29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOMATIE CATRE CSM SI ICCJ: DENUNTATI PORCARIA – UNJR solicita revocarea “declaratiei comune” prin care CSM si Inalta Curte s-au angajat sa lupte impotriva coruptiei: “Semnarea de catre CSM si ICCJ a unui angajament de 'lupta' in comun cu reprezentantii Ministerului Public da o lovitura grea independentei justitiei... Orice persoana acuzata de coruptie isi poate pierde increderea ca ii sunt asigurate garantiile unui proces echitabil, cata vreme CSM si ICCJ sunt angajate intr-o lupta cu acuzarea”

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 August 2017 12:53
Vizualizari: 7825

Mintile luminate de la varful Justitiei au reusit sa provoace revolta si indignare in randul judecatorilor, dupa ultima mizerie pe care au facut-o. Ne referim la acea “Declaratie comuna” semnata de presedinta CSM Mariana Ghena, sefa ICCJ Cristina Tarcea si Procurorul General Augustin Lazar, prin care Consiliul si Inalta Curte se angajau sa lupte cot la cot cu procurorii pentru a combate coruptia. Un parteneriat pe modelul Livia Stanciu – DNA, dar asumat oficial de cele mai importante institutii din Justitie.

Dupa Asociatia Magistratilor din Romania, declaratia comuna CSM-ICCJ-PICCJ a fost criticata in teremeni extrem de duri, dar cat se poate de corecti, si de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan de la Curtea de Apel Cluj (foto). UNJR solicita CSM si ICCJ sa denunte declaratia comuna semnata cu PICCJ, atragand atentia ca prin gestul facut, cele doua institutii – CSM si ICCJ – au dat o grea lovitura independentei Justitiei. Gratie acelorasi minti luminate din CSM si ICCJ, din acest moment orice persoana acuzata de coruptie va avea indoieli serioase ca are parte de un proces echitabil.


Iata reactia UNJR:

UNJR solicita CSM si ICCJ sa revoce declaratia asumata in comun cu Parchetul General si sa afirme independenta judecatorilor inclusiv in raporturile cu procurorii

In urma 'declaratiei comune' semnata de Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justititie si Ministerul Public, prin care cele trei institutii ale autoritatii judecatoresti, cu functii distincte in administrarea justitiei, si-au asumat in comun 'angajamentul sistemului judiciar roman de continuare si intensificare a eforturilor de lupta impotriva coruptiei prin toate mijloacele legale', declaratie care contravine rolului constitutional al judecatorilor si incalca garantiile constitutionale ale unui proces echitabil, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania emite urmatoarea pozitie:

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justitie denuntarea de indata a declaratiei comune facute cu Parchetului General din iulie 2017 si punerea in discutie separat a unei eventuale declaratii care sa fie conforma competentelor ce revin fiecareia dintre cele trei autoritati.

In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceste institutii trebuie sa clarifice in fata opiniei publice, neechivoc si definitiv, ca judecatorii sunt singurii care infaptuiesc justitia, iar competentele judecatorilor nu sunt comune cu cele ale procurorilor.

Pe de alta parte, Parchetul General poate semna un angajament separat, impreuna cu directiile pe care le are in subordine – DNA si DIICOT –, prin care sa isi asume implementarea propriilor obiective si angajamente, inclusiv in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

Semnarea unui 'angajament comun' judecatori-procurori a condus la amestecarea in ochii opiniei publice a celor doua functii, cea de acuzare, pe de-o parte, si cea de judecata, pe de alta parte, cu consecinte directe asupra aparentei de independenta a justitiei si implicit a increderii cetatenilor in aceasta.

Instantele si parchetele au roluri constitutionale clar definite si diferite, ce nu pot fi amestecate.

In timp ce justitia 'se infaptuieste in numele legii', 'este unica, impartiala si egala pentru toti' si este realizata prin ICCJ si celelalte instante judecatoresti, rolul constitutional al Ministerului Public este de a 'reprezenta interesele generale ale societatii' si de a apara 'ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor'.

Diferenta constitutionala dintre judecatori si procurori reiese si din statutul constitutional al acestora. In timp ce 'judecatorii sunt independenti si se supun numai legii', procurorii 'isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei'.

Asadar, afirmatia CSM, din comunicatul din data de 21 august 2017, ca agrearea de catre CSM si ICCJ a semnarii unei astfel de declaratii comune cu Parchetul General s-a facut in fata ministrului justitiei din 2016 conduce la ideea ca judecatorii s-ar afla sub autoritatea ministrului justitiei, ceea ce este contrar statutului constitutional al acestora.

UNJR se alatura, astfel, Asociatiei Magistratilor din Romania si condamna modul in care, fara consultarea judecatorilor, Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima in mod 'ferm', alaturi de Parchetul General, 'angajamentul sistemului judiciar roman de continuare si intensificare a eforturilor de lupta impotriva coruptiei prin toate mijloacele legale'.

Semnarea de catre CSM si ICCJ a unui angajament de 'lupta' in comun cu reprezentantii Ministerului Public da o lovitura grea independentei justitiei, prin afectarea aparentei de impartialitate a judecatorilor chemati sa judece inclusiv dosare de coruptie.

In urma acestei declaratii comune, orice persoana acuzata de coruptie de catre procurori isi poate pierde increderea ca ii sunt asigurate garantiile unui proces echitabil, cata vreme CSM – 'garantul independentei justitiei' – si ICCJ – care infaptuieste justitia – sunt angajate intr-o lupta de aceeasi parte cu acuzarea.

Acest angajament a fost perceput deja in spatiul public ca un parteneriat al instantelor cu parchetele, fapt ce incalca grav una dintre garantiile unui proces echitabil ce reiese implicit din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, potrivit careia: 'Justitia nu trebuie doar infaptuita, ci trebuie sa si apara ca atare – justice must not only be done but seen to be done'.

Rolul judecatorilor este sa judece in mod impartial, 'fara ura si partinire', indiferent care este obiectul dosarului aflat in fata lor, indiferent de calitatea partilor si acuzatiile ce li se aduc de catre procurori.

Singurul angajament al unui judecator este acela asumat la nivel individual prin juramantul depus la intrarea in functie, respectiv acela sa respecte Constitutia si legile tarii, sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa isi indeplineasca atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire.

UNJR reaminteste membrilor Consiliului Superior ai Magistraturii ca, potrivit legii, raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului si de aceea, cu atat mai mult, cand vorbesc sau angajeaza institutia in numele intregului sistem judiciar, trebuie sa o faca dupa consultare cu cei care i-au ales si in limitele mandatului pe care l-au primit si pe care legea il permite.

Mai mult, UNJR constata ca aceasta declaratie semnata de catre CSM vine in contradictie cu pozitia majoritatii instantelor judecatoresti care, in proportie de 80 la suta, prin votul dat in Adunarile Generale din octombrie 2016, si-au asumat Memorandumul privind Justitia, prin care au solicitat respectarea independentei sistemului judiciar, mentionandu-se in mod explicit ca:

'Justitia trebuie sa aiba ca si preocupare esentiala protectia, promovarea si garantarea tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Respectarea independentei instantelor, a principiului separarii puterilor in stat, a fortei obligatorii a hotararilor definitive ale instantei, precum si a egalitatii de arme dintre acuzare si aparare.

In exercitiul functiilor lor, judecatorii si procurorii trebuie sa fie si sa apara independenti unii de ceilalti, conform rolului ce revine fiecaruia.'

In acelasi spirit, al asigurarii independentei functiei de judecator fata de cea de procuror, presedintii tribunalelor si ai curtilor de apel si-au asumat Rezolutia de la Constanta, din data de 29 mai 2017, prin care au solicitat 'consolidarea statutului judecatorilor prin separarea imediata a atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor, intrucat recunoasterea acestei garantii ar conduce la o consolidare a independentei judecatorilor, singurii care infaptuiesc justitia'.

UNJR sustine pe deplin aceste cerinte si constata ca, in loc sa faca demersuri pentru indeplinirea lor, CSM actioneaza in contra spiritului acestui demers legitim de garantare a independentei justitiei si de consolidare a increderii cetatenilor in sistemul judiciar, in functionarea si eficienta lui.

Combaterea coruptiei este un deziderat pe deplin legitim si necesar, in numele caruia, insa, nu se pot incalca principii ale democratiei si statului de drept, deoarece atunci devine insasi aceasta lupta o forma de coruptie si de corupere a statului.

Tocmai in vederea garantarii unei autentice lupte impotriva coruptiei, judecatorii si procurorii trebuie sa isi indeplineasca strict atributiile distincte ce le revin intr-un proces penal, cu respectarea procedurilor legale si a drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Solicitam in consecinta CSM si ICCJ denuntarea de indata a acelei declaratii comune cu Parchetul General si punerea in discutie separat a unei eventuale declaratii care sa fie conforma competentelor ce revin fiecareia dintre cele trei autoritati”.

*Cititi aici reactia Asociatiei Magistratilor din Romania la “Declaratia comuna” CSM-ICCJ-PICCJ

Comentarii

# DODI date 23 August 2017 13:22 +12

Credeți că niște personaje fără coloană vertebrală, fără bun simț și care au dovedit un profesionalism îndoielnic, vor avea finalmente demnitate, onoare și vor da curs acestei solicitări de a-și retrage semnăturile de pe nou act tip sistem? Slabe speranțe cu trepădușii zdeanță și ghena. Nici măcar nu sperăm. Singura soluție ar fi revocarea semnatarilor.

# Dox date 23 August 2017 13:42 +3

Oare de ce seamănă atât de mult acest anagajament cu cele transmise de grupurile de oameni ai muncii"conducătorului iubit", angajamente prin care se obligau să facă totul etc? Dumnezeule, chiar nu s-a schimbat nimic în mentalitatea noastră?

# coco date 23 August 2017 14:04 +1

Bravo UNJR!!!!!

# coco date 23 August 2017 14:05 +1

Semnatarii declaratiei trebuie demisi din magistratura!

# Dorina date 23 August 2017 14:21 +2

Pai da, sa fie demisi toți cei care au semnat. Și sa fie demisi și toți cei care nu vor răspundere  să plătească dacă judeca și condamna pe nedrept si greșit.  Adică nu vad care e problema???? Din moment ce pretinzi ca faci justiție ești drept și aplici legea asa cum trebuie, legal si conform constituției bineinteles în conformitate și cu drepturile și libertățile tuturor oamenilor nu vad de ce îți este frica și nu accepți răspunderea faptelor și judecăților tale??? Te știi cu ceva în neregula??! Știi ca acuzi și judeci nedrept? Știi ca nu mai poți lua șpagă? Știi ca nu mai poți face smecherii?  Avem nevoie de normalitate . STOP MAFIEI DIN JUSTIȚIE. 

# MIRA date 25 August 2017 12:33 0

:-* De acord cu Coco.Cele 2 tovarase trebuie excluse de urgenta din magistratura. Nu s-au multumit sa-si dea pe fata tovarasia cu institutiile mafioto-securisto-neocomuniste/neonaziste dar au mai avut si tupeul sa se dezica repede-repede, de un judecator ,membru al CSM care si-a pemis o parere proprie deci, independenta. De aceea trebuie trecuta neaparat inspectia judiciara la MJ si infiintarea unui parchet special pentru judecatori si procurori .Inspectia judiciara de acum, subordonata CSM nu va indrazni niciodata sa se autosesizeze.Si-apoi cine sa le judece ?Judecatorii ale caror sefe sunt?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva