SEFII CSM INSTIGA LA INCALCAREA LEGII – Adrian Bordea si Gheorghe Muscalu au gasit scuza pentru culpa judecatorilor ICCJ de a redacta cu mare intarziere hotararile. Bordea: "Nu poti cere unui om, chiar judecator la Inalta Curte, mult mai mult decat poate duce. Am intrat la Sectia penala ca sa le dau o mana de ajutor colegilor, pentru ca nu se mai putea". Muscalu: "Activitatea Sectiei penale a ICCJ a fost si este foarte incarcata. Schema Sectiei a suferit si sufera extrem de mult"
Incredibil, sefii CSM in loc sa devina garantii respectarii legii, instiga la incalcarea ei prin acoperirea judecatorilor pe care ar trebui sa-i sanctioneze. In cadrul Conferintei de presa sustinute, marti 6 mai 2014, de presedintele CSM, judecatorul Adrian Bordea (foto stanga), si de vicepresedintele Consiliului, procurorul Gheorghe Muscalu (foto dreapta) cu prilejul prezentarii Raportului privind starea Justitiei in anul 2013, a fost dezbatut si un subiect extrem de neplacut pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar in mod special pentru judecatorii Sectiei penale a instantei supreme. Este vorba de problema intarzierilor cu care Inalta Curte, condusa de Livia Stanciu, motiveaza deciziile pronuntate. Cine se astepta ca cei doi sefi ai CSM sa critice judecatorii ICCJ care motiveaza cu mari intarzieri hotararile si sa anunte ca vor lua masuri pentru reglementarea acestei chestiuni, inclusiv sanctionarea magistratilor aflati in culpa, s-a inselat. Bordea si Muscalu nu au facut altceva decat sa le gaseasca scuze judecatorilor instantei supreme, desi acestia incalca articolul 406 din Codul de procedura penala, care prevede clar ca "Hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare".
Mai-marii CSM au justificat intarzierile in redactarea hotararilor - unele depasesc chiar si un an - prin volumul mare de activitate si numarul insuficient de judecatori, ignorand faptul ca judecatorii ICCJ beneficiaza de o "armata" de magistrati-asistenti, care participa la motivarea hotararilor. Pe de alta parte, cei doi nu au scos un cuvant despre sanctionarea judecatorilor de la ICCJ pentru astfel de abateri, desi acest lucru se intampla cu alti magistrati, de la instante inferioare Inaltei Curti, care de multe ori sunt suspendati din functii sau se trezesc cu indemnizatiile taiate tocmai din cauza unor asemenea abateri disciplinare.
Tergiversarea in redactarea motivarilor existenta la nivelul majoritatii instantelor incalca drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, care de multe ori nu se pot adresa Curtii de la Strasbourg in termenul-limita de 6 luni prevazut de CEDO. Iar dintre toate instantele, cele mai multe probleme se inregistreaza - asa cum imediat a intuit si Adrian Bordea - la ICCJ, instanta care ar trebui sa fie un model pentru toate instantele din Romania: "Este, intr-adevar, un lucru care afecteaza drepturile fundamentale, este foarte adevarat. Pe de alta parte, cred ca si judecatorii au drepturile lor fundamentale... Aici este, ma rog, o chestiune care se-mparte. Dumneavoastra, punctual, va referiti la Inalta Curte, pentru ca e cert ca asta e tinta. Tinta discutiei".
De-a lungul intregii discutii pe marginea acestui subiect, atat presedintele Adrian Bordea, cat si vicepresedintele Gheorghe Muscalu, au incercat sa justifice intr-un fel intarzierea in redactarea hotararilor la nivelul instantei supreme, si mai ales la Sectia penala a ICCJ, condusa de Corina Jijiie. Principalul argument invocat de sefii CSM a fost acela al lipsei de personal cu care se confrunta Sectia penala a ICCJ, iar asta in ciuda concursurilor organizate de CSM pentru ocuparea unor noi posturi de judecatori.
Pe de alta parte, insa, presedintele si vicepresedintele Consiliului au admis lipsa de eficienta a interviurilor pe care CSM le-a organizat in scopul suplimentarii numarului de judecatori la Sectia penala a ICCJ, fara a indica drept cauza a acestei lipse de eficiente, frecventa extrem de redusa cu care au fost acestea organizate. Totusi, Gheorghe Muscalu a anuntat ca, in zilele de 15 si 16 mai 2014, Plenul CSM va face o noua incercare de a mai aduce judecatori la ICCJ.
Prezentam declaratiile de presa ale presedintelui si vicepresedintelui CSM pe tema intarzierilor la redactarea hotararilor judecatoresti:
Adrian Bordea: "Este, intr-adevar, un lucru care afecteaza drepturile fundamentale, este foarte adevarat. Pe de alta parte, cred ca si judecatorii au drepturile lor fundamentale... Sunt relativ... Aici este, ma rog, o chestiune care se-mparte. Dumneavoastra, punctual, va referiti la Inalta Curte, pentru ca e cert ca asta e tinta. Tinta discutiei. Ma rog, stiti cum e, abia cand esti in interiorul unui sistem, ii vezi foarte mult dificultatile. Privit de afara, si noi credem ca dumneavoastra aveti o activitate relativ simpla, dar nu-i asa. Probabil ca si dumneavoastra aveti acelasi sentiment. Este foarte adevarat ca nu trebuie sa ne jucam cu drepturile si libertatile cetateanului, este foarte adevarat. (...)
Dupa cum stiti, in urma cu doi ani de zile, din 35 de judecatori ai Sectiei penale mai erau in jur de 21. Toata activitatea aceasta este foarte dificila. Cum sa va spun, nu poti sa ceri unui om, chiar daca este judecator la Inalta Curte, mult mai mult decat poate sa duca. Cum sa va spun, eu sunt judecator la Inalta Curte, am fost la Sectia a II-a civila, respectiv, comerciala, am intrat la Sectia penala ca sa le dau o mana de ajutor colegilor de acolo, pentru ca, la un moment dat, nu se mai putea. In raportul asta – volum de activitate/ numar de judecatori, Sectia penala este intr-adevar in dificultate. Este in dificultate, trebuie s-o spunem, trebuie s-o recunoastem. Trebuie sa determinam aceste cauze si sa vedem, oare sunt judecatorii de vina ca au intarziat sau cu cat? Care este culpa lor? Care este culpa celorlalti? Care este culpa Consiliului pana la urma?"
Gheorghe Muscalu: "Stiti bine ca, din pacate, activitatea Sectiei penale de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost, in ultimii ani vorbind, si este in continuare foarte incarcata. Stiti la fel de bine ca ati fost in mijlocul evenimentelor poate mai mult decat mine cand, in 2011, nu s-a reusit urmare a unui concurs, unui interviu de selectie pentru judecatori pentru Inalta Curte sa fie selectate decat, nu stiu, doua persoane, doi judecatori la Sectia penala. Din pacate. Daca ar fi fost mai multi... anul trecut am avut din nou o procedura si am reusit sa selectam, sa ducem la Inalta Curte mult mai multi judecatori. Noi, CSM-ul, am incercat inca din 2011 si anul trecut sa facem aceasta selectie pentru Inalta Curte. Avem o procedura in curs si acum. Pentru ca aceasta schema a Sectiei penale de la Inalta Curte a suferit si sufera extrem de mult. E o procedura in curs, sunt, saptamana viitoare, pe data de 15 si 16 interviurile in fata Plenului, speram, speram, ca sa reusim sa mai aducem cativa judecatori acolo".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Parerea mea 11 May 2014 12:02 +10
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 12 May 2014 12:54 +2
# unul din lumea cea mare 12 May 2014 13:00 +2
# argatu 11 May 2014 13:26 +5
# argatu 11 May 2014 13:32 +4
# inculpatul 11 May 2014 18:32 +6
# B.I. 11 May 2014 20:56 +3
# obiectiva 11 May 2014 22:46 +4
# nume si prenume 12 May 2014 00:57 +3
# nume si prenume 12 May 2014 01:03 +2
# mitică 12 May 2014 11:39 0
# mitică 12 May 2014 11:46 0