TAMPITII EUROPEI – Suntem singura tara din UE care isi interneaza fortat cetatenii, contrar legii: “Statele membre ale Uniunii Europene, cat si Marea Britanie si Elvetia nu au luat masura internarii obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, care sunt asimptomatice. OMS recomanda posibilitatea carantinarii la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care nu prezinta simptome sau reprezinta cazuri usoare”
Pozitie salutara a institutiei Avocatului Poporului condusa de Renate Weber (foto), care a luat atitudine cu privire la internarea cu japca a romanilor confirmati cu coronavirus, dar asimptomatici. Renate Weber cere ministrului Sanatatii Nelu Tataru sa renunte de indata la aceasta masura abuziva care incalca drepturile pacientilor.
Avocatul Poporului acuza faptul ca Romania este singura tara din Europa in care pacientii asimptomatici sunt obligati sa se interneze fara sa li se ceara consimtamantul si fara sa poata refuza.
Institutia condusa de Renate Weber arata ca Ordinul ministrului Sanatatii nr. 860 din 21 mai 2020 prevede ca „persoanele infectate cu acest virus care raman asimptomatice pe toata durata evolutiei infectiei nu primesc tratament, intrucat nu s-a demonstrat ca ar reduce durata de excretie a virusului”. Astfel, romanii care sunt obligati cu forta nu beneficiaza de tratament si sunt tinuti inchisi impotriva vointei lor, lucru total aberant, inuman, si ilegal, in opinia noastra.
Potrivit Avocatului Poporului, Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor Infectioase din cadrul Uniunii Europene recomanda posibilitatea carantinarii la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care nu prezinta simptome sau reprezinta cazuri usoare. Un alt argument pentru renuntarea la puscaria nationala.
Institutia condusa de Renate Weber le da o veste buna celor depistati pozitiv cu coronavirus; pot invoca prevederile art.13 teza I din Legea nr. 46/2003 potrivit carora „pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa” si ale art. 660 alin.(1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care prevede: „pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic stomatolog, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) si (3), pacientului i se solicita acordul scris”.
Avand in vedere toate acestea, Avocatul Poporului ii recomanda lui Nelu Tataru sa intreprinda masurile necesare pentru asigurarea respectarii prevederilor legale in vigoare referitoare la consimtamantul pacientilor, cu ocazia internarii persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19, dar si sa analizeze cu maxima celeritate necesitatea reglementarii situatiei persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, tinand cont de recomandarile forurilor internationale.
Iata Recomandarea Avocatului Poporului privind obligativitatea internarii persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19:
“Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brasov, s-a sesizat din oficiu urmare unor articole aparute in mass-media in legatura cu situatia juridica a persoanelor infectate internate in spitale pe perioada pandemiei COVID-19. Initial, internarile obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sanatatii 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost inlocuit de Ordinul ministrului sanatatii nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit caruia 'se instituie masura de carantina la domiciliu (…), numai in situatia in care spatiul permite carantina individuala sau in conditii de separare completa de restul locatarilor din acelasi domiciliu, pe baza de declaratie pe propria raspundere', inclusiv pentru 'persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)'(s.n.).
Dupa numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020 care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezinta simptome, impotriva vointei lor si au posibilitatea autoizolarii la domiciliu.
Avand in vedere situatia descrisa, precizam urmatoarele:
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 si ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2020, considerand ca legea este insuficient de clara si lipsita de previzibilitate lasand intreaga materie a masurilor restrictive de libertate instituite cu scopul de a preveni si combate raspandirea bolilor contagioase sa fie reglementata prin acte normative secundare, dand astfel posibilitatea unui organ administrativ sa dispuna masuri privind restrangerea exercitiului libertatii individuale. O atare restrangere este apanajul exclusiv al Parlamentului, asa cum a statuat Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 157/2020.
In acelasi timp insa, Avocatul Poporului a intreprins mai multe demersuri scrise la Ministerul Sanatatii, solicitand examinarea situatiei create si renuntarea la obligativitatea internarii si mentinerii in spital a persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice (http://avp.ro/rec/doc19.pdf). In raspunsurile primite, Ministerul Sanatatii ne-a informat in legatura cu actele comunicat normative elaborate in contextul epidemiologic actual menite sa reglementeze modalitatea de instituire a masurilor de carantina si de izolare la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, inclusiv cele asimptomatice, fara insa a reveni asupra ordinului care obliga la internarea persoanelor asimptomatice.
Un argument suplimentar in sustinerea demersurilor noastre il reprezinta Ordinul ministrului sanatatii nr. 860 din 21 mai 2020 privind modificarea anexei la Ordinul nr. 487/2020 care prevede ca 'persoanele infectate cu acest virus care raman asimptomatice pe toata durata evolutiei infectiei nu primesc tratament, intrucat nu s-a demonstrat ca ar reduce durata de excretie a virusului'.
La nivel international, din informatiile comunicate pe site-ul oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rezulta ca statele membre ale Uniunii Europene, cat si Marea Britanie si Elvetia nu au luat masura internarii obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, care sunt asimptomatice. De altfel, atat Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si Centrul European de Prevenire si Control a Bolilor Infectioase din cadrul Uniunii Europene recomanda posibilitatea carantinarii la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care nu prezinta simptome sau reprezinta cazuri usoare. Mai mult, ghidul privind criteriile de iesire din izolare pentru pacientii COVID-19, actualizat pe data de 17 iunie 2020, prevede externarea pacientilor dupa un numar maxim de 10 zile fara a mai fi necesara sa testarea persoanelor in cauza. (https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/criteria-for-releasing-covid-19-patients-from-isolation).
Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care a internat obligatoriu si pe perioada starii de urgenta si pe perioada starii de alerta toate persoanele infectate, chiar daca nu au prezentat simptome.
Precizam ca exista legislatie interna si internationala care se refera expres la drepturile pacientilor. Astfel, potrivit art. 5 din Conventia de la Oviedo din 1997 ratificata de Romania prin Legea nr. 17/2001, 'o interventie in domeniul sanatatii nu se poate efectua decat dupa ce persoana vizata si-a dat consimtamantul liber si in cunostinta de cauza. Aceasta persoana primeste in prealabil informatii adecvate in privinta scopului si naturii interventiei, precum si in privinta consecintelor si riscurilor. Persoana vizata poate in orice moment sa isi retraga in mod liber consimtamantul'.
In Romania, persoana depistata pozitiv poate invoca prevederile art.13 teza I din Legea nr. 46/2003 potrivit carora 'pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa” si ale art. 660 alin.(1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care prevede: „pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic stomatolog, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) si (3), pacientului i se solicita acordul scris' (Acordul informat al pacientului).
In acest context, in temeiul dispozitiilor art. 59 din Constitutia Romaniei si ale art. 15 alin. (1) lit. f), art. 24 si art. 26 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata;
Pentru realizarea scopului constitutional si legal al Avocatului Poporului si anume, apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice, Avocatul Poporului emite prezenta:
RECOMANDARE
-Ministrul Sanatatii va intreprinde masurile necesare pentru asigurarea respectarii prevederilor legale in vigoare referitoare la consimtamantul pacientilor, cu ocazia internarii persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 in unitati spitalicesti;
-Ministrul Sanatatii va analiza cu maxima celeritate necesitatea reglementarii situatiei persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, tinand cont de recomandarile forurilor internationale;
-Ministrul Sanatatii va informa institutia Avocatul Poporului cu privire la insusirea Recomandarii si la masurile dispuse".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ileana Daniela Herman 21 June 2020 16:37 +8
# 4Kan 21 June 2020 18:30 +7
# VIKY 21 June 2020 20:38 +11
# europeanul 22 June 2020 10:30 0
# Baran Gheorghe 22 June 2020 12:07 +3
# YES 22 June 2020 13:31 0
# VIKY 22 June 2020 18:18 +4
# VIKY 22 June 2020 18:57 +4
# VIKY 22 June 2020 20:10 +5
# Tudor-Andrei Raneti 24 June 2020 10:00 0
# ?????? 27 June 2020 09:21 +1