4 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUSPICIUNI DE MITA IN BIROUL JUDECATORULUI – CSM si-a dat acordul pentru arestarea judecatorului Ordog Lorand Andras de la Tribunalul Covasna, in "Dosarul retrocedarilor". DNA il acuza pe Ordog de abuz in serviciu si luare de mita: "A primit de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, 10.000 euro pentru a formula o solutie favorabila clientului acestuia, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul din cadrul Tribunalului Covasna"

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

8 December 2014 14:24
Vizualizari: 5828

In dosarul privind retrocedarea presupus nelegala a 43 de mii de hectare de teren forestier in judetul Bacau, in care au fost arestati preventiv deputatii PSD Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc, DNA a extins acuzatiile la adresa judecatorului Ordog Lorand Andras (foto), de la Tribunalul Covasna, si a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, luni 8 decembrie 2014, emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele magistratului. Acuzat initial de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si cercetat in stare de libertate, alaturi de un coleg de sectie - judecatorul Gabriel Uta, Ordog Lorand Andras este acuzat si de savarsirea a doua infractiuni de luare de mita.


Procurorii sustin ca magistratul ar fi luat spaga 10.000 de euro de la avocatul Ioan Adam, pentru a pronunta o hotarare favorabila clientului acestuia, Gheorghe Sturdza Paltin. De asemenea, Ordog ar fi cerut 50.000 euro aceluiasi avocat pentru o alta solutie in dosarul privind retrocedarea de paduri. DNA precizeaza ca banii ar fi fost primiti, respectiv, pretinsi de judecator chiar in biroul acestuia, de la Tribunalul Covasna: "In luna iunie 2010, inculpatul Ordog Lorand Andras, in calitate de judecator in cauza 2165/270/2007, a primit de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, suma de 10.000 de euro, pentru a formula o solutie favorabila clientului acestuia din urma, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna. Dupa ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, impreuna cu membrii completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, respectiv Judecatoria Sfantu Gheorghe.
In luna martie 2012, pentru a-si indeplini in mod necorespunzator atributiile de judecator in cauza 4014/305/2010, inculpatul Ordog Lorand Andras a solicitat de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost ceruti chiar in biroul judecatorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu aceasta ocazie, inculpatul Adam Ioan a promis ca-i va da suma ceruta. Ulterior, dupa formularea deciziei (dispuse de judecatorul Ordog Lorand Andras, impreuna cu judecatorii Uta Gabriel si Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisa anterior.
Decizia respectiva a fost data in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, urmare a unei analize si interpretari partinitoare a probelor, denaturandu-se vadit starea de fapt
".

Iata acuzatiile DNA:

"Referitor la dosarul penal constituit ca urmare a unor suspiciuni de fapte de coruptie legate de atribuirea unor mari suprafete de teren forestier din judetul Bacau, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
La data de 8 decembrie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov au inaintat Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cu propunere de luare a masurii arestarii preventive, pentru 30 de zile, a inculpatului
ORDOG LORAND ANDRAS, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:
-
abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
-
doua infractiuni de luare de mita.
In referatul cu propunere de arestare, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In luna iunie 2010, inculpatul Ordog Lorand Andras, in calitate de judecator in cauza 2165/270/2007, a primit de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, suma de 10.000 de euro, pentru a formula o solutie favorabila clientului acestuia din urma, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna.
Dupa ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, impreuna cu membrii completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, respectiv Judecatoria Sfantu Gheorghe.
In luna martie 2012, pentru a-si indeplini in mod necorespunzator atributiile de judecator in cauza 4014/305/2010, inculpatul Ordog Lorand Andras a solicitat de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost ceruti chiar in biroul judecatorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu aceasta ocazie, inculpatul Adam Ioan a promis ca-i va da suma ceruta.
Ulterior, dupa formularea deciziei (dispuse de judecatorul Ordog Lorand Andras, impreuna cu judecatorii Uta Gabriel si Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisa anterior.
Decizia respectiva a fost data in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, urmare a unei analize si interpretari partinitoare a probelor, denaturandu-se vadit starea de fapt.
Astfel, s-a creat un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).
La data de 4 decembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat solicitarea luarii masurii arestarii preventive/a arestului la domiciliu, a judecatorului ORDOG LORAND ANDRAS, formulata de procurorii anticoruptie".

Comentarii

# TITULESCU date 8 December 2014 14:38 +4

CRAIOVA ? TRIBUNALUL DOLJ ,TRIBUNALUL DOLJ,TRIBUNALUL DOL? JUDECATORIA SI CURTEA DE APEL CRAIOVA ? VRETI SA VA SCRIU EU NUMELE CELOR CORECTI CA SA STITI CINE SUNT RESTUL? CHIAR ASA SE STIE TOTUL SI D.N.A.-UL NU VEDE SI NU STIE NIMIC, PE LANGA INFRACTIUNILE DE CORUPTIE SI CELE DE ABUZ IN SERVICIU SUNT TOT GRAVE CHIAR FOARTE GRAVE.

# Bumerang date 8 December 2014 16:41 +4

Dacă judecători vor mai fi tinuti pe salarii de 1400 de euro în timp ce la BNP și ASF un simplu consilier juridic are de 4 ori atât,  în timp ce la gaz, apa, păduri, externe, SRI toți au salarii mai mari, asta vom avea: justiție în bătaie de joc.

# vikkktor date 8 December 2014 22:23 +5

Intr-o tara in care salariul este de 200 eur, pt inceput 1400 cred ca este foarte, foarte bine. Sa nu uitam banii pe care ii incaseaza un jude la curte si cu ce pensii ies din sistem. Asta pt ca nu mai socoti benzina care le este decontata si chiriile care le sunt platite. CHIAR SI DUPA CE IES LA PENSIE, statul le plateste chiria. Aceasta creste in functie de rangul magistratului. Cu toate astea, vedem zilnic magistrati care nu misca un deget pana nu au palma plina. Pe unii ii mai aresteaza. Cateodata.

# fifi date 8 December 2014 18:32 +2

la Craiova exista si judecatoare maritate cu camatari anchetati pentru santaj urmat de moartea datornicului.

# Av Obirsanu Carmen date 8 December 2014 20:18 +7

Nu cuantumul salariului il face corect pe un magistrat ci onestitatea lui. Modalitatea de acces in sistem prin grila este cea mai proasta de pina acum.Judecatorii abia iesiti de pe bancile scolii nu au practica, invata automat si cind ajung sa lucreze cu oamenii ei de fapt bifeaza raspunsuri.chiar daca unii nu imi dau acum dreptate, in timp ajung la aceasi concluzie ca mine. tinerii judecatori debutanti primesc salarii cam cit cinci ingineri pe luna.Pe parcurs primesc avantaje care depasesc micutele lor salarii. In schimb treptat ei isi pierd calitatea umana. Cind vine un pensionar cu revendicarea unui drept in fata lor primul gind al magistratului tanar este acela de a-l ingloda in taxe pe justitiar. Nu plateste pierde procesul. Ei nu stiu cum se castiga banul si cred ca toti au veniturile lor. Debutantul in cel mai bun caz pronunta in litera legii dar nu in spiritul ei. A fi judecator bun nu inseamna doar a cunoaste legea ci si a o aplica corect si uman. 

# hai sictir date 9 December 2014 14:17 +1

Sintagma "a aplica legea in spiritul ei" este o gogoasa care sa acopere abuzurile (ce mascheaza de cele mai multe ori mita). Adica vezi mata legea spune clar ceva dar eu interpretand-o "in spirit" spun altceva. Mi-e o scarba nespusa.

# vlad date 9 December 2014 14:57 -1

ptr. av. Carmen O. Vorbesti de spiritul Legii !! Cine sa (te) inteleaga??  "Spiritul " Legii presupune morala, interpretare teleologica, finalitate in acord cu intentia legiuitorului ! "Litera Legii" este ceea ce ne da azi , ca si ieri, atata bataie de cap ! Spui in final : " A fi judecator bun nu inseamna doar a cunoaste legea ci si a o aplica corect si uman ".  Ceva nu e in regula in aceasta afirmatie !! A cunoaste legea , pentru un judecator inseamna  EXACT  a o aplica ( sic ) corect si uman.

# Av Obirsanu carmen date 9 December 2014 16:42 +1

Inseamna ca nicioadata nu ati lucrat ca si judecator ca sa intelegeti activitatea de judecator. A fi judecator inseamna mult mai mult decit a citi citeva articole din legi

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.01.2025 – Corbu si Barba au bagat la cap

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva