SIIJ INSEAMNA INDEPENDENTA MAGISTRATILOR – Fostul ministru al Economiei Gheorghe Simon apara Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie: „Sunt necesare consolidarea garantiilor de independenta a magistratilor si existenta unor mecanisme de raspundere a magistratilor in conditii de impartialitate. Toti cetatenii raspund pentru faptele lor. Conditie obligatorie: nicio imixtiune a deciziei politice in numirea procurorilor ce vor investiga alti magistrati”
Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) trebuie pastrata, nu distrusa, pentru simplul motiv ca ea garanteaza independenta magistratilor romani – atat a judecatorilor, cat si a procurorilor.
Cea mai recenta pledoarie in favoarea SIIJ ii apartine deputatului PSD Gheorghe Simon (foto), fost ministru al Economiei.
Miercuri, 17 noiembrie 2021, parlamentarul a dat asigurari ca Partidul Social Democrat sustine in continuare sectia speciala, fideli ideii ca factorul politic nu are ce sa caute in actul de justitie. In plus, PSD accepta dialoguri constructive pentru modificarea cadrului legal de functionare a SIIJ (in acord cu deciziile CCR si CJUE, precum si cu avizele CSM), dar nicidecum distrugerea sectiei.
Redam declaratia politica a deputatului Gheorghe Simon:
„Nu s-a ajuns inca la un acord in negocieri cu privire la acest subiect. Se lucreaza la o formula care sa fie in acord cu magistratii din CSM si care sa fie sustinuta de partidele care vor forma guvernul. Este necesara consolidarea garantiilor de independenta a magistratilor si in special a judecatorilor care infaptuiesc actul de justitie. De asemenea, este necesara existenta unor mecanisme de raspundere a magistratilor, in conditii de impartialitate, pentru ca toti cetatenii raspund pentru faptele lor. O conditie obligatorie e sa nu existe nicio imixtiune a deciziei politice in numirea procurorilor care vor investiga alti magistrati. Factorul politic nu are ce cauta in aceasta chestiune, daca ne dorim o justitie independenta!
Solutiile normative vor integra observatiile si considerentele formulate in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, avizele Consiliului Superior al Magistraturii, practica extinsa a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, dar si necesitatile societatii romanesti in general si a justitiabililor in special.
Revizuirea cadrului normativ trebuie realizata prin dialog si consens cu toate partile interesate si in special cu asociatiile de magistrati, a barourilor si a asociatiilor de reprezentare a victimelor infractiunilor”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Corect ! Problema este ca UE ne-o va trage ca la Polonia 17 November 2021 21:31 +72
# barna dragos 17 November 2021 21:46 +6
# Volintiru 18 November 2021 14:04 +67