SISTEMUL OCULT A PENETRAT JUSTITIA – Acuzatii grave ale liderului PSD Liviu Dragnea: “Protocoale secrete, dosare, documente trimise in instanta cu specificatia clara ca avocatii n-au acces la ele... Si noi vorbim de dreptul la un proces echitabil, vorbim de prezumtia de nevinovatie?... Sunt cativa smecheri care hotarasc ei, sunt dumnezeii, spun cine trebuie sa mearga la puscarie, cine nu, cine are dreptul la viata sau afaceri, cine nu”
“Un sistem ocult si corupt a penetrat justitia romana”. Constatarea a fost facuta chiar de al treilea om in stat, presedintele Camerei Deputatilor si al PSD Liviu Dragnea (foto). Liderul social democrat subliniaza ca aceasta realitate este cunoscuta de toata lumea, dar nici presedintele Klaus Iohannis, nici chiar oameni din magistratura nu doresc sa vorbeasca despre aceste lucruri.
Intr-o conferinta de presa sustinuta luni, 25 martie 2019, Liviu Dragnea a precizat ca se discuta despre prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil, in conditiile in care practicile din instante – unde sunt trimise plicuri de catre parchete adresate doar judecatorilor – si modul in care sunt construite dosarele, pe baza de protocoale secrete, nu au nicio legatura cu cele doua principii de mai sus.
De asemenea, presedintele PSD a amintit de oamenii care au stat in inchisoare nevinovati sau despre magistratii care au fost executati “pe ambitiile” lui Kovesi, Coldea si Maior. In acest sens, Liviu Dragnea sustine ca in Romania exista cativa smecheri care se cred dumnezei si care stabilesc cine trebuie sa mearga la puscarie, cine nu trebuie sa mearga la puscarie, sau cine are dreptul la viata ori la afaceri.
Iata cele mai importante declaratii ale lui Liviu Dragnea:
„Reporter: Veti face contestatie in anulare in dosarul Referendumul daca acea ordonanta de urgenta va fi adoptata?
Liviu Dragnea: Nu stiu.
Reporter: Deja aceste ordonante sunt criticate de asociatii de magistrati, au fost din nou proteste, este reprosat faptul ca se reduce termenul de prescriptie, se reduc pedepse, nu mai exista forma agravanta...
Liviu Dragnea: Cand o sa-i vad pe acesti domni si doamne (pe care ii respect foarte mult si pentru care am muncit foarte mult – si ca parlamentar, si ca membru in Guvern, si ca orice – pentru a avea conditii bune), cand o sa-i vad ca protesteaza pentru abuzurile inimaginabile intr-un stat democratic care s-au intamplat in justitia din Romania, atunci o sa va raspund la genul asta de intrebari. Pana atunci, nu. Si in acelasi timp respect toti magistratii care au avut pozitii publice in care au condamnat fara ezitare astfel de abuzuri. Pentru ca, din pacate, un sistem ocult si corupt a penetrat justitia romana. Si o stiti si voi, o stiu si eu si o stie o mare din populatia Romaniei. Despre asta Iohannis nu vorbeste niciodata, ca sef al statului, si multi altii din sistem nu vorbesc. Asta este un fapt de o gravitate foarte mare: protocoale secrete, dosare, documente trimise in instanta cu specificatia clara ca avocatii n-au acces la ele... Si noi vorbim de dreptul la un proces echitabil, vorbim de prezumtia de nevinovatie? Astea sunt lucruri care trebuie sa fie discutate pana cand toti avem garantia ca asa ceva nu se mai intampla in tara noastra.
Am vorbit cu multi colegi, cu multi oameni care aveau o alta pozitie si care erau foarte nervosi, pana cand – din pacate – si lor li s-a intamplat un abuz si au ramas socati cand au simtit pe propria piele ca ceea ce spuneam noi si multi altii este adevarat.
Reporter: Puteti sa ne explicati motivele deciziei lui Florin Iordache, care in numele Camerei Deputatilor a sesizat Curtea Constitutionala privind un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte? Vorbim despre faptul ca la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu exista un complet specializat pe fapte de coruptie. Cum va avantajeaza pe dumneavoastra aceasta sesizare?
Liviu Dragnea: Am vorbit cu Florin Iordache astazi, inainte de Comitetul Executiv. M-a informat ca a luat aceasta decizie vineri. (...) In opinia lui, este un conflict juridic de natura constitutionala si ca acolo nu s-a respectat legea, unde era obligatoriu sa existe completuri specializate de 3. (...)
Reporter: Este o coincidenta ca avocatii dumneavoastra au cerut acelasi lucru in instanta?
Liviu Dragnea: Este o coincidenta si faptul ca respir acelasi aer cu multi oameni. Vad ca abordarea este foarte interesanta. Sigur: este o comparatie fortata, dar daca cineva incalca o lege, toata problema se pune la omul care sesizeaza ca s-ar incalca o lege, nu la cel care incalca legea. Deci ala e vinovat! Ar trebui sa ne punem intrebari foarte serioase despre modul cum s-a functionat in acea institutie. Deja Curtea Constitutionala a descoperit un fapt destul de grav. Daca si acum au dreptate in speta asta, atunci chiar este exagerat ca un roman sa-si doreasca sa aiba dreptul la un proces echitabil, sa fie judecat de un complet compus legal? Problema e: cu ce ma avantajeaza pe mine? Imi da ani din viata? M-ati intrebat daca depun contestatie in anulare. M-a intrebat si avocata. Nu stiu daca depun. Imi mai da mie cineva inapoi viata pe care mi-au distrus-o acesti indivizi care m-au condamnat politic pentru ca le-am spus oamenilor sa vina la vot? Cu ce ma avantajeaza pe mine daca as depune contestatie in anulare? Daca nu mai am cazier, ce? Miza mea nu mai este premierul Romaniei; miza mea e programul de guvernare.
Va rog: nu mai duceti totul in planul personal! Uitati-va totusi ca sunt niste chestiuni foarte grave care s-au intamplat in Romania! Sunteti copii tineri. Ma rog la Dumnezeu – azi, de Bunavestire – ca niciunul dintre voi sa nu treceti prin asa ceva, sa nu fiti vreodata atat de frustrati de o mare nedreptate care vi se face. Ganditi-va la oameni care au stat in puscarie degeaba. Ganditi-va la magistrati care au fost ani de zile suspendati din magistratura pe ambitiile unora sau ale altora (ale lui Kovesi, Coldea, Maior si altii)! Ganditi-va serios la astea – dincolo de politica postului, dincolo de manipulari! Astea sunt lucrurile foarte grave. O societate nu se poate construi nesanatos. Statul de drept nu inseamna statul de drepti. Ca sunt cativa smecheri care hotarasc ei; ei sunt dumnezeii; ei spun cine trebuie sa mearga la puscarie, cine nu; cine are dreptul la viata sau afaceri, cine nu. Asta e singura mea rugaminte: doar sa reflectati.
Cu ce sa ma ajute completele de 3 specializate? Habar n-am!
Reporter: Pana acum, domnul Florin Iordache nu a gasit nicio problema cu articolul acela 97 pe care l-ati sesizat la Curtea Constitutionala (faptul ca nu exista completuri specializate pe fapte de coruptie la Inalta Curte de Casatie si Justitie). Dumneavoastra ati primit aceasta condamnare in prima instanta de 3 ani si 6 luni in dosarul angajarilor fictive. Urmeaza sa primiti sentinta definitiva in acest dosar.
Liviu Dragnea: Da, am vazut ce spune doamna Ioana Ene-Dogioiu: cum sa ma condamne mai repede. Dar eu pun problema altfel: am inteles ca Iohannis vrea sa intru in puscarie ca sa doarma linistit. Klaus, poate nu intru. Nu te culca pe-o ureche! Daca cumva o astfel de actiune ar aduce dreptate pentru mii de oameni, sa nu se aduca dreptate pentru ca domnul Werner Iohannis sa doarma linistit! Nu se poate judeca asa. In orice tara ca afara, asa ceva n-ar fi acceptat. La noi trebuie sa fie acceptat. Uite ca nu sunt de acord cu asta! Si o sa lupt pana la capat, cu toata coloana mea. (...)
Reporter: Domnul senator Serban Nicolae spunea acum cateva zile ca ne-am cam grabit cu aderarea la Parchetul European. Impartasiti aceasta idee?
Liviu Dragnea: Nici nu pot sa-l contrazic foarte mult. (...) Dupa ce am vazut care este procedura prin care va fi desemnat viitorul Procuror European, va spun ca indiferent cine va ajunge, este o problema. In urma unor negocieri politice, eu m-as fi asteptat ca Procurorul European sa fie desemnat in urma unor evaluari, analize, concursuri, interviuri facute de un grup de juristi de renume din Europa, dintre cei mai buni doritori de pe continent. Dar sunt multi care isi pun problema daca se poate avea incredere in cel care va ajunge Procuror European (indiferent cine va fi acela) in urma unor negocieri pur politice. Si atunci ce sa facem? Luam si noi modelul? Bagam in Parlament procurorii-sefi si incepem negocieri politice?”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Caty 26 March 2019 12:52 +6
# procurorul 26 March 2019 14:11 +1
# Costin 3 April 2019 14:28 +1
# Nadia 26 March 2019 14:17 +1
# Nicolae Clivet 26 March 2019 14:52 +2
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 26 March 2019 15:08 +2
# Dragnea sa-ti zic o taina : tu le-ai dat bani...si mai multi 26 March 2019 17:57 +2
# ion glanetasul 27 March 2019 00:32 +4
# Johny Bravo 27 March 2019 07:45 +1