SUPRAVEGHERE IN MASA, SUB PRETEXT DE CORONAVIRUS – Fostul presedinte al Colegiului Medicilor Vasile Astarastoae avertizeaza: ”Speriati de epidemie, oamenii par sa se fi resemnat cu noile intruziuni ale autoritatilor in viata lor si, uneori, chiar accepta cu bucurie limitarea drepturilor cetatenesti si introducerea unui sistem diabolic de supraveghere si control... Daca nu reactionam, atunci coronavirusul va creea o oportunitate pentru instituirea statului politienesc”
Epidemia de coronavirus si panica oamenilor ca se pot infesta cu un “virus ucigas”, asa cum gresit este prezentat coronavirusul (care face victime ca orice gripa in randul oamenilor care nu se trateaza, care sufera de alte boli grave sau care sunt cu varste inaintate), profita din plin celor care forteaza introducerea unor masuri de supraveghere in masa. Fostul presedinte al Colegiului Medicilor Vasile Astarastoae (foto 2) atrage atentia ca din ce in ce mai multi oameni se resemneaza cu noile intruziuni ale autoritatilor in viata lor, ajungand chiar sa accepte cu bucurie limitarea drepturilor cetatenesti.
Intr-un comentariu facut pe pagina sa de Facebook, medicul Vasile Astarastoae avertizeaza ca sub pretextul coronavirusului oamenii vor deveni victimele unor operatiuni de supraveghere si control aplicate de un sistem diabolic. Iar daca nu vor exista reactii impotriva masurilor autoritare nejustificate, instituirea statului politienesc se va face fara niciun fel de probleme.
Vasile Astarastoae ofera drept exemplu in acest sens modul in care s-a intervenit in China - unde coronoavirsul a fost folosit pentru punerea sub control a zeci de milioane de oameni, fiind introdusa cenzura pe Interent, iar oamenii fiind incurajati sa faca denunturi -, fostul presedinte al Colegiului Medicilor declarandu-se revoltat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii nu doar ca nu a condamnat comportamentul autoritatilor de la Beijing, dar chiar l-a laudat, in pofida incalcarilor fara limite ale drepturilor cetatenesti. “Ce s-a intamplat si se intampla acum in China socheaza prin proportiile acestei desfasurari incredibile de masuri discretionare (luate sub pretextul controlului epidemiei) si aplaudate de regimurile democratice”, subliniaza Vasile Astarastoae.
Iata comentariul fostului presedinte al Colegiului Medicilor din Romania Vasile Astarastoae:
“Coronavirusul, OMS-ul si modelul chinezesc intr-o postare anterioara, afirmam – legat de epidemia cu coronavirus – ca exista o isterie globalizata. Scriam 'Aceasta panica isterica se explica prin faptul ca nu avem studii legate de noul coronavirus (oamenii se tem de necunoscut), de viteza de propagare a epidemiei si de faptul ca nu exista un vaccin.' Astazi, adaug un al patrulea motiv: atitudinea OMS.
Pe 11 februarie 2020, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ca focarul de coronavirus din China reprezinta 'o amenintare foarte grava pentru restul lumii. Ca sa fiu sincer, un virus este mai eficient in a genera tulburari politice, economice si sociale decat orice atac terorist... Un virus poate avea consecinte mai puternice decat orice actiune terorista…'
Mai mult, OMS a laudat China, care s-a remarcat in opinia organizatiei pozitiv. Pentru birocratii de la OMS, luarea unor masuri, care afecteaza zeci de milioane de oameni (pentru ca sunt bolnave cateva mii) pare un lucru nu doar necesar, ci si binevenit, de aplaudat. OMS-ul o spune cu un ton admirativ-apreciativ, fara niciun semn ca, totusi, un asemenea comportament hiperautoritar (ca sa nu spun dictatorial) ar comporta niste riscuri. Riscuri legate de o incalcare fara limite a drepturilor cetatenesti.
In realitate, ce nu observa birocratii de la OMS, e ca liderii Partidului Comunist Chinez au folosit combaterea epidemiei ca pe o ocazie de a demonstra superioritatea sistemului lor social si politic. Ce s-a intamplat si se intampla acum in China socheaza prin proportiile acestei desfasurari incredibile de masuri discretionare (luate sub pretextul controlului epidemiei) si aplaudate de regimurile democratice.
Wuhan, cu peste 11 milioane locuitori, a devenit un oras fantoma, supermarketurile au fost luate cu asalt, spitalele sunt si ele asaltate de oameni bolnavi sau speriati, iar autoritatile si-au propus sa raspunda spectaculos, construind in cateva zile un nou spital si lagare/tabere de carantina. S-a apelat la vesnica si ineficenta carantina. A incerca sa iesi din oras se poate solda cu o executie pe loc. 'Autoritatile chineze au lansat o campanie continua de verificare, din casa in casa, pentru a lua temperatura tuturor celor care se aflau in Wuhan si retine prin forta orice persoana gasita bolnava sau suspectata de a fi bolnava si apoi a hotari izolarea acestora in centre de carantina, de fapt in lagarele de carantina improvizate, cu ingrijiri medicale minime' (The New York Times, 6 februarie 2020)
Un inalt oficial chinez a anuntat ca atat orasul in care a inceput epidemia, cat si intreaga tara se confrunta cu 'conditii de razboi' si ca 'nu trebuie sa existe dezertori pentru ca vor fi pusi la stalpul rusinii istoriei pentru totdeauna'.
Parca ar vorbi domnul Tedros Adhanom Ghebreyesus, de la OMS. Folosind alte cuvinte.
A devenit viral un videoclip (difuzat de ziarul britanic Daily Mail) filmat in Wuhan, in care persoane suspectate de a fi infectate sunt tarate brutal din casele lor de catre oficiali, care purtau masti si costume de protectie albe, in timp ce barbati si femei strigau si incercau (fara succes) sa se elibereze.
In alt videoclip, vedem oficiali, care poarta masti, imbracati in negru si purtand bastoane mari de metal alergand un barbat suspectat de a fi infectat cu coronavirus, pe strazile aproape pustii ale orasului.
In unele cazuri, usile locuintelor au fost baricadate din exterior pentru a-i tine pe cei suspectati de a fi infectati in interior si s-au pus semne de avertizare. Autoritatile chineze au introdus sisteme de supraveghere, cenzura (inclusiv pe internet), au incurajat oamenii sa faca denunturi, oferind recompense de bani celor care raporteaza suspiciuni cu privire la vecinii despre care cred ca ar putea fi infectati.
Birocratii de la OMS, admiratori ai masurilor din China, nu au comentat aceste dezvaluiri. De ce?
Astazi, speriati de epidemie, oamenii par sa se fi resemnat cu noile intruziuni ale autoritatilor in viata lor si, uneori, chiar accepta cu bucurie limitarea drepturilor cetatenesti si introducerea unui sistem diabolic de supraveghere si control.
In concluzie, daca nu reactionam la exagerarile, la masurile autoritare nejustificate, daca frica ne intuneca ratiunea, atunci coronavirusul va creea o oportunitate pentru instituirea statului politienesc.
P.S.1 Aud sau citesc despre noul coronavirus – virusul ucigas care nu are tratament. Pentru informarea ziaristilor: orice virus patogen este ucigas pentru ca infectia virala se insoteste de un anumit procent de mortalitate. In infectiile virale de ori ce tip, nu exista inca tratament etiologic eficent. S-a incercat cu interferon si tamoxifen, dar rezultatele sunt modeste. Deci: orice virus patogen este ucigas si fara tratament etiologic.
P.S.2 Mi s-a reprosat: de ce scriu despre coronavirus daca nu sunt epidemiolog sau infectionist. Raspuns: sunt medic (deci am cultura medicala), am contributii in bioetica si am acces la informatii, inclusiv de la specialistii in domeniu. Am scris si pentru ca, persoanele care au rude in Italia si care in mod legitim sunt ingrijorati, sa aiba speranta.
P.S.3. Am fost acuzat ca vorbesc cu degajare despre singura categorie cu risc de mortalitate – batranii. Fac parte din aceasta categorie: am peste 70 de ani, am comorbiditati (insuficenta cardiaca, insuficenta respiratorie din cauza fibrozei pulmonare post TBC, infarct miocardic recent cu 2 stenturi). Deci nu vorbesc cu detasare, ci cu ratiune”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# vaduva 27 February 2020 15:24 0
# Sanitar 27 February 2020 16:06 +1
# Oare sunt grupe de pacienti supusi unor teste ? 27 February 2020 16:30 0
# Gery 27 February 2020 19:41 +2
# vaduva 28 February 2020 15:54 0
# suveran 31 March 2020 22:43 0