psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

SICA SI PREDOIU AU TRAS CU OCHIUL LA VEVERITA – Ordonanta de urgenta adoptata de guvernul Orban la propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu, privind inasprirea pedepselor in caz de zadarnicire a combaterii bolilor, se inspira din proiectul propus de Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, fondata de procuroarea DNA Alexandra „Veverita” Lancranjan. Totusi, Orban si Predoiu au instituit limite de pedeapsa mai blande decat cele propuse de AMASP (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 March 2020 14:57
Vizualizari: 3522

Ziua de miercuri, 18 martie 2020, a fost marcata de o lovitura zdravana aplicata de catre Guvern celor care se incapataneaza sa nu respecte regulile de prevenire a raspandirii coronavirusului. Cabinetul condus de premierul Ludovic Orban a adoptat ordonanta de urgenta propusa de catre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto 2), pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal. Principalele modificari operate de OUG sunt la nivelul articolului 352 din Codul penal, care se refera la zadarnicirea combaterii bolilor.



Mai exact, ordonanta inaspreste pedepsele pentru nerespectarea masurilor privind prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase si mai ales stipuleaza o serie de cazuri specifice in care poti intra sub incidenta sub incidenta art. 352 CP. De asemenea, noua OUG introduce un caz specific de fals in declaratii (prin adaugarea unui alineat la art. 326 CP) – cel referitor la minciuna privind existenta unui risc de contagiune. Nu in ultimul rand, daca pana acum Codul penal pedepsea omisiunea doar cand ea avea legatura cu sesizarea organelor judiciare, de acum inainte vom avea art. 352/1 CP, care sanctioneaza omisiunea de a declara ca ai fi putut intra in contact cu o persoana infectata.

Inainte sa va prezentam textul integral al ordonantei Predoiu-COVID, mentionam ca tot miercuri, cu cateva ore inainte de sedinta de Guvern, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor (AMASP) – fondata de catre procuroarele Alexandra „Veverita” Lancranjan, de la DNA (foto 1), si Antonia „Pink” Diaconu, de la DIICOT (foto 3) – a avansat o propunere pentru Executiv, tot in sensul inaspririi pedepselor pentru zadarnicirea combaterii bolilor. Dupa cum veti vedea mai jos, guvernul Orban s-a inspirat intr-o oarecare masura din forma propusa de AMASP. Totusi, regimul PNL nu s-a dovedit atat de nemilos cu cei care raspandesc epidemii, legiferand limite de pedeapsa mai blande decat cele gandite de catre ONG-ul procurorilor-activisti.

Cateva lucruri mai spunem si va lasam sa cititi singuri actul normativ. Rezonam cu ideea unor masuri de forta pentru descurajarea celor care n-au alta treaba decat sa agraveze epidemii (intentionat sau nu). Problema este ca, in acelasi timp cu tinerea oamenilor in case si in carantine, o guvernare responsabila trebuie sa se gandeasca si la protejarea acelor romani pentru care intreruperea muncii inseamna pur si simplu disparitia oricarui mijloc de trai. Cu atat mai mult cu cat liberalismul presupune incurajarea liberei initiative. Or, industria HoReCa este pur si simplu sufocata in aceste zile, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenta, toate localurile fiind nevoite sa-si inchida portile sau cel mult sa recurga la livrari ori la vanzarea prin ghiseu. De asemenea, regimul Iohannis-PNL trebuie sa se ingrijeasca si de persoane vulnerabile (batrani, oameni cu probleme de sanatate etc.) care nu au pe nimeni sa le aduca alimente si deci sunt nevoiti sa iasa din casa si sa se expuna riscului de a fi contaminati.

In paranteza fie spus, Orban (Ludovic) de Romania ar putea lua exemplu de la tizul Orban (Viktor) de Ungaria, care deja a implementat unele masuri de protectie economica (click aici pentru a citi).

In alta ordine de idei: remarcam ca acelasi Ludovic Orban a modificat Codul penal prin ordonanta de urgenta, in ciuda faptului ca poporul care a dat cu stampila la referendumul lui Klaus Iohannis de anul trecut s-a exprimat fix in sens contrar cu privire la astfel de chestiuni.


Revenind la fondul juridic al problemei, iata mai intai cum arata actuala forma a art. 352 din Codul penal:


(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda”.


Prezentam si dispozitiile de pana acum ale art. 326 CP:


Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.


Redam propunerea formulata de catre AMASP:


(1) Nerespectarea de catre o persoana suspectata de infectarea cu o boala infectocontagioasa a masurilor de izolare la domiciliu sau carantina institutionalizata precum si a altor masuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

(2) Nerespectarea de catre o persoana confirmata medical ca fiind infectata cu o boala infectocontagioasa, a masurilor de izolare la domiciliu sau carantina institutionalizata precum si a altor masuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

(5) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 15 ani.

(6) Transmiterea, cu intentie, a unei boli infectocontagioase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani. Daca in urma infectarii se produce vreuna dintre urmarile de la art 194 C. pen. sau decesul persoanei se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(7) Omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autoritati competente in prevenirea si combaterea bolilor infectocontagioase a unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana suspecta sau confirmata ca fiind infectata cu o boala infectocontagioasa, respectiv informatii privitoare la eventuale deplasari in zone aflate sub risc de astfel de epidemii, se sanctioneaza cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.

(8) Daca faptele savarsite in conditiile prevazute de alin (3) si (4) au condus la infectarea personalului medical sau autoritatilor angajate in prevenirea si combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea in mod substantial a capacitatii de functionare a unui spital sau a oricarei alte institutii publice, limitele de pedeapsa se majoreaza cu jumatate.

(9) Faptele savarsite in conditiile prevazute de alin (7) daca au condus la infectarea personalului medical sau autoritatilor angajate in prevenirea si combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea in mod substantial a capacitatii de functionare a unui spital sau a oricarei alte institutii publice, se sanctioneaza cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

(10) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au fost savarsite prin folosirea unui mijloc de transport in comun terestru, aerian sau naval limitele de pedeapsa se majoreaza cu o treime.

(11) Daca faptele prevazute la alin. (3) si (4) au fost savarsite din culpa, limitele de pedeapsa se reduc cu jumatate.

(12) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (6) se pedepseste.

(13) Prin persoana suspectata de infectarea cu o boala infectocontagioasa se intelege persoana fata de care se deruleaza investigatii medicale pentru confirmarea infectarii cu o boala infectocontagioasa, persoana care a fost depistata in cursul unei anchete epidemiologice si despre care se stie ca a avut contact apropiat cu o persoana confirmata medical ca fiind infectata cu o boala infectocontagioasa sau persoana care a intrat pe teritoriul Romaniei dintr-o zona declarata zona cu risc epidemiologic si despre care se presupune ca a avut contact cu persoane confirmate medical ca fiind infectate cu o boala infectocontagioasa, precum si membrii de familie ai acestor categorii de persoane”.


Vedeti mai jos forma OUG adoptata de guvernul Orban:


Art. I.

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 326 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Falsul in declaratii

Art. 326. (1) Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta la alin.(1), savarsita pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.”

2. Articolul 352 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Zadarnicirea combaterii bolilor

Art. 352. (1) Nerespectarea masurilor de carantina sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca fapta a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Daca fapta prevazuta in alin. (2) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(6) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(7) Daca prin fapta prevazuta in alin. (3) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(8) Daca prin fapta prevazuta in alin. (4) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(9) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (3) se pedepseste. (10) Prin carantina se intelege restrictia activitatilor si separarea de alte persoane, in spatii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, intr-o maniera care sa previna posibila raspandire a infectiei sau contaminarii.”

3. Dupa articolul 352 se introduce un nou articol, art. 352/1, cu urmatorul cuprins:

Omisiunea declararii unor informatii

Art. 352/1. Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care acestea isi desfasoara activitatea a unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana infectata cu o boala infectocontagioasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.””.


* Cititi aici forma integrala a ordonantei de urgenta, precum si nota ei de fundamentare

Comentarii

# PZD-ul e devina caci sunt o balega, date 19 March 2020 21:55 +1

acum plina de securisti . Pai avusarati puterea , de ce Pastele ..., n-ati dat voi ce ordonante vroiati ? Adunatura de fleosaiti . :eek:

# Vulnerabil date 19 March 2020 22:46 -1

Procuror Alexandra Lancranjan sunteti nemiloasa cu propunerea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva