SOARTA LUI GHITA – Judecatorul CAB Ciprian Ghita, care a hartuit jurnalistii Luju cu plangere la DNA pentru ca am fi facut grup infractional organizat cu presedinta de onoare AMR Viorica Costiniu si Google, afla peste doua saptamani daca va fi sanctionat. Ghita a fost trimis in judecata disciplinara pe motiv ca a formulat “cereri si contestatii intr-un dosar penal in care nu avea calitate, acte ce foloseau in fapt altor persoane, folosindu-se de functia detinuta”
Judecatorul Ciprian Ghita (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti – cel care a hartuit jurnalistii Luju cu o plangere depusa la DNA, in care ne-a acuzat ca, atentie, am fi facut grup infractional organizat cu Google, niste avocati pe care nu ii cunoastem si cu presedinta de onoane a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, pe motiv ca am publicat un material in care am dezvaluit ca acesta l-a condamnat pe fostul sef ANAF Serban Pop pentru fapte prescrise, situatie confirmata ulterior de Inalta Curte – isi afla soarta peste doua saptamani. Mai precis, Ghita va afla peste doua saptamani daca va fi sau nu sanctionat disciplinar.
Miercuri, 8 mai 2024, la Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a avut loc ultimul termen din dosarul lui Ciprian Ghita. Judecatorii din CSM au ramas in pronuntare, urmand sa stabileasca in 22 mai 2024 daca ii vor aplica sau nu vreo pedeapsa disciplinara lui Ghita (vezi facsimil).
Judecatorul Ciprian Ghita a fost trimis in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara pentru comiterea a doua abateri. Este vorba despre:
- incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii (art. 271 lit. a din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor);
- folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii (art. 271 lit. m din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).
Faptele lui Ghita
In ceea ce priveste acuzatiile concrete retinute in sarcina lui Ciprian Ghita, Inspectia Judiciara dezvaluie ca acesta a formulat cereri si contestatii intr-un dosar penal in care nu avea calitate, demersuri care in realitate foloseau altor persoane. De asemenea, acelasi Ghita s-a folosit de functia de judecator pe care o detine, sustinand ca se bucura in presa de notorietate.
Iata acuzatiile Inspectiei Judiciare:
“Faptele domnului judecator Ghita Ciprian-Alexandru din cadrul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I penala de a formula cereri si contestatii intr-un dosar penal in care nu avea calitate, acte ce foloseau in fapt altor persoane, folosindu-se de functia detinuta si pretinzand ca se bucura in mass media de notorietate, reprezinta elementele constitutive ale abaterilor disciplinare prevazute de dispozitiile art. 271 lit. a si m din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor”.
Ghita a fost deja dovedit pe deontologic
Decizia in dosarul disciplinar va veni dupa ce, in 10 aprilie 2024, Sectia pentru judecatori a CSM a stabilit ca acelasi Ciprian Ghita a incalcat Codul deontologic al magistratilor. Solutia a fost dispusa in dosarul deschis dupa sesizarea Lumea Justitiei, dosar care priveste modul in care Ghita le-a terfelit intr-o sedinta publica la Judecatoria Ploiesti pe presedinta Inaltei Curti Corina Corbu si pe judecatoarea ICCJ Lia Savonea. Astfel, judecatorii din CSM au stabilit ca Ciprian Ghita a incalcat art. 18 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, care stabileste ca:
“Relatiile judecatorilor si procurorilor in cadrul colectivelor din care fac parte trebuie sa fie bazate pe respect si buna-credinta, indiferent de vechimea in profesie si de functia acestora”.
Alegatiile lui Ghita la adresa lui Corbu si Savonea au fost retinute in Sentinta civila nr. 5833, din 21 iulie 2022, pronuntata de judecatorul Ioan Bogdan Apostu de la Judecatoria Ploiesti in dosarul 15127/301/2022, care a respins o cerere de ordonanta presedintiala formulata de Ciprian Ghita.
Atacul la adresa Corinei Corbu si a Liei Savonea a avut loc in contextul in care sefa ICCJ a condus completul care a mentinut o sanctiune disciplinara anterioara aplicata de CSM lui Ciprian Ghita, iar Lia Savonea l-a scos in anii trecuti de la judecarea dosarelor penale, mutandu-l la alta sectie a Curtii de Apel Bucuresti, pentru ca apoi sa il sanctioneze disciplinar in CSM.
Judecatorul Ciprian Ghita a acuzat-o pe Lia Savonea ca are cu totul si cu totul alte valori decat majoritatea judecatorilor din Romania, iar despre Corina Corbu a sustinut ca ceea ce pentru aceasta este legal, pentru el, Laura Codruta Kovesi si Marius Iacob este fix invers. Totodata, Lia Savonea a fost terfelita de Ghita in sensul ca fosta sefa CSM ar fi tergiversat dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu pana cand una dintre fapte s-a prescris, iar pe Corina Corbu a infierat-o, pretinzand ca s-ar fi bagat singura intr-o procedura secreta, in dosarul disciplinar prin care a fost sanctionat, si ca i-a respins toate probele.
In plus, de furia lui Ciprian Ghita nu a scapat nici Inspectia Judiciara, despre care magistratul CAB a afirmat ca a intreprins demersuri ilegale impotriva sa si a mamei sale.
* Cititi aici mai multe detalii despre dosarul deontologic al judecatorului Ciprian Ghita
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# santinela 9 May 2024 07:16 +1