SCANDALOS – Jandarmii de la DNA au facut scut in jurul Elenei Udrea pentru ca protejata lui Basescu sa nu fie filmata cu catuse la maini. Udrea a fost scoasa incatusata din DNA, dar a ajuns la arest fara a mai avea catuse, fiind insotita de un judiciarist de la DNA. Ea a inchis singura portiera masinii care a transportat-o. In alte situatii, inculpatii au fost defilati cu catuse prin fata jurnalistilor. Udrea a fost retinuta si a iesit zambind: “Nu poti pune catuse adevarului” (Foto)
Elena Udrea a fost retinuta, marti 10 februarie 2015, de procurorii DNA in “Dosarul Microsoft”, pentru trei infractiuni de trafic de influenta si una de spalare de bani. Protejata lui Traian Basescu a iesit din parchetul anticoruptie dupa zece ore, cu catuse la maini. Daca in alte situatii, procurorii i-au defilat pe inculpati in catuse prin fata jurnalistilor, in cazul Elenei Udrea politistii au facut scut in jurul acesteia pentru a nu fi surprinsa de camere. La iesirea din sediul DNA, Elena Udrea a declarat zambind: “Va asteptati la altceva? Ii poti pune catuse Elenei Udrea, dar nu poti pune catuse adevarului”.
Scandalos este insa ceea ce s-a intamplat dupa acest moment. Desi a fost scoasa din DNA cu catuse la maini, asa cum se vede si in prima fotografie (foto 1), la arest Elena Udrea a iesit fara a mai avea catuse, inchizand singura portiera masinii cu care a fost transportata (foto 2). La arest, Udrea a fost dusa de un ofiter de politie judiciara de la DNA, care a iesit primul din autoturism. Procedura prevede ca un inculpat trebuie dus la locul de detentie in catuse, daca acestea i-au fost puse in momentul retinerii.
Trebuie sa ne amintim cum toti inculpatii au fost scosi din DNA cu catuse la maini, ajungand in arest tto cu catuse la maini. De curand, a mai existat, este drept, o exceptie: Alin Cocos, adica fiul fostului sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos.
Evident, este interzisa defilarea inculpatilor cu catuse la maini prin fata jurnalistilor, Romania fiind de altfel si condamnata la CEDO din cauza unor astfel de practici.
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului urmeaza sa fie dus la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunerea de arestare preventiva.
Timp de sapte ore, Elena Udrea a studiat dosarul. Alte trei ore, Udrea a dat declaratii. Ordonanta de retinere a fost emisa la ora 21.40.
Iata comunicatul DNA:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 10 februarie 2015, a inculpatei UDREA ELENA GABRIELA, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:
-trafic de influenta (fapte in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea);
-trafic de influenta (fapte in legatura cu derularea contractului e-Romania);
-trafic de influenta (fapte in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro);
-spalare de bani.
Inculpatei UDREA ELENA GABRIELA i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentata, la data de 11 februarie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile”.
Elena Udrea: "Ce magistrat, judecator sau procuror, credeti ca ar avea curaj sa se opuna domnului Coldea?"
Dupa cum se stie, luni seara, 9 februarie 2015, Camera Deputatilor a avizat trei cereri ale DNA de incuviintare a arestarii preventive a Elenei Udrea, precum si o cerere de retinere. Solicitarile au fost formulate in dosarele “Gala Bute” si “Microsoft”, in care Udrea este acuzata de infractiuni precum trafic de influenta, luare de mita, spalare de bani si fals in declaratii de avere.
Amintim ca dupa ce DNA a inceput urmarirea penala impotriva sa in Dosarul Microsoft, Elena Udrea a avut mai multe iesiri publice in care a facut dezvaluiri cutremuratoare despre institutiile de forta consolidate sub regimul Basescu, SRI si DNA. In opinia Elenei Udrea, cele trei cereri de arestare preventiva formulate de DNA si incuviintate ieri de colegii sai din Parlament au o stransa legatura cu acuzatiile pe care le-a facut impotriva directorului interimar al SRI, generalul Florian Coldea, acuzatii care au vizat-o in mod direct si pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi: "Ieri s-a cerut inceperea urmaririi penale, azi se vine cu propunerea de arestare. Mi se pare evident ca are legatura acest caz cu declaratiile acuzatoare pe care le-am facut vineri la adresa generalului Coldea".
De exemplu, intr-unul dintre interviurile acordate in perioada imediat urmatoare declansarii urmaririi penale impotriva favoritei fostului presedinte Traian Basescu, aceasta a afirmat, printre altele, ca Florian Coldea este "cel care poate decide cui si cand i se pun catusele" si ca "in sistem sunt oameni care nu mai vor sa functioneze de teama si la ordinele lui Coldea si Kovesi". In acelasi context, Udrea a afirmat ca are cunostinta despre un "judecator ICCJ care a luat o decizie de arestare a unui important om, la comanda".
Iata un pasaj din interviul acordat de Elena Udrea, miercuri 4 februarie 2015, publicatiei Lumeajustitiei.ro (interviul integral poate fi citit AICI):
"Cei care detin secretele tuturor, cum este domnul Coldea care detine secretele tuturor, dar au in acelasi timp si puterea de a aresta, iar puterea de a aresta o exercita prin doamna Kovesi (...) Ce politicieni credeti ca indraznesc sa analizeze macar declaratiile mele acuzatoare la adresa domnului Florian Coldea. Sunt oameni care, foarte multi, au cauze penale sau pot avea dosare penale, pot fi arestati, si oamenii nu isi asuma sa intre intr-un astfel de razboi. Ce judecator, ce procuror care stie ca poate fi subiectul unui dosar penal, ca i se poate termina cariera, ca ii poate fi afectata viata de familie, ce magistrat, judecator sau procuror, credeti ca ar avea curaj sa se opuna domnului Coldea? Ce ziarist sau patron de presa care ar putea fi la randul lui, oricare din acestia, arestat sau ar putea fi subiectul unui dosar penal credeti ca are curaj sa ma sustina pe mine, declaratiile mele, impotriva domnului Coldea. Sunt foarte putini cei care nu considera ca se supun unor riscuri si indraznesc macar sa-si puna intrebarea: daca ceea ce spune Elena Udrea este adevarat? Uitati, la mine se cere arestarea preventiva pe declaratiile cuiva, in timp ce declaratiile mele au fost tratate ca necredibile, ca vin de la Elena Udrea care este acuzata de DNA. In conditiile in care orice politician este deja arestat pentru declaratii facute, iar domnul Coldea, pentru declaratiile pe care le-am facut la adresa dansului nici macar nu este intrebat, verificat, cum am putea sa explicam refuzul celor mai multi dintre cei care ies in spatiul public de a se pronunta pe cazul acesta decat un refuz din frica?"
Acuzatiile din cele doua dosare
In dosarul “Gala Bute”, Udrea esta acuzata de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000) si luare de mita.
In “Dosarul Microsoft”, Elena Udrea este acuzata de mai multe fapte de coruptie:
-trafic de influenta (fapte in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea),
-trafic de influenta (fapte in legatura cu derularea contractului e-Romania),
-trafic de influenta
-spalare de bani si fals in declaratii de avere.
In aceasta din urma cauza, DNA a cerut arestarea Elenei Udrea si pentru o presupusa incalcare a controlului judiciar: “Ulterior instituirii masurii controlului judiciar la data de 29 ianuarie 2015 (in legatura cu infractiunile de spalare de bani si fals in declarati de avere), in luarile de pozitie publice in mass-media, Udrea Elena Gabriela a facut afirmatii cu privire la acuzatiile ce i-au fost aduse, afirmatii ce vizeaza fondul cauzei si care sunt in masura sa influenteze declaratiile inculpatului Cocos Dorin si ale unui martor, toate acestea in conditiile in care aceasta nu a dat declaratii in dosarul penal”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ciprian 10 February 2015 23:16 +21
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 11 February 2015 14:04 +1
# gytr 10 February 2015 23:25 +4
# Ciprian 10 February 2015 23:32 +4
# EU 10 February 2015 23:41 -2
# Parerea mea... 10 February 2015 23:58 +6
# TITULESCU 11 February 2015 00:08 -11
# o teorie 11 February 2015 08:22 0
# o teorie 11 February 2015 08:25 0
# o teorie 11 February 2015 08:28 0
# Timmy 11 February 2015 02:26 +9
# obiectiva 11 February 2015 07:10 +1
# Salvamar 11 February 2015 04:36 +4
# CHISCA 11 February 2015 11:54 +1
# chisca 11 February 2015 08:21 +2
# argatu 11 February 2015 12:15 0
# Grigore Mitica 11 February 2015 18:44 +1
# ESTE INDEPENDENTA 12 February 2015 14:39 0