psdolt
28 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

STATUL DE DREPTI A INDOIT MAGISTATURA – Presedintele AMR judecatoarea Andreea Ciuca: "Se pare ca nu poti exista ca magistrat, nu te poti defini si nu te poti exprima ca atare, decat daca alegi o tabara sau alta si te tii de ea, iar daca ii spurci pe cei care nu gandesc ca tine, cu atat mai bine"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

8 July 2018 17:51
Vizualizari: 7437

Presedintele interimar al Asociatiei Magistratilor din Romania, jud. dr. Andreea Ciuca (foto) trage un semnal de alarma fata de fenomenul dezbinarii magitraturii, a judecatorilor si procurorilor in Statul de drept fix in anul Centenarului Marii Uniri si face apel la colegii sai pentru a recurge la calea de mijloc, astfel incat in sistemul judiciar sa existe din nou dialog. Semnalul judecatoarei Ciuca vine in urma unei analize dure a modului in care s-a produs reforma in Justitia din Romania in ultimul an, in care a sublinat ca anumite modificari si decizii ale puterii legislative au avut, printre altele, si efectul unor fracturi in sistemul judiciar.


Printre altele, judecatoarea Andreea Ciuca a dat exemplul raspunderii magistratilor, despre care a opinat ca "reprezinta mai degraba un factor de presiune decat o confirmare a independentei Justitiei", despre modul in care vor fi alcatuite complete in apel, de trei judecatori, in loc de doi, "ceea ce va determina blocaje in activitatea noastra", dar si despre protocoalele incheiate intre instante si parchete si serviciile de informatii, pe care chiar reprezentanti ai sistemului judiciar au incercat sa le acopere, oferind argumente "pale" precum 'e cooperare, nu e colaborare, 'echipele sunt mixte, nu sunt comune', mai lipsea sa se spuna ca 'semnatura nu e semnatura, e iscalitura'."

Fata de aceasta realitate din sistemul judiciar, judecatoarea Andreea Ciuca a aratat ca se poate inrautati, presedinta AMR concluzionand ca "traim zile in care se pare ca nu poti exista ca magistrat, nu te poti defini si nu te poti exprima ca atare, decat daca alegi o tabara sau alta si te tii de ea, iar daca ii spurci pe cei care nu gandesc ca tine, cu atat mai bine".

Marturiile au fost facute in cadrul conferintei stiintifice “Statul de drept in Romania la o suta de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice”, ce a avut loc cu prilejul Zilei Justitiei, organizata de Uniunea Juristilor din Romania, condusa de av.dr. Ioan Chelaru, vineri, 6 iulie 2018.

Prezentam in continuare discursul sustinut de judecatoarea Andreea Ciuca la Ziua Justitiei organizata de Uniunea Juristilor din Romania:

"Ar putea exista voci care sa spuna ca in aceste vremuri tumultoase de confulenta intre legi, opinii si pasiuni nu ne-ar prea arde de marcarea Zilei Justitiei, insa un astfel de gand este superficial pentru ca nu tine seama de realitatea unui stat de drept, in care Justitia exista si pulseaza in fiecare zi prin noi, magistratii, prin avocati, prin toate profesiile juridice, prin cetatenii care ni se adreseaza, prin efortul de a imbina dreptatea cu legea in conditiile bine cunoscute. O tema ca cea aleasa de Uniunea Juristilor, generoasa si actuala, deschide calea dialogului fiindca, nu e asa, sa vorbesti despre rolul tau in statul de drept, cu gandul la Centenarul Marii Uniri inseamna nu numai sa faci din profesie, ci cu sufletul, cu buna-credinta, din respect si cu echilibru.

Dat fiind caruselul intamplarilor din ultimul an in Justitie si despre Justitie, suisurile si coborasurile pe care noi le-am trait, in speta noi magistratii si noi ca asociatie profesionala, as putea bunaoara sa va spuna despre saga proiectului de modificare a Legilor Justitiei, care de fapt a inceput in 2015 si a culminat cu dezbaterile zi de zi, timp de o luna, la sfarsitul anului trecut in Parlament, despre forma acestui proiect din lunile august-octombrie 2017, care in mod indreptatiti au declansat nemultumiri in randul Asociatiei Magistratilor, despre stradania AMR de a recladi pe cat a fost posibil articol cu articol edificiul acestor legi, nu prin comentarii de la peluza, ci prin prezentarea si sustinerea unor argumente si contraargumente in fata organului legiuitor, ceea ce a insemnat sute de pagini scrise si tot atatea ore de munca.

Apoi, as putea sa va vorbesc despre conditia sine qua non a independentei justitiei, a independentei judecatorului, a independentei procurorului in dispunerea solutiilor, nu ca un slogan fluturat pe sub nasul magistratilor si cetatenilor, ci, asa cum am avut in vedere in toate actiunile noastre, ca un dat, ca un semn ca existam ca sistem intr-un stat de drept si ca statul de drept exista prin el insusi.

As putea sa ma refer la separarea carierelor judecatorilor si procurorilor si a organizarii instantelor, respectiv parchetelor, nicidecum pentru a marginaliza sau a dezavantaja profund procurorii, cum s-a sustinut cu oarecare malitiozitate in spatiul public, ci pentru a aseza lucrurile pe fagasul constitutional acceptat ca atare de institutiile europene, ma refer aici la organizarea Ministerului Public.

Dupa adoptare Rezolutiei conductorilor tribunalelor in mai referitor la acest subiect si insusirea acesteia de conducatorii curtilor de apel, Sectia pentru procurori din CSM a emis o hotarare prin care a sustinut aceasta separare si a mentionat in mod expres insa ca ea nu afecteaza statutul de magistrat al procurorului.

Apoi, as putea sa amintesc despre repetata neconstitutionalitatea a textelor privind raspunderea materiala a magistratilor cu privire la care AMR a avertizat, aratand ca reprezinta mai degraba un factor de presiune decat o confirmare a independentei Justitiei. Sau, in ultima perioada, la grija pe care colegii nostrii tot indreptatit o au fata de preconizata compunere a completelor in apel, de trei judecatori, in loc de doi, ceea ce va determina blocaje sincope in activitatea noastra, pentru ca, fie si apeland la o formula matematica, nu poti sa obtii aceleasi rezultate, in aceeasi parametrii cu resurse insuficiente cu atat mai mult cu cat nu vorbim de productie la hectar.

Apoi, imi vin in minte si ar putea sa imi vina fara doar si poate protocoalele acelea incheiate de instante si parchete cu serviciile de informatii si in aceste conditii acceptarea din partea magistraturii de a-si atenua in mod nepermis sau de a uita de rolul ei constitutional. Referitor la aceste protocoale, s-au incercat argumente pale in spatiul public, spunandu-se texte de genul 'e cooperare, nu e colaborare, 'echipele sunt mixte, nu sunt comune', mai lipsea sa se spuna ca 'semnatura nu e semnatura, e iscalitura'.

In fine, as putea sa ma refer cu nemultumire la faptul ca niciuna din observatiile si propunerile facute de AMR in scris, motivat, detaliat refritoare la proiectul de modificare a Legii privind Codul penal nu a fost insusita de organul legiuitor, neregasindu-se in forma data de acesta.

Dar nu despre aceste aspecte am tinut sa va vorbesc astazi, ci despre dezbinarea dinauntru nostru la Centenarul Marii Uniri. Iar daca ar fi fost vorba numai despre niste opinii divergente, chiar sustinute cu pasiune, am fi zis 'duca-se pe pustie de falsa unanimitate, ca ne-am saturat de ea'. Traim insa zile in care se pare ca nu poti exista ca magistrat, nu te poti defini si nu te poti exprima ca atare, decat daca alegi o tabara sau alta si te tii de ea, iar daca ii spurci pe cei care nu gandesc ca tine, cu atat mai bine. Ingrijoratoare in aceasta abordare este lipsa acceptarii caii de mijloc. Nu aceea a neutralitatii, ca sa fim seriosi, cine poate fi neutru si distant, nu aceea a tacerii in lasitate, ci calea echilibrului care iti da dreptul sa spui binelui bine si raului rau, indiferent cine este autorul acestuia.

Ingrijoratoare este, de asemenea, lipsa oricarei punti de comunicare intre cei ce au opinii diferite, precum si nevoia atacurilor personale si a jignirii celuilalt, fara legatura cu fondul sustinerii acestora.

A vedea mai cu seama barna din ochiul tau inainte de a vedea paiul din ochiul aproapelui este un dar ce trebuie cultivat.

Cum spuneam, nu fac un apel la unanimitate, si nici unul la ratiune pentru ca acesta s-a facut atat incat incepe sa fie golit de continut, dar nu pot sa remarca respingerea fratelui de catre frate, ca sa folosesc limbajul Unirii, poate crea monstri in cuget si in simtiri."

Sursa foto: zi-de-zi.ro

Comentarii

# Corneliu date 8 July 2018 22:19 +6

Doamnă Andreea Ciucă ! în primul rând uitați-vă în oglindă și faceți-vă profilul psihologic a ceea ce sunteți . Sunteți conștientă de neregulile existente în activitatea judecătorilor din instanțele mureșene ??? Mai întîi ar trebui să vorbiți despre încălcarea drepturilor omului , a justițiabililor , de subordonare a actului de justiție intereselor celor de sub acoperirea serviciilor secrete , de nerespectarea , de nesocotirea legii de către judecătorii dumneavoastră (din Curtea de Apel Mș. , Tribunal Mș. Judecătorie Reghin ) ... Câți dintre judecătorii mureșeni au subordonat actul de justiție protocoalelor ? Cred , pe baza unei analize juste și cu multe probe ce vă sunt potrivnicie , Curtea de Apel Mureș trebuie desființată , la fel și Judecătoria Reghin . Dacă doriți probe , vă rog să le cereți și le vom face în public. Așa că ...nu mai vorbiți de justiție , de drept , ...

# Florin date 9 July 2018 11:06 0

Dna ciuca sa respecte intai justitiabilii pe care îi judecată tinand cont de probele din dosare si apoi sa dea lecții de moralitate judiciară. Asemenea judecatori se opun legilor magistraturii pt ca nu mai pot sa-si faca mendrele in completele din care fac parte.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.11.2024 – Laura Kovesi, ministru de Justitie. Danilet, varianta de rezerva

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva