului Ion Mocanu, a fost deschisa si sesiunea prezentarilor realizate de oameni de marca din domeniul proprietatii intelectuale, cea care a deschis prima sesiune fiind Denisa Markusev, consilier in proprietate industriala la Departamentul de marci, juridic, al Rominvent cu lucrarea "Educarea 'consumatorului mediu' , conditie necesara pentru asigurarea unei protectii si aparari eficiente a drepturilor de proprietate intelectuala".
*Cititi aici lista completa a spekerilor de la Simpozionul Rominvent
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pai da 12 October 2017 16:17 +1
# Botomei Vasile, doctor in drept,0744191717 13 October 2017 17:08 +1
# lobotomiei 13 October 2017 19:00 0