SEFUL USR SI-A BAGAT PICIOARELE – De rasul lumii: liderul USR Dan Barna si alti 3 deputati ai partidului si-au sabotat propria motiune impotriva ministrului Justitiei Tudorel Toader. Barna si colegii sai nu au catadicsit sa faca act de prezenta. Motiunea simpla depusa de PNL si USR impotriva lui Tudorel Toader a picat in Camera Deputatilor cu scor detasat (Document)
Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto) a scapat miercuri, 20 martie 2019, de motiunea simpla intitulata „Tudorel Toader si PSD-ALDE, luati mainile murdare de pe Justitie!” si initiata de catre 91 de deputati ai Partidului National Liberal si a Uniunii Salvati Romania. Motiunea a fost respinsa in plenul Camerei Deputatilor cu un scor detasat: 126 de voturi pentru, 148 impotriva si 2 abtineri. Ca sa treaca, demersul opozitiei ar fi avut nevoie de jumatate plus una dintre optiunile parlamentarilor prezenti – in cazul de fata, 141 de voturi, in conditiile in care 281 de deputati au semnat condica de prezenta (vezi facsimil).
Dan Barna si alti 3 USR-isti si-au sabotat propria motiune
Ironia sortii a facut ca nu toti cei 91 de initiatori sa fie prezenti miercuri la votul final, asa cum puteti vedea mai jos. Toti cei patru deputati care au lipsit sunt membri USR, in frunte cu insusi presedintele partidului, Dan Barna. Ceilalti trei absenti au fost Cristian Ghinea (ministru al Fondurilor Europene in guvernul lui Dacian Ciolos, poreclit „ministrul zero”, din cauza ratei aproape nule de absorbtie a fondurilor UE), Iulian Bulai si Cristina-Ionela Iurisniti. Numele niciunuia dintre cei 4 deputati USR nu se regaseste pe lista parlamentarilor prezenti miercuri, 20 martie 2019, pentru votul final asupra motiunii simple, dat in plenul Camerei Deputatilor (click aici pentru lista initiatorilor si aici pentru situatia detaliata a votului).
Situatia este cu atat mai ridicola, cu cat USR-istii s-au remarcat pana acum drept cei mai zgomotosi contestatari ai demersurilor legislative ale PSD-ALDE din domeniul justitiei, oamenii lui Dan Barna apeland la tehnici dintre cele mai disperate: hartuirea parlamentarilor puterii, bombardarea comisiilor parlamentare cu avalanse de amendamente inutile etc. Ba chiar la un moment dat deputatul Stelian Ion a pus muzica la boxa in Comisia Iordache, doar ca sa bruieze dezbaterile.
Fierbere in PSD din cauza lui Toader
Chiar daca motiunile simple au un caracter strict simbolic (neproducand efecte juridice, deci nici demiterea ministrului vizat), demersul de miercuri a venit intr-un context tensionat, marcat de nemultumiri accentuate la adresa ministrului, exprimate chiar din PSD. Mai precis, liderii Partidului Social Democrat i-au reprosat lui Tudorel Toader ca a dat dovada de lentoare si nehotarare in reformarea justitiei, mai ales in sensul eliminarii abuzurilor. Cu toate acestea, PSD a anuntat ca nu va vota motiunea anti-Toader, urmand ca nemultumirile sa fie transate in coalitie. De altfel, votul in plenul Camerei Deputatilor ar fi trebuit sa fie dat miercuri, 6 martie 2019, insa a fost amanat din lipsa de cvorum.
Situatia a fost cu atat mai delicata, cu cat Uniunea Democrata Maghiara din Romania – care in general sustine coalitia in Parlament – a anuntat ca va vota pentru motiune, ceea ce s-a si intamplat. Astfel, in afara celor 64 de voturi PNL si 23 USR, 15 alesi de la UDMR si 6 de la PMP s-au alaturat demersului opozitiei. La fel au facut 17 deputati din Pro Romania, partidul lui Victor Ponta (el insusi prezent in sala, dandu-si votul pentru motiune). Cele doua abtineri au fost exprimate de catre doi deputati de la minoritati.
Totusi, in cele din urma, in sedinta de miercuri, 20 martie 2019, cei 131 de deputati PSD prezenti in sala au votat in bloc impotriva motiunii, aidoma celor 16 deputati ALDE (vezi facsimil). Singurul vot de respingere din afara coalitiei a venit din partea deputatului Iusein Ibram (reprezentant al minoritatii turce), presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale.
Liniile de atac ale opozitiei
Motiunea PNL-USR a avut patru directii principale de atac impotriva ministrului Justitiei. Prima nemultumire a opozitiei PNL-USR s-a referit la adoptarea OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei, un act considerat de Opozitie ca fiind unul contrar Constitutiei Romaniei. „Aceasta ordonanta de urgenta este picatura care a facut sa se reverse paharul, este chiar prea mult si pentru dumneavoastra si Guvernul din care faceti parte!” arata initiatorii motiunii.
De asemenea, lui Tudorel Toader i s-a reprosat Legea privind recursul compensatoriu, ministrul fiind considerat vinovat pentru esecul aplicarii acestui act normativ: „In acest caz, sunteti principalul vinovat pentru eliberarea din inchisori a unor condamnati (peste 12.000) care au recidivat aproape imediat (peste 600)”.
Totodata, ministrul Justitiei este acuzat ca a alocat catre PICCJ, DIICOT si DNA un buget prea mic pentru nevoile acestor trei mari parchete: „Ati participat la subfinantarea Justitiei, ati afectat astfel buna functionare a parchetelor si instantelor de judecata, prin urmare ati acceptat sau chiar v-ati dorit sa afectati calitatea actului de justitie”.
Nu in ultimul rand, deputatii PNL-USR i-au cerut lui Tudorel Toader sa sprijine actiunile de desfiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, pe motiv ca SIIJ ar reprezenta o presiune asupra magistratilor.
* Cititi aici textul integral al motiunii simple si lista semnaturilor
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gilu 20 March 2019 15:05 +7
# un mizantrop 20 March 2019 15:34 +2
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 20 March 2019 15:53 +6
# USR posibil SRI , iar ProRO este a SIE adica Puie Monta ! 20 March 2019 16:40 +2
# Gilu 20 March 2019 18:46 0
# Baroneasa 20 March 2019 19:04 -3
# Nu , ma-ta ! 20 March 2019 21:08 +2