28 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SA FIE EFECTUL COABITARII? – S-au dus vremurile cand CSM il acuza pe Ponta ca incalca independenta Justitiei. CSM a decis ca premierul nu a facut presiuni asupra magistratilor cand a declarat ca procurorii de la referendum ca au actionat ca in anii '50: “Nu a depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare” (Hotararea)

Scris de: L.J. | pdf | print

25 August 2013 13:00
Vizualizari: 4024

In plina coabitare Traian Basescu – Victor Ponta, iata ca apar semne care ne indica faptul ca asistam si la o imbunatatire a relatiilor dintre premier si CSM. Mai nou, declaratiile lui Ponta prin care prim-ministrul isi exprima indoiala cu privire la anumite anchete ale procurorilor sau regretul fata de o posibila condamnare a unui inculpat dintr-un dosar, nu reprezinta in opinia CSM o afectare a independentei magistratilor sau o presiune asupra acestora.


Nu putem sa nu observam insa ca acelasi tip de afirmatii sunt interpretate altfel de catre cei din CSM, atunci cand ele apartin anumitor jurnalisti, de la anumite publicatii si televiziuni, care nu fac altceva decat sa atraga atentia asupra derapajelor din sistem sau sa semnaleze unele abuzuri. Practic nu exista nicio diferenta intre declaratiile lui Victor Ponta si cele ale unor ziaristi, dar pe acestia din urma CSM ii acuza cam de fiecare data cand are ocazia ca fac presiuni asupra Justitiei.

Inspectia Judiciara a inaintat Plenului CSM o cerere de aparare a independentei sistemului judiciar, in urma unei sesizari formulate de Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, ca urmare a unor declaratii ale lui Victor Ponta despre dosarul privind fraudele la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Basescu si posibila condamnare a fostului fotbalist Gica Popescu in “Dosarul Transferurilor”. Este vorba despre o declaratie prin care Ponta afirma ca actiunea procurorilor in cazul posibilelor fraude la referendum a fost specifica anilor '50, dar si despre o afirmatie prin care premierul sustinea ca i-ar parea rau sa il vada pe Gica Popescu la inchisoare, aceasta din urma fiind facuta in ziua in care ICCJ trebuia sa anunte decizia in dosarul “Transferurilor”. In opinia Active Watch, declaratiile lui Ponta au constituit “o grava imixtiune in actul de administrare a justitiei”, insa CSM a stabilit ca premierul nu a depasit limitele admisibile ale discursului politic si ale libertatii de exprimare.

Iata Hotararea Plenului CSM nr. 835 din 20 august 2013:

Prin nota nr. 2508/IJ/1714/DIJ/16106/ST/2013, Inspectia Judiciara a inaintat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii cererea de aparare a independentei sistemului judiciar, ca urmare a sesizarii formulate de catre Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, prin care aceasta a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa ia pozitie cu privire la atacurile premierului Victor Ponta la adresa justitiei, cu prilejul discursului ocazionat de numirea in functii a noilor procurori sefi ai principalelor parchete din tara si a solutionarii dosarului transferurilor din fotbal.

Analizand nota Inspectiei judiciare si vazand inscrisurile atasate, Plenul retine urmatoarele:

In motivarea solicitarii, Active Watch a apreciat ca referirea premierului la anchetarea suspiciunilor de frauda electorala pe care procurorii de la mai multe parchete din tara au realizat-o in urma referendumului din 2012, constituie o grava imixtiune in actul de administrare a justitiei.

S-a mai apreciat ca premierul Victor Ponta, daca ar fi avut suspiciuni cu privire la ancheta derulata de procurori, ar fi trebuit sa apeleze la caile procedurale legale, sesizand Inspectia Judiciara si evitand astfel de formulari ce pot fi interpretate ca imixtiuni ale politicului asupra justitiei.

In opinia Agentiei de monitorizare a presei imixtiunea politicului, respectiv a premierului Victor Ponta, in justitie a survenit ca urmare a faptului ca in virtutea unei Constitutii schioape, care stabileste subordonarea procurorului fata de executiv, premierul a devenit seful procurorilor din Romania si, in aceasta calitate, vointa sa este ordin, iar acest ordin de a nu mai fi cercetati oameni de la tara inseamna ca fraudele electorale vor fi sterse de pe agenda preocuparilor parchetelor, ceea ce se poate interpreta ca o invitatie la furt electoral.

De asemenea, Agentia de Monitorizare a Presei – Active Watch a considerat ca aprecierile premierului in data de 20 mai 2013, data la care instanta suprema urma sa pronunte o solutie in cauza cu privire la dosarul transferurilor din fotbal in care este judecat si fotbalistul Gica Popescu reprezinta tot o imixtiune a politicului in justitie, intrucat procurorii nu sunt independenti asa cum sunt judecatorii.

Analizand verificarile prealabile efectuate de catre Inspectia Judiciara, Plenul Consiliului Superior al magistraturii retine urmatoarele:

Afirmatiile care ar putea pune in discutie afectarea independentei sistemului judiciar, au fost urmatoarele:

- prima, cu ocazia ceremoniei de instalare a noii echipe de conducere a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie din data de 16.05.2013, cand domnul prim ministru Victor Ponta a afirmat, printre altele: “Cred ca rolul parchetului este de a-i sanctiona pe vinovati, de a aplica legea si de a nu ne intoarce niciodata in istorie. Eu nu vreau sa mai vad, asa cum am vazut anul trecut, scene din anii '50, cu procurori din vacanta care cerceteaza oameni de la tara”

- a doua, cu ocazia unui punct de vedere solicitat de presa cu privire la “dosarul transferurilor” in care a fost trimis in judecata si fostul fotbalist Gica Popescu, ocazie cu care a declarat: “Daca au gresit, (presedinti de club, impresari, manageri, fosti jucatori) inteleg ca e vorba de evaziune fiscala, sa plateasca, dar un sportiv ca Gica Popescu nu merita umilit. N-as fi fericit sa-l vad la inchisoare”.

Din raportul Inspectiei Judiciare se retine ca, pentru a putea aprecia daca elementele de mesaj public sus-mentionate au aptitudinea de a aduce atingere independentei magistratilor in infaptuirea actului de justitie si daca prin aceste declaratii publice s-a produs o incalcare a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, cu consecinta scaderii increderii cetatenilor in sistemul judiciar si, implicit, a afectarii independentei acestora, analiza trebuie sa porneasca de la cadrul legal care defineste independenta sistemului judiciar si limitele libertatii de exprimare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca prin afirmatiile expuse anterior, primul ministru nu a depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, asa cum sunt protejate de dispozitiile art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. In practica sa constanta, Curtea europeana a drepturilor omului (Wingrove c. Regatului Unit; Thorgeir Thorgeirson c. Islandei) a reamintit ca articolul 10 paragraf 2 al Conventiei circumstantiaza restrangerile libertatii de exprimare in cazul discursului politic sau al celui care priveste chestiuni de interes general.

Fata de cele de mai sus, Plenul apreciaza ca afirmatiile primului ministru Victor Ponta privind activitatea judecatorilor si procurorilor cu ocazia solutionarii unor dosare nu pot avea drept consecinta o afectare a independentei magistratilor si nu pot induce o presiune asupra activitatii magistratilor care sa influenteze solutiile, cu atat mai mult cu cat acestea se dispumn in cauza pe baza probatoriului existent.

Plenul constata ca primul ministru Victor Ponta nu a formulat critici in scopul subminarii independentei puterii judecatoresti si a slabirii increderii opiniei publice in justitie, ci, in cadrul discursului politic.

Pentru toate considerentele de mai sus, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca nu a fost afectata independenta sistemului judiciar, ca urmare a afirmatiilor premierului Victor Ponta la adresa justitiei, cu prilejul discursului ocazionat de numirea in functii a noilor procurori sefi ai principalelor parchete din tara si a solutionarii dosarului transferurilor din fotbal”.

* Cititi aici Hotararea Plenului CSM

Comentarii

# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei............,, date 25 August 2013 16:10 +7

Trebuie ,,COABITARE, pentru că altfel ,,SOCRUL SÂRBU,, este cercetat și poate fi chiar arestat de DNA. Este clar că Băsescu Traian , fost președinte al României și-a depășit cu mult  funția de ,,MEDIERE,, ÎNTRE PUTERILE STATULUI așa cum prevede art. 81 din Constituție. Băsescu vrea să spună că el nu face politică adică vrea să ne prostească, ceea ce Parlamentul crede.       Băsescu traian poate fi membru al PARTIDULUI MIȘCAREA PO******RĂ ( TMB  dosar  nr. 25684/3/2013) pentru simplul motiv că el nu mai este Președintele României, deci nu mai încalcă prevederile art. 84 din Constituție.        Dacă România ar avea cel puțin  ,,10 GHIȘE,, și nici-un Crin Antonescu alta ar fi fost România.

# unul din lumea cea mare date 25 August 2013 21:38 +2

pentru bercea mondial//si doar aveti in ,,subordinea dvs,,multi ofiteri de informatii prestigiosi profesionisti atit din intern cit si din extern.sper ca patriotic si tot ii rugati sa adune datele necesare condamnarii cu dovezi palpabile si irefutabile ale hidrei bicefale basiste(napirci si vipere)eu o sa va pun la dispozitie cind timpul o sa vina ,ARGUMENTAT CAZURI DE PROCURORI SI JUDECATORI SI POLITISTI CORUPTI.de data aceasta nu o sa mai scape cei care au facut justitie politica asa cum au scapat tortionarii din anii 50

# altul din lumea mica date 26 August 2013 11:04 +5

securitatea moderna a devenit o anexa antiromaneasca a CIA,nu are nici o treaba cu interesele Romaniei si ale romanilor,lucra exclusiv pt. Obama si slugile prin care gibonul kenian isi exercita puterea in Romania(xerox,macacul chior,kakarau) profitand si de starea vegetativa a romanilor indobitociti.situatia Romaniei este identica cu cea a Egiptului lui Mubarack,cand un dictator corupt era tinut la putere impotriva propiului popor de stapanii din occident,care aveau interese militare si economice in zona.amintiti-va ca rupeul si nesimtirea acestui gibon care se pretinde luptatorul dreptatii si al democratiei a mers pana acolo incat la inceputul revoltei po******re in Egipt a trambitat prin Biden ca Mubarack e un mare stalp al democratiei si un luminat,noroc ca spre deosebire de romani egiptenii nu s-au uitat in gura lupului imbracat in oaie si au dat cu ala de pamant.frica mi-e ca nici noi nu scapam de chior si saracie fara o \"primavara araba\"scaldata-n sange.

# unul din lumea cea mare date 26 August 2013 12:25 0

pentru altul din lumea cea mica//este bine ca ai explicat stuatia egiptului pentru altii,eu o cunosc ,am trait vreo 2 ani pe acolo!si ca sa mai exersez din cind limba masri ma uit pe net la jurnalele de stiri egiptene.din nefericire gunoaiele au distrus tara asta cu complicitatea serviciilor si a justitiei.ce tara sanatoasa ,,la conducatori ,,isi da exploatarea de aur contra redevente si cupru care/imaterial strategic sau aluminiu si multe altele ca sa nu zic de medicamente????!!!!!!toti trebuiesc sa pateasca ca musolini(si ala tot a fost patriot)

# Foarte bine ! date 25 August 2013 18:19 +8

Atunci pot sa apreciez si eu ca activitatea judecatorilor si procurorilor este de CACAT, sunteti o sleahta de aserviti politic care v-ati obisnuit cu suptul ciorapilor basisti, pontisti si care or mai fi !

# Bolondito Belendek date 25 August 2013 19:04 +5

Î n d u i o ş ă t o r ! ! ! Cei 10 negri mititei din CSM nu consideră oportun să se pună rău cu premierul.  Dar cînd le-o veni apă la moară, altă . . . gîscă berlineză în altă traistă! Eliberati cei 10 negri mititei legati de scaun in CSM: 1. OASH = eroare judiciara. 2. A. T. Neacsu: fals intelectual… 3. A. Ghica a respins, ca neîntemeiată, acțiunea disciplinară contra jud. V. Cîrstoiu. 4. B. Gabor: formulind plangere penale contra soferului A. Rosca, recunoaste implicit ca SMS-urile au existat cu adevarat. 5. D. Ciochina: nu si-a depus declaratia de avere si cea de interese desi au trecut mai bine de trei luni de cand a fost validata de Senat in functie. Pe cine ne baga pe git Uniunea Juriștilor din România! 6. Gh. Muscalu: GRAVE ERORI PROFESIONALE – dosar Tiriac jr. 7. L. Palade = pseudo-procuroare. 8. M.-L. Neagoe: Tribunalul Mehedinţi a votat pentru revocarea sa (INVIDIA?). 9. N. H. Dumbrava – spalat de ANI. 10. Vasilica – contestat de cei ce l-au ales!

# cicero date 26 August 2013 01:03 +4

Domilor Nitza si Kazacioc ,UNDE VETI FI PESTE 5,SAU 10 ,SAU 15 ANI ?IN PUSCARIE sau IN CARTEA DE ISTORIE SAU ? Sa inteleg ca inclinati catre puscarie ?

# adevarul date 26 August 2013 11:31 +5

asta depinde de noi,normal ar trebui sa-i trimitem la zidul de la Targoviste

# lidia date 26 August 2013 14:30 +1

discutabila motivarea ,caci V Ponta trebuie tratat ca PREMIER,nu ca simplu om politic ,fapt ce schimba situatia In nici o tara normala din lume un premier nu isi arata neincrederea in institutiile statului si nu se lupta cu ele ! A se revedea Eap MCV pe subiect de catre CSM ,care in cz precedente a gandit exact pe dos ,si noi zicem ca bine....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva