17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Scaderea inflatiei la 5,9% in aprilie a adus ieftiniri majore la produsele alimentare de baza

Scris de: L.J. | pdf | print

15 May 2024 10:32
Vizualizari: 1098

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) in data de 14 mai, rata inflatiei din Romania a ajuns in luna aprilie la 5,9%. Noile cifre publicate astazi ne arata o injumatatire fata de luna iunie 2023, 10,3%, o data cu preluarea guvernarii de catre PSD. Scaderile de preturi la anumite produse alimentare au ajuns chiar si la 30%.


 

Raportat la lunile precedente, rata inflatiei inregistreaza o scadere constanta in ultimele luni, 7,23% in februarie si 6,61% in martie, de aproape un punct procentual.

Aceleasi date furnizate de INS ne arata si produsele sau serviciile care au inregistrat cea mai mare scadere de pret pentru luna aprilie. In top 10 se afla atat alimente de baza, cat si gazele si energia electrica. Adica sectoarele in care Guvernul Ciolacu a introdus principalele plafonari de costuri din ultima perioada.

Masura a venit pentru a raspunde nevoii de protejare economica a categoriilor vulnerabile in fata scumpirilor la hrana si servicii si stoparea, astfel, a speculatiilor si ajustarilor nejustificate in crestere ale tarifelor.


Top 10 ieftiniri in aprilie 2024


Conform indicilor preturilor de consum in luna aprilie la principalele marfuri si servicii, publicat astazi de INS, scarerile de preturi au ajuns sa depaseasca valoarea plafonului adaosului comercial de 20%.

In top 10 al ieftinirilor gasim majoritare alimentele de baza, cu faina pe locul 1 (o scadere de 30%), dar si serviciile, cu gazele pe locul 5 (-11%) si facturile la electricitate pe locul 10 (-3%), dupa cum urmeaza:

Faina - 30%

Malai - 28%

Ulei - 23%

Unt - 13%

Gaze -11%

Zahar -10%

Lapte de vaca - 7%

Oua - 5%

Margarina - 4%

Energie electrica – 3%


Masurile de plafonare luate de Guvern, principalul efect pentru ieftiniri si implicit scaderea inflatiei

 

Reducerea preturilor este principalul motiv pentru scaderea constanta din ultimele luni a ratei inflatiei, spun specialistii. Acest trend este asteptat sa continue, data fiind decizia Guvernului Ciolacu de a prelungi plafonarea pretului pentru 17 alimente de baza, pana la 31 decembrie 2024.

Plafonarea fusese decisa pentru prima data la 1 august 2023 de acelasi Guvern. Masura a stabilit cota de adaos comercial practicata de procesator la maximum 20% fata de costul de productie al produsului.

De asemenea, o noua prelungire a Ordonantei plafonarii preturilor la gaze si energie a fost anuntata de Guvern pe 28 martie 2024 si este valabila pana la 31 martie 2025. Mentinerea prevederilor Ordonantei pentru urmatorul an a venit si cu noi modificari in sprijinul consumatorilor.

Pana la 1 aprilie, producatorii romani de gaze erau obligati sa asigure resurse pentru consumul populatiei la pretul de 150 de lei/MWh, iar marja fixa a furnizorului a fost de 12 lei/MWh. Ulterior acestei date, conform noii legi, pretul de 150 de lei/MWh a scazut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva