SMART START USA – CCIR in parteneriat cu Fundatia Laufer au lansat programul Smart Start USA, in care peste 10.000 de IMM-uri si antreprenori vor putea dezvolta afaceri in Statele Unite ale Americii. Ilan Laufer: "Lansam un program care nu va mai depinde de niciun ministru, de niciun prim-ministru... Exista un context favorabil pentru Romania de a dezvolta relatia economica cu SUA". Mihai Daraban: "Trebuie sa convingem firmele romanesti ca cel mai mare risc este sa nu iti iei niciun risc"
Premiera in Romania! Cel putin 10.000 de IMM-uri si antreprenori din Romania din domenii precum IT, auto, imobiliare, turism, agricultura, mobila si artizanat, industria farmaceutica si medicala vor avea acces la finantare pentru dezvoltarea unor business-uri in Statele Unite ale Americii. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul programului Smart Start USA, proiect la nivel national lansat in data de 11 iunie 2018 de Camera de Comert si Industrie a Romaniei in parteneriat cu Fundatia Laufer, care este destinat facilitarii accesului IMM-urilor din Romania si Europa de Est pe piata americana.
Evenimentul de lansare a programului Smart Start USA a avut loc in amfiteatrul A.I.Cuza din sediul CCIR din Capitala si s-a bucurat de prezenta unor importanti oameni de afaceri, antreprenori, investitori, dar si reprezentati ai clasei politice, gazdele evenimentului fiind presedintele Camerei de Comert, Mihai Daraban, si initiatorul si coordonatorul programului Smart Start USA, Ilan Laufer.
Noutatea in ce priveste programul Smart Start USA este aceea ca, spre deosebire de alte programe dezvoltate la nivel national, initiativa apartine mediului privat din Romania, si nu autoritatilor romane, aspect care ofera perspectiva unei perioade indelungate de desfasurare a proiectului.
De altfel, in acest sens, presedintele CCIR Mihai Daraban a afirmat in timpul luarii cuvantului ca rolul Camerei de Comert este de a internationaliza business-ul romanesc si de a se asigura ca programul Smart Start USA va continua, fara a fi afectat de schimbarile politice, fiind foarte posibil ca Romania sa devina in scurt timp, gratie programului Smart Start USA si parteneriatului strategic cu Statele Unite, chiar si "un hub energetic".
La randul sau, initatorul si coordonatorul Smart Start USA Ilan Laufer a afirmat ca exista toate sansele ca programul Smart Start USA sa aiba o aplicabilitate intinsa, dat fiind ca "nu va mai depinde de niciun ministru, de niciun prim-ministru, odata cu schimbarile care se intampla in Guvern sau alte institutii relevante". Ilan Laufer a apreciat ca in prezent exista un context favorabil pentru Romania de a dezvolta o relatie economica mai buna cu Statele Unite ale Americii, dar si de a face lobby Romaniei.
Este necesar insa, a afirmat Ilan Laufer, ca Romania sa adere la OCDE, iar in acest sens va fi esential sprijinul Statelor Unite ale Americii in acest sens, la fel cum este important si ca romanii sa dobandeasca o educatie antreprenoriala vasta.
Reprezentat Fondul National de Garantare: "Proiectul va avea acelasi impact precum programul Prima Casa"
Interesanta a fost pozitia pe care Mugur Istode, consilier al presedintelui Fondului National de Garantare, a avut-o in cadrul conferintei de la CCIR, acesta afirmand ca programul Smart Start USA va avea acelasi impact pe care l-a avut programul Prima Casa dezvoltat de Guvernul Romaniei, acesta precizand totodata ca FNG este dispus sa garanteze aceste finantari: "Proiectul va avea acelasi impact precum programul Prima Casa. (...) Orice sustinere a antreprenorilor romani de a intra pe o piata externa este de bun augur. Va fi o provocarea, in primul rand, la nivelul calitatii a ceea ce vom exporta pe piata americana pentru ca standardele americane sunt deosebite si acolo patrund cei care sunt smart in business. Aveti din partea Fondului National de Garantare tot sprijinul. Noi suntem dispusi sa garantam finantarile bancilor si, mai ales pentru un astfel proiect de dezvoltare in extern."
Directorul de Proiecte Europene din cadrul Bancii Transilvania Leonard Cornoiu a apreciat ca in cadrul programului Smart Start USA, antreprenorii vor avea posibilitate sa dobandeasca know-how-ul pentru dezvoltarea relatiilor economice: "Pentru un mediu economic puternic, sanatos avem nevoie de noua componente care nu trebuie sa lipseasca. Este inovatia si sustinerea antreprenoriatului. Eu cred ca acest program abordeaza chiar aceste doua componente. Spun asta pentru ca eu cred cu tarie ca antreprenorii romani in aceasta fereastra de oportunitate din cadrul relatiilor economice cu Statele Unite si, de ce nu, si prin acest program, au posibilitate sa acceseze un capital mai important decat banii, iar acesta este know-how-ul, educatia antreprenoriala, informatia. Asta trebuie sa acceseze prin aceste internationalizari ale anteprenorilor romani si in cadrul acestui program".
Prezentam in continuare discursurile sistinute de presedintele CCIR Mihai Daraban si initiatorul programului Smart Start USA Ilan Laufer:
Mihai Daraban: "Trebuie sa convingem firmele romanesti ca cel mai mare risc este sa nu iti iei niciun risc"
"Suntem consecventi rolului nostru de a internationaliza business-ul romanesc. Este un efort pe care il facem, tinand cont de situatia comertului exerior si de cum inclina balanta comertul exterior. Fiindca vorbim de Statele Unite ale Americii, de Smart Start USA, cand ne uitam ca 70% din comertul exterior este catre tarile UE, 15% catre tarile europene inca non-UE si pe restul planetei reprezentam doar 15% acest lucru trebuie sa puna pe ganduri pe toti pentru ca nevoia de internationalizare este masiva. Trebuie sa incercam intr-o masura mai mica sau mai mare sa convingem firmele romanesti ca cel mai mare risc este sa nu iti iei niciun risc. (...) Si in Statele Unite lucrurile s-au schimbat. Este si acolo o revolutie fiscala si cred ca avem de profitat de acest lucru. Noi trebuie sa valorizam la maxim capitalul pe care il avem si in special parteneriatul cu Statele Unite. Un parteneriat strategic cu Statele Unite, daca stim cum sa il valorizam, ne poate aduce in situatia mult dorita de a deveni un hub energetic. Spun acest lucru pentru ca sunt foarte multe proiecte energetice acceptate de Uniunea Europeana, care nu au finalitate, dar sunt proiecte de amploare. (...)
Ceea ce este foarte important, eu am preluat mandatul dupa 6 iulie 2014, daca ar fi sa iau in calcul si prim-ministrii interimari, acum suntem in faza de a negocia si de a discuta cu al 7-lea prim-ministru. Ceea ce solicita de multe ori Ambasada SUA si nu numai, alte ambasade care au in spate investitori consecventa noastra in continuitatea proiectelor. In general, avem acest dar, ca odata ce demaram un proiect, o schimbare de guvern acest proiect sa fie, daca nu uitat, cel putin pus pe lista de asteptare. (...) Acest obicei trebuie sa fie schimbat din temeli daca vrem rezultate.
Noi ca institutie, nefacand politica, am apelat la plecarea de la un realism din teren sa constientizam pe cine ne bazam ca mediu economic, sa stim daca vreti cine sunt "pacientii", pentru ca daca stim cine sunt jucatorii econnomici din teren, probabil si politicile publice din domeniu economiei vor fi altele.
Spun aceste lucruri pentru ca avem un mediu economic fragil, nu de ieri de azi, este fragil de la infiintare. Este o istorie prea scurta a capitalului romanesc. Suntem consecventi sprijinului pe care il putem da capitalului romanesc. Suntem in acelasi timp constienti ca o legislatie europeana specifica capitalului romanesc nu poate exista. Dar plecand de la realitatile din teren, daca stim cum este format, fiti siguri ca putem construi si niste caiete de sarcini altfel incat sa nu intram in conflict cu legile concurentei, dar sa nu descalificam capitalul romanesc din preambul."
Ilan Laufer: "Exista un context favorabil pentru Romania de a dezvolta o relatie economica mai buna cu Statele Unite ale Americii"
"Cred ca este foarte important de retinut de ce se intampla acest program Smart Start USA acum, de ce dorim sa ajungem la 10.000 de IMM-uri si antreprenori romani in acest moment si eu cred ca lansam un program care nu va mai depinde de niciun ministru, de niciun prim-ministru, odata cu schimbarile care se intampla in Guvern sau alte institutii relevante. Imi doresc ca acest proiect sa mearga inainte si doresc sa multumesc tuturor partenerilor care s-au alaturat acestui proiect. Vreau sa plecam de la noua premiza geo-politica din zona si sa va explic care a fost ideea de baza Avem o noua administratie la Washington care a venit cu o noua politica asupra ceea ce inseamna comertul mondial. Exista deja o disputa intre presedintele Trump, Uniunea Europeana, Canada, dar eu cred ca se va trece peste acest momente dificile. Sa plecam de la premisa ca 85% din exporturile noastre se intampla in Europa, iar 70% in UE, ne raman 15% ca si valoarea a exportului catre restul lumii insemnand Statele Unite, India, China. Eu, ca si ministru, in perioada in care am fost ministru, am pus un accent deosebit pe relatia cu Statele Unite si dorinta mea de a face cunoscuta oportunitatea care piata din Statele Unite o ofera si in primul rand, si din punct de vedere social si culturat sa leg aceasta relatie cat mai mult. Si cu siguranta am reusit. Anul trecut Bucuresti a fost gazda unui program extrem de important pentru facilitarea investitiilor americane. (...) Romania, mai devreme sau mai tarziu, fiind si membra a UE, dar fiind cu siguranta intr-un parteneriat strategic cu Statele Unite va trebui sa se pozitioneze si cred ca acest lucru este foarte important sa il intelegem cu toti. Exista un context favorabil pentru Romania de a dezvolta o relatie economica mai buna cu Statele Unite ale Americii si am sa va dau o cifra simpla. Consulatul Statelor Unite la Bucuresti emite undeva intre 35.000 si 40.000 de vize de turist pe an. Vize de investitor E2 sunt emise intre 50 si 70, deci, va dati seama ce discrepanta avem intre numarul romanilor care totusi ajung acolo si numarul romanilor care doresc sa dezvolte o afacere si principala problema este lipsa cunoasterii oportunitatilor pe care piata din Statele Unite le ofera, lipsa unui cadrul creat pentru a facilita accesul acestora. Pentru Romania este o prioritate in acest moment sa dezvoltam exportul, parteneriatul dar si aducerea de investitii straine cu alte state, eu cred ca in afara Europei, Statele Unite si China sunt cele doua prioritati. Si India, care o sa ajunga unul dintre investitorii cei mai importanti. (...) Cred ca aceasta initiativa a mediului privat va demonstra partenerilor nostri americani ca putem sa facem mai mult si vom face mai mult. Si vom incerca prin programul Smart Start USA sa jucam un rol nu doar in zona parteneriatul strategic cu Statele Unite, dimensiune economica, ci pur si simplu vom incerca sa facem si lobby pentru Romania, cat de mult putem. Noi avem nevoie de parteneriatul cu Statele Unite si sunt doua puncte pentru noi foarte importante. Primul punct este aderarea Romaniei la OCDE si stiti foarte bine ca depindem de suportul Statelor Unite pentru a se intampla acest lucru si, in al doilea rand, ne dorim o educatie antreprenoriala pentru cei care doresc sa aplice si sa mearga in vizita in Statele Unite. Totusi sunt foarte multe chestiuni pe care vor trebui sa le cunoasca si le vor afla in cadrul programului Smart Start USA. Ne dorim ca printr-o educatie si indrumare corecta sa crestem numarul de aplicanti si sa scadem numarul de cei respinsi. Romania astazi are un grad undeva intre 9 si 10 % de cetateni romani respinsi, iar in conformitate cu prevederile impuse ar trebui sa fim undeva sub 3% ca sa putem intra in Weiver Visa Promo. Adica ceteanii romani sa poate sa circule in Statele Unite. (...)
Implementam un program ce va oferi oportunitati reale si imediate pentru antreprenori romani de a se contecta cu cea mai mare economie a lumii. Prin intermediul programului Smart Start USA, antreprenorii americani vor fi la randul lor ajutati si incurajati sa isi extinda business-ul in Romania. IMM-urile eligibile vor putea accesa intre 50.000-100.000 de dolari , dar in functie de specificul companiei, sumele pot ajunge la un milion de dolari".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Titi Berlogea 12 June 2018 04:07 -1