SANTAJ SI IMIXTIUNI IN DOSARE – Fosta sefa a DIICOT Alina Bica il acuza pe procurorul Codrut Olaru, membru al CSM, ca facea presiuni asupra ei ca sa puna catuse si sechestre unor oameni de afaceri: „M-a intrebat foarte artagos cum de mi-am permis sa modific masura de sechestru... Imi explica ca poate e cazul sa imi aleg o alta meserie”. Bica o ataca pe Kovesi, iar despre Coldea povesteste cum o ameninta in birou: „Imi explica ca nu inteleg conceptul de securitate nationala”
Acuzatii explozive lansate de fosta sefa a DIICOT Alina Bica (foto dreapta) la adresa procurorului Codrut Olaru, membru al CSM. Alina Bica a povestit ca, in 2012, pe vremea cand Codrut Olaru conducea Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, acesta a facut presiuni pentru a o determina sa puna catuse unor oameni de afaceri. Alina Bica sustine ca a fost certata de Codrut Olaru pe motiv ca, in acelasi dosar, si-a permis sa modifice masurile asiguratorii. Dezvaluirile au fost facute la editia de marti, 17 ianuarie 2017, a Sintezei Zilei, emisiune moderata de jurnalistul Mihai Gadea de la postul Antena 3.
Alina Bica a intrat in direct prin telefon pentru a raspunde intrebarilor legate de evenimentele de ultima ora generate de seria dezvaluirilor fostului deputat Sebastian Ghita – trecerea in rezerva a prim-adjunctului SRI, generalul Florian Coldea, si interviurile acordate, in disperare de cauza, de sefa DNA, dr. Laura Codruta Kovesi. De altfel, inainte de a povesti incidentul din 2012 cu Codrut Olaru, Alina Bica i-a pus la zid pe capii Binomului SRI-DNA. Despre Florian Coldea a relatat cum o ameninta si cum ii explica faptul ca nu intelege conceptul de securitate nationala, iar pe Laura Codruta Kovesi efectiv a umilit-o: „Pe doamna Kovesi nu o vad o persoana cu viziune si n-am vazut-o niciodata. Din pacate, este un procuror sef care nici in ziua de astazi nu cunoaste legislatia cum trebuie, si este o persoana care apare in spatiul public si manipuleaza si minte dupa cum considera domnia sa de cuviinta. Eu cred ca doamna Kovesi ramane la fel de periculoasa in continuare, pentru ca un alt Coldea cu un alt nume va veni sa o ajute si sa o sprijine”.
Iata insa cele mai importante declaratii facute de Alina Bica la emisiunea sinteza Zilei:
Mihai Gadea: Ce inseamna pentru acest sistem faptul ca generalul Coldea a fost trecut in rezerva? Ce nu vedem noi in urma deciziei de astazi?
Alina Bica: Din punctul meu de vedere, demersul de astazi are o latura pozitiva si una negativa. Latura pozitiva, asa cum o vad eu, este urmatoarea: este un semnal pentru cei ce comit abuzuri ca, indiferent cat de puternic si de informat si de determinat in viata de zi cu zi esti, la un moment dat sistemul, societatea, oamenii reactioneaza si lucrurile se incheie. In acelasi timp vad si o parte negativa. Mai precis, daca esti suficient de important, indiferent ce lucruri ai savarsit si ce fapte ai comis, sistemul cauta sa se protejeze si adevarul nu va iesi la iveala. Asa vad eu ziua de astazi. Ma asteptam la acest demers, consider ca este un pas in spate pe care domnul Coldea l-a facut, intr-o intelegere cu decidentii zilei, din dorinta de a da drumul presiunii care se exercita in ceea ce priveste Serviciul Roman de Informatii, alte institutii de forta, si sa se aduca un pic de calmitate si de relaxare cu privire la tot ceea ce s-a intamplat.
Mihai Gadea: Generalul Coldea a condus Romania in ultimii ani de zile?
Alina Bica: Cu certitudine a condus-o. Cel putin din 2014 incoace, din luna iunie, consider eu, de cand a fost retinut fratele fostului presedinte, eu cred ca de atunci domnul Coldea a condus Romania.
Mihai Gadea: Si inainte de 2014 care era marja lui de manevra? Nu cumva dupa suspendare, dupa 2012, tocmai pentru faptul ca l-a salvat pe Traian Basescu, a avut un rol mult mai important?
Alina Bica: Eu cred ca a manipulat si a mintit si a stiut sa isi prezinte initiativele personale ascunse sub sintagma interesului de stat. Cred ca asta a facut.
Mihai Gadea: Doamna Bica, in momentul asta sistemul are o problema fara Coldea, sau gaseste resurse sa se regenereze si sa astupe aceasta gaura?
Alina Bica: Sincer, nu cred ca are. Eu cred ca oamenii lui sunt in continuare acolo si cred ca vor lucra dupa aceleasi metode doar cu mai multa grija si, poate, spoit, asa, cu mai multa umanitate. Eu cred ca daca Parlamentul nu va interveni sa faca niste modificari corecte asupra codurilor, asupra legilor Justitiei, asupra legilor privind securitatea nationala, si daca acea comisie de control a SRI-ului nu-si va lua rolul in serios, cred ca ne va fi mult mai rau in perioada urmatoare, pentru ca ei vor sti de ce sa se fereasca.
(...)
Mihai Gadea: Doamna Kovesi fara domnul Coldea cat de slabita e?
Alina Bica: Doamna Kovesi, din punctul meu de vedere, si vreau sa cred ca e o parere obiectiva care nu... caut sa nu fie afectata de relatiile personale care eu le-am avut cu dumneaei. Pe doamna Kovesi nu o vad o persoana cu viziune si n-am vazut-o niciodata. Din pacate, este un procuror sef care nici in ziua de astazi nu cunoaste legislatia cum trebuie, si este o persoana care apare in spatiul public si manipuleaza si minte dupa cum considera domnia sa de cuviinta. Eu cred ca doamna Kovesi ramane la fel de periculoasa in continuare, pentru ca un alt Coldea cu un alt nume va veni sa o ajute si sa o sprijine.
Mihai Gadea: Faptul ca nu intelege sa citeasca o factura, si spune ca este data facturii sau data la care s-a dat comanda nestiind ca acela este un cod de inregistrare la Registrul Comertului, este, credeti, o chestiune de incompententa, sau de manipulare?
Alina Bica: Nu, e incompetenta. Eu am exprimat in spatiul public, si nu stiu cati oameni au crezut, dar iata ca doamna isi da dovada cunostintelor singura, doamna in 2007 nu stia ca exista infractiunea de spalare a banilor in Romania. Eu sunt foarte curioasa cum, in calitate de procuror sef al DNA, a confirmat rechizitorii cu infractiuni economico-financiare atat timp cat dumneaei nu stie sa citeasca o factura. Si, daca imi permiteti, as mai dori sa subliniez o minciuna sau necunoastere a legii. Doamna, daca va uitati in toate interviurile de astazi, a subliniat ca in cazul unei amnistieri, infractorii vor ramane cu produsul infractiunilor, incercand sa arate o diferenta intre amnistie si gratiere. Numai ca, in Codul penal, la articolul 152, se prevede in mod expres ca amnistierea se refera numai cu privire la pedeapsa, toate masurile de sigurnata, adica confiscarile extinse - confiscarile de la a treia parte, confiscarea speciala, conservarea drepturilor partii vatamate ramanand in continuare. Deci, ce discutam? Dumneaei nu stie nici ceea ce i se aplica institutiei pe care o conduce! Asta e!
Mihai Gadea: Doamna Alina Bica, am urmarit cu foarte mult interes emisiunea in care ati fost prezenta, emisiunea lui Adrian Ursu, si au fost multe lucruri care m-au stupefiat, unul dintre ele fiind faptul ca ati fost sunata de generalul Coldea, care urmarea dosare. Era un dosar care a ajuns la dumneavoastra.
Alina Bica: La Directia Nationala Anticoruptie...
Mihai Gadea: Da. Exista vreo zona interpretabila in lege care sa-i permita unui general din serviciile secrete sa urmareasca dosare si sa sune pentru a interveni in acele dosare?
Alina Bica: Da, in mod normal in ele se invoca acea decizie a CSAT-ului aplicabila Directiei Nationale Anticoruptie – o cunosteam si noi, si ne era deopotriva opozabila –, in al doilea rand, dumnealor urmareau toate sesizarile si toate adresele care erau transmise catre... cel putin structura pe care eu am condus-o, numai ca, inca o data doresc sa subliniez, domnul Coldea nu suna, sau nimeni altcineva nu suna sa spuna 'uita, eu am interes personal, vreau sa-l ajuti sau sa nu-l ajuti pe subiectul cutare'. De fiecare data se spunea asa: conform liniei de munca pe care noi am stabilit-o la inceputul anului, reprezinta interes de securitate piata de capital. Va dau un exemplu. Prin urmare, v-am trimis zece sesizari, cate au devenit dosare penale? De ce n-au devenit dosare penale? Deci erau discutii de acest gen. Dar in cazul acela de care eu am amintit – si daca voi fi intrebata legal voi da amanunte –, situatia a fost diferita. Eu am fost informata ca a plecat un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie catre DIICOT si ca acel dosar reprezinta o chestiune de securitate nationala la adresa Romaniei si ca doreste celeritate in solutionarea acestuia. Nu mi s-a zis nici sa-l trimitem, nici sa nu-l trimitem in judecata, ci a cerut celeritate.
Mihai Gadea: De cate ori v-a amenintat generalul Coldea?
Alina Bica: Deci erau distractive, ma rog, daca n-ar fi tragic, ar fi fost distractive discutiile noastre... Se sfarseau cu amenintari cam in marea majoritate a situatiilor. Imi explica ca nu inteleg conceptul de securitate nationala, ca nu l-am inteles nici cand am fost tanara si ca nici nu am experienta necesara sa il inteleg. Asta e!
Mihai Gadea: Ne-ati spus ca am dat cortina cam 2% de pe aceasta scena uriasa a sistemului, a abuzurilor, a distrugerii de vieti, de destine, de afaceri s.a.m.d. Ne ajutati in seara asta sa dam cortina un pic mai mult, poate inca 0,5%? Este ceva ce ati trait, ati vazut in anii acestia, vi s-a relatat, si pe care nu l-ati povestit inca?
Alina Bica: Da, as putea, cu rugamintea sa nu dau nume. Daca voi fi chemata oficial, voi indica numele persoanelor si dosarul, deoarece el este in continuare in investigare. Mi-aduc aminte ca in anul 2012, dupa ce m-am intors de la Ministerul Justitiei, mi-a fost repartizat spre solutionare un dosar si am organizat toate activitatile investigative necesare si, urmare a actiunii pe care am derulat-o, am adus persoanele cu mandat de aducere la audieri. Numai ca, procedand la audierea lor timp de vreo 24 de ore, am considerat eu ca nu se impune retinerea lor si ca ma pot descurca foarte bine cu masura controlului judiciar. Si am luat aceasta decizie. A iesit un scandal groaznic la vremea respectiva si am fost salvata de imprejurarea ca in dosar cu mine mai existau doi procurori, agreati de sistem si care au semnat in noaptea respectiva alaturi de mine, si m-am putut apara cu reputatia lor. Pentru ca incercau sa insinueze ca nu am retinut persoanele respective din alte ratiuni.
Mihai Gadea: Deci era comanda sa le retineti, iar faptul ca nu le retineati putea sa se intoarca impotriva dumneavoastra...
Alina Bica: Da. Si a mai fost o chestie interesanta.
Mihai Gadea: Erau persoane cunoscute?
Alina Bica: Erau oameni de afaceri. Si am luat masura sechestrului asigurator in acel dosar – avea un prejudiciu foarte mare –, si la cateva zile dupa actiune, avocatii acelor oameni de afaceri au venit si au cerut inlocuirea unor bunuri de sub sechestru. In sensul ca, uite, marfa pe care noi o avem se degradeaza, puneti-ne sechestru pe niste bunuri imobile si, cu supravegherea procurorului, lasati-ne sa vindem marfa, sa nu o pierdem. Si, din nou, ordonanta a fost semnata de mine si de cei doi colegi. Stiu ca eram bolnava acasa si am fost sunata de procurorul sef de la vremea respectiva, care m-a intrebat foarte artagos cum de mi-am permis sa modific masura de sechestru. Si pana nu m-am dus... m-a chemat de urgenta la birou si pana nu i-am aratat ordonantele semnate si de ceilalti doi colegi... Si imi explica ca poate e cazul sa imi aleg o alta meserie.
Mihai Gadea: Si asta v-o spunea cine?
Alina Bica: Fostul procuror sef al DIICOT, domnul Codrut Olaru.
Mihai Gadea: General, si el...
Alina Bica: Mda... si un prieten bun al domnului Coldea. Dar, ma rog, nu mai conteaza, domnul Coldea e istorie.
Mihai Gadea: Credeti?
Alina Bica: Stiti, eu imi doresc sa uit foarte multe lucruri si sa imi inchipui ca lumea va deveni mai buna. O sa vad in viitor daca pot sa fac lucrul acesta.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gratiatu 18 January 2017 15:32 -6
# DOREL 18 January 2017 17:00 +6
# DODI 18 January 2017 18:00 +3
# jiYiu 18 January 2017 15:37 -4
# Pentru luju.... 18 January 2017 16:26 -2
# DOREL 18 January 2017 17:18 +3
# Jos cu Bubulina de la DNA ! 18 January 2017 16:31 +2
# candiano popescu 18 January 2017 16:47 +4
# Unul care se uita... 18 January 2017 17:02 +5
# Camp tactic 18 January 2017 18:14 +3