S-A GRABIT CA FATA MARE LA MARITAT – Vestitul judecator ICCJ Valentin Selaru s-a abtinut la disperare din dosarul privind casele sotilor Iohannis, motivand ca a fost coleg de scoala cu procurorul general al Romaniei Gabriela Scutea, cea care a ingropat dosarul presedintelui. Judecatoarea Leontina Serban a respins cererea de abtinere ca inadmisibila, atragandu-i atentia lui Selaru ca inca nu e judecator in complet si ca mai are de lucru la BEC (Documente)
Mai sunt cinci zile pana cand la Inalta Curte de Casatie si Justitie se va judeca plangerea redactiei Lumea Justitiei impotriva solutiilor de clasare netemeinice dispuse de procurorii PICCJ Ioan Sandru si Gabriela Scutea in vestitul dosar al caselor dobandite prin frauda de sotii Carmen si Klaus Iohannis. La primul termen din 7 octombrie 2020 al dosarului nr. 1120/1/2020 a intrat judecatoarea Simona Nenita (magistratul care asigura permanenta in ziua respectiva) aceasta substituindu-l pe Valentin Horia Selaru, judecatorul initial investit cu solutionarea cauzei, care nu a putut judeca dosarul fiind un pic ocupat cu Biroul Electoral Central si cu alegerile locale din 27 septembrie 2020. De altfel, din cererea pe care a facut-o chiar in ziua judecarii primului termen intelegem ca nici Selaru nu ar prea vrea sa judece dosarul caselor lui Iohannis.
Sustinem aceasta intrucat, judecatorul Valentin Horia Selaru a venit intr-o fuga la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe 7 octombrie 2020, imediat dupa primul termen din dosar, pentru a-si depune declaratia de abtinere de la judecarea cauzei privind casele lui Iohannis, invocand aspecte care ar putea pune in discutie impartialitatea in judecarea acestei cauze. Concret, Selaru a invocat in declaratia sa de abtinere ca este incompatibil sa judece dosarul de vreme ce a citit pe Lumea Justitiei ca redactia noastra a sesizat lipsa acestuia de la judecata primului termen si ca ne-a bucurat aceasta veste, scutindu-ne de efortul de a-l recuza.
Si pe buna dreptate l-am fi recuzat si noi, stiut fiind faptul ca Lumea Justitiei a dezvaluit de-a lungul celor 10 ani de existenta nenumaratele abuzuri savarsite de Sistemul subteran care a functionat glorios in perioada protocoalelor ICCJ-SRI-PICCJ. Acelasi Sistem din care a fost perceput ca facand parte si Valetin Horia Selaru, fostul procuror din dreapta Laurei Kovesi (in calitate de consilier) devenit peste noapte judecator de Inalta Curte, a caruia activitate a fost prezentata in zeci de articole pe Lumea Justitiei.
Selaru a vrut sa se abtina ca a fost coleg de scoala cu Scutea
Pe langa acest motiv, Selaru a invocat un alt temei pentru abtinere sa, respectiv faptul ca in trecut, in timpul cursurilor universitare, a fost coleg de facultate si de grupa cu Gabriela Scutea, procurorul general al Romaniei care a respins plangerea Lumea Justitiei impotriva ordonantei de clasare dispuse de procurorul Ioan Sandru in dosarul caselor lui Iohannis.
Aceste elemente, a aratat Selaru in declaratia sa de abtinere pe care o prezentam in premiera, "ar putea fi primite de catre un observator obiectiv, in sensul ca impartialitatea in judecarea cauzei ce mi-a fost repartizata ar putea fi afectata".
Iata declaratia de abtinere a judecatorului Valentin Horia Selaru:
"Subsemnatul Valentin Horia Selaru, judecator in cadrul Sectiei penale de la Inalta Curte de Casatie si Justitiei, judecator de Camera preliminara C24,
In baza art. 66 din Codul de procedura penala, va adresez prezenta
Declaratie de abtinere de la judecarea cauzei privind pe intimatii Iohannis Klaus Werner, Iohannis Carmen si Bucsa Radu Gabriel.
In sprijinul declaratiei de abtinere arat ca dosarul in care este contestata o solutie de clasare a avut un prim termen la data de 7 octombrie 2020, cand a primit termen pentru data de 21 octombrie 2020, dispozitie data de catre judecatorul de permanenta.
Inteleg sa invoc faptul ca petenta a criticat public, prin postarea unui articol, in data de 6 octombrie 2020, ca aceasta repartizare a dosarului a fost dirijata catre mine, iar dupa acordarea termenului a sustinut public, tot prin publicarea unui articol ca ar fi solicitat recuzarea mea.
Dincolo de aceste chestiuni ce ar putea fi interpretate ca fiind demersuri pentru crearea artificiala a unor obiective pentru sustinerea unei cereri de recuzare, consider ca exista elemente obiective ce sunt necesar a fi analizate pentru a se asigura prezervarea perceptiei de impartialitate.
De aceea, inteleg sa invoc faptul ca solutia de clasare emisa de catre procuror a fost contestata de catre petent si a fost solutionata de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Or, in timpul cursurilor universitare, am fost coleg de facultate si de grupa cu doamna procuror general, iar pe parcursul evolutiei profesionale am fost colegi, timp de peste 9 ani, in circumscriptia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, pentru ca apoi, timp de 5 ani, am fost colegi in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Chiar daca imi exercit functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie de peste 7 ani, aceste aspecte consider ca ar putea fi privite de catre un observator obiectiv, in sensul ca impartialitatea in judecarea cauzei ce mi-a fost repartizata ar putea fi afectata.
De aceea, consider ca devin incidente prevederile art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala, referitoare la cauze de incompatibilitate.
7 octombrie 2020
Judecator Valentin Horia Selaru"
Leontina Serban de la ICCJ i-a respins abtinerea lui Selaru aratand ca nu face parte din complet
Dar vedeti, astfel cum evidentiaza judecatoarea care i-a solutionat declaratia de abtinere lui Selaru, acesta din urma nu a prea judecat cauza, astfel incat nu are de la ce sa se abtina, singura legatura a fostului consiler al lui Kovesi cu dosarul fiind faptul ca i-a fost repartizat spre solutionare, insa nu il poate solutiona atat timp cat se afla la BEC.
De altfel, in incheierea din 9 octombrie 2020, din dosarul nr. 1120/1/2020 prin care judecatoarea Leontina Serban a solutionat declaratia de abtinere a colegului sau s-a retinut ca Selaru nu putea face parte din completul de judecata investit cu solutionarea cauzei privind casele sotilor Iohannis din care a vrut sa se abtina, atat timp cat inca se afla la BEC.
Judecatoarea Leontina Serban a subliniat totodata ca nu se poate prezuma ca la termenul din 21 octombrie 2020 va intra judecatorul Valentin Horia Selaru, din moment ce "nu se cunoaste o data certa a incetarii activitatii BEC", "iar prevederile art. 68 alin. 2 Cod procedura penala fac referire la abtinerea judecatorului care face parte din completul de judecata".
Iata ce a retinut judecatoarea Leontina Serban in incheierea prin care a fost respinsa ca inadmisibila declaratia de abtinere formulata de judecatorul Valentin Selaru:
"Avand in vedere toate acestea, se constata ca, la acest moment, domnul Valentin Horia Selaru nu face parte din completul de judecata in cauza in care a formulat declaratia de abtinere, deoarece nu a incetat activitatea Biroului Electoral Central pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din 27 septembrie 2020, situatie in care, in ceea ce priveste cauzele in care participa la sedintele de judecata, nu au inca aplicabilitate masurile dispuse prin Hotararea nr. 111/2020 a Colegiului de Conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care prevede participarea, pe durata activitatii respectivului Birou Electoral, doar la sedintele de judecata in dosarele in care a inceput cercetarea judecatoreasca si este obligatorie asigurarea continuitatii completului de judecata.
In examinarea admisibilitatii prezentei declaratii de abtinere, se mai retine, in raport de termenul de judecata acordat la data de 21.10.2020, ca nu se cunoaste o data certa a incetarii activitatii Biroului Electoral Central pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din 27 septembrie 2020, iar prevederile art. 68 alin. 2 Cod procedura penala penala fac referire la abtinerea judecatorului care face parte din completul de judecata.
Pe de alta parte, ipoteza incetarii activitatii Biroului Electoral Central pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din 27 septembrie 2020, ulterior datei de 21.10.2020 si eventuala solutionare a cauzei la acest termen, impiedica analiza prematuritatii declaratiei de abtinere.
Dintr-o alta perspectiva, considerentele expuse reliefeaza posibilitatea reiterarii declaratiei de abtinere, indiferent de motivarea in fapt si in drept, conditia de a face parte din completul de judecata urmand a fi apreciata in functie de modificarile privind participarea la sedintele de judecata raportat la activitatea Biroului Electoral Central pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din 27 septembrie 2020.
Pentru considerentele expuse, care impiedica analiza pe fond a declaratiei de abtinere, in temeiul art. 68 coroborat cu art 66 Cod procedura penala, judecatorul de camera preliminara va respinge ca inadmisibila declaratia de abtinere formulata de domnul judecator Valentin Horia Selaru, in dosarul nr. 1120/1/2020".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 16 October 2020 21:14 +14
# Cetateanul 16 October 2020 21:23 +2
# M 16 October 2020 21:29 +4
# visu 16 October 2020 22:40 +3
# Omul de pe strada 18 October 2020 15:20 +1